Salman Rushdie
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Salman Rushdie

Egyik legvitatottabb regényét, a „Sátáni Versek”-et, 1988-ban írta meg, amely egy modern történetet mesél el, miközben egy ősi történethez kapcsolódik a Koránból. A könyv két irodalmi díjat is elnyert. Viszont barátságtalan képet alkotott Mohammed Prófétáról. A könyvet indiában betiltották. Sariah törvény alatt halálra itélték, és egész életében orgyilkosoktól kellett tartania. Londonban meg is próbálták ölni 1989-ben. Egy könyvbe rejtett bombával, ami túl hamar robbant fel. Elpusztítva a hotel két emeletét, és megölve a merénylőt.

Életútja

Ahmed Salman Rushdie 1947-ben született Bombay-ben, egy Kashmiri Muzulmán családba, három lánytesvérrel. Apja Anis Ahmed Rushdie egy Cambridge-ben tanult ügyvéd majd később üzletember.

Bombay-ben nevelkedett, a neves Katedrális és John Connon magániskolában, mielőtt angliába költözött, és végül a Camebridge-i Királyi Egyetemen végzett. Ötször házasodott meg, és négyszer vált el. Utoljára 2021-ben vette el legújabb feleségét, Rachel Eliza Griffiths-t.

Egyik legvitatottabb regényét, a „Sátáni Versek”-et, 1988-ban írta meg, amely egy modern történetet mesél el, miközben egy ősi történethez kapcsolódik a Koránból. A könyv két irodalmi díjat is elnyert. Viszont barátságtalan képet alkotott Mohammed Prófétáról. A könyvet indiában betiltották. Sariah törvény alatt halálra itélték, és egész életében orgyilkosoktól kellett tartania. Londonban meg is próbálták ölni 1989-ben. Egy könyvbe rejtett bombával, ami túl hamar robbant fel. Elpusztítva a hotel két emeletét, és megölve a merénylőt.

1990-ben Pakisztánban elkészült a „Nemzetközi Gerillák” film, amiben egy James Bond-stílusú antagonistának ábrázolják, aki el akarja pusztítani az Iszlám vallást. 1997-ben a fejére kitűzött vérdíj elérte a 3 millió dollárt. 2007-ben lovaggá avatta II.Erzsébet angol királynő az irodalmi szolgálatiért. Amire Irán és Pakisztán nemtetszését fejezte ki.

2012-ben a Jaipuri Irodalmi Fesztiválra meghívást kapott, majd egy valótlan orgyilkossági merényletre hivatkozva elküldték, félve hogy a tömeg felháborodna ha a könyvéből olvasna fel. 2022-ben megtámadták New York-ban egy előadás során. Szúrásos sebeket szenvedett el a kezén, hasán, máján, és elvesztette az egyik szemét. Memoárja az eseményről és üldözött életéről 2024 Áprilisán lesz kész.

Könyvei

Éjfél Gyermekei (1981)

Bár nem az első könyve, ez volt az első igazán sikeres darabja. A New York Times Book Review azt írta róla: „Ilyen az, amikor egy kontinens rátalál a hangjára.” A regény főhőse, Szalím pontban éjfélkor, India függetlenné válásának pillanatában született. Tizedik születésnapja előtt különös képesség ébred benne, amellyel be tud hatolni mások gondolataiba. A köny az Indiai szubkontinens függetlenség utáni zűrzavaros idejébe vezet minket.

A Sátáni Versek (1988)

Gibreel Farishta és Saladin Chamcha mindketten indiai muzlim vallású Bollywoodi színészek. Mind a ketten egy repülőn vannak, amikor Sikh szeparatisták átveszik az irányítást. A gép felrobban az angol csatorna felett, de a páros valami csoda folyamán megmenekül. Farishta egy angyal személyiségét veszi fel, míg Chamda egy ördög testébe kerül.

Quichotte (2019)

Sam DuChamp egy indiai író, aki amerikában él, és a legtöbb kudarcot vallott kémthriller alkotója. Reménye hogy egy új könyvet alkot, létrehozza Ismail Smile karakterét. Smile egy Bombay-ből származó, utazó gyógyszerárus. Sam ekezd megszállottan valóságsókat nézni, és belezúg Szalma R-be aki az egyik New Yorki-i show-ban szerepel. „Quichotte” álnéven szerelmes leveleket küld neki, majd megindul az országon keresztül hogy találkozzanak.A szerző könyvei
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie-ra 35 éve mondták ki a fatvát – de valóban halálos ítélet volt-e?

