Salman Rushdie a Substack-oldalán publikálja új írásait

Egyre több elismert író választja a Substack felületét a hagyományos könyvkiadás helyett. Most éppen Salman Rushdie döntött úgy, hogy új személyes és fiktív történeteit ott publikálja.

fk | 2021. szeptember 02. |

Salman’s Sea of Stories, ez a címe Salman Rushdie legújabb írásainak, amelyeket ezúttal a Substack oldalán tesz közzé. Utóbbi egy olyan felület, amelyen egyre több író osztja meg az új szövegeit mostanában (és ahol az írásokkal közvetlenül pénzt lehet keresni).

Bemutatkozásában az oldalon Rushdie felidéz egy történetet, amelyet az apja sokat mesélt: „Salman 1947. június 19-én született, és pontosan nyolc héttel később a britek elmenekültek”. Az író úgy fogalmazott, első hallásra még talán egész viccesen hangzik, századjára viszont már nem annyira. Ennek ellenére mindig jól fogadta a hallgatóság, az apjának pedig ez volt a kedvenc vicce.

Aztán visszaemlékezik egy másik történetre is, mint írja, a hegy aljánál, ahol laktak, Bombay Breach Candy negyedében, volt egy magánuszoda: a The Breach Candy Swimming Bath Trust. A hálószobája ablakából le tudott nézni rá. Viszont a szabályzata szerint csak fehérek mehettek be. Ez nem igazán jött be a frissen függetlenné váló Indiában, de a hely nem akart változtatni. Aztán egy hangyányit mégis engedtek, azt mondták, ha egy fehér tag szeretne magával hozni egy színesbőrűt, akkor utóbbi is bejöhet. Neki volt egy fehér barátja az iskolában, aki meghívta a klubba úszni. Ami akkor kitört belőle, az valószínűleg élete egyik első politikai megnyilatkozása volt. Azt mondta, köszönöm, de nem.

Azóta az élete nagy részét azzal töltötte, hogy történetekben úszott (és el is mondott néhányat). Amit pedig megtanult, hogy a történetek újabb történeteket szülnek.

Jóval később, amikor az apja már rég nem mondogatta a viccét, neki eszébe jutott, hogy mi lenne akkor, ha nem lenne nyolchetes szünet a történetben. Mi lenne, ha valaki pontosan abban a percben születne meg, mint a saját országa? Az milyen sztori lehetne?

A Breach Candy-pillanat pedig megadta a választ erre a kérdésre. Az nem egy olyan történet lenne, amelynek elbeszélésére a britek adtak engedélyt. Az elutasítaná a gyarmati múltat és a szabadságról szólna.

Mint írja, ebből a két történetből aztán megszületett a sajátja. Ez lett Az éjfél gyermekei.

Egy másik könyvében, amely a Harún és a mesék tengere címet kapta, a főhős kisfiút egy dzsinn elviszi a történetek tengerébe, amely ezer meg ezer egymásba folyó történetfolyamból áll össze, és ahol a történetek – mivel folyékony formában vannak – össze tudnak kapcsolódni más történetekkel, hogy újabbakat alkossanak.

Rushdie úgy fogalmaz, azt szeretné, ha a Substack-oldala is ilyen lenne. Mindenféle történetet szeretne elmesélni, olyanokat, amelyek megindították, lenyűgözték, untatták vagy épp fellázították, és olyanokat, amelyeket egyszerűen csak kitalált.

Az indiai születésű brit író úgy tervezi, sok mindent ingyen elérhetővé tesz majd, de lesznek olyan szövegek is, amelyekért fizetni kell. A feliratkozók fiktív és személyes történeteket is olvashatnak majd, olykor pedig párbeszédet is lehet majd folytatni Rushdie-val a szövegekről. Az író célja, hogy közelebbi kapcsolatot tudjon kialakítani a saját olvasóival.

A Salman’s Sea of Stories itt érhető el.

További cikkeink Salman Rushdie-ról:

5 Rushdie-könyv, amit el kell olvasnod

Utazó ügynökként kel életre Don Quijote Rushdie új regényében

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll (interjú)

Rushdie a Szerző haláláról akart ìrni, világvége lett belőle

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie erkölcsi cenzúrának tartja a Roth-életrajz kiadásának leállítását

A múlt héten kiderült, hogy máris új kiadót talált a zaklatási botrány miatt ejtett Philip Roth-életrajz. Salman Rushdie most elmondta, mi a véleménye az ügyről.

...
Hírek

Salman Rushdie cikket írt Az éjfél gyermekei születésének 40. évfordulójára

Négy évtizeddel ezelőtt jelent meg Az éjfél gyermekei, amely egy csapásra világhírűvé tette Salman Rushdie-t. 

...
Hírek

Salman Rushdie: Vonnegut szomorú arcú komikus

Mit mond nekünk ma Kurt Vonnegut kultikus könyve, Az ötös számú vágóhíd?  Salman Rushdie híres esszéje Vonnegutról az 1749-en jelent meg. Összeszedtük az író legizgalmasabb gondolatait a regényről. 

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.