Meghalt Martin Walser

Meghalt Martin Walser

96 éves korában meghalt az egyik legnagyobb hatású német regény- és drámaíró, Martin Walser.

ro | 2023. július 31. |

Martin Walser 1927-ben született a németországi Wasserburgban. Irodalmat, történelmet és filozófiát hallgatott Regensburgban és Tübingenben. Első regénye, a Házasságok Phillippsburgban 1957-ben jelent meg, és rögtön nagy sikert aratott, Hermann Hesse-díjjal is kitüntették. A Menekülő ló címmel 1978-ban megjelent novellája bestseller lett. Regényeket, elbeszéléseket és színdarabokat felölelő munkásságáért több díjjal is kitüntették, így 1981-ben megkapta a Georg Büchner-díjat, majd 1998-ban a Német Könyvkereskedők Békedíját. Az ehhez elmondott köszönőbeszédében megfogalmazott tézise „Auschwitz instrumentalizálásáról“ heves vitákat váltott ki, ahogy 2002-ben megjelent kulcsregénye, az Egy kritikus halála is. Utóbbiban Marcel Reich-Ranickit, a lengyel-zsidó származású irodalmi tekintélyt próbálja „megölni”.

Heinrich Böll, Günther Grass és Siegfried Lenz mellett Martin Walser a háború utáni Németország legfontosabb írói közé tartozott. Pénteken hunyt el 96 éves korában. Az írás számára az életet jelentette. „Írok, tehát vagyok!" - jelentette ki egy interjúban. Egyik fő irodalmi témája a kudarc volt. „Szerintem a világirodalom a vesztesekről szól. Így megy ez. Antigonétól Josef K.-ig - nincsenek győztesek, nincsenek bajnokok. Amúgy meg mindenki megerősítheti a saját ismeretségi köréből: 

az embereket mindig is jobban érdekli, ha valaki veszít, mintha valaki nyer.”

Magyarul több könyve is olvasható, így többek között a Johann Wolfgang Goethe szerelméről szóló Egy ​szerelmes férfi, az öregedést központi témájává emelő Kényszervirágzás vagy a német történelem tragédiáit megszenvedő kisemberi sorsot taglaló Lélekedzés.

Forrás: DW, Goethe Intézet

Nytókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Lator László

95 éves korában elhunyt Lator László, Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéista. Szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta, számos kortárs alkotónknak fontos mestere volt.

...
Hírek

Meghalt Milan Kundera

A lét elviselhetetlen könnyűsége szerzője 94 éves volt. Hosszantartó betegség után hunyt el július 11-én.

...
Hírek

Meghalt Cormac McCarthy

89 éves korában elhunyt a kortárs amerikai próza egyik legnagyobbja, Cormac McCarthy, akinek olyan regényeket köszönhetünk, mint Az út, az Átkelés vagy a Véres délkörök.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]