Őket vesztettük el 2023-ban

2023 januárjában, életének 71. évében elhunyt Morcsányi Géza műfordító, Jászai-díjas dramaturg, aki húsz évig volt a Magvető igazgatója és akire a fél magyar irodalom afféle apafiguraként tekintett. Ugyancsak januárban érkezett a 91 éves Kossuth-díjas, egész életét a madárvédelemnek és a madarakról szóló ismeretterjesztésnek szentelő Schmidt Egon halálhíre is, akinek közel 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll a munkássága.

2023. január 15-én, vasárnap hosszú betegség után meghalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, publicista, aki megkérdőjelezhetetlen műveltségével és szellemi igényességével egyike volt korunk legradikálisabb és legszabadabb gondolkodóinak.

“Azt hiszem egyébként, Bukarestben lettem magyar” – Tamás Gáspár Miklós portréja
“Azt hiszem egyébként, Bukarestben lettem magyar” – Tamás Gáspár Miklós portréja

Vasárnap elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, aki megkérdőjelezhetetlen műveltségével és szellemi igényességével egyike volt korunk legradikálisabb és legszabadabb gondolkodóinak. Kolozsvárról a Yale és az Oxfordi Egyetem katedráiig jutott, Magyarországon termékeny publiciastaként kommentálta a közélet eseményeit és a társadalmi jelenségeket, változásokat. Volt országgyűlési képviselő, könyvtáros, tanár, próbálkozott fordítással, díjakat kapott és adott vissza. Pályatársai, írók, újságírók, újságok búcsúztak tőle megrendülten. Portrénkban az Arcanum segítségével válogattunk régi (és újabb) interjúiból, esszéiből, cikkeiből.

Tovább olvasok

Ugyancsak az év első hónapjában, életének 90. évében hunyt el Mécs Imre villamosmérnök, politikus. Az 1956-os forradalomban betöltött szerepe miatt előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban szabadult, 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd az ebből kialakuló Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja lett. 1990 és 2010 között (két kisebb megszakítással) országgyűlési képviselő. Két házasságából nyolc gyermeke született, köztük

Mécs Anna író, aki 2022-ben kezdte el feldolgozni regény formájában családtörténetét, édesapja ‘56-os szerepvállalását.

A munkatáborokban töltött élményei alapján írt Goli otok című dokumentumregénye miatt a szerb Szolzsenyicinként is emlegetett 93 éves szerb író, Dragoslav Mihailovic haláláról ez év márciusában értesültünk. Márciusban búcsúztunk a Lélektür, a Hiányjelek, a Roncshíd, a Beatrice leveleskönyve, a Van remény?, valamint a Sodrásban szerzőjétől, a Táncsics Mihály- és Mikszáth Kálmán-díjas újságíró, író, költő Kipke Tamástól, és márciusban hunyt el a II. világháború utáni időszak egyik legünnepeltebb japán szerzője, a Nobel-díjas Óe Kenzaburo, aki annak idején küzdött Japán pacifista alkotmányáért, a fukusimai atomerőmű földrengés és szökőár okozta 2011-es katasztrófája után pedig a japán atomerőművek bezárásáért kampányolt.

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas író, akinek magyar népmeséket olvastak gyerekkorában
Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas író, akinek magyar népmeséket olvastak gyerekkorában

A nyolcvannyolc évesen elhunyt japán író béke- és antinukleáris aktivista is volt.

Tovább olvasok

A detektívregényeiről ismert szerző, Anne Perry 84 éves korában távozott, 2023 áprilisában. Perry-t 15 éves korában, 1954-ben ítélték el gyilkosságért barátnőjével, Pauline Parkerrel együtt. A két lány Új-Zéland leghírhedtebb gyilkosa lett, miután téglával agyonverték Parker anyját Christchurchben. Történetük nyomán Peter Jackson forgatott 1994-ben pszichológiai drámát, amelyben Kate Winslet és Melanie Lynskey játszották a főszerepet.

