Kemény Lili, a Margó-díj 2024-es győztese - fotó: Kováts Zsófia/margofeszt - konyvesmagazin.hu

Kemény Lili a 10. Margó-díjas

Nem című regényével Kemény Lili nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitóján adtak át. A Margó x Erste #higgymagadban különdíjat pedig Kovács Dominik és Kovács Viktor vihették haza. Az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál október 13. vasárnap estig várja a látogatókat.

Fotó: Kováts Zsófia / margofeszt

Könyves Magazin | 2024. október 10. |

Tizedik alkalommal adták át a Margó-díjat a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett Őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. A 2015-ben indított, a Bookline kiemelt támogatásával megvalósuló kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az első prózakötetes szerzőkre, és ezen keresztül is népszerűsítse a hazai kortárs irodalmat. Az elmúlt kilenc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána, tavaly pedig Visky András kapta meg az elismerést. 

A legjobbnak 2024-ben Kemény Lilit választotta az Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetségének volt elnöke), Czinki Ferenc (Szépírók Társasága elnöke), Ott Anna (Hadik Kávéház, Margó Irodalmi Fesztivál) és Valuska László (Margó Irodalmi Fesztivál, Könyves Magazin) alkotta szakmai zsűri. 

A szerző első, Nem című prózakötetében az azonos nevű elbeszélő életét kísérhetjük figyelemmel a gyermekkortól az SZFE filmerendező szakán eltöltött éveken át egészen a 2020-as egyetemfoglalásig. A regény igazi önfeltárás, amely az autonómia, a szabad alkotás és gondolkodás kérdéseit feszegeti. (Kemény Lilivel podcastban is beszélgettünk a könyvéről.)

-

Határsértés és szembenézés

„A Nem mindenféle értelemben határsértő regény:

az énelbeszélés, az egyén és a politika, a családi mitológia, a testiség, a valóság és a fikció, illetve az elbeszélhetőség határait kutatja.

Határsértő az olvasói elvárásokkal szemben is. Kemény Lili az én-feltárás és a szembenézés során olyan nyelven szólal meg, ami Freudról, az alkotásról és az elbukásról, a finoman szólva is összetett párkapcsolatairól, a drogozásról és a szexről hasonlóan képes beszélni” – mondta laudációjában Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.  

A döntőbe Biró Zsombor Aurél Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című autofikciós fejlődésregénye, valamint Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című, mágikus családregénye kerültek. 

KOVÁCS DOMINIK, KOVÁCS VIKTOR
Lesz majd minden
Európa, 2024, 469 oldal
-Kovács Dominik, Kovács Viktor: Lesz majd minden

A nyertes a díjjal 1.000.000 forintot, valamint kiemelkedő mértékű kereskedelmi- és médiatámogatást is kap, hiszen a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15.000.000 forint értékben járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon egy éves tárcasorozat formájában.

A hétköznapok és a történelem

Idén második alkalommal adták át az Erste támogatásának köszönhetően a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat.

-

A legjobb tízből az Erste választotta ki azt a szerzőt, akinek története leginkább megtestesíti a #higgymagadban faktort. 

A különdíjat Kovács Dominik és Kovács Viktor nyerték, Lesz majd minden című, közösen írt regényükkel. 

„Az Ersténél azt valljuk, hogy hinnünk kell magunkban ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. Ezt a szemléletet képviseljük ügyfeleink, kollégáink és partnereink felé is. Ilyen #higgymagadban sztori a Margó-díj is. Hiszen az, aki belevág az első könyve megírásába, igazán hisz a céljában. Az ilyen nagy álmok pedig könnyebben teljesülnek, ha vannak mellettünk olyanok, akikre támaszkodhatunk. És bár az írást sokan magányos műfajnak tartják, az idei rövidlistára felkerült egy olyan könyv is, amit ketten írtak. A 2024-es Margó x Erste #higgymagadban különdíjat Kovács Dominiknek és Kovács Viktornak adjuk Lesz majd minden című regényükért. Történetükben több generáción keresztül láthatjuk, hogyan birkóznak meg a szereplők a hétköznapok viszontagságaival és a történelem viharaival” mondta a díjátadón Murányi Linda, az Erste PR és belső kommunikációs vezetője.

