A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

Kiss Ottó új mesekönyve, A piros tengeralattjáró ránézésre egy igazi kalandkönyv, amely messzi tájakra repíti hőseit, de ha picit megkapargatjuk a felszínt, akkor nyilvánvaló, hogy az egyik legszívmelengetőbb alapgondolata az a kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik.

Ruff Orsolya | 2020. július 03. |

Tengerész leszek – jelenti ki Kiss Ottó meséjének a legelején Luca: „Híres tengerészkapitány és bálnakutató!” Csakhogy míg nagyon sokaknál ezek a karrierálmok megrekednek, Luca és barátja, Dominik se perc alatt megvalósítják. Luca nagyszülei, Beton tata és Turbó mama segítségével megépítenek egy piros tengeralattjárót (a SÜN-t), és egy extra potyautassal a fedélzeten meg sem állnak a tengerig. A messzeséghez való vonzódás Luca családi öröksége, hiszen már a dédapja is tengerész volt, aki két – máskülönben hatástalan – varázsigét hagyott a leszármazottaira. A kalandban szerencsére partnerek a nagyszülők is, a villámgyors nagyi és a kissé belassult nagypapa, akinek a gyorsan kötő szuperbeton a specialitása.

Kiss Ottó
A piros tengeralattjáró
Ill.: Orosz Annabella, Betűtészta Kiadó, 2020, 144 oldal

A kötet történetei hét nagy fejezetbe rendeződnek, amitől tökéletesen átlátható lesz az egész mese. A fejezetek rövidek, a szöveg gördülékeny és nem mellékesen iszonyúan vicces.

„Lucát ugyanis nemrég kapitánnyá választották. A szavazás Turbó mamáéknál történt, és annyira titkos volt, hogy senki más nem tudott róla. Luca csak azután árulta el, hogy éppen szavaznak, miután mindenkit felszólított, hogy emelje fel az egyik kezét.
– Ugye, én legyek a kapitány? – kérdezte aztán, és mielőtt bármit is mondhattak volna, gyorsan hozzátette: – Köszönöm a bizalmat!”

A piros tengeralattjáró remek lehet egy kezdő olvasónak (a szöveg minősége, a fejezetek hossza, a kép-szöveg arány mind ezt segíti), de tökéletesen alkalmas felolvasásra is. Ha őszinte akarok lenni, az lenne az igazi, ha nagyszülők olvasnák fel az unokáiknak, mert a mese egyik legszívmelengetőbb alapgondolata nem is a világ felfedezése, az élővilág megóvása, a más kultúrák iránti nyitottság (és persze, ez is mind egytől egyig), hanem az a megbonthatatlan kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik. Luca mesebeli nagyszülei igazi vagányok, akik szempillarezdülés nélkül kerekednek fel és indulnak egy háromhetes útra az unokájuk kívánsága szerint. Ha kell, százszámra sütik a palacsintát (egy igluban!), ha kell, akkor karbantartanak. Együtt szemlélik a tenger csodáit, éjszakáznak egy elhagyatott kastélyromban, utaznak az eszkimók földjére – igazi partnerek a kalandokban.

A kötet nem lenne teljes Orosz Annabella rajzai nélkül, amelyekre nincs jobb szó, minthogy lenyűgözőek. Figurái viccesek, az egész oldalas illusztrációk pedig – kapásból a tengeralatti élővilágot bemutató jut eszembe – részleteiben kidolgozottak, ami önmagában is percekig tartó böngészésre ad alkalmat. A szöveg és a kép itt tényleg kéz a kézben jár, és nagyon jól kiegészítik egymást. A kiadó négyéves kor felett ajánlja a könyvet, de bátran adjuk óvodások és alsósok kezébe, garantáltan nem fognak csalódni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

Magyar lány inspirálta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatot

A Tashi-könyvek írójának csak évekkel később esett le, hogy főhőse alakját édesanyja gyerekkori barátja, a náci uralom elől Ausztráliába menekült magyar zsidó lány ihlette.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Kritika

Egy nyakas skótnak és egy őrült amerikainak köszönhetik a britek a legismertebb értelmező szótárjukat

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!