Májusban veszítettük el Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikust, a Magyar Írószövetség korábbi elnökét, aki életének 89. évében halt meg, és májusban, életének 73. évében hunyt el Martin Amis, nemzedékének egyik legünnepeltebb brit írója.

Magyarul olyan könyvek olvashatók tőle, mint az Időnyíl, a Koba, a rettenetes vagy a Siker.

Júliusban, nyolcvankilenc éves korában elhunyt a Pulitzer-díjas amerikai író, Cormac McCarthy, akit lírai, ugyanakkor az erőszakot a maga puritánságában bemutató regényei a legnagyobb amerikai prózaírók közé emelték.

Időtlen, hömpölygő, déli prófétablues – Cormac McCarthy pályaképe
Időtlen, hömpölygő, déli prófétablues – Cormac McCarthy pályaképe

Táncba hívta a western, a krimi és a horror műfaji kódjait, de sokat játszott a hagyományos szintaxissal is. Sokak szerint Faulkner, Hemingway és Melville legfontosabb örököse, mások pedig azt tartják róla, hogy a maga képére formálta az amerikai prózahagyományt. De mégis kicsoda az a Cormac McCarthy és miért fontos, hogy olvassuk a regényeit?

Tovább olvasok

Júliusban halt meg a karrierjét versekkel kezdő, majd az 1965-ben megjelent, a sztálinizmus ellentmondásaival foglalkozó Tréfa című regényével botrányt kirobbantó, A nevetés és felejtés (1979) című könyve miatt állampolgárságát elveszítő (majd azt 40 év után visszakapó), a legnagyobb sikerét A lét elviselhetetlen könnyűsége című, a prágai tavasz eseményeit megörökítő könyvével arató Milan Kundera.

Kundera szerint a regényíró csak Cervantesnek tartozik számadással
Kundera szerint a regényíró csak Cervantesnek tartozik számadással

A huszadik századi cseh irodalom világirodalmi mértékkel mérve is több nagy írót tudhat magáénak, Jaroslav Hašek, Karel Čapek és Bohumil Hrabal mellett kétségkívül közéjük tartozott a kedden elhunyt Milan Kundera is. A híres nyelvváltó írók egyike, világhírű ugyanis cseh nyelven lett, de 1993 után már kizárólag franciául írt. Olyan művek kötődnek a nevéhez, mint a Tréfa vagy A lét elviselhetetlen könnyűsége, melyek cselekményét mindig hangsúlyos bölcseleti, esszéisztikus réteg egészíti ki.

Tovább olvasok

Júliusban, 95 éves korában elhunyt Lator László, Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista, tanár, aki egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta híres műfordító szemináriumain, és aki számos kortárs alkotónknak fontos mestere volt.

Mintha neki találták volna ki a léhaságok tagolta fegyelmezett filoszéletformát – Lator Lászlóra emlékezünk
Mintha neki találták volna ki a léhaságok tagolta fegyelmezett filoszéletformát – Lator Lászlóra emlékezünk

Lator László költő volt, szerkesztő, esszéista, műfordító és tanár. Nehéz volna a tevékenységei között helyes sorrendet felállítani. Ahogy a róla szóló portréban fogalmaztunk, Minden volt, ami a magyar irodalom. Bár szemérmes, zárkózott alkatnak vallotta magát, azok közé tartozott, aki szívesen és áradón mesél, ezért öröm volt olvasni a visszaemlékezéseit, illetve a vele készült beszélgetéseket. Teljességre persze nem törekedhetünk, de kiválogattunk most az interjúkból és a memoárjából néhány gondolatot, amelyekből jobban megismerhetjük Lator László bámulatosan gazdag pályáját és életútját, és amelyek segítenek nekünk jobban megérteni a 20. századot.
Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Ugyancsak júliusban veszítette életét a több mint 40 nyelvre lefordított, több millió példányban eladott Éjféli gyors Lisszabonba című regény szerzője, Peter Bieri, illetve a 96 éves korában meghalt Martin Walser, az egyik legnagyobb hatású német regény- és drámaíró is, akinek magyarul több könyve is olvasható, többek között a Johann Wolfgang Goethéről szóló Egy ​szerelmes férfi, az öregedést központi témájává emelő Kényszervirágzás vagy a német történelem tragédiáit megszenvedő kisemberi sorsot taglaló Lélekedzés. Ugyancsak júliusban érkezett a 27 kötetet megjelentető, továbbá cseh, szlovák és francia költőket magyarra fordító költő tanár és műfordító, Cselényi László halálhíre is.

