Meghalt Milan Kundera

A cseh közszolgálati televízió nyomán a Reuters számolt be róla a nemzetközi sajtóban.

Az 1929-ben született író aktívan részt vett az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, ezért kizárták a pártból, elbocsátották állásából, eltiltották a tanítástól, valamint nem is jelenhettek meg az írásai. 1975-ben emigrált Franciaországba, ahol haláláig élt, és 1993-tól már csak franciául publikált.

Apja neves zongorista és zenetudós volt, így nem meglepő, hogy Kundera az egyetem előtt nemcsak kétkezi munkásként, hanem dzsezz-zenészként is dolgozott. A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát tanult, itt

olyan alkotók munkássága inspirálta, mint Boccaccio, Rabelais, Musil, Gombrowicz, Broch, Kafka és Heidegger.

A diploma után a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián tanított világirodalmat. A Literarni Noviny és a Listy irodalmi folyóiratok szerkesztőségi tagja volt. A háború után csatlakozott a kommunista párthoz, majd mikor tiltakozott a személyi kultusz ellen, kizárták - 1956-ban lépett be újra.

Írói karrierje

Eleinte verseket írt, az ötvenes években három kötete is megjelent, majd 1965-ben jelent meg első regénye, a Tréfa, ami a sztálinizmus ellentmondásaival foglalkozott. A regény botrányt robbantott ki, visszavonták a könyvesboltokból és a könyvtárakba sem kerülhetett be.

"Ha valaki kiskoromban azt mondta volna nekem, hogy egy nap látni fogod a nemzeted eltűnni a föld színéről, akkor badarságnak gondoltam volna, olyasminek, amit még csak elképzelni sem tudok. Az ember tudja magáról, hogy halandó, de természetesnek veszi, hogy a nemzetének van egyfajta örök élete. Viszont az 1968-as orosz invázió után 

minden cseh szembesült azzal a gondolattal, hogy nemzetét csendben eltörölhetik Európából, ahogy az elmúlt öt évtizedben negyvenmillió ukrán tűnt el csendben a világból anélkül, hogy a világ odafigyelt volna rá"

- mondta még 1980-ban Philip Roth-nak Kundera; az interjú akkor a New York Timesban jelent meg. Kundera egyébként ritkán adott interjút, mert úgy gondolta, hogy egy írónak a könyvein keresztül kell megnyilvánulnia.

A prágai tavasz leverése után gyakorlatilag elfojtották értelmiségiként és alkotóként, így második regénye már Franciaországban jelent meg 1973-ban franciául. Az élet máshol van című könyv a kelet-európai társadalmakat vizsgálta, és azt, hogyan élnek és nőnek fel generációk hazugságban.

Franciaországban a rennes-i egyetemen tanított vendégprofesszorként, ekkor jelent meg az a regénye, amit még Csehszlovákiában írt meg: a Búcsúkeringő. A nevetés és felejtés (1979) című könyve miatt megfosztották az cseh állampolgárságától, így 1981-től francia állampolgár. A cseh állampolgárságot 40 év után kapta vissza 2019-ben.

Leghíresebb regénye, A lét elviselhetetlen könnyűsége 1982-ben jelent meg, ennek hátterében Kundera a prágai tavasz eseményeit is megörökítette, miközben az előtérben a Don Juan-i figura, Tomáš, a szerelme, Tereza és a férfi szeretői közötti dráma zajlik. A regényből 1988-ban Philip Kaufman rendezésében mutattak be filmet, a főbb szerepeket Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche és Lena Olin alakította.

A Kundera: Cesky zivot a doba című memoárkötet 2020-ban jelent meg, szerzője, Jan Novak négy évig dolgozott az életrajzon, de Kunderával nem beszélt róla, mivel az író nem válaszolt konzultációs kéréseire. Így a könyvben a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori cseh kommunista titkosrendőrség, az StB archívumát. A kötet egyszerre lett nagyon ellentmondásos és sikeres, többek között, mert Novak azt állította, hogy Kundera besúgott valakit. Novak bejelentette a folytatást is.

A Franz Kafka-díjat 2021-ben ítélte neki egy nemzetközi zsűri. Az elismeréssel 10 ezer dolláros (mintegy 3 millió forint) pénzjutalom is járt. Gyakran emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosaként is, de számos más díjjal ismerték el a munkásságát. 

A szülővárosában, Brünnben működő Morva Tartományi Könyvtárnak 2020-ban adományozta könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat, az ebből és más, hozzá kapcsolódó dokumentumokból összeálló Milan Kundera Könyvtár 2023-ban nyílt meg, az író 94. születésnapján.

Hosszantartó betegség után hunyt el július 11-én.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ferrante, Kundera és Tokarczuk is versenyben van az Eurovíziós Könyvversenyen

A hétvégén győztest hirdettek az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezt megelőzően pedig nyilvánosságra hozták a rendezvényhez kapcsolódó könyvverseny listáját. Utóbbin 37 kötet szerepel, ezek közül választanak majd ki egyet a Hay Festivalon.

...
Hírek

Milan Kundera Könyvtár nyílt Brünnben az író 94. születésnapján

A könyvtárban megtalálhatók Kundera különféle cikkeinek eredeti kéziratai, rajzai, illetve a róla írt cikkek, tanulmányok, fényképek, amelyeket az író csehországi és franciaországi élete során gyűjtött.

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Milan Kundera Franciaországban élő cseh származású író képviselője csütörtökön este Prágában átvette a szerzőnek tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat – írta az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség