Salman Rushdie a Substack-oldalán publikálja új írásait

Egyre több elismert író választja a Substack felületét a hagyományos könyvkiadás helyett. Most éppen Salman Rushdie döntött úgy, hogy új személyes és fiktív történeteit ott publikálja.

fk | 2021. szeptember 02. |

Salman’s Sea of Stories, ez a címe Salman Rushdie legújabb írásainak, amelyeket ezúttal a Substack oldalán tesz közzé. Utóbbi egy olyan felület, amelyen egyre több író osztja meg az új szövegeit mostanában (és ahol az írásokkal közvetlenül pénzt lehet keresni).

Bemutatkozásában az oldalon Rushdie felidéz egy történetet, amelyet az apja sokat mesélt: „Salman 1947. június 19-én született, és pontosan nyolc héttel később a britek elmenekültek”. Az író úgy fogalmazott, első hallásra még talán egész viccesen hangzik, századjára viszont már nem annyira. Ennek ellenére mindig jól fogadta a hallgatóság, az apjának pedig ez volt a kedvenc vicce.

Aztán visszaemlékezik egy másik történetre is, mint írja, a hegy aljánál, ahol laktak, Bombay Breach Candy negyedében, volt egy magánuszoda: a The Breach Candy Swimming Bath Trust. A hálószobája ablakából le tudott nézni rá. Viszont a szabályzata szerint csak fehérek mehettek be. Ez nem igazán jött be a frissen függetlenné váló Indiában, de a hely nem akart változtatni. Aztán egy hangyányit mégis engedtek, azt mondták, ha egy fehér tag szeretne magával hozni egy színesbőrűt, akkor utóbbi is bejöhet. Neki volt egy fehér barátja az iskolában, aki meghívta a klubba úszni. Ami akkor kitört belőle, az valószínűleg élete egyik első politikai megnyilatkozása volt. Azt mondta, köszönöm, de nem.

Azóta az élete nagy részét azzal töltötte, hogy történetekben úszott (és el is mondott néhányat). Amit pedig megtanult, hogy a történetek újabb történeteket szülnek.

Jóval később, amikor az apja már rég nem mondogatta a viccét, neki eszébe jutott, hogy mi lenne akkor, ha nem lenne nyolchetes szünet a történetben. Mi lenne, ha valaki pontosan abban a percben születne meg, mint a saját országa? Az milyen sztori lehetne?

A Breach Candy-pillanat pedig megadta a választ erre a kérdésre. Az nem egy olyan történet lenne, amelynek elbeszélésére a britek adtak engedélyt. Az elutasítaná a gyarmati múltat és a szabadságról szólna.

Mint írja, ebből a két történetből aztán megszületett a sajátja. Ez lett Az éjfél gyermekei.

Egy másik könyvében, amely a Harún és a mesék tengere címet kapta, a főhős kisfiút egy dzsinn elviszi a történetek tengerébe, amely ezer meg ezer egymásba folyó történetfolyamból áll össze, és ahol a történetek – mivel folyékony formában vannak – össze tudnak kapcsolódni más történetekkel, hogy újabbakat alkossanak.

Rushdie úgy fogalmaz, azt szeretné, ha a Substack-oldala is ilyen lenne. Mindenféle történetet szeretne elmesélni, olyanokat, amelyek megindították, lenyűgözték, untatták vagy épp fellázították, és olyanokat, amelyeket egyszerűen csak kitalált.

Az indiai születésű brit író úgy tervezi, sok mindent ingyen elérhetővé tesz majd, de lesznek olyan szövegek is, amelyekért fizetni kell. A feliratkozók fiktív és személyes történeteket is olvashatnak majd, olykor pedig párbeszédet is lehet majd folytatni Rushdie-val a szövegekről. Az író célja, hogy közelebbi kapcsolatot tudjon kialakítani a saját olvasóival.

A Salman’s Sea of Stories itt érhető el.

További cikkeink Salman Rushdie-ról:

5 Rushdie-könyv, amit el kell olvasnod

Utazó ügynökként kel életre Don Quijote Rushdie új regényében

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll (interjú)

Rushdie a Szerző haláláról akart ìrni, világvége lett belőle

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie erkölcsi cenzúrának tartja a Roth-életrajz kiadásának leállítását

A múlt héten kiderült, hogy máris új kiadót talált a zaklatási botrány miatt ejtett Philip Roth-életrajz. Salman Rushdie most elmondta, mi a véleménye az ügyről.

...
Hírek

Salman Rushdie cikket írt Az éjfél gyermekei születésének 40. évfordulójára

Négy évtizeddel ezelőtt jelent meg Az éjfél gyermekei, amely egy csapásra világhírűvé tette Salman Rushdie-t. 

...
Hírek

Salman Rushdie: Vonnegut szomorú arcú komikus

Mit mond nekünk ma Kurt Vonnegut kultikus könyve, Az ötös számú vágóhíd?  Salman Rushdie híres esszéje Vonnegutról az 1749-en jelent meg. Összeszedtük az író legizgalmasabb gondolatait a regényről. 

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.