A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

Kiss Ottó új mesekönyve, A piros tengeralattjáró ránézésre egy igazi kalandkönyv, amely messzi tájakra repíti hőseit, de ha picit megkapargatjuk a felszínt, akkor nyilvánvaló, hogy az egyik legszívmelengetőbb alapgondolata az a kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik.

Ruff Orsolya | 2020. július 03. |

Tengerész leszek – jelenti ki Kiss Ottó meséjének a legelején Luca: „Híres tengerészkapitány és bálnakutató!” Csakhogy míg nagyon sokaknál ezek a karrierálmok megrekednek, Luca és barátja, Dominik se perc alatt megvalósítják. Luca nagyszülei, Beton tata és Turbó mama segítségével megépítenek egy piros tengeralattjárót (a SÜN-t), és egy extra potyautassal a fedélzeten meg sem állnak a tengerig. A messzeséghez való vonzódás Luca családi öröksége, hiszen már a dédapja is tengerész volt, aki két – máskülönben hatástalan – varázsigét hagyott a leszármazottaira. A kalandban szerencsére partnerek a nagyszülők is, a villámgyors nagyi és a kissé belassult nagypapa, akinek a gyorsan kötő szuperbeton a specialitása.

Kiss Ottó
A piros tengeralattjáró
Ill.: Orosz Annabella, Betűtészta Kiadó, 2020, 144 oldal

A kötet történetei hét nagy fejezetbe rendeződnek, amitől tökéletesen átlátható lesz az egész mese. A fejezetek rövidek, a szöveg gördülékeny és nem mellékesen iszonyúan vicces.

„Lucát ugyanis nemrég kapitánnyá választották. A szavazás Turbó mamáéknál történt, és annyira titkos volt, hogy senki más nem tudott róla. Luca csak azután árulta el, hogy éppen szavaznak, miután mindenkit felszólított, hogy emelje fel az egyik kezét.
– Ugye, én legyek a kapitány? – kérdezte aztán, és mielőtt bármit is mondhattak volna, gyorsan hozzátette: – Köszönöm a bizalmat!”

A piros tengeralattjáró remek lehet egy kezdő olvasónak (a szöveg minősége, a fejezetek hossza, a kép-szöveg arány mind ezt segíti), de tökéletesen alkalmas felolvasásra is. Ha őszinte akarok lenni, az lenne az igazi, ha nagyszülők olvasnák fel az unokáiknak, mert a mese egyik legszívmelengetőbb alapgondolata nem is a világ felfedezése, az élővilág megóvása, a más kultúrák iránti nyitottság (és persze, ez is mind egytől egyig), hanem az a megbonthatatlan kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik. Luca mesebeli nagyszülei igazi vagányok, akik szempillarezdülés nélkül kerekednek fel és indulnak egy háromhetes útra az unokájuk kívánsága szerint. Ha kell, százszámra sütik a palacsintát (egy igluban!), ha kell, akkor karbantartanak. Együtt szemlélik a tenger csodáit, éjszakáznak egy elhagyatott kastélyromban, utaznak az eszkimók földjére – igazi partnerek a kalandokban.

A kötet nem lenne teljes Orosz Annabella rajzai nélkül, amelyekre nincs jobb szó, minthogy lenyűgözőek. Figurái viccesek, az egész oldalas illusztrációk pedig – kapásból a tengeralatti élővilágot bemutató jut eszembe – részleteiben kidolgozottak, ami önmagában is percekig tartó böngészésre ad alkalmat. A szöveg és a kép itt tényleg kéz a kézben jár, és nagyon jól kiegészítik egymást. A kiadó négyéves kor felett ajánlja a könyvet, de bátran adjuk óvodások és alsósok kezébe, garantáltan nem fognak csalódni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

Magyar lány inspirálta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatot

A Tashi-könyvek írójának csak évekkel később esett le, hogy főhőse alakját édesanyja gyerekkori barátja, a náci uralom elől Ausztráliába menekült magyar zsidó lány ihlette.

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János

20/21
...
20/21

Czakó Zsófia: Áramszünet

...
20/21

Zilahi Anna: Big fish

...
20/21

Halász Rita: Poloskakeringő

...
20/21

André Ferenc: a szénbányász felesége

...
20/21

Tóth Kinga: Maradéksziget

...
20/21

Kollár Árpád: Lucky Strike

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!