Az iráni ajatollah az író megölésére szólított fel akkor, ez vezetett a 2022-es késeléshez. Rushdie a merényletről szóló könyve, a Kés április végén jelenik meg.

...
Hírek

Salman Rushdie: Nem mindig a jófiúk győznek

Nehéz békére lelni, és nehéz békét teremteni – mondta a Frankfurti Könyvvásáron elhangzott beszédében az indiai származású brit író. Összefoglaltuk a szabadság áráról, a mítoszok tanításairól, a békéről és Barbie-ról szóló szöveg legfontosabb állításait.

...
Hírek

Salman Rushdie tanúskodhat a merénylője ellen a tárgyaláson

A gyanúsított, Hadi Matar ártatlannak vallotta magát a gyilkossági kísérlet vádjában a New York állambeli Chautauqua-ban történt incidenst követően, amelynek következtében Rushdie az egyik szemére megvakult, írja a Guardian.

...
Gyerekirodalom

Varázspálcák, mágikus állatok és patrónusok is várnak a új Varázsalmanachban!

Október 10-én érkezik az új Harry Potter-kötet, a világ számos országában egyszerre debütál majd a Varázsalmanach.

...
Hírek

Salman Rushdie kapja a Német Könyvkereskedők Békedíját

A Német Könyvkereskedők Békedíját odaítélő kuratórium úgy döntött, hogy 2023-ban Salman Rushdie írónak adományozza az elismerést. A díjat október 22-én adják át Frankfurtban.

...
Hírek

Salman Rushdie egy gálavacsorán jelent meg először nyilvánosan a támadás óta

"Remekül érzem magam (...) Egyszerűen csak örülök, hogy írók és könyvbarátok társaságában lehetek" - mondta az író a gálavacsorán.

...
Hírek

Salman Rushdie: A kiadóknak hagyniuk kellene, hogy a könyvek a saját korukat képviseljék

Az író szerint a véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyosabb veszélyben van Nyugaton, mint az ő életében valaha.

...
Hírek

Salman Rushdie az őt ért támadást is beleírja új könyvébe

Egy érdekes műhelytitkot is elárult arról, hogyan ír.

...
Hírek

Salman Rushdie támadójának földet ígért egy iráni alapítvány

Az alapítvány részéről "őszintén köszönik a fiatal amerikai bátor tettét".

...
Hírek

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Roald Dahl gyermekkönyveinek brit kiadója több regényben is átírt kifejezéseket az érzékenyebb olvasók kedvéért. Sokan ezt az írói szabadságot sértő cenzúraként értelmezik.

...
Hírek

Salman Rushdie nem vesz részt új könyve népszerűsítésében

Victory City címmel jelenik meg Salman Rushdie új regénye - az első azóta, hogy tavaly augusztusban késsel támadtak rá egy nyilvános rendezvényen. Az ügynöke most azt nyilatkozta, hogy bár a felépülése tart, az író nem vesz részt a kötet bemutatóján, kampányában.

...
Kritika

Salman Rushdie szerint az irodalom jövője nem az autofikció, hanem a fantasztikum

„Az innovációért, az újért (…) az irrealizmushoz kell fordulnunk és az igazság megközelítésének új módját kell megtalálnunk a hazugságok révén” – fogalmazza meg esszékötetében Salman Rushdie, aki írásaiban amellett érvel, hogy bár jelenleg a tényirodalom korát éljük, érdemesebb lenne visszatérnünk a képzelet világához. Az igazság nyelvei a hét könyve.

...
Hírek

Salman Rushdie elvesztette a látását az egyik szemére, és az egyik kezét sem tudja többé használni

Hosszú idő után nyilatkozott ügynöke Salman Rushdie állapotáról. Az írót egy irodalmi rendezvényen késelték meg augusztusban, súlyos sérüléseket szenvedett és most már biztos, hogy maradandó károsodásokat szenvedett.

...
Hírek

Először olvashatjuk magyarul Salman Rushdie esszéit

Új kötet jelent meg Salman Rushdie-tól, Az igazság nyelvei az indiai-brit-amerikai regényíró 2003 és 2020 között írott esszéit gyűjti egybe. Az írásoknak szomorú aktualitást ad, hogy az írót két hónappal ezelőtt megtámadták és életveszélyesen megsebesítették. 

