Salman Rushdie az őt ért támadást is beleírja új könyvébe

ro | 2023. április 14. |

Salman Rushdie-t tavaly nyáron támadta meg egy férfi egy irodalmi felolvasás előtt, az író súlyos sérüléseket szerzett, jelenleg is lábadozik. Most a TIME-nak adott interjút, ebből kiderült, hogy a jobb szemére teljesen elveszítette a látását, azt a szemét sötétített lencse takarja. Egy időre a bal keze is megbénult, de a kezeléseknek köszönhetően lassan már tudja mozgatni. Rushdie nem titkolta, hogy poszttraumás-szindrómában is szenvedett, de már jobban van.

A támadást követően az írónak egy regénye jelent meg, a Victory City, viszont Rushdie érthető módon semmilyen nyilvános rendezvényen, vagy író-olvasó találkozón nem vett részt a támadás óta. Interjút is csak egyszer adott, illetve most a TIME-nak, amely fel is tette az idei év legbefolyásosabb embereit összegző listájára (utóbbit ITT lehet végigböngészni).

Az interjúból kiderült még, hogy Rushdie visszatért a munkához, újra ír, és azt mondja, hogy az új könyvében valamilyen formában írni fog a támadásáról. Még dolgozik azon, hogy ez pontosan hogyan, milyen formában történjen meg. Azt viszont biztosra vette, hogy az új kötete nem lesz különösebben hosszú könyv, talán pár száz oldal, és abban bízik, hogy egy éven belül be tudja fejezni.

Rushdie amúgy egy érdekes műhelytitkot is elárult: nem tartja magát korán kelő típusnak, így általában „hivatal időben” szokott írni. Igaz, ehhez hozzátartozik az is, hogy mielőtt éjszaka nyugovóra térne, mindig átolvassa, amit aznap írt. Ennek két oka van: másnap reggel még ott van a fejében a szöveg, illetve a megírást követő néhány óra elteltével jobban látja, ha valamit át kell írni, vagy valamelyik szövegrészbe bele kell nyúlni. Hemingwayt idézte, aki azt vallotta, hogy az írónak mindig eggyel kevesebb mondatot kell papírra vetnie, mint amennyit írni tudna – reggel így már tudni fogja, mi legyen az első mondat. És ha már megvan az első mondat, akkor sokkal könnyebb leírni a másodikat.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie támadójának földet ígért egy iráni alapítvány

Az alapítvány részéről "őszintén köszönik a fiatal amerikai bátor tettét".

...
Hírek

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Roald Dahl gyermekkönyveinek brit kiadója több regényben is átírt kifejezéseket az érzékenyebb olvasók kedvéért. Sokan ezt az írói szabadságot sértő cenzúraként értelmezik.

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

Először adott interjút Salman Rushdie azóta, hogy tavaly nyáron megtámadta egy férfi és életveszélyesen megsebesítette.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]