Egy hétre Pécsre költözik az irodalmi élet

Egy hétre Pécsre költözik az irodalmi élet

Már az a része, amely nem eleve Pécsett lakik. Pécs kulturális identitásának szerves része az irodalom, ám ezidáig nem volt olyan nagyszabású irodalmi fesztivál, amely ezt a gazdag hagyományt valóban be is tudta volna mutatni. A szeptember 14-től 19-ig tartó első PécsLIT Irodalmi Fesztivál ezt a hiányt szeretné pótolni hagyományteremtő jelleggel. Az irodalmi fókuszú összművészeti fesztiválra olyan szerzők és előadók jönnek Pécsre, mint Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, Závada Péter, Spiró György, Grecsó Krisztián, Péterfy Bori, vagy épp Dés László. A fesztivál 7 helyszínen, több, mint 60 programmal várja az érdeklődőket.

Apró Annamária | 2021. szeptember 14. |

Pécsett élt és alkotott Weöres Sándor, Csorba Győző és Babits Mihály vagy Janus Pannonius, a kortárs líra kiemelkedő alakjai közül pedig Meliorisz Béla, valamint a tavaly elhunyt Bertók László. Prózában is erős Pécs: Kiss Tibor Noé, Méhes Károly, Balogh Robert, és Horváth Viktor külön blokkban mutatkoznak be a hazai közönségnek az első PécsLIT-en. 

A hazai kortárs irodalmi közeg több mint 60 éve megkerülhetetlen folyóirata a Jelenkor, melynek munkatársai a pécsi Csorba Győző Könyvtárral közösen hívták életre a fesztivált. A cél egy saját brand kialakítása volt, hosszú távon pedig nemzetközi szinten is jelentős kulturális fesztivált szeretnének létrehozni a szervezők. A programsorozatot úgy építették fel, hogy minden korosztály bevonjanak az irodalom népszerűsítésébe és élvezetébe: délelőttönként óvodásoknak, iskolásoknak szóló programokkal készülnek bábelőadásokkal, felolvasással, Varró Danival, Kiss Ottóval. Kora délután középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórák keretében Nyáry Krisztián és Pethőné Nagy Csilla például arról fog beszélgetni, mire is való a vers, Péterfy Borit pedig Csehovról hallgathatják a középiskolások. Késő délutántól elsőkötetes szerzőkkel, valamint a hazai és külföldi írókkal és költőkkel találkozhat a közönség. A pódiumbeszélgetések, kötetbemutatók mellett színházi előadások és zenés irodalmi estek is lesznek, ezek közül is kiemelkedik Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert dalszerző szeptember 18-ai közös zenés-verses fellépése, valamint Dés László Esterházy-estje szeptember 19-én. 

A nemzetközi pódium részeként szó lesz a Pécs-Eszék irodalmi tengelyről, az évfordulós és friss kötetes írók, költők közül pedig Pécsre látogat Kukorelly Endre, Tolnai Ottó, a pécsi Fiatal Írók Alkotói Körének Fél korsó hiány címmel 41 éve megjelent legendás kötetére pedig Parti Nagy Lajossal és Meliorisz Bélával emlékeznek vissza. Az új kötetesek pódiumán részt vesz többek között Kiss Tibor Noé (a Beláthatatlan tájat jelölték Libri-díjra), Szvoren Edina (akinek új kötete a hét könyve lett), Simon Márton (friss interjúnkat itt olvashatod) és Tóth Krisztina (a Bálnadal recenzióját itt találod). A fiatal szerzők közül Puskás Pannival, Mécs Annával (interjúnk itt) is hallgathatnak beszélgetést az érdeklődők. A PÉCS.LIT.SLAM-en pedig a Pécsett megkerülhetetlen Kövér András “Kövi” mellett fellép Tengler “Napherceg” Gergely és Simon Márton is. Az évfordulós Mészöly Miklós és Pilinszky János életműve is hangsúlyos szerepet kap a fesztiválon, az első PécsLIT-re pedig még Szív Ernő is ellátogat személyesen.

A fesztivál részletes programja a PécsLIT honlapján és a fesztivál Facebook-oldalán olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Örkény Egyperceseiből készítettek kisfilmeket a Pécsi Nemzeti tagjai

Van egy perced? címmel hirdette meg videósorozatát a Pécsi Nemzeti Színház. A társulat Örkény István egyperces novellái alapján forgatott rövidfilmeket.

...
Nagy

Kiss Tibor Noé Pécsen lehet önmaga // Vaktérkép

Orfűn kezdte írni Kiss Tibor Noé új regényét, a Beláthatatlan tájat. Az író Budapesten és Pécsen is lakott, végül utóbbit választotta otthonának. Vaktérkép.

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (3. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Folytatjuk az idei nevezettek bemutatását!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

A transzgenerációs pszichológia virágkorát éli, az azzal foglalkozó önsegítő könyvek még inkább. Bethany Webster könyve, az Anyaseb egyelőre megkerülhetetlen azok számára, akik a témában szeretnének olvasni, különös fókusszal az anya-lánya kapcsolatokra. 

...
Podcast

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastély Jane Austen harmadik nyomtatásban megjelent regénye, amely a maga idejében közönségsikert aratott, a kritikusok viszont fanyalogva fogadták. Az Austen-projekt keretében most mi is felütöttük a regényt.

Szerzőink

...
Jakobovits Kitti

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...
Ruff Orsolya

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!