...
Hírek

Salman Rushdie egyik barátja szerint az író elméje élesebb, mint valaha

Egy hónapja késelték meg Salman Rushdie-t a New York állambeli Chautauqua Intézetben, ahol épp a szólásszabadságról beszélt volna. Most egy barátja nyilatkozott az állapotáról. 

...
Hírek

Salman Rushdie-t fogják ünnepelni az írók Londonban

Két hónap telt el azóta, hogy Salman Rushdie-t megtámadták egy rendezvényen, ahol a szólásszabadságról beszélt. Az író tiszteletére most a londoni British Library-ben rendeznek ünnepséget, amelyen számos neves szerző is fellép.

...
Hírek

Salman Rushdie: „A félelem olyan, mint egy diktátor”

Friderikusz Sándor közzétette a Youtube-csatornáján azt a 2007-es stúdióbeszélgetést, amelyet az akkor Budapestre látogató Salman Rushdie-val készített. Abban az évben jelent meg az író Sálimár bohóc című regénye magyarul, az interjúban pedig a fatváról, Indiáról és a kulturális tisztaságról, illetve tisztátalanságról is beszélgettek.

...
Hírek

Levették Salman Rushdie-t a lélegeztetőgépről, már tud beszélni

Az ügynöke megerősítette a jó híreket.

...
Hírek

Salman Rushdie lélegeztetőgépen van és nem tud beszélni – nyilatkozta az ügynöke

Salman Rushdie ügynöke a BBC tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy „a hírek nem jók”, miután az írót leszúrták egy New York állambeli rendezvényen.

...
Hírek

Megkéselték Salman Rushdie-t egy amerikai beszéde előtt

Sikerült elhagynia a színpadot, a támadót őrizetbe vették.

...
Hírek

Salman Rushdie, Ian McEwan és Lee Child is női íróktól ajánl könyveket

A kutatások szerint a férfiak elkerülik a női szerzők könyveit. A The Guardian éppen ezért arra vállalkozott, hogy segítsen javítani az arányokon. Férfi írókat kértek fel, hogy ajánljanak műveket női íróktól.

...
Hírek

Salman Rushdie a Substack-oldalán publikálja új írásait

Egyre több elismert író választja a Substack felületét a hagyományos könyvkiadás helyett. Most éppen Salman Rushdie döntött úgy, hogy új személyes és fiktív történeteit ott publikálja.

...
Hírek

Salman Rushdie erkölcsi cenzúrának tartja a Roth-életrajz kiadásának leállítását

A múlt héten kiderült, hogy máris új kiadót talált a zaklatási botrány miatt ejtett Philip Roth-életrajz. Salman Rushdie most elmondta, mi a véleménye az ügyről.

...
Hírek

Salman Rushdie cikket írt Az éjfél gyermekei születésének 40. évfordulójára

Négy évtizeddel ezelőtt jelent meg Az éjfél gyermekei, amely egy csapásra világhírűvé tette Salman Rushdie-t. 

...
Hírek

Salman Rushdie: Vonnegut szomorú arcú komikus

Mit mond nekünk ma Kurt Vonnegut kultikus könyve, Az ötös számú vágóhíd?  Salman Rushdie híres esszéje Vonnegutról az 1749-en jelent meg. Összeszedtük az író legizgalmasabb gondolatait a regényről. 

...
Hírek

Salman Rushdie is szolidarít az SZFE hallgatóival

Salman Rushide is szolidaritásáról biztosította a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit. Támogatását egy fotóval fejezte ki, amelyen ő maga szerepel, feltartott kezén pedig az SZFE felirat. 

...
Nagy

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll

Salman Rushdie-val a világvégéről, a bevándorlás pozitív hatásairól és a történelem váratlan fordulatairól beszélgettünk Skype-on, de azt is elárulta, milyen, amikor egy könyv bizonyos elemei valósággá válnak. Interjú.

...
Hírek

Könyvben teregeti ki a szennyest Salman Rushdie exe

...
Hírek

Megnövelték a Salman Rushdie fejére kitűzött vérdíj összegét

...
Beleolvasó

Göthe Salmander New York utcáiról gyűjti be legendás, varázslatos és fantasztikus állatait

...
Beleolvasó

Göthe Salmander szökevény varázslényei felforgatják egész New Yorkot

...
Hírek

Ősszel jön Salman Rushdie új mágikus regénye

...
Hírek

Salman Rushdie PEN/Pinter-díjat kapott

...
Kritika

Salman Rushdie: Joseph Anton