A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

Kiss Ottó új mesekönyve, A piros tengeralattjáró ránézésre egy igazi kalandkönyv, amely messzi tájakra repíti hőseit, de ha picit megkapargatjuk a felszínt, akkor nyilvánvaló, hogy az egyik legszívmelengetőbb alapgondolata az a kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik.

Ruff Orsolya | 2020. július 03. |

Tengerész leszek – jelenti ki Kiss Ottó meséjének a legelején Luca: „Híres tengerészkapitány és bálnakutató!” Csakhogy míg nagyon sokaknál ezek a karrierálmok megrekednek, Luca és barátja, Dominik se perc alatt megvalósítják. Luca nagyszülei, Beton tata és Turbó mama segítségével megépítenek egy piros tengeralattjárót (a SÜN-t), és egy extra potyautassal a fedélzeten meg sem állnak a tengerig. A messzeséghez való vonzódás Luca családi öröksége, hiszen már a dédapja is tengerész volt, aki két – máskülönben hatástalan – varázsigét hagyott a leszármazottaira. A kalandban szerencsére partnerek a nagyszülők is, a villámgyors nagyi és a kissé belassult nagypapa, akinek a gyorsan kötő szuperbeton a specialitása.

Kiss Ottó
A piros tengeralattjáró
Ill.: Orosz Annabella, Betűtészta Kiadó, 2020, 144 oldal
-

A kötet történetei hét nagy fejezetbe rendeződnek, amitől tökéletesen átlátható lesz az egész mese. A fejezetek rövidek, a szöveg gördülékeny és nem mellékesen iszonyúan vicces.

„Lucát ugyanis nemrég kapitánnyá választották. A szavazás Turbó mamáéknál történt, és annyira titkos volt, hogy senki más nem tudott róla. Luca csak azután árulta el, hogy éppen szavaznak, miután mindenkit felszólított, hogy emelje fel az egyik kezét.
– Ugye, én legyek a kapitány? – kérdezte aztán, és mielőtt bármit is mondhattak volna, gyorsan hozzátette: – Köszönöm a bizalmat!”

-

A piros tengeralattjáró remek lehet egy kezdő olvasónak (a szöveg minősége, a fejezetek hossza, a kép-szöveg arány mind ezt segíti), de tökéletesen alkalmas felolvasásra is. Ha őszinte akarok lenni, az lenne az igazi, ha nagyszülők olvasnák fel az unokáiknak, mert a mese egyik legszívmelengetőbb alapgondolata nem is a világ felfedezése, az élővilág megóvása, a más kultúrák iránti nyitottság (és persze, ez is mind egytől egyig), hanem az a megbonthatatlan kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik. Luca mesebeli nagyszülei igazi vagányok, akik szempillarezdülés nélkül kerekednek fel és indulnak egy háromhetes útra az unokájuk kívánsága szerint. Ha kell, százszámra sütik a palacsintát (egy igluban!), ha kell, akkor karbantartanak. Együtt szemlélik a tenger csodáit, éjszakáznak egy elhagyatott kastélyromban, utaznak az eszkimók földjére – igazi partnerek a kalandokban.

-

A kötet nem lenne teljes Orosz Annabella rajzai nélkül, amelyekre nincs jobb szó, minthogy lenyűgözőek. Figurái viccesek, az egész oldalas illusztrációk pedig – kapásból a tengeralatti élővilágot bemutató jut eszembe – részleteiben kidolgozottak, ami önmagában is percekig tartó böngészésre ad alkalmat. A szöveg és a kép itt tényleg kéz a kézben jár, és nagyon jól kiegészítik egymást. A kiadó négyéves kor felett ajánlja a könyvet, de bátran adjuk óvodások és alsósok kezébe, garantáltan nem fognak csalódni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

Magyar lány inspirálta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatot

A Tashi-könyvek írójának csak évekkel később esett le, hogy főhőse alakját édesanyja gyerekkori barátja, a náci uralom elől Ausztráliába menekült magyar zsidó lány ihlette.

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Obama könyve miatt elhalasztják a Booker-díj átadását

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

...
Nagy

Öt érdekesség A katedrális előzményregényéről, amit tudni érdemes

Kötelezők
...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!