Meghalt Milan Kundera

A cseh közszolgálati televízió nyomán a Reuters számolt be róla a nemzetközi sajtóban.

Az 1929-ben született író aktívan részt vett az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, ezért kizárták a pártból, elbocsátották állásából, eltiltották a tanítástól, valamint nem is jelenhettek meg az írásai. 1975-ben emigrált Franciaországba, ahol haláláig élt, és 1993-tól már csak franciául publikált.

Apja neves zongorista és zenetudós volt, így nem meglepő, hogy Kundera az egyetem előtt nemcsak kétkezi munkásként, hanem dzsezz-zenészként is dolgozott. A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát tanult, itt

olyan alkotók munkássága inspirálta, mint Boccaccio, Rabelais, Musil, Gombrowicz, Broch, Kafka és Heidegger.

A diploma után a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián tanított világirodalmat. A Literarni Noviny és a Listy irodalmi folyóiratok szerkesztőségi tagja volt. A háború után csatlakozott a kommunista párthoz, majd mikor tiltakozott a személyi kultusz ellen, kizárták - 1956-ban lépett be újra.

Írói karrierje

Eleinte verseket írt, az ötvenes években három kötete is megjelent, majd 1965-ben jelent meg első regénye, a Tréfa, ami a sztálinizmus ellentmondásaival foglalkozott. A regény botrányt robbantott ki, visszavonták a könyvesboltokból és a könyvtárakba sem kerülhetett be.

"Ha valaki kiskoromban azt mondta volna nekem, hogy egy nap látni fogod a nemzeted eltűnni a föld színéről, akkor badarságnak gondoltam volna, olyasminek, amit még csak elképzelni sem tudok. Az ember tudja magáról, hogy halandó, de természetesnek veszi, hogy a nemzetének van egyfajta örök élete. Viszont az 1968-as orosz invázió után 

minden cseh szembesült azzal a gondolattal, hogy nemzetét csendben eltörölhetik Európából, ahogy az elmúlt öt évtizedben negyvenmillió ukrán tűnt el csendben a világból anélkül, hogy a világ odafigyelt volna rá"

- mondta még 1980-ban Philip Roth-nak Kundera; az interjú akkor a New York Timesban jelent meg. Kundera egyébként ritkán adott interjút, mert úgy gondolta, hogy egy írónak a könyvein keresztül kell megnyilvánulnia.

A prágai tavasz leverése után gyakorlatilag elfojtották értelmiségiként és alkotóként, így második regénye már Franciaországban jelent meg 1973-ban franciául. Az élet máshol van című könyv a kelet-európai társadalmakat vizsgálta, és azt, hogyan élnek és nőnek fel generációk hazugságban.

Franciaországban a rennes-i egyetemen tanított vendégprofesszorként, ekkor jelent meg az a regénye, amit még Csehszlovákiában írt meg: a Búcsúkeringő. A nevetés és felejtés (1979) című könyve miatt megfosztották az cseh állampolgárságától, így 1981-től francia állampolgár. A cseh állampolgárságot 40 év után kapta vissza 2019-ben.

Leghíresebb regénye, A lét elviselhetetlen könnyűsége 1982-ben jelent meg, ennek hátterében Kundera a prágai tavasz eseményeit is megörökítette, miközben az előtérben a Don Juan-i figura, Tomáš, a szerelme, Tereza és a férfi szeretői közötti dráma zajlik. A regényből 1988-ban Philip Kaufman rendezésében mutattak be filmet, a főbb szerepeket Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche és Lena Olin alakította.

A Kundera: Cesky zivot a doba című memoárkötet 2020-ban jelent meg, szerzője, Jan Novak négy évig dolgozott az életrajzon, de Kunderával nem beszélt róla, mivel az író nem válaszolt konzultációs kéréseire. Így a könyvben a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori cseh kommunista titkosrendőrség, az StB archívumát. A kötet egyszerre lett nagyon ellentmondásos és sikeres, többek között, mert Novak azt állította, hogy Kundera besúgott valakit. Novak bejelentette a folytatást is.

A Franz Kafka-díjat 2021-ben ítélte neki egy nemzetközi zsűri. Az elismeréssel 10 ezer dolláros (mintegy 3 millió forint) pénzjutalom is járt. Gyakran emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosaként is, de számos más díjjal ismerték el a munkásságát. 

A szülővárosában, Brünnben működő Morva Tartományi Könyvtárnak 2020-ban adományozta könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat, az ebből és más, hozzá kapcsolódó dokumentumokból összeálló Milan Kundera Könyvtár 2023-ban nyílt meg, az író 94. születésnapján.

Hosszantartó betegség után hunyt el július 11-én.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ferrante, Kundera és Tokarczuk is versenyben van az Eurovíziós Könyvversenyen

A hétvégén győztest hirdettek az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezt megelőzően pedig nyilvánosságra hozták a rendezvényhez kapcsolódó könyvverseny listáját. Utóbbin 37 kötet szerepel, ezek közül választanak majd ki egyet a Hay Festivalon.

...
Hírek

Milan Kundera Könyvtár nyílt Brünnben az író 94. születésnapján

A könyvtárban megtalálhatók Kundera különféle cikkeinek eredeti kéziratai, rajzai, illetve a róla írt cikkek, tanulmányok, fényképek, amelyeket az író csehországi és franciaországi élete során gyűjtött.

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Milan Kundera Franciaországban élő cseh származású író képviselője csütörtökön este Prágában átvette a szerzőnek tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat – írta az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál