Meghalt Mécs Imre

Meghalt Mécs Imre

Életének 90. évében elhunyt Mécs Imre villamosmérnök, politikus. Az 1956-os forradalomban betöltött szerepe miatt előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban szabadult, 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd az ebből kialakuló Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja lett. 1990 és 2010 között (két kisebb megszakítással) országgyűlési képviselő. Két házasságából nyolc gyermeke született, köztük Mécs Anna író, aki tavaly kezdte el feldolgozni regény formájában családtörténetét, édesapja ‘56-os szerepvállalását.

ld | 2023. január 19. |

„Szabadság nélkül nem lehet élni.”

Ezzel a Mécs Imre-idézettel adta hírül családja, hogy 2023. január 19-én „Mécs Imre életének 90. évében, otthonában szerető családja körében ma reggel elhunyt.”

Mécs Imre jelen volt a demokratikus ellenzék alakulásánál és fontosabb akcióinál. „Azt hiszem, én vagyok a Közép-európai Egyetem gondolatának a szülőatyja, egyúttal az SZDSZ elődjének számító Hálózat megalakításának az inspirátora is” – emlékezett vissza a kezdetekre a HVG-ben 1996-ban megjelent portréinterjúban. Ebben beszélt arról is, hogy bár apja azt szerette volna, hogy fia hozzá hasonlóan orvosi pályára lépjen, Mécs egyéves villanyszerelősködéssel kompenzálva a katolikus középosztálybeli család adta származási hátrányokat, bejutott a műszaki egyetemre. Ebben az időben megélte azt is, hogy néhány rokonát kitelepítették és 1956 októberében végzős hallgatóként részt vett az egyetemi nemzetőrség szervezésében, november 4. után pedig az ellenállásban.

1957 júniusában letartóztatták, és halálra ítélték „a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért”.

Az ítéletet 1959 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1963-ban az általános amnesztia keretében szabadult, utána villamosmérnökként dolgozott, majd lett 1988-tól a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, később a Szabad Demokraták Szövetségének alapító tagja. Mécs a börtönben Göncz Árpád rabtársa volt, a későbbi államfő temetésén beszédet is mondott.

Mécs Anna készülő harmadik könyvének, egyben első regényének témája édesapja, szülei története: elbeszélője apja ‘56-os szerepvállalását és börtönéveit szeretné megismerni, személyes hangú regény örökségről és búcsúról. Erről egy korábbi, a Könyvesnek adott interjúban Mécs Anna így beszélt: “Már régóta foglalkoztatott édesapám története, az ötvenhatossága, de leginkább a börtönévek és az elsőfokú súlyos, halálos ítélet. Éreztem, hogy szeretném jobban megismerni és megérteni, hogy mi történt akkor. Amikor 2020 februárjában lezártuk a Kapcsolati hiba kéziratát, akkor egyszerűen azt éreztem, hogy nem lehet másként, minthogy elkezdek ezzel a történettel foglalkozni. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy édesapám akkor már a 87. születésnapjához közeledett.

Úgy éreztem, hogy se előbb, se később nem lehet ennek nekiállni.”

Minderről részletesebben az E/3 sorozatban is beszélt Mécs Anna, aki a családi legendáriumon túl meg akarta ismerni szülei - Mécs Imre és második felesége, Magyar Fruzsina - teljes történetet, ezért kezdett el a szüleivel több órás interjúkat készíteni. Így lettek érthetőek számára is a nem „univerzumban lebegő anekdoták”. Önálló viszonya lett a családtörténethez. Elárulta, hogy voltak nehéz lelki pillanatok, például, amikor a halálsort felidézték együtt.

Borítókép: Mécs Imre a Vissza a forradalom lángját! Vissza '56 becsületét! című megemlékezésen Budapesten, a Kossuth téren 2015. június 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Nehéz lelki pillanat, amikor a halálsort felidézzük együtt” – Mécs Anna és a családtörténet

E/3 sorozatunk következő szereplője Mécs Anna, aki a Margó-díjas Gyerekzár és a Kapcsolati hiba című kötetei után saját családjának történetén dolgozik „madártávlatból”. 

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

Kialakult a Mastercard Alkotótárs tízes listája, a zsűri közülük választja majd ki a két győztest. A Könyves oldalán addig is bemutatjuk őket, ezúttal Mécs Anna válaszolt a kérdéseinkre.

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.