Salman Rushdie a Substack-oldalán publikálja új írásait

Egyre több elismert író választja a Substack felületét a hagyományos könyvkiadás helyett. Most éppen Salman Rushdie döntött úgy, hogy új személyes és fiktív történeteit ott publikálja.

fk | 2021. szeptember 02. |

Salman’s Sea of Stories, ez a címe Salman Rushdie legújabb írásainak, amelyeket ezúttal a Substack oldalán tesz közzé. Utóbbi egy olyan felület, amelyen egyre több író osztja meg az új szövegeit mostanában (és ahol az írásokkal közvetlenül pénzt lehet keresni).

Bemutatkozásában az oldalon Rushdie felidéz egy történetet, amelyet az apja sokat mesélt: „Salman 1947. június 19-én született, és pontosan nyolc héttel később a britek elmenekültek”. Az író úgy fogalmazott, első hallásra még talán egész viccesen hangzik, századjára viszont már nem annyira. Ennek ellenére mindig jól fogadta a hallgatóság, az apjának pedig ez volt a kedvenc vicce.

Aztán visszaemlékezik egy másik történetre is, mint írja, a hegy aljánál, ahol laktak, Bombay Breach Candy negyedében, volt egy magánuszoda: a The Breach Candy Swimming Bath Trust. A hálószobája ablakából le tudott nézni rá. Viszont a szabályzata szerint csak fehérek mehettek be. Ez nem igazán jött be a frissen függetlenné váló Indiában, de a hely nem akart változtatni. Aztán egy hangyányit mégis engedtek, azt mondták, ha egy fehér tag szeretne magával hozni egy színesbőrűt, akkor utóbbi is bejöhet. Neki volt egy fehér barátja az iskolában, aki meghívta a klubba úszni. Ami akkor kitört belőle, az valószínűleg élete egyik első politikai megnyilatkozása volt. Azt mondta, köszönöm, de nem.

Azóta az élete nagy részét azzal töltötte, hogy történetekben úszott (és el is mondott néhányat). Amit pedig megtanult, hogy a történetek újabb történeteket szülnek.

Jóval később, amikor az apja már rég nem mondogatta a viccét, neki eszébe jutott, hogy mi lenne akkor, ha nem lenne nyolchetes szünet a történetben. Mi lenne, ha valaki pontosan abban a percben születne meg, mint a saját országa? Az milyen sztori lehetne?

A Breach Candy-pillanat pedig megadta a választ erre a kérdésre. Az nem egy olyan történet lenne, amelynek elbeszélésére a britek adtak engedélyt. Az elutasítaná a gyarmati múltat és a szabadságról szólna.

Mint írja, ebből a két történetből aztán megszületett a sajátja. Ez lett Az éjfél gyermekei.

Egy másik könyvében, amely a Harún és a mesék tengere címet kapta, a főhős kisfiút egy dzsinn elviszi a történetek tengerébe, amely ezer meg ezer egymásba folyó történetfolyamból áll össze, és ahol a történetek – mivel folyékony formában vannak – össze tudnak kapcsolódni más történetekkel, hogy újabbakat alkossanak.

Rushdie úgy fogalmaz, azt szeretné, ha a Substack-oldala is ilyen lenne. Mindenféle történetet szeretne elmesélni, olyanokat, amelyek megindították, lenyűgözték, untatták vagy épp fellázították, és olyanokat, amelyeket egyszerűen csak kitalált.

Az indiai születésű brit író úgy tervezi, sok mindent ingyen elérhetővé tesz majd, de lesznek olyan szövegek is, amelyekért fizetni kell. A feliratkozók fiktív és személyes történeteket is olvashatnak majd, olykor pedig párbeszédet is lehet majd folytatni Rushdie-val a szövegekről. Az író célja, hogy közelebbi kapcsolatot tudjon kialakítani a saját olvasóival.

A Salman’s Sea of Stories itt érhető el.

További cikkeink Salman Rushdie-ról:

5 Rushdie-könyv, amit el kell olvasnod

Utazó ügynökként kel életre Don Quijote Rushdie új regényében

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll (interjú)

Rushdie a Szerző haláláról akart ìrni, világvége lett belőle

Hírlevél feliratkozás

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie erkölcsi cenzúrának tartja a Roth-életrajz kiadásának leállítását

A múlt héten kiderült, hogy máris új kiadót talált a zaklatási botrány miatt ejtett Philip Roth-életrajz. Salman Rushdie most elmondta, mi a véleménye az ügyről.

...
Hírek

Salman Rushdie cikket írt Az éjfél gyermekei születésének 40. évfordulójára

Négy évtizeddel ezelőtt jelent meg Az éjfél gyermekei, amely egy csapásra világhírűvé tette Salman Rushdie-t. 

...
Hírek

Salman Rushdie: Vonnegut szomorú arcú komikus

Mit mond nekünk ma Kurt Vonnegut kultikus könyve, Az ötös számú vágóhíd?  Salman Rushdie híres esszéje Vonnegutról az 1749-en jelent meg. Összeszedtük az író legizgalmasabb gondolatait a regényről. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?