Indiában nincs forgalmazója Az éjfél gyermekeinek

.konyvesblog. | 2012. szeptember 11. |

Ez volt az a könyv, amely Salman Rushdie-t a nyolcvanas évek legelején egy csapásra világhírűvé tette: 1981-ben elnyerte a Booker-díjat, majd 1993-ban és 2008-ban az összes, addig Booker-díjjal kitüntetett könyv közül is a legjobbnak ítélték. Az éjfél gyermekeiből most film készült, amelyet a tervek szerint októberben mutatnak be az Egyesült Államokban, ám amelyért – a Guardian beszámolója szerint – Indiában eddig még nem nagyon kapkodtak, a forgalmazási jogokat ugyanis még senki nem vásárolta meg.

Az éppen függetlenné váló India történetét allegorikusan feldolgozó regényről maga a szerző korábban többször egy, a szülőhazájának írt „szerelmeslevélként” beszélt. A rendező, Deepa Mehta a hétvégi torontói premieren nyilatkozva azt mondta, hogy a film is visszaadja ezt a szeretetet vagy szerelmet, ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot, amiért Indiában a politikusok megfosztják az embereket attól, hogy maguk döntsenek arról, mit vagy mit nem jelent ez a film a számukra.

Az éjfél gyermekeit már könyvként sem szerették az indiai politikusok. Indira Gandhi például az általa a hetvenes évek második felében bevezetett szükségállapot kritikája miatt, és persze azért, mert ő maga a regényben meglehetősen negatív színben tűnik fel, annak idején rágalmazás vádjával beperelte az írót. Míg azonban a könyvben Gandhi a saját nevén szerepel, a filmben már nem, sokak szerint mégis ez lehet az oka, hogy az indiai forgalmazók most nem törik magukat a filmért. A Gandhi család politikailag ugyanis a mai napig nagyon befolyásos Indiában: Indira Gandhi menye, Sonia Gandhi áll például a kormányzó Kongresszus Párt élén, az ő fiát, Rahult pedig sokan a miniszterelnöki poszt várományosának tartják.

Rushdie-nak a Sátáni versek című kötete sem aratott osztatlan sikert Indiában. A könyv, amely miatt Khomeini ajatollah 1989 februárjában istenkáromlás miatt fatvát, azaz vallási kiközösítését hirdetett az író ellen, tiltólistán van Indiában. Rushdie januárban például azt követően mondta le részvételét a jaipuri irodalmi fesztiválon, hogy több indiai muszlim csoport is tiltakozott az író megjelenése ellen, sőt, állítólag egy közelebbről meg nem határozott alvilági csoport meg is akarta öletni.

Az biztos, hogy a Sátáni versekről az utóbbi hetekben megint sokat lehet hallani, angolul és magyarul ugyanis ősszel jelenik meg Rushdie új kötete, a Joseph Anton, amely a fatva kihirdetése utáni időszakról szól, amikor az író bujkálni kényszerült. A könyvet már a megjelenése előtt az idei év egyik irodalmi szenzációjának tartják.