Megnövelték a Salman Rushdie fejére kitűzött vérdíj összegét

.konyvesblog. | 2016. február 23. |

(Kép forrása)

Az iráni állami médiumok - szám szerint mintegy negyven sajtóorgánumról van szó - összesen 600 ezer dollárral emelték meg a Salman Rushdie fejére kitűzött vérdíj összegét - írja a Guardian.

Khomeini ajatollah még 1989-ben mondott ki fatvát az íróra a Sátáni versek miatt, melyet istenkáromlónak nevezett. Rushdie akkor évekig bujkálni kényszerült, az akkori időszak félelmeit, tapasztalatait Joseph Anton című könyvében írta meg pár évvel ezelőtt. Bár 1998-ban Khatami iráni elnök lezártnak nevezte a Rushdie-ügyet, de a fatvát hivatalosan soha nem törölték el. 2005-ben Khamenei ajatollah meg is erősítette a fatvát, mondván, azt csak az a személy törölhetné el, aki eredetileg kihirdette, Khomeini ajatollah azonban akkor már évek óta halott volt. 2012 szeptemberében egy alapítvány 3,3 millió dollárra emelte az íróra 1989-ben kitűzött vérdíj összegét, ehhez jött most a sajtóorgánumok által összegyűjtött 600 ezer dollár.

Irán tavaly éppen Rushdie miatt bojkottálta a Frankfurti Könyvvásárt. Közleményében az iráni kulturális miniszter akkor azt sérelmezte, hogy a vásár a véleménynyilvánítás szabadságának ürügyén meghívott egy olyan szerzőt, akit gyűlölnek az iszlám világban.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.