Egy hétre Pécsre költözik az irodalmi élet

Egy hétre Pécsre költözik az irodalmi élet

Már az a része, amely nem eleve Pécsett lakik. Pécs kulturális identitásának szerves része az irodalom, ám ezidáig nem volt olyan nagyszabású irodalmi fesztivál, amely ezt a gazdag hagyományt valóban be is tudta volna mutatni. A szeptember 14-től 19-ig tartó első PécsLIT Irodalmi Fesztivál ezt a hiányt szeretné pótolni hagyományteremtő jelleggel. Az irodalmi fókuszú összművészeti fesztiválra olyan szerzők és előadók jönnek Pécsre, mint Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, Závada Péter, Spiró György, Grecsó Krisztián, Péterfy Bori, vagy épp Dés László. A fesztivál 7 helyszínen, több, mint 60 programmal várja az érdeklődőket.

Apró Annamária | 2021. szeptember 14. |

Pécsett élt és alkotott Weöres Sándor, Csorba Győző és Babits Mihály vagy Janus Pannonius, a kortárs líra kiemelkedő alakjai közül pedig Meliorisz Béla, valamint a tavaly elhunyt Bertók László. Prózában is erős Pécs: Kiss Tibor Noé, Méhes Károly, Balogh Robert, és Horváth Viktor külön blokkban mutatkoznak be a hazai közönségnek az első PécsLIT-en. 

A hazai kortárs irodalmi közeg több mint 60 éve megkerülhetetlen folyóirata a Jelenkor, melynek munkatársai a pécsi Csorba Győző Könyvtárral közösen hívták életre a fesztivált. A cél egy saját brand kialakítása volt, hosszú távon pedig nemzetközi szinten is jelentős kulturális fesztivált szeretnének létrehozni a szervezők. A programsorozatot úgy építették fel, hogy minden korosztály bevonjanak az irodalom népszerűsítésébe és élvezetébe: délelőttönként óvodásoknak, iskolásoknak szóló programokkal készülnek bábelőadásokkal, felolvasással, Varró Danival, Kiss Ottóval. Kora délután középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórák keretében Nyáry Krisztián és Pethőné Nagy Csilla például arról fog beszélgetni, mire is való a vers, Péterfy Borit pedig Csehovról hallgathatják a középiskolások. Késő délutántól elsőkötetes szerzőkkel, valamint a hazai és külföldi írókkal és költőkkel találkozhat a közönség. A pódiumbeszélgetések, kötetbemutatók mellett színházi előadások és zenés irodalmi estek is lesznek, ezek közül is kiemelkedik Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert dalszerző szeptember 18-ai közös zenés-verses fellépése, valamint Dés László Esterházy-estje szeptember 19-én. 

A nemzetközi pódium részeként szó lesz a Pécs-Eszék irodalmi tengelyről, az évfordulós és friss kötetes írók, költők közül pedig Pécsre látogat Kukorelly Endre, Tolnai Ottó, a pécsi Fiatal Írók Alkotói Körének Fél korsó hiány címmel 41 éve megjelent legendás kötetére pedig Parti Nagy Lajossal és Meliorisz Bélával emlékeznek vissza. Az új kötetesek pódiumán részt vesz többek között Kiss Tibor Noé (a Beláthatatlan tájat jelölték Libri-díjra), Szvoren Edina (akinek új kötete a hét könyve lett), Simon Márton (friss interjúnkat itt olvashatod) és Tóth Krisztina (a Bálnadal recenzióját itt találod). A fiatal szerzők közül Puskás Pannival, Mécs Annával (interjúnk itt) is hallgathatnak beszélgetést az érdeklődők. A PÉCS.LIT.SLAM-en pedig a Pécsett megkerülhetetlen Kövér András “Kövi” mellett fellép Tengler “Napherceg” Gergely és Simon Márton is. Az évfordulós Mészöly Miklós és Pilinszky János életműve is hangsúlyos szerepet kap a fesztiválon, az első PécsLIT-re pedig még Szív Ernő is ellátogat személyesen.

A fesztivál részletes programja a PécsLIT honlapján és a fesztivál Facebook-oldalán olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Örkény Egyperceseiből készítettek kisfilmeket a Pécsi Nemzeti tagjai

Van egy perced? címmel hirdette meg videósorozatát a Pécsi Nemzeti Színház. A társulat Örkény István egyperces novellái alapján forgatott rövidfilmeket.

...
Nagy

Kiss Tibor Noé Pécsen lehet önmaga // Vaktérkép

Orfűn kezdte írni Kiss Tibor Noé új regényét, a Beláthatatlan tájat. Az író Budapesten és Pécsen is lakott, végül utóbbit választotta otthonának. Vaktérkép.

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (3. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Folytatjuk az idei nevezettek bemutatását!

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Olvass!
...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!