Megnövelték a Salman Rushdie fejére kitűzött vérdíj összegét

.konyvesblog. | 2016. február 23. |

(Kép forrása)

Az iráni állami médiumok - szám szerint mintegy negyven sajtóorgánumról van szó - összesen 600 ezer dollárral emelték meg a Salman Rushdie fejére kitűzött vérdíj összegét - írja a Guardian.

Khomeini ajatollah még 1989-ben mondott ki fatvát az íróra a Sátáni versek miatt, melyet istenkáromlónak nevezett. Rushdie akkor évekig bujkálni kényszerült, az akkori időszak félelmeit, tapasztalatait Joseph Anton című könyvében írta meg pár évvel ezelőtt. Bár 1998-ban Khatami iráni elnök lezártnak nevezte a Rushdie-ügyet, de a fatvát hivatalosan soha nem törölték el. 2005-ben Khamenei ajatollah meg is erősítette a fatvát, mondván, azt csak az a személy törölhetné el, aki eredetileg kihirdette, Khomeini ajatollah azonban akkor már évek óta halott volt. 2012 szeptemberében egy alapítvány 3,3 millió dollárra emelte az íróra 1989-ben kitűzött vérdíj összegét, ehhez jött most a sajtóorgánumok által összegyűjtött 600 ezer dollár.

Irán tavaly éppen Rushdie miatt bojkottálta a Frankfurti Könyvvásárt. Közleményében az iráni kulturális miniszter akkor azt sérelmezte, hogy a vásár a véleménynyilvánítás szabadságának ürügyén meghívott egy olyan szerzőt, akit gyűlölnek az iszlám világban.