Salman Rushdie támadójának földet ígért egy iráni alapítvány

sa | 2023. február 22. |

Az író tavaly augusztusban egy New York-i pódiumbeszélgetésen vett részt, ahol egy fiatal férfi késsel támadt rá. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba. Rushdie egyik szemére elvesztette látását, egyik keze pedig lebénult. A fő gyanúsított, Hadi Matar egy New Jersey-i síita muzulmán amerikai ártatlannak vallotta magát gyilkossági kísérlet és testi sértés vádjában.

A Khomeini Imám Fatváinak Végrehajtásáért Alapítvány titkára, Mohammad Eszmail Zarei most azt nyilatkozta, 

őszintén köszönik a fiatal amerikai bátor tettét, aki cselekedetével boldoggá tette a muszlimokat.

Hozzátette: "Rushdie már nem több élő halottnál, és e bátor tett tiszteletére mintegy ezer négyzetméternyi mezőgazdasági területet adományozunk ennek az embernek vagy bármelyik törvényes képviselőjének". A keddi bejelentésről a teheráni állami televízió a Telegram csatornáján számolt be.

Rushdie február elején adott először interjút a merénylet óta, akkor Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt. Legújabb könyvét, a Victory Cityt, még a támadás előtt fejezte be, angolul ezen a héten jelent meg a regény. (Az már korábban kiderült, hogy Rushdie az állapota miatt nem vesz részt a kötet megjelenítését kísérő kampányban.) 

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt
Tovább olvasok

Rushdie ellen 33 évvel ezelőtt Irán néhai legfőbb vezetője, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatollah fatvát (iszlám vallásjogi döntést) hirdetett ki, amelyben felszólította a muszlimokat Rushdie meggyilkolására, miután megjelent A sátáni versek című regénye. Egyes muzulmánok a regény Mohamed prófétáról szóló részeit istenkáromlónak tartották.

Matar családja a dél-libanoni Járún városból származik. Ali Tehfe, Járún polgármestere elmondta, hogy Matar szülei az Egyesült Államokba emigráltak, Matar ott született és nevelkedett, de politikai nézeteikről nincs információja.

Noha annak idején a Mohammad Hatami elnök vezette reformpárti iráni kormány az 1990-es évek végén elhatárolódott a fatvától, az íróra kitűzött több millió dolláros vérdíj folyamatosan nőtt, és

a vallásjogi döntést soha nem oldották fel.

Khomeini legfőbb vezető utódja, Ali Hamenei ajatollah Twitter-fiókját 2019-ben felfüggesztették, mert azt mondta, hogy a Rushdie elleni fatva "visszavonhatatlan".

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Roald Dahl gyermekkönyveinek brit kiadója több regényben is átírt kifejezéseket az érzékenyebb olvasók kedvéért. Sokan ezt az írói szabadságot sértő cenzúraként értelmezik.

...
Kritika

Salman Rushdie szerint az irodalom jövője nem az autofikció, hanem a fantasztikum

„Az innovációért, az újért (…) az irrealizmushoz kell fordulnunk és az igazság megközelítésének új módját kell megtalálnunk a hazugságok révén” – fogalmazza meg esszékötetében Salman Rushdie, aki írásaiban amellett érvel, hogy bár jelenleg a tényirodalom korát éljük, érdemesebb lenne visszatérnünk a képzelet világához. Az igazság nyelvei a hét könyve.

...
Hírek

Salman Rushdie nem vesz részt új könyve népszerűsítésében

Victory City címmel jelenik meg Salman Rushdie új regénye - az első azóta, hogy tavaly augusztusban késsel támadtak rá egy nyilvános rendezvényen. Az ügynöke most azt nyilatkozta, hogy bár a felépülése tart, az író nem vesz részt a kötet bemutatóján, kampányában.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

...

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

...

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?