Salman Rushdie: Nem mindig a jófiúk győznek

Salman Rushdie: Nem mindig a jófiúk győznek

Nehéz békére lelni, és nehéz békét teremteni – mondta a Frankfurti Könyvvásáron elhangzott beszédében az indiai származású brit író. A szabadság áráról, a mítoszok tanításairól, a békéről és Barbie-ról szóló szöveg szerkesztett változata a Guardian felületén olvasható, mi pedig összefoglaltuk a legfőbb állításait.

vn | 2023. november 09. |

Rushdie először a világ legősibbnek tartott, és a szanszkrit irodalom legrégebbi nyelvemlékeként ránk maradt Pancsatantra című gyűjteményből oszt meg egy történetet. Az állatok fölött uralkodó oroszlánról, az ő sakál tanácsadóiról, valamint egy pórul járt bikáról szóló tanmese lényege, hogy a ravaszság, a fondorlatok és az erkölcstelenség gyakran felülkerekednek a szerénységen, a becsületességen és az önuralmon. Rushdie úgy fogalmaz, nekünk, mai olvasóknak megdöbbentően ismerősek ennek a majdnem háromezer éves könyvnek a történetei, hiszen az árulás és az szemérmetlenség világában éljük a mindennapjainkat.

Látjuk, hogy „nem mindig a jófiúk győznek” – sőt, olykor az sem teljesen világos, hogy kik is a jófiúk.  

Az író ezután arról ír, hogy mindig is inspirálták a mesék és a mítoszok, de nem a bennük előforduló csodák miatt, hanem mert az igazságot beszélik el. Példaként említi Orfeusz és Eurüdiké történetét, aminek a tartalma száz szóban is összefoglalható, a benne feltett kérdések viszont ihlethetnének legalább ezer regényt.

Knife, azaz Kés címmel jelenik meg Rushdie memoárja
Tovább olvasok

Számos alkalommal ő is ihlet reményében olvassa a mítoszokat. A Pancsatantra meséiben például – állítja – mindent megtalál, amit a jóról és a rosszról, a fogságról és a szabadságról, az együttműködésről és a konfliktusokról tudni érdemes.

A szerelem dolgait illetően azonban más gyűjteményekhez kell fordulnia.

Rushdie ezt követően azt a kérdést teszi fel, hogy mit mondanak a békéről az ősi mitológiák és a modern mesék, és így folytatja: nincsenek jó hírei. Homérosz szerint a béke csak évtizedes háború után jön el, mely során Trójának el kell pusztulnia. Az északi mítoszokban az áll, hogy a béke a Ragnarök után köszönthet be, és igaz ugyan, hogy ebben az összecsapásban az istenek elpusztítják az ellenségeiket, de odavesznek maguk is. Hasonló a Mahábhárata és a Rámájana tanítása is: a békének véres ára van. A Pancsatantra előbb idézett meséje szerint pedig a béke csak árulással érhető el.

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét
Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. Az „atombomba atyjaként” emlegetett láncdohányos zseni pályája intrikákkal, erkölcsi dilemmákkal és krimibe illő jelenetekkel volt tele, de a róla szóló könyvet sem volt egyszerű összeállítani. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Fotó: Universal Pictures

Tovább olvasok

A szöveg ezen pontján Rushdie a modern mítoszokra is kitér. „Az Oppenheimer című film ‒ írja ‒ emlékeztet minket, hogy a béke csak azután jött el, hogy Hirosima és Nagaszaki lakosságára atombombát dobtak.” A Barbie pedig egyértelművé teszi, hogy a béke és a boldogság csak egy rózsaszín, műanyag világban létezik.

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete
A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Kétszázezernél is több nézőt vonzott a hazai mozikba a Barbenheimer-hétvége, vagyis a Barbie és az Oppenheimer premierje óta eltelt napok. Csütörtökön bemutattuk az életrajzi kötetet, amelyre Christopher Nolan a háromórás mozija forgatókönyvének megírásakor támaszkodott, ezúttal pedig annak jártunk utána, hogy a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusznak hányféle könyves vonatkozása van.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Tovább olvasok

A békét – folytatja Rushdie – egy háborúk tépázta világban nehéz megtalálni és nehéz megteremteni, és eljátszik a gondolattal, vajon mi történne, ha az emberek békét kapnának kitüntetésként a szépség, a jóság, az igazságosság – vagy pláne, a készpénz ‒ helyett. Úgy zárja a történetet, hogy az, amit mi erénynek tartunk, más nézőpontból,

illetve a világunkra tett hatása felől nézve könnyen válhat megkérdőjelezhetővé.

Bár világ életében szabadnak érezte magát, napjainkban – fogalmaz – olyan időket élünk, amikor a szabadságot, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát támadások érik „a reakciós, tekintélyelvű, populista, demagóg, félművelt, önimádó, nemtörődöm” erők részéről; amikor az oktatási intézményekben és a könyvtárakban tapasztalható cenzúra egyre szélesebb körű.

Salman Rushdie kapja a Német Könyvkereskedők Békedíját

A Német Könyvkereskedők Békedíját odaítélő kuratórium úgy döntött, hogy 2023-ban Salman Rushdie írónak adományozza az elismerést. A díjat október 22-én adják át Frankfurtban.

Tovább olvasok

„A szabadságra tehát a bal- és a jobboldal, fiatal és az idős egyaránt nyomást gyakorol”, és a szabadság eszméjével nap mint nap visszaélnek a közösségi média platformok tulajdonosai is. Köszönetet mond mindazoknak, akik felemelték a hangjukat az őt másfél éve ért támadás után, zárásként mégis arra buzdít, válaszoljunk a gyűlöletre szeretettel, és higgyünk benne, hogy az igazság még a hazugság korában is sikerre vihető.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie tanúskodhat a merénylője ellen a tárgyaláson

A gyanúsított, Hadi Matar ártatlannak vallotta magát a gyilkossági kísérlet vádjában a New York állambeli Chautauqua-ban történt incidenst követően, amelynek következtében Rushdie az egyik szemére megvakult, írja a Guardian.

...
Hírek

Rushdie: A személyes hit magánügy, az átpolitizált vallás mindenki ügye

Salman Rushdie a BBC-nek adott interjút, szerinte az írók dolga túlélni azt, ami ellenük fordul. 

...
Hírek

Salman Rushdie egy gálavacsorán jelent meg először nyilvánosan a támadás óta

"Remekül érzem magam (...) Egyszerűen csak örülök, hogy írók és könyvbarátok társaságában lehetek" - mondta az író a gálavacsorán.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

Mondták költőnek és bűnösnek, sámánnak és alkoholbetegnek is. Pszichedéliával átitatott, sötéten sistergő lírai dalai mintha időtlen máglyák lennének, amiket valaki az óceánpart fehér homokjában hagyott.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.