Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

„Roald Dahl nem volt angyal, de ez akkor is abszurd cenzúra” – írta a Twitteren  Salman Rushdie. Hozzátette azt is, hogy az író műveit újra kiadó „Puffin Books és a Dahl-örökösök is szégyellhetik magukat".

ko | 2023. február 20. |

Nemcsak a nemrégiben életveszélyesen megsebesített író gondolja azonban így, máshonnan is sok kritika éri Dahl gyerekkönyveinek brit kiadóját azok után, hogy olyan nagy klasszikusokat írtak át, mint a Charlie és a csokigyár vagy a Matilda. Mindezt azért, hogy politikailag korrektek és elfogadhatóak legyenek a modern és érzékeny olvasók számára. Az új kiadásokban ezért több mentális állapottal, testsúllyal és nemekkel kapcsolatos részt megváltoztattak.

A 7500 tagot számláló írószervezet, a PEN America is szót emelt a szólásszabadságért. Úgy gondolják, ha a kiadók elindulnak az efféle javítások irányába, ahelyett, hogy megengednék az olvasóknak, hogy úgy fogadják be és úgy reagáljanak a könyvre, ahogy az meg van írva, akkor azt kockáztatják, hogy eltorzítják a nagy írók műveit, és

elhomályosítják azt a lencsét, amit az irodalom jelent a társadalomnak.

De pontosan milyen változtatások váltották ki ezt a heves vitát? Augustus Gloop, Charlie falánk ellensége az eredetileg 1964-ben megjelent Charlie és a csokigyárban például már nem roppant kövér, hanem hatalmas. A Boszorkányok új kiadásában az átlagos nőként megjelenő karakter tudósnak és üzletasszonynak adja ki magát, míg az eredeti változatban pénztáros vagy titkárnő volt. A Fantasztikus Róka úr szörnyű traktorai korábban feketék (black) voltak, most azonban vérengző, brutális külsejű szörnyek.

Egyes rajongók egyébként éppen azért kedvelik Dahl gyerekkönyveit, mert azoknak a néhol sötét, piszkos és szemtelen nyelve éppúgy rátapint a gyerekek félelmeire, mint ahogyan a humorérzéküket is működése hozza.

A Roald Dahl Story Company válaszolt a felmerülő kritikákra és kifejtette, egyáltalán nem ritka, hogy régebbi könyvek újrakiadásakor átnézik a szöveget, megváltoztatják a borítót, a tördelést. Változtatásaik egyébként is aprók és alaposan átgondoltak, nem módosítottak például a cselekményen, a karaktereken, és a tiszteletlen, sokszor sarkos megállapításokon sem.

Joyce Carol Oates amerikai író szintén hozzászólt a vitához, és Twitter-bejegyzésben osztotta meg, hogy szerinte az egyes kifejezések megváltoztatása körüli vita elfedi azt a sokkal fontosabb problémát, hogy Roald Dahl bevallottan antiszemita volt. (Családja 2020-ban kért elnézést az író antiszemita megnyilvánulásai miatt.)

A közösségi platformokon kibontakozó vitában Roald Dahl már nem vehet részt, mert 1990-ben, 74 éves korában elhunyt. Könyveit több, mint 300 millió példányban adták el, 68 nyelvre fordították le és a folyamatos újrakiadások azt bizonyítják, hogy a gyerekek a mai napig olvassák szövegeit.

Forrás: CBC News

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Netflix megszerezte Roald Dahl életművét

Története egyik legnagyobb üzletét ütötte nyélbe a Netflix, miután megvette Roald Dahl életművét, így a streaming-szolgáltató olyan népszerű történetek saját verzióit készítheti el a jövőben, mint A fantasztikus Róka úr vagy A barátságos óriás.

...
Hírek

Roald Dahl netflixes pénzéből rasszizmusellenes alapítványokat támogatnak

Dahl még életében elismerte, hogy antiszemita, a család 2020-ban bocsánatot kért.

...
Nagy

Orrborka és hopfüzsgő – Száz éve született Roald Dahl

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

Hírek
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

...
Hírek

A Trónok harca írója hoppon maradt, vele sem kivételezik a Worldcon

...
Hírek

Grecsó Krisztián eddigi legszemélyesebb könyve ősszel érkezik

...
Nagy

Továbbra sem tudjuk, honnan ered az „OK” szó

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Harrenhal átka kerget őrületbe a Sárkányok házában?

Különös dolgok történnek Daemon Targaryennel, aki Harrenhal baljós várában időzik a Sárkányok háza utóbbi epizódjaiban. Egy kis westerosi történelmi gyorstalpaló következik.

...
Szórakozás

A Saltburn rendezője adaptálja az Üvöltő szeleket

Baljósnak biztos baljós lesz a film, de vajon annyira botrányos is, mint a Saltburn?

...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.