Salman Rushdie: Nem mindig a jófiúk győznek

Salman Rushdie: Nem mindig a jófiúk győznek

Nehéz békére lelni, és nehéz békét teremteni – mondta a Frankfurti Könyvvásáron elhangzott beszédében Salman Rushdie, az indiai származású brit író. A szabadság áráról, a mítoszok tanításairól, a békéről és Barbie-ról szóló szöveg szerkesztett változata a Guardian felületén olvasható, mi pedig összefoglaltuk a legfőbb állításait.

vn | 2023. november 09. |

Rushdie először a világ legősibbnek tartott, és a szanszkrit irodalom legrégebbi nyelvemlékeként ránk maradt Pancsatantra című gyűjteményből oszt meg egy történetet. Az állatok fölött uralkodó oroszlánról, az ő sakál tanácsadóiról, valamint egy pórul járt bikáról szóló tanmese lényege, hogy a ravaszság, a fondorlatok és az erkölcstelenség gyakran felülkerekednek a szerénységen, a becsületességen és az önuralmon. Rushdie úgy fogalmaz, nekünk, mai olvasóknak megdöbbentően ismerősek ennek a majdnem háromezer éves könyvnek a történetei, hiszen az árulás és az szemérmetlenség világában éljük a mindennapjainkat.

Látjuk, hogy „nem mindig a jófiúk győznek” – sőt, olykor az sem teljesen világos, hogy kik is a jófiúk.  

Az író ezután arról ír, hogy mindig is inspirálták a mesék és a mítoszok, de nem a bennük előforduló csodák miatt, hanem mert az igazságot beszélik el. Példaként említi Orfeusz és Eurüdiké történetét, aminek a tartalma száz szóban is összefoglalható, a benne feltett kérdések viszont ihlethetnének legalább ezer regényt.

Knife, azaz Kés címmel jelenik meg Rushdie memoárja

A kötet alcíme: Elmélkedések egy gyilkossági kísérlet után.

Tovább olvasok

Számos alkalommal ő is ihlet reményében olvassa a mítoszokat. A Pancsatantra meséiben például – állítja – mindent megtalál, amit a jóról és a rosszról, a fogságról és a szabadságról, az együttműködésről és a konfliktusokról tudni érdemes.

A szerelem dolgait illetően azonban más gyűjteményekhez kell fordulnia.

Rushdie ezt követően azt a kérdést teszi fel, hogy mit mondanak a békéről az ősi mitológiák és a modern mesék, és így folytatja: nincsenek jó hírei. Homérosz szerint a béke csak évtizedes háború után jön el, mely során Trójának el kell pusztulnia. Az északi mítoszokban az áll, hogy a béke a Ragnarök után köszönthet be, és igaz ugyan, hogy ebben az összecsapásban az istenek elpusztítják az ellenségeiket, de odavesznek maguk is. Hasonló a Mahábhárata és a Rámájana tanítása is: a békének véres ára van. A Pancsatantra előbb idézett meséje szerint pedig a béke csak árulással érhető el.

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét
Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Tovább olvasok

A szöveg ezen pontján Rushdie a modern mítoszokra is kitér. „Az Oppenheimer című film ‒ írja ‒ emlékeztet minket, hogy a béke csak azután jött el, hogy Hirosima és Nagaszaki lakosságára atombombát dobtak.” A Barbie pedig egyértelművé teszi, hogy a béke és a boldogság csak egy rózsaszín, műanyag világban létezik.

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete
A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

Tovább olvasok

A békét – folytatja Rushdie – egy háborúk tépázta világban nehéz megtalálni és nehéz megteremteni, és eljátszik a gondolattal, vajon mi történne, ha az emberek békét kapnának kitüntetésként a szépség, a jóság, az igazságosság – vagy pláne, a készpénz ‒ helyett. Úgy zárja a történetet, hogy az, amit mi erénynek tartunk, más nézőpontból,

illetve a világunkra tett hatása felől nézve könnyen válhat megkérdőjelezhetővé.

Bár világ életében szabadnak érezte magát, napjainkban – fogalmaz – olyan időket élünk, amikor a szabadságot, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát támadások érik „a reakciós, tekintélyelvű, populista, demagóg, félművelt, önimádó, nemtörődöm” erők részéről; amikor az oktatási intézményekben és a könyvtárakban tapasztalható cenzúra egyre szélesebb körű.

Salman Rushdie kapja a Német Könyvkereskedők Békedíját

A Német Könyvkereskedők Békedíját odaítélő kuratórium úgy döntött, hogy 2023-ban Salman Rushdie írónak adományozza az elismerést. A díjat október 22-én adják át Frankfurtban.

Tovább olvasok

„A szabadságra tehát a bal- és a jobboldal, fiatal és az idős egyaránt nyomást gyakorol”, és a szabadság eszméjével nap mint nap visszaélnek a közösségi média platformok tulajdonosai is. Köszönetet mond mindazoknak, akik felemelték a hangjukat az őt másfél éve ért támadás után, zárásként mégis arra buzdít, válaszoljunk a gyűlöletre szeretettel, és higgyünk benne, hogy az igazság még a hazugság korában is sikerre vihető.

Forrás: Guardian

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie tanúskodhat a merénylője ellen a tárgyaláson

A gyanúsított, Hadi Matar ártatlannak vallotta magát a gyilkossági kísérlet vádjában a New York állambeli Chautauqua-ban történt incidenst követően, amelynek következtében Rushdie az egyik szemére megvakult, írja a Guardian.

...
Hírek

Rushdie: A személyes hit magánügy, az átpolitizált vallás mindenki ügye

Salman Rushdie a BBC-nek adott interjút, szerinte az írók dolga túlélni azt, ami ellenük fordul. 

...
Hírek

Salman Rushdie egy gálavacsorán jelent meg először nyilvánosan a támadás óta

"Remekül érzem magam (...) Egyszerűen csak örülök, hogy írók és könyvbarátok társaságában lehetek" - mondta az író a gálavacsorán.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

A színész a Those About to Die apropóján beszélt a korral járó szabadságról, a sorozatban használt CGI-ról és arról, hogy mi a közös benne és Vespasianus római császárban.

...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

A Dűne-filmek előtt tízezer évvel játszódó sorozatban a Bene Gesserit szövetség felemelkedését és hatalmi harcát láthatjuk majd.

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

De a televíziós díjakért más népszerű adaptációk is versenyben vannak a nagy sikerű A sógun mellett.