A 2024-es Margó-díjra összesen 52 érvényes pályázat érkezett, ők kerültek döntőbe: 

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár egészen október 13. vasárnap estig magyar és külföldi könyvbemutatókkal, dedikálási lehetőséggel, és különleges zenei-irodalmi produkciókkal várja az érdeklődőket a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban.

A tavalyi győztes, Visky András önálló estjét október 14-én rendezik meg a Müpában, a Liszt Ünnep keretében. 

A jövőt azok teremtik meg, akik hisznek magukban és az ötleteikben. Higgy magadban és légy a saját történeted hőse! Az Erste már hisz benned. Margó-díj az Erste támogatásával.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Valuska László: Fontos cél, hogy ne csak egy, hanem sok könyvről beszéljünk [Margó-díj zsűri]

A tizedik Margó-díj átadása előtt a zsűri tagjai közül negyedikként Valuska László mesél a BKV áldásos hatásáról, első találkozásokról és a díjjal járó felelősségről.

...
Nagy

Ott Anna: A könyvekből ismertem meg a világot és önmagamat is a legjobban [Margó-díj zsűri]

A tizedik Margó-díj zsűritagjai közül harmadikként Ott Anna mesélt interjúban az első kötetekkel létrejövő intim viszonyról és a zsűrizésről szerzett élményeiről. 

...
Nagy

Czinki Ferenc: Az lehet, hogy mások a történelemben élnek, én az irodalomban [Margó-díj zsűri]

Október 10-én adják át tizedik alkalommal a Margó-díjat az őszi Margón, előtte pedig bemutatjuk a zsűri tagjait. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Hírek

Elveszett bibliai fát támasztottak fel egy 1000 éves magból

A Bibliában szereplő fa magját a Júdeai-sivatag egy barlangjában találták. Olyan növényről van szó, ami lokálisan kihalt, a Bibliában viszont többször is említik a gyógyító hatása miatt.

...
Zöld

A barátságaid is lehetnek mélyebbek és bensőségesebbek – olvasd el, hogyan

Cziglán Karolina pszichológus Elfogadó kapcsolódás című könyvével abban igyekszik segíteni, hogy a kapcsolatainkban merjünk sebezhetőbbek lenni, legyen szó barátságról, szülő-gyerek viszonyról vagy párkapcsolatról. Mutatunk egy részletet a kötetből.

...
Zöld

A zöld tea szuperegészséges, de nem csodaszer – 5 könyv a teázásról

A zöld teának nemcsak az illata elbűvölő, de számos nagyszerű hatással is számoltatnak azok, akik rendszeresen fogyasztják. Bemutatjuk a frissítő itallal kapcsolatos tényeket és mítoszokat, aztán ajánlunk öt könyvet a teázás szerelmeseinek.

Hírek
...
Hírek

Budapesti koncertjére időzítve képregény jelenik meg Nick Cave-ről

...
Szórakozás

Sípoló gumielefánt okoz kalamajkát a horrorszerző animációs zombivígjátékában

...
Szórakozás

Regényadaptációkkal és női rendezőkkel jön a Szemrevaló Filmfesztivál

...
Hírek

Képregényes feldolgozást kapott T. S. Eliot Átokföldje című verse

...
Hírek

Gyönyörű térképekkel járhatod végig Agatha Christie és mások regényhelyszíneit

...
Hírek

Újságírót keres a Könyves Magazin

Őszi Margó 2024
...
Nagy

Identitásthriller, lázongó diákok, közérzeti látlelet – Magyar írók és költők a Margón II.

...
Nagy

Katalán, lengyel és örmény mágia a Margón

...
Nagy

Szélhámosok, kulákok, a lovagnő meg a semmi – Magyar írók és költők a Margón I.

Kiemeltek
...
Hírek

Han Kang kapta az irodalmi Nobel-díjat 2024-ben

Ő az első dél-koreai író, akinek odaítélték a Nobel-díjat.

...
Kritika

Narine Abgarjan boldogtalan történetei mélyén mindig ott parázslik a remény

A mesei történetszövés, a különös figurák, a csoda és a szépség Narine Abgarjan új könyvéből sem hiányoznak.

...
Kritika

A háborúnál is nagyobb teher, ha egy társadalom kettészakad

Alkoholizmus és mélabú, szegénység és anarchia. Na meg egy kitalált, végzetes hadművelet. Iulian Ciocan regénye feltárja a kelet-európai lelkekben a rendszerváltozás óta dúló háborút. Ez a hét könyve.