Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

„Roald Dahl nem volt angyal, de ez akkor is abszurd cenzúra” – írta a Twitteren  Salman Rushdie. Hozzátette azt is, hogy az író műveit újra kiadó „Puffin Books és a Dahl-örökösök is szégyellhetik magukat".

ko | 2023. február 20. |

Nemcsak a nemrégiben életveszélyesen megsebesített író gondolja azonban így, máshonnan is sok kritika éri Dahl gyerekkönyveinek brit kiadóját azok után, hogy olyan nagy klasszikusokat írtak át, mint a Charlie és a csokigyár vagy a Matilda. Mindezt azért, hogy politikailag korrektek és elfogadhatóak legyenek a modern és érzékeny olvasók számára. Az új kiadásokban ezért több mentális állapottal, testsúllyal és nemekkel kapcsolatos részt megváltoztattak.

A 7500 tagot számláló írószervezet, a PEN America is szót emelt a szólásszabadságért. Úgy gondolják, ha a kiadók elindulnak az efféle javítások irányába, ahelyett, hogy megengednék az olvasóknak, hogy úgy fogadják be és úgy reagáljanak a könyvre, ahogy az meg van írva, akkor azt kockáztatják, hogy eltorzítják a nagy írók műveit, és

elhomályosítják azt a lencsét, amit az irodalom jelent a társadalomnak.

De pontosan milyen változtatások váltották ki ezt a heves vitát? Augustus Gloop, Charlie falánk ellensége az eredetileg 1964-ben megjelent Charlie és a csokigyárban például már nem roppant kövér, hanem hatalmas. A Boszorkányok új kiadásában az átlagos nőként megjelenő karakter tudósnak és üzletasszonynak adja ki magát, míg az eredeti változatban pénztáros vagy titkárnő volt. A Fantasztikus Róka úr szörnyű traktorai korábban feketék (black) voltak, most azonban vérengző, brutális külsejű szörnyek.

Egyes rajongók egyébként éppen azért kedvelik Dahl gyerekkönyveit, mert azoknak a néhol sötét, piszkos és szemtelen nyelve éppúgy rátapint a gyerekek félelmeire, mint ahogyan a humorérzéküket is működése hozza.

A Roald Dahl Story Company válaszolt a felmerülő kritikákra és kifejtette, egyáltalán nem ritka, hogy régebbi könyvek újrakiadásakor átnézik a szöveget, megváltoztatják a borítót, a tördelést. Változtatásaik egyébként is aprók és alaposan átgondoltak, nem módosítottak például a cselekményen, a karaktereken, és a tiszteletlen, sokszor sarkos megállapításokon sem.

Joyce Carol Oates amerikai író szintén hozzászólt a vitához, és Twitter-bejegyzésben osztotta meg, hogy szerinte az egyes kifejezések megváltoztatása körüli vita elfedi azt a sokkal fontosabb problémát, hogy Roald Dahl bevallottan antiszemita volt. (Családja 2020-ban kért elnézést az író antiszemita megnyilvánulásai miatt.)

A közösségi platformokon kibontakozó vitában Roald Dahl már nem vehet részt, mert 1990-ben, 74 éves korában elhunyt. Könyveit több, mint 300 millió példányban adták el, 68 nyelvre fordították le és a folyamatos újrakiadások azt bizonyítják, hogy a gyerekek a mai napig olvassák szövegeit.

Forrás: CBC News

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Netflix megszerezte Roald Dahl életművét

Története egyik legnagyobb üzletét ütötte nyélbe a Netflix, miután megvette Roald Dahl életművét, így a streaming-szolgáltató olyan népszerű történetek saját verzióit készítheti el a jövőben, mint A fantasztikus Róka úr vagy A barátságos óriás.

...
Hírek

Roald Dahl netflixes pénzéből rasszizmusellenes alapítványokat támogatnak

Dahl még életében elismerte, hogy antiszemita, a család 2020-ban bocsánatot kért.

...
Nagy

Orrborka és hopfüzsgő – Száz éve született Roald Dahl

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Hírek

Tízezer Borbély Szilárd-kötetet kapnak ajándékba a diákok

...
Beleolvasó

A Kádár-kor és a rendszerváltás évei elevenednek meg Jánossy Lajos új regényében

...
Hírek

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

...
Hírek

Ingyenesen böngészhető az Arcanum a Könyvfesztivál ideje alatt

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

...
Hírek

Krasznahorkai regénye francia irodalmi díjra esélyes

...
Hírek

Az Amazon végleg kivezeti a MOBI-t

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.