Salman Rushdie PEN/Pinter-díjat kapott

.konyvesblog. | 2014. június 21. |

(Kép forrása)

A PEN nemzetközi írószövetség díjával tüntetik ki Salman Rushdie-t rendkívüli irodalmi munkásságáért, valamint a szólásszabadság iránti elkötelezettségéért.

Az indiai születésű brit író, Salman Rushdie a Sátáni versek című kötete révén vált világszerte ismertté. Az íróra Komeini ajatolláh 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mondván, a mű sérti az iszlámot. Rushdie hosszú ideig bujkált. Önéletrajzi könyve Joseph Anton címmel 2012-ben jelent meg: az író a Joseph Anton nevet használta bujkálása éveiben. Rushdie kitüntetéséről pénteken számolt be a PEN.

Kapcsolódó anyagok:

Bujkálásról, félelemről, frusztrációról mesél új könyvében Rushdie

Salman Rushdie: Joseph Anton

A díjat 2009-ben alapította a nemzetközi írószervezet a Nobel-díjas színműíró, Harold Pinter emlékére. Özvegye, Antonia Fraser elmondta: Pinter nagyra tartotta Salman Rushdie-t egyfelől munkája, másfelől nagyszerű személyes bátorsága miatt.

A PEN/Pinter-díjban mindig megosztva részesül egy brit és egy más nemzetiségű író. Tavaly Tom Stoppardot és Irina Halip fehérorosz ellenzéki újságírónőt tüntették ki. A társdíjazottat - rendszerint egy olyan szerzőt, akit az emberi jogok védelmezése, nézetei kinyilvánítása miatt üldöznek hazájában - a brit győztes és az írószervezet választja ki, nevét október 9-én hirdetik ki.

(MTI)