Meghalt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus

Meghalt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus

A legendás Mozgó Világ főszerkesztője, számos irodalmi paródia szerzője, valamint a Sziveri János Társaság egykori elnöke hetvennégy éves korában, november 10-én hunyt el.

Fotó: Valuska Gábor

vn | 2023. november 10. |

Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus 1949-ben, Debrecenben született. 1968–1973 között az ELTE BTK magyar-orosz szakos hallgatója volt, az egyetem befejezését követően pedig a Kritika című folyóirat munkatársa, majd rovatvezetője lett. 1979 és 1983 között a Mozgó Világ rovatvezetője és főszerkesztő-helyettese; 1981-ben és 1983-ban megbízott főszerkesztője volt, később pedig a Filmvilág olvasószerkesztőjeként, a Magyar Napló főszerkesztő-helyetteseként, valamint 1990-ben főszerkesztőjeként dolgozott.

-

Reményi József Tamás (szemben) és Tarján Tamás (háttal) a Mindent hét lapra - Irodalmi paródiák című könyvben. Fotó: Csigó László

1997-től 2021-ig a Sziveri János Társaság elnöke, 1998–1999 között a Holnap Kiadó szerkesztője volt. 2001 után a Palatinus Kiadónál dolgozott szerkesztőként, e mellett a Magyar Rádió kulturális rovatvezetője, 2013-tól pedig a Kossuth Kiadó szerkesztője volt.

1998-ban Pro Literatura díjban, négy évvel később József Attila-díjban részesült, 2019-ben pedig Komlós Aladár-díjat kapott. Számos irodalmi paródia, műelemzés, tanulmány szerzőjeként ismert.

Állandó résztvevője volt a Litera a Nyitott Műhelyben 2008 óta zajló beszélgetéssorozatnak, az Előhívásnak is.

Pár éve Darvasi Ferenc készített vele életútinterjút, amely öt részletben jelent meg a Literán, és az utolsó része ide kattintva olvasható. A Mindig volt egy szigetem című, az előbb említett beszélgetésekből készült kötet ezen a héten került a könyvesboltokba. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.