Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

„Roald Dahl nem volt angyal, de ez akkor is abszurd cenzúra” – írta a Twitteren  Salman Rushdie. Hozzátette azt is, hogy az író műveit újra kiadó „Puffin Books és a Dahl-örökösök is szégyellhetik magukat".

ko | 2023. február 20. |

Nemcsak a nemrégiben életveszélyesen megsebesített író gondolja azonban így, máshonnan is sok kritika éri Dahl gyerekkönyveinek brit kiadóját azok után, hogy olyan nagy klasszikusokat írtak át, mint a Charlie és a csokigyár vagy a Matilda. Mindezt azért, hogy politikailag korrektek és elfogadhatóak legyenek a modern és érzékeny olvasók számára. Az új kiadásokban ezért több mentális állapottal, testsúllyal és nemekkel kapcsolatos részt megváltoztattak.

A 7500 tagot számláló írószervezet, a PEN America is szót emelt a szólásszabadságért. Úgy gondolják, ha a kiadók elindulnak az efféle javítások irányába, ahelyett, hogy megengednék az olvasóknak, hogy úgy fogadják be és úgy reagáljanak a könyvre, ahogy az meg van írva, akkor azt kockáztatják, hogy eltorzítják a nagy írók műveit, és

elhomályosítják azt a lencsét, amit az irodalom jelent a társadalomnak.

De pontosan milyen változtatások váltották ki ezt a heves vitát? Augustus Gloop, Charlie falánk ellensége az eredetileg 1964-ben megjelent Charlie és a csokigyárban például már nem roppant kövér, hanem hatalmas. A Boszorkányok új kiadásában az átlagos nőként megjelenő karakter tudósnak és üzletasszonynak adja ki magát, míg az eredeti változatban pénztáros vagy titkárnő volt. A Fantasztikus Róka úr szörnyű traktorai korábban feketék (black) voltak, most azonban vérengző, brutális külsejű szörnyek.

Egyes rajongók egyébként éppen azért kedvelik Dahl gyerekkönyveit, mert azoknak a néhol sötét, piszkos és szemtelen nyelve éppúgy rátapint a gyerekek félelmeire, mint ahogyan a humorérzéküket is működése hozza.

A Roald Dahl Story Company válaszolt a felmerülő kritikákra és kifejtette, egyáltalán nem ritka, hogy régebbi könyvek újrakiadásakor átnézik a szöveget, megváltoztatják a borítót, a tördelést. Változtatásaik egyébként is aprók és alaposan átgondoltak, nem módosítottak például a cselekményen, a karaktereken, és a tiszteletlen, sokszor sarkos megállapításokon sem.

Joyce Carol Oates amerikai író szintén hozzászólt a vitához, és Twitter-bejegyzésben osztotta meg, hogy szerinte az egyes kifejezések megváltoztatása körüli vita elfedi azt a sokkal fontosabb problémát, hogy Roald Dahl bevallottan antiszemita volt. (Családja 2020-ban kért elnézést az író antiszemita megnyilvánulásai miatt.)

A közösségi platformokon kibontakozó vitában Roald Dahl már nem vehet részt, mert 1990-ben, 74 éves korában elhunyt. Könyveit több, mint 300 millió példányban adták el, 68 nyelvre fordították le és a folyamatos újrakiadások azt bizonyítják, hogy a gyerekek a mai napig olvassák szövegeit.

Forrás: CBC News

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Netflix megszerezte Roald Dahl életművét

Története egyik legnagyobb üzletét ütötte nyélbe a Netflix, miután megvette Roald Dahl életművét, így a streaming-szolgáltató olyan népszerű történetek saját verzióit készítheti el a jövőben, mint A fantasztikus Róka úr vagy A barátságos óriás.

...
Hírek

Roald Dahl netflixes pénzéből rasszizmusellenes alapítványokat támogatnak

Dahl még életében elismerte, hogy antiszemita, a család 2020-ban bocsánatot kért.

...
Nagy

Orrborka és hopfüzsgő – Száz éve született Roald Dahl

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.