Salman Rushdie támadójának földet ígért egy iráni alapítvány

sa | 2023. február 22. |

Az író tavaly augusztusban egy New York-i pódiumbeszélgetésen vett részt, ahol egy fiatal férfi késsel támadt rá. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba. Rushdie egyik szemére elvesztette látását, egyik keze pedig lebénult. A fő gyanúsított, Hadi Matar egy New Jersey-i síita muzulmán amerikai ártatlannak vallotta magát gyilkossági kísérlet és testi sértés vádjában.

A Khomeini Imám Fatváinak Végrehajtásáért Alapítvány titkára, Mohammad Eszmail Zarei most azt nyilatkozta, 

őszintén köszönik a fiatal amerikai bátor tettét, aki cselekedetével boldoggá tette a muszlimokat.

Hozzátette: "Rushdie már nem több élő halottnál, és e bátor tett tiszteletére mintegy ezer négyzetméternyi mezőgazdasági területet adományozunk ennek az embernek vagy bármelyik törvényes képviselőjének". A keddi bejelentésről a teheráni állami televízió a Telegram csatornáján számolt be.

Salman Rushdie február elején adott először interjút a merénylet óta, akkor kolosszális erejű támadásról beszélt. Legújabb könyvét, a Victory Cityt, még a támadás előtt fejezte be, angolul ezen a héten jelent meg a regény. (Az már korábban kiderült, hogy Rushdie az állapota miatt nem vesz részt a kötet megjelenítését kísérő kampányban.) 

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

Először adott interjút Salman Rushdie azóta, hogy tavaly nyáron megtámadta egy férfi és életveszélyesen megsebesítette.

Tovább olvasok

Rushdie ellen 33 évvel ezelőtt Irán néhai legfőbb vezetője, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatollah fatvát (iszlám vallásjogi döntést) hirdetett ki, amelyben felszólította a muszlimokat Rushdie meggyilkolására, miután megjelent A sátáni versek című regénye. Egyes muzulmánok a regény Mohamed prófétáról szóló részeit istenkáromlónak tartották.

Matar családja a dél-libanoni Járún városból származik. Ali Tehfe, Járún polgármestere elmondta, hogy Matar szülei az Egyesült Államokba emigráltak, Matar ott született és nevelkedett, de politikai nézeteikről nincs információja.

Noha annak idején a Mohammad Hatami elnök vezette reformpárti iráni kormány az 1990-es évek végén elhatárolódott a fatvától, az íróra kitűzött több millió dolláros vérdíj folyamatosan nőtt, és

a vallásjogi döntést soha nem oldották fel.

Khomeini legfőbb vezető utódja, Ali Hamenei ajatollah Twitter-fiókját 2019-ben felfüggesztették, mert azt mondta, hogy a Rushdie elleni fatva "visszavonhatatlan".

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Roald Dahl gyermekkönyveinek brit kiadója több regényben is átírt kifejezéseket az érzékenyebb olvasók kedvéért. Sokan ezt az írói szabadságot sértő cenzúraként értelmezik.

...
Kritika

Salman Rushdie szerint az irodalom jövője nem az autofikció, hanem a fantasztikum

„Az innovációért, az újért (…) az irrealizmushoz kell fordulnunk és az igazság megközelítésének új módját kell megtalálnunk a hazugságok révén” – fogalmazza meg esszékötetében Salman Rushdie, aki írásaiban amellett érvel, hogy bár jelenleg a tényirodalom korát éljük, érdemesebb lenne visszatérnünk a képzelet világához. Az igazság nyelvei a hét könyve.

...
Hírek

Salman Rushdie nem vesz részt új könyve népszerűsítésében

Victory City címmel jelenik meg Salman Rushdie új regénye - az első azóta, hogy tavaly augusztusban késsel támadtak rá egy nyilvános rendezvényen. Az ügynöke most azt nyilatkozta, hogy bár a felépülése tart, az író nem vesz részt a kötet bemutatóján, kampányában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról