Gurubi Ágnes, Bognár Péter

Felmelegített viszony és meghökkentő kutyatetem: Gurubi Ágnes és Bognár Péter tárcái a Könyvesen

2023-ban Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni, Bognár Péter pedig Minél kevesebb karácsonyt címmel publikált tárcasorozatot a Könyvesen. Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Bognár Péter pedig Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben került az első három helyezett közé. Most egy helyen gyűjtöttük össze tárcáikat.

Könyves Magazin | 2024. január 04. |

Gurubi Ágnes: Volt értelme megőrülni

A tárcasorozat Szauna nap című első részében megismerjük az elbeszélőt, egy egyedülálló, gyermekét egyedül nevelő nőt. A szaunában sztorizó, az életét épp újra felfedező férfiról eszébe jut valaki, aki összetörte a szívét néhány éve, de nemrég újra felvették egymással a kapcsolatot.

Gurubi Ágnes: Szauna nap
Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Tovább olvasok

A Lehetnénk csak szeretők? című második részben a narrátor, Eszter visszaemlékszik utolsó színházi szerepére, amiben egy megcsalt feleséget alakít, aztán arra, hogy ugyanaz vele is megtörtént, végül találkozik a férfival, akivel korábban viszonya volt, és aki elég direkt kéréssel áll elő.

Gurubi Ágnes: Lehetnénk csak szeretők?
Gurubi Ágnes: Lehetnénk csak szeretők?

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. A Szauna nap című első rész után itt a folytatás.

Tovább olvasok

A harmadik, Kőr Dáma című részben egy kifőzdében ismerjük meg Helénát, aki Eszter barátnője gyerekkoruk óta. Mialatt az ebédre vár, egy kislány láttán váratlan emlékek tolulnak fel benne egy balatoni estéről kamaszkorából, amikor egyszerre történt vele valami nagyon izgalmas és valami nagyon szörnyű.

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma
Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

(1. rész, 2. rész)

Tovább olvasok

Az Ahogy te fütyülsz című negyedik részben Eszter és a korábbi férfi, István között végre sor kerül egy rendes randevúra is. Bevillan neki egy hülye eset, ami tehetség ide, tehetség oda, véget vetett a színészi karrierjének. Aztán inkább átadja magát a kalandnak, amiben élvezi, hogy nincsenek elvárások.

Gurubi Ágnes: Ahogy te fütyülsz
Gurubi Ágnes: Ahogy te fütyülsz

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a negyedik része.

(1. rész2. rész, 3. rész)

Tovább olvasok

Az ötödik, Nem hiszek neked című részben hosszabb kihagyás után találkozunk újra Eszterrel és Helénával, kettőjük élete gyökeresen más irányt vett. Eszter boldog és kiegyensúlyozott, Heléna viszont mély válságban van, amin nem segít, hogy a többség őt tartja bolondnak. Eszter viszont beismeri, hogy eddig rosszul mérte fel a helyzetet.

Gurubi Ágnes: Nem hiszek neked
Gurubi Ágnes: Nem hiszek neked

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez az ötödik része.

(1. rész2. rész3. rész, 4. rész)

Tovább olvasok

A szobalány című hatodik részben Helénának egy kellemes álomban úszik elő kamaszkori szerelme, Ádám, de aztán ébredés után egy csomó más is eszébe jut az álomról, ami elrontja a napját. Kiderül, hogy barátságuk ellenére, mennyire haragszik Eszterre.

Gurubi Ágnes: A szobalány
Gurubi Ágnes: A szobalány

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a hatodik része.

(1. rész2. rész3. rész, 4. rész, 5. rész)

Tovább olvasok

A hetedik, Az első című részben Eszter felidézi az izgalmat és az anyja által belétáplált rettegést, ami úgy általában a férfi nemet kísérte. De a rettegés csak addig tartott, amíg az őt ostromló fiúval csókolózni nem kezdtek a nyári táborban, és ez a pillanat a lányt az anyjához láncoló erős köldökzsinórt is egyszeriben elvágta.

Gurubi Ágnes: Az első
Gurubi Ágnes: Az első

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a hetedik része.

