Salman Rushdie lélegeztetőgépen van és nem tud beszélni – nyilatkozta az ügynöke

Salman Rushdie lélegeztetőgépen van és nem tud beszélni – nyilatkozta az ügynöke

Salman Rushdie ügynöke a BBC tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy „a hírek nem jók”, miután az írót leszúrták egy New York állambeli rendezvényen.

ld | 2022. augusztus 13. |

Amint arról beszámoltunk, az írót tegnap egy beszéde előtt késelték meg, az amerikai Buffalo melletti Chautauquában – a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. „A színpadon támadták meg, most lélegeztetőgépen van, és nem tud beszélni” – mondta Andrew Wylie közleményében, hozzátéve, hogy a 75 éves író elveszítheti egyik szemét.

Rushdiet évek óta iszlamista halálos fenyegetések érték, miután megírta A sátáni versek című, 1988-ban megjelent művét. A rendőrség az elkövetőt is azonosította és őrizetbe vette a 24 éves Hadi Matar nevű gyanúsítottat, aki a New Jersey állambeli Fairviewból származik.

New York állam rendőrségének közleménye szerint a gyanúsított a színpadra rohant, és megtámadta Rushdiet és a moderátort is a New York állam nyugati részén található Chautauqua intézményben.

Az írót legalább egyszer nyakon és hasba szúrták közölték a hatóságok. Helikopterrel szállították a pennsylvaniai Erie kórházába.

Salman valószínűleg elveszíti az egyik szemét; a karjában lévő idegeket elvágták; a máját pedig megszúrták és megrongálták" mondta az ügynöke.

Rushdie „viszonylag normálisan” élte az életét a támadás előtt

Erről és az amerikai demokráciát fenyegető veszélyekről a szerző a Stern magazinnak adott interjúban beszélt, amelyet két hete adott és eredetileg augusztus 18-án jelent volna meg.  A támadás előtt egy órával pedig megjelent egy cikk Rushdie fatvájáról egy iráni hírportálon. 

Tovább olvasok

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg az indítékot vagy a vádakat, és folyamatban van a házkutatási parancs beszerzése a központban talált hátizsák és elektronikus eszközök vizsgálatára. A rendőrség sajtótájékoztatón elmondta, hogy a személyzet és a közönség tagjai rárontottak a támadóra, és a földre vitték, majd letartóztatták.

Linda Abrams, egy buffalói szemtanú a The New York Timesnak elmondta, hogy Hadi Matar azután is megpróbálta megtámadni Rushdiet, hogy a támadót lefogták.

Egy másik szemtanú, Rita Landman azt mondta a lapnak, hogy a támadás után többektől elhangzott: Van pulzusa, van pulzusa, van pulzusa!" 

A BBC által közzétett videón is látható az a pillanat, amikor az emberek a színpadra siettek, hogy megfékezzék a támadót és segítsenek a sérülteknek. A rendőrség szerint egy orvos a közönség soraiban elsősegélyben részesítette Rushdie urat.

Az indiai származású író az 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei című regényével vált híressé, amely csak az Egyesült Királyságban több mint egymillió példányban kelt el. Az 1988-ban publikált negyedik könyve, A sátáni versek megjelenése után közel 10 évre bujkálásra kényszeríült. A szürrealista, posztmodern regény felháborodást váltott ki egyes muszlimok körében, akik a benne foglaltakat istenkáromlásnak tartották, és néhány országban be is tiltották. Indiában több embert megöltek a Rushdie-ellenes zavargásokban, Iránban pedig megkövezték a brit nagykövetséget a fővárosban, Teheránban. A könyv fordítói sem voltak biztonságban: 1991-ben a könyv egyik japán fordítóját halálra késelték, néhány hónappal később pedig egy olasz fordítót is megkéseltek, a könyv norvég kiadóját, William Nygaardot pedig lelőtték de mindketten túlélték.

A Twitter Rushdie halálos fenyegetése miatt korlátozza az ajatollah fiókját
A Twitter Rushdie halálos fenyegetése miatt korlátozza az ajatollah fiókját
Tovább olvasok

Egy évvel a könyv megjelenése után Khomeini ajatollah, Irán legfőbb vezetője Rushdie kivégzésére szólított fel. Egy fatvában egy iszlám vallási vezető által kiadott jogi rendelet 3 millió dolláros jutalmat ajánlott fel. Ez a vérdíj továbbra is érvényes, és bár az iráni kormány elhatárolódott Khomeini rendeletétől, egy kvázi hivatalos iráni vallási alapítvány 2012-ben további 500 000 dollárral növelte a kitűzött jutalmat.

A brit-amerikai állampolgár Rushdie aki nem gyakorló muszlimok gyermekeként született, és maga is ateista a szólásszabadság hangos szószólójává vált, és többször megvédte művét.

Egy varázslatos városról szól Rushdie új regénye
Egy varázslatos városról szól Rushdie új regénye

Egy város, egy nő, egy istenség történetét dolgozza fel Salman Rushdie új, tizenötödik regénye, amely angolul jövő februárban jelenik meg, és a leírás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az író ismét nagyot merít a mágikus realizmusból.

Tovább olvasok

Rushdiet több irodalmi rendezvényen is megfenyegették és bojkottálták, de ő továbbra is ír. Következő regénye, a Győzelem városa 2023 februárjában jelenik meg.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megkéselték Salman Rushdie-t egy amerikai beszéde előtt

Sikerült elhagynia a színpadot, a támadót őrizetbe vették.

...
Hírek

Egy varázslatos városról szól Rushdie új regénye

Egy város, egy nő, egy istenség történetét dolgozza fel Salman Rushdie új, tizenötödik regénye, amely angolul jövő februárban jelenik meg, és a leírás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az író ismét nagyot merít a mágikus realizmusból.

...
Hírek

Salman Rushdie cikket írt Az éjfél gyermekei születésének 40. évfordulójára

Négy évtizeddel ezelőtt jelent meg Az éjfél gyermekei, amely egy csapásra világhírűvé tette Salman Rushdie-t. 

Hírek
...
Nagy

Haász János könyve az apaságról egy rockzenészt is megríkatott

...
Hírek

Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

...
Hírek

Halász Rita-est, Szabó Magda105, Hedda Gabler-premier, Margó [Programajánló]

...
Beleolvasó

Lugosi Béla története visszafelé halad az időben a végzetes fordulatig

...
Szórakozás

A babonás ír vidéken próbál Florence Pugh lebuktatni egy szélhámosnak tűnő kislányt

...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

...
Szórakozás

Garton Ash, Lunde, Sarr: ezek a külföldi könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

...
Hírek

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

...
Nagy

“Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne” - 105 éve született Szabó Magda 

...
Nagy

Lichter Péter: A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják

...
Szórakozás

A Szolgálólány meséje új évadának tétje, hogy be tud-e törni Gileád a szabad világba

...
Beleolvasó

Veres Attila novellájában egy kutyát megharapni szerelmi zálog és hatalmi aktus

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.