A sötétség mestere volt – Cormac McCarthy legemlékezetesebb könyveiből válogattunk

A sötétség mestere volt – Cormac McCarthy legemlékezetesebb könyveiből válogattunk

Tegnap hunyt el a kortárs amerikai próza legnagyobbja, a Pulitzer-díjas Cormac McCarthy, akit gyakran a sötétség mestereként definiálnak apokaliptikus képei, a pusztulást megjelenítő írásai miatt. Az elmúlt ötven év egyik legelismertebb – bár rendkívül visszahúzódó – szerzője erőszakos világunkat lírai módon, mitikus figurákkal, transzcendens tájleírásokkal mutatja be már-már prófétai nézőpontból. Pályafutása során egy tucat regényt, valamint számos forgatókönyvet, novellát és színdarabot is írt. Magyarul eddig tizenegy regénye jelent meg (és idén megjelenik még Az utas és a Stella Maris), ezek közül ajánlunk ötöt, melyek egytől-egyig lenyűgöző darabjai ennek a különleges életműnek. 

Kolozsi Orsolya | 2023. június 14. |

Suttree (1979)

cormac Mccarthy
Suttree
Ford. Greskovits Endre, Jelenkor, 2018, 616 oldal
Cormac McCarthy: Suttree könyv

A részben önéletrajzi ihletésű regény eltér McCarthy korai írásaitól abban, hogy a magányos, maguknak való hősök (mint például A gyümölcskertész figurái) helyett szereplők tucatjait mutatja be egy társadalmi tablón. Főszereplője egy lakóhajón él a Tennesse folyón, a kötet témája pedig az amerikai Dél, ahol az ötvenes évek kocsmáinak bűnözői, alkoholistái, hajléktalanjai és kurvái tűnnek fel. Ennek a szövegnek a könnyedsége, impresszionizmusa szemben áll az első három regényének koromsötét állatiasságával. Noha nem tipikus McCarthy-próza, mégis az egyik legjobb, kritikusai szerint a Suttree a legfontosabb amerikai egzisztencialista regények egyike.

Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen (1985)

Cormac mccarthy
Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen
Ford. Bart István, Magvető, 2009, 542 oldal
Cormac McCarthy: Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen könyv

McCarthy ötödik regénye az életmű egyik legpokolibb darabja. Lapjain egy fiatal és nincstelen vándor története elevenedik meg, aki kóborlása közben csapódik a törvényen kívülieket és skalpvadászokat tömörítő Glanton-bandához, melynek tagjai indiánokat irtottak Texas és Mexikó határvidékén, az 1840-es évek végén, a helyi elöljárók megbízásából. Gyilkosságok tömkelegét írja le részletesen a szöveg, vannak itt skalpolások, karcolások, akasztások és egyszerű, gyors tarkólövések. A kötet hátborzongató, mégis a legmagasabb szintű művészetté emeli az emberi gonoszságot és erőszakosságot.

Vad lovak (1992)

cormac mccarthy
Vad lovak
Ford. Szentgyörgyi József, Jelenkor 2019, 321 oldal
Cormac McCarthy: Vad lovak könyv

A Határvidék-trilógia első része (továbbiak: Átkelés, A síkság városai) a tizenhat éves texasi rancher, John Grady Cole felnőtté válásának szívszaggató, véres és olykor hátborzongató történetét meséli el. A modernkori westernt a kritika az életmű egyik csúcsaként tartja számon, mely a XX. századi amerikai próza faulkneri és hemingwayi hagyományait örökíti tovább. A férfivá érés történetét szikár párbeszédekkel és az íróra olyannyira jellemző gyönyörű tájképek közé foglalva meséli el. Rengeteg az erőszak, és olyan leírások is vannak a regényben, hogy hogyan vágják el valakinek a torkát, mégis ott van benne a lágyság – abban, ahogy az emberek a lovakról beszélnek, ahogy egy fiú beleszeret egy lányba, vagy ahogyan az elbeszélő a virágokat írja le.

Nem vénnek való vidék (2005)

cormac mccarthy
Nem vénnek való vidék
Ford. Bart István, Magvető, 2008, 366 oldal
Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék könyv

A szerző eredetileg forgatókönyvnek írta ezt a regényét, ami magyarázatot adhat arra, hogy ez az írás némileg eltér a megszokott stílusától. A történet egy brutális mese, amely az amerikai Nyugat sötét oldalát tárja fel. A Texas és Mexikó határán virágzó kábítószerüzlettel foglalkozik, egy texasi seriff és egy szociopata gyilkos közötti őrült hajszára összpontosít,  a szöveg az erőszak, az elszigeteltség és a rendíthetetlen férfiasság felfedezése. McCarthy ebben a regényében kiválóan vegyíti a krimi, a thriller, az akció, a western és a dráma elemeit. A könyv története ellenére nem tipikus zsáner, egy nagyon hangsúlyos bölcseleti szála is van, szereplői a bűnről és az emberi természetről is sokat filozofálnak.

Szenvtelen gyilkosságok központozás nélkül
Tovább olvasok

Az út (2006)

cormac mCcarthy
Az út
Ford. Totth Benedek, Jelenkor, 2018, 220 oldal
Cormac McCarthy: Az út könyv

A regény McCarthy talán legpesszimistább könyve (ITT bele is olvashatsz), melyben a fekete égből por és hamu hullik a hideg földre, az elpusztult világ romjain pedig egy apa és egy fiú halad az áthatolhatatlan sötétségben egy semmibe vezető úton. Az apánál van egy pisztoly, két golyóval, arra az esetre, ha elviselhetetlenné válna a szenvedés. A világ végét megjelenítő szövegben nem marad semmi, legfeljebb a remény, hogy valamikor beköszönthet egy szebb jövő. És noha Az út az egyik legsivárabb történet, amit McCarthy valaha írt, mégis van némi gyengédség a névtelen apa és fia közötti szeretet ábrázolásában, amely megtartó erőt jelent a posztapokaliptikus világban.

Cormac McCarthy nem fogy ki a történetekből
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Cormac McCarthy

89 éves korában elhunyt a kortárs amerikai próza egyik legnagyobbja, Cormac McCarthy, akinek olyan regényeket köszönhetünk, mint Az út, az Átkelés vagy a Véres délkörök.

...
Hírek

Jövőre két McCarthy-regény jelenik meg magyarul

Amerikában idén ősszel, Magyarországon pedig jövőre jelenik meg Cormac McCarthy két új regénye.

...
Hírek

Dragomán György hivatalosan is McCarthy-fordító lett

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.