Salman Rushdie PEN/Pinter-díjat kapott

.konyvesblog. | 2014. június 21. |

(Kép forrása)

A PEN nemzetközi írószövetség díjával tüntetik ki Salman Rushdie-t rendkívüli irodalmi munkásságáért, valamint a szólásszabadság iránti elkötelezettségéért.

Az indiai születésű brit író, Salman Rushdie a Sátáni versek című kötete révén vált világszerte ismertté. Az íróra Komeini ajatolláh 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mondván, a mű sérti az iszlámot. Rushdie hosszú ideig bujkált. Önéletrajzi könyve Joseph Anton címmel 2012-ben jelent meg: az író a Joseph Anton nevet használta bujkálása éveiben. Rushdie kitüntetéséről pénteken számolt be a PEN.

Kapcsolódó anyagok:

Bujkálásról, félelemről, frusztrációról mesél új könyvében Rushdie

Salman Rushdie: Joseph Anton

A díjat 2009-ben alapította a nemzetközi írószervezet a Nobel-díjas színműíró, Harold Pinter emlékére. Özvegye, Antonia Fraser elmondta: Pinter nagyra tartotta Salman Rushdie-t egyfelől munkája, másfelől nagyszerű személyes bátorsága miatt.

A PEN/Pinter-díjban mindig megosztva részesül egy brit és egy más nemzetiségű író. Tavaly Tom Stoppardot és Irina Halip fehérorosz ellenzéki újságírónőt tüntették ki. A társdíjazottat - rendszerint egy olyan szerzőt, akit az emberi jogok védelmezése, nézetei kinyilvánítása miatt üldöznek hazájában - a brit győztes és az írószervezet választja ki, nevét október 9-én hirdetik ki.

(MTI)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.