Salman Rushdie a Substack-oldalán publikálja új írásait

Egyre több elismert író választja a Substack felületét a hagyományos könyvkiadás helyett. Most éppen Salman Rushdie döntött úgy, hogy új személyes és fiktív történeteit ott publikálja.

fk | 2021. szeptember 02. |

Salman’s Sea of Stories, ez a címe Salman Rushdie legújabb írásainak, amelyeket ezúttal a Substack oldalán tesz közzé. Utóbbi egy olyan felület, amelyen egyre több író osztja meg az új szövegeit mostanában (és ahol az írásokkal közvetlenül pénzt lehet keresni).

Bemutatkozásában az oldalon Rushdie felidéz egy történetet, amelyet az apja sokat mesélt: „Salman 1947. június 19-én született, és pontosan nyolc héttel később a britek elmenekültek”. Az író úgy fogalmazott, első hallásra még talán egész viccesen hangzik, századjára viszont már nem annyira. Ennek ellenére mindig jól fogadta a hallgatóság, az apjának pedig ez volt a kedvenc vicce.

Aztán visszaemlékezik egy másik történetre is, mint írja, a hegy aljánál, ahol laktak, Bombay Breach Candy negyedében, volt egy magánuszoda: a The Breach Candy Swimming Bath Trust. A hálószobája ablakából le tudott nézni rá. Viszont a szabályzata szerint csak fehérek mehettek be. Ez nem igazán jött be a frissen függetlenné váló Indiában, de a hely nem akart változtatni. Aztán egy hangyányit mégis engedtek, azt mondták, ha egy fehér tag szeretne magával hozni egy színesbőrűt, akkor utóbbi is bejöhet. Neki volt egy fehér barátja az iskolában, aki meghívta a klubba úszni. Ami akkor kitört belőle, az valószínűleg élete egyik első politikai megnyilatkozása volt. Azt mondta, köszönöm, de nem.

Azóta az élete nagy részét azzal töltötte, hogy történetekben úszott (és el is mondott néhányat). Amit pedig megtanult, hogy a történetek újabb történeteket szülnek.

Jóval később, amikor az apja már rég nem mondogatta a viccét, neki eszébe jutott, hogy mi lenne akkor, ha nem lenne nyolchetes szünet a történetben. Mi lenne, ha valaki pontosan abban a percben születne meg, mint a saját országa? Az milyen sztori lehetne?

A Breach Candy-pillanat pedig megadta a választ erre a kérdésre. Az nem egy olyan történet lenne, amelynek elbeszélésére a britek adtak engedélyt. Az elutasítaná a gyarmati múltat és a szabadságról szólna.

Mint írja, ebből a két történetből aztán megszületett a sajátja. Ez lett Az éjfél gyermekei.

Egy másik könyvében, amely a Harún és a mesék tengere címet kapta, a főhős kisfiút egy dzsinn elviszi a történetek tengerébe, amely ezer meg ezer egymásba folyó történetfolyamból áll össze, és ahol a történetek – mivel folyékony formában vannak – össze tudnak kapcsolódni más történetekkel, hogy újabbakat alkossanak.

Rushdie úgy fogalmaz, azt szeretné, ha a Substack-oldala is ilyen lenne. Mindenféle történetet szeretne elmesélni, olyanokat, amelyek megindították, lenyűgözték, untatták vagy épp fellázították, és olyanokat, amelyeket egyszerűen csak kitalált.

Az indiai születésű brit író úgy tervezi, sok mindent ingyen elérhetővé tesz majd, de lesznek olyan szövegek is, amelyekért fizetni kell. A feliratkozók fiktív és személyes történeteket is olvashatnak majd, olykor pedig párbeszédet is lehet majd folytatni Rushdie-val a szövegekről. Az író célja, hogy közelebbi kapcsolatot tudjon kialakítani a saját olvasóival.

A Salman’s Sea of Stories itt érhető el.

További cikkeink Salman Rushdie-ról:

5 Rushdie-könyv, amit el kell olvasnod

Utazó ügynökként kel életre Don Quijote Rushdie új regényében

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll (interjú)

Rushdie a Szerző haláláról akart ìrni, világvége lett belőle

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie erkölcsi cenzúrának tartja a Roth-életrajz kiadásának leállítását

A múlt héten kiderült, hogy máris új kiadót talált a zaklatási botrány miatt ejtett Philip Roth-életrajz. Salman Rushdie most elmondta, mi a véleménye az ügyről.

...
Hírek

Salman Rushdie cikket írt Az éjfél gyermekei születésének 40. évfordulójára

Négy évtizeddel ezelőtt jelent meg Az éjfél gyermekei, amely egy csapásra világhírűvé tette Salman Rushdie-t. 

...
Hírek

Salman Rushdie: Vonnegut szomorú arcú komikus

Mit mond nekünk ma Kurt Vonnegut kultikus könyve, Az ötös számú vágóhíd?  Salman Rushdie híres esszéje Vonnegutról az 1749-en jelent meg. Összeszedtük az író legizgalmasabb gondolatait a regényről. 

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.