Októberben meghalt generációja egyik legbefolyásosabb és leghíresebb költője, a Nobel-díjas amerikai Louise Glück.

Louise Glück 2020 irodalmi Nobel-díjasa!
Louise Glück 2020 irodalmi Nobel-díjasa!

Louise Glück amerikai költő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa! A hírt ma délután 13 órakor jelentették be a Svéd Akadémi weboldalán és Youtube-csatornáján. A győztest nevét a Svéd Akadémia irodalmi bizottságának főtitkára, Mats Malm hirdette ki, ezután Anders Olsson akadémiai tag méltatta a díjazottat.

Tovább olvasok

96 éves korában, novemberben halt meg Rosalynn Carter, egykori First Lady, író, humanitárius aktivista, aki a Fehér Házban töltött ideje alatt a mentális egészség egyik legfőbb szószólója lett, a témával aztán egész élete során foglalkozott. A legendás Mozgó Világ főszerkesztője, számos irodalmi paródia szerzője, valamint a Sziveri János Társaság egykori elnöke, Reményi József Tamás hetvennégy éves korában, november 10-én hunyt el.

Ugyancsak novemberben, nyolcvannyolc éves korában halt meg Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területei közé elsősorban a fenomenológia, a huszadik századi német filozófia, Edmund Husserl és Max Scheler munkássága tartozott, később a társadalomtudományok felé fordult.

December 30-án 64 évesen hunyt el Kovács András Ferenc, a negyedik Forrás-nemzedék vezéralakja, Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas erdélyi magyar költő, esszéíró, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. A vele készült interjúkból itt szemezgettünk:

Kovács András Ferenc: A vers többrétegű titok
Kovács András Ferenc: A vers többrétegű titok

December 30-án elhunyt Kovács András Ferenc, a kortárs magyar líra kiemelkedő alkotója, a negyedik Forrás-nemzedék vezéralakja. De miért kapcsolódik olyan szorosan a színházhoz? Milyen színű tintákkal írta első költeményeit? Hogyan nehezítette meg a boldogulását a romániai titkosrendőrség? És mit mondott a számmániájáról? A vele készült interjúkból szemezgettünk.

Fotók: Valuska Gábor - Litera, Nagyvizit, 2020

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Lator László minden volt, ami a magyar irodalom

A hiány vissza-visszatérő fogalom a Lator László halálhírére érkező első, megrendült reakciókban. Elment egy mester, sokak mestere, aki mindent tudott és mindenkit ismert, ami és aki a magyar irodalom. Szép ívű, tartalmas pálya volt az övé, és távozása nagy veszteség, nemcsak azoknak, akik ismerték, hanem minden magyarul olvasónak.

...
Nagy

A sötétség mestere volt – Cormac McCarthy legemlékezetesebb könyveiből válogattunk

A június 13-án, 89 éves korában elhunyt amerikai író, Cormac Mccarthy könyvei közül ajánlunk ötöt, melyek egytől-egyig lenyűgöző darabjai ennek a különleges életműnek. 

...
Nagy

„A haza nem élt egyik legműveltebb fiának tudásával” – Tamás Gáspár Miklósra emlékezve

Kevés radikálisabb és szabadabb gondolkodó élt ebben az országban, mint Tamás Gáspár Miklós, akit most minden lap, ahová írt, minden politikus és gondolkodó, akivel valaha vitatkozott, és rengeteg magyar ember tekint saját halottjának. Erdélyi és magyarországi írók, újságírók és újságok visszaemlékezéseiből válogattunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én