(1. rész2. rész3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész)

Tovább olvasok

Az Eszter megvilágosodik, és elhatározza, hogy író lesz című nyolcadik részben főhősünk valóban elhatározásra jut, miután számba veszi, hogy tulajdonképpen gyerekkora óta mániákusan figyeli az embereket. Azt gondolja, ez lesz a megoldás az egy helyben való toporgásra, ez lesz a szél a vitorlába.

Gurubi Ágnes: Eszter megvilágosodik és elhatározza, hogy író lesz
Gurubi Ágnes: Eszter megvilágosodik és elhatározza, hogy író lesz

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a nyolcadik része.

(1. rész2. rész3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész)

Tovább olvasok

A kilencedik, Nincs valóság című részben Eszter egy agyzsibbasztó munkanap után szeretné összegezni a gondolatait, az ötleteit az íráshoz, de Heléna részegen felhívja. Barátnője összefüggéstelenül beszél, és azt hajtogatja, hogy azt szeretné, ha Eszter a lánya anyukája lenne. Így Eszter a férje rosszallása ellenére is Heléna keresésére indul.

Gurubi Ágnes: Nincs valóság
Gurubi Ágnes: Nincs valóság

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

(1. rész2. rész3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész)

Tovább olvasok

A záró, Számok című részben Eszter szaunába megy, de ott sem képes megnyugodni, zavarja minden és mindenki. És rájön, hogy a döntések, dilemmák tengerében mi az, amit felnőtt létére igazán szeretne átélni.

Gurubi Ágnes: Számok
Gurubi Ágnes: Számok

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a tizedik, befejező része.

(1. rész2. rész3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész)

Tovább olvasok

Bognár Péter: Minél kevesebb karácsonyt

bognár péter
Minél kevesebb karácsonyt
Magvető, 2023, 268 oldal
-

Az első, Harasztiék című részben megismerjük egyelőre névtelen elbeszélőnket, egy férfit, akit már az első égősorok láttán elfog az undor a karácsonytól. Egy ismerős apa és lánya fordul hozzá segítségért, mert elszökött a fehér kutyájuk, mindenütt keresték, a gyerek már berekedt a kiabálástól. Megígéri, hogy segít, bár máson jár az esze.

Bognár Péter: Harasztiék
Bognár Péter: Harasztiék

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel a következő hetekben tárcasorozatot ír a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Tovább olvasok

A második, A követek című részben hősünk, miközben a polgárőreit a kutya keresésére küldi, azon vívódik, hogy visszahívja-e volt feleségét, és ha igen, mit mondjon neki. Titokban reméli, hogy helyre lehet hozni a válást. Közben viszont sejteni kezdjük, hogy a kutya eltűnése mögött valami komolyabb ügy rejlik, ami feszültség forrása is a településen.

Bognár Péter: A követek
Bognár Péter: A követek

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel a következő hetekben tárcasorozatot ír a Könyves Magazinon. Ez a második rész.

(1. rész)

Tovább olvasok

A tetem című harmadik részben a polgárőrök megtalálják a kutya maradványait, valaki kegyetlen módon végzett az állattal. A narrátor rábukkan valamire a helyszínen, de részben önös érdekből, és mert számára a polgárőrség a legszentebb szolgálat, még csak gondolni sem akar arra, hogy annak, akihez az apró tárgy tartozik, köze lehet ehhez a kegyetlenkedéshez.

Bognár Péter: A tetem
Bognár Péter: A tetem

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel a következő hetekben tárcasorozatot ír a Könyves Magazinon. Ez a harmadik rész.

(A sorozat többi része itt olvasható: 1. rész, 2. rész)

Tovább olvasok

A negyedik, A baleset című részben hősünk egy kimerítő karácsonyi bevásárlás után tart haza, amikor elüt egy furcsa állatot. Az ütközés előtti pillanat végtelen hosszúra nyúlik, utána pedig minden még furcsábbá válik, és az elütött vadnak nyoma sincs.

Bognár Péter: A baleset
Bognár Péter: A baleset

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a negyedik rész.

(A sorozat többi része itt olvasható: 1. rész, 2. rész, 3. rész)

Tovább olvasok

A kapucnis férfi című ötödik részben a narrátor és a frissen odaköltözött, forenzikus szakértőnek tanuló fiatal nő, akit segítségül hívott, félreérthetetlen nyomokat találnak a kukoricásban, ami az elkövetőé lehet. A férfi szeretné magával vinni a nyomokat, a nő azonban meggyőzi, hogy az bűnpártolás lenne. A kocsijukhoz tartva egy furcsa alakba botlanak, aki nem engedelmeskedik a felszólításnak. 

Bognár Péter: A kapucnis férfi
Bognár Péter: A kapucnis férfi

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez az ötödik rész.

(A sorozat többi része itt olvasható: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész)

Tovább olvasok

A hatodik, Bognár úr nőkről alkotott elképzelései című részben kiderül, hogy a furcsa alak nem más, mint a településen élő állítólagos író, Bognár úr, akit az elbeszélő léhának tűnő életmódja miatt nem tart valami sokra. Mikor kérdőre vonják, hogy mit csinál itt, az író hosszas gendertani fejtegetésbe kezd arról, hogy mi lehet a nők évezredes elnyomásának oka.

Bognár Péter: Bognár úr nőkről alkotott elképzelései
Bognár Péter: Bognár úr nőkről alkotott elképzelései

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a hatodik rész.

(A sorozat többi része itt olvasható: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész)

Tovább olvasok

A Szenteste az idegosztályon című részben az elbeszélő a karácsonyt a kórházban tölti, ahol kénytelen végighallgatni a szobatársai kórházi ágyai mellett zajló családi drámáit. Többek közt a féltékeny szabadulóművész férjről, aki egy csellel vette rá a feleségét, hogy minden titkát elmondja neki.

Bognár Péter: Szenteste az idegosztályon
Bognár Péter: Szenteste az idegosztályon

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a hetedik rész.

(A sorozat többi részét it találod: 1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész6. rész)

Tovább olvasok

A nyolcadik rész címe Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről. Ebben a narrátor helyettese, egy fiú kerül a rendőri figyelem középpontjába, miután az eltűnt kutya gazdája, a 14 éves lány megvádolja, hogy undorító dolgokat mutatott neki a telefonján és halálra rémítette. A fiú tagad, de a telefonja, ami egyikük vagy másikuk verzióját igazolni tudná, szőrén-szálán eltűnt.

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről
Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a nyolcadik rész.

(A sorozat többi részét it találod: 1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész6. rész, 7. rész)

Tovább olvasok

Az unokatestvérek bosszúja a kilencedik rész címe, ebben polgárőr főhősünk elhagyja a kórházat. A hazaúton egyik kollégája beszámol neki arról, hogy a forenzikus szakértőnek tanuló lány botránnyal fenyegetőzik, így az elbeszélő rájön, hogy muszáj lesz kiadnia a megvádolt fiú útját. De képtelennek érzi magát rá, mert hinni akar az ártatlanságában.

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja
Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a kilencedik rész.

(A sorozat többi részét it találod: 1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész6. rész, 7. rész, 8. rész)

Tovább olvasok

A Nyílt sisakkal című befejező részben az elbeszélő tanúja lesz egy jelenetnek, amikor az addig ismeretlen és ha nem is rettegett, de fenntartásokkal kezelt kvadosok csoportja egy robotkutyával szórakozik. Amint azonban a gép meghibásodik, a kvadosokról is kiderül, hogy ugyanolyan jelentéktelen emberek, mint a település lakói.

Bognár Péter: Nyílt sisakkal
Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a tizedik, záró rész.

(A sorozat többi részét it találod: 1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész)

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bognár Péter kapta a Zelk Zoltán-díjat

A névadó születésének száztizenhatodik évfordulója előtt két nappal  ismét átadták az egyik legtekintélyesebb magyar költészeti elismerést, a Zelk Zoltán-díjat. 

...
Nagy

Bognár Péter: Sötétben tapogatózva, előzetes megfontolások nélkül dolgoztam ezen a regényen

A Margó-díjra jelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal Bognár Péter mesélt az írás közben szerzett legfontosabb tapasztalatról és a kötet alapötletéről, közben szóba került Zalatnay Sarolta, és kiderül az is, miért büszke az olvasókra.

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

A Las chicas Bergman címen megjelenő regényt szeptember elején a szerző jelenlétében mutatják be az argentin fővárosban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.