Gurubi Ágnes, Bognár Péter

Felmelegített viszony és meghökkentő kutyatetem: Gurubi Ágnes és Bognár Péter tárcái a Könyvesen

2023-ban Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni, Bognár Péter pedig Minél kevesebb karácsonyt címmel publikált tárcasorozatot a Könyvesen. Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével (olvass bele) 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Bognár Péter pedig Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben került az első három helyezett közé. Most egy helyen gyűjtöttük össze tárcáikat.

Könyves Magazin | 2024. január 04. |

Gurubi Ágnes: Volt értelme megőrülni

A tárcasorozat Szauna nap című első részében megismerjük az elbeszélőt, egy egyedülálló, gyermekét egyedül nevelő nőt. A szaunában sztorizó, az életét épp újra felfedező férfiról eszébe jut valaki, aki összetörte a szívét néhány éve, de nemrég újra felvették egymással a kapcsolatot.

Gurubi Ágnes: Szauna nap
Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Tovább olvasok

A Lehetnénk csak szeretők? című második részben a narrátor, Eszter visszaemlékszik utolsó színházi szerepére, amiben egy megcsalt feleséget alakít, aztán arra, hogy ugyanaz vele is megtörtént, végül találkozik a férfival, akivel korábban viszonya volt, és aki elég direkt kéréssel áll elő.

Gurubi Ágnes: Lehetnénk csak szeretők?
Gurubi Ágnes: Lehetnénk csak szeretők?

Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel egy évig tárcasorozatot ír a Könyves Magazinon. Itt a második rész.

Tovább olvasok

A harmadik, Kőr Dáma című részben egy kifőzdében ismerjük meg Helénát, aki Eszter barátnője gyerekkoruk óta. Mialatt az ebédre vár, egy kislány láttán váratlan emlékek tolulnak fel benne egy balatoni estéről kamaszkorából, amikor egyszerre történt vele valami nagyon izgalmas és valami nagyon szörnyű.

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma
Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Tovább olvasok

Az Ahogy te fütyülsz című negyedik részben Eszter és a korábbi férfi, István között végre sor kerül egy rendes randevúra is. Bevillan neki egy hülye eset, ami tehetség ide, tehetség oda, véget vetett a színészi karrierjének. Aztán inkább átadja magát a kalandnak, amiben élvezi, hogy nincsenek elvárások.

Gurubi Ágnes: Ahogy te fütyülsz
Gurubi Ágnes: Ahogy te fütyülsz

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a negyedik része.

Tovább olvasok

Az ötödik, Nem hiszek neked című részben hosszabb kihagyás után találkozunk újra Eszterrel és Helénával, kettőjük élete gyökeresen más irányt vett. Eszter boldog és kiegyensúlyozott, Heléna viszont mély válságban van, amin nem segít, hogy a többség őt tartja bolondnak. Eszter viszont beismeri, hogy eddig rosszul mérte fel a helyzetet.

Gurubi Ágnes: Nem hiszek neked
Gurubi Ágnes: Nem hiszek neked

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez az ötödik része.

Tovább olvasok

A szobalány című hatodik részben Helénának egy kellemes álomban úszik elő kamaszkori szerelme, Ádám, de aztán ébredés után egy csomó más is eszébe jut az álomról, ami elrontja a napját. Kiderül, hogy barátságuk ellenére, mennyire haragszik Eszterre.

Gurubi Ágnes: A szobalány
Gurubi Ágnes: A szobalány

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a hatodik része.

Tovább olvasok

A hetedik, Az első című részben Eszter felidézi az izgalmat és az anyja által belétáplált rettegést, ami úgy általában a férfi nemet kísérte. De a rettegés csak addig tartott, amíg az őt ostromló fiúval csókolózni nem kezdtek a nyári táborban, és ez a pillanat a lányt az anyjához láncoló erős köldökzsinórt is egyszeriben elvágta.

Gurubi Ágnes: Az első
Gurubi Ágnes: Az első

„Esztert mindenki félreismeri. Az anyja, a férje, de még a legjobb barátnője, Heléna is.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre, ez a hetedik rész.

Tovább olvasok

Az Eszter megvilágosodik, és elhatározza, hogy író lesz című nyolcadik részben főhősünk valóban elhatározásra jut, miután számba veszi, hogy tulajdonképpen gyerekkora óta mániákusan figyeli az embereket. Azt gondolja, ez lesz a megoldás az egy helyben való toporgásra, ez lesz a szél a vitorlába.

Gurubi Ágnes: Eszter megvilágosodik és elhatározza, hogy író lesz
Gurubi Ágnes: Eszter megvilágosodik és elhatározza, hogy író lesz

„Minden egy döntéssel kezdődik, morfondírozott magában Eszter.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a nyolcadik rész.

Tovább olvasok

A kilencedik, Nincs valóság című részben Eszter egy agyzsibbasztó munkanap után szeretné összegezni a gondolatait, az ötleteit az íráshoz, de Heléna részegen felhívja. Barátnője összefüggéstelenül beszél, és azt hajtogatja, hogy azt szeretné, ha Eszter a lánya anyukája lenne. Így Eszter a férje rosszallása ellenére is Heléna keresésére indul.

Gurubi Ágnes: Nincs valóság
Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Tovább olvasok

A záró, Számok című részben Eszter szaunába megy, de ott sem képes megnyugodni, zavarja minden és mindenki. És rájön, hogy a döntések, dilemmák tengerében mi az, amit felnőtt létére igazán szeretne átélni.

Gurubi Ágnes: Számok
Gurubi Ágnes: Számok

„Mit szeretne, Eszter, kérdezné a pszichológus, ő meg azt válaszolná, szeretnék újra gyerek lenni” ‒ Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a 10., befejező rész.

Tovább olvasok

Bognár Péter: Minél kevesebb karácsonyt

bognár péter
Minél kevesebb karácsonyt
Magvető, 2023, 268 oldal
-

Az első, Harasztiék című részben megismerjük egyelőre névtelen elbeszélőnket, egy férfit, akit már az első égősorok láttán elfog az undor a karácsonytól. Egy ismerős apa és lánya fordul hozzá segítségért, mert elszökött a fehér kutyájuk, mindenütt keresték, a gyerek már berekedt a kiabálástól. Megígéri, hogy segít, bár máson jár az esze.

Bognár Péter: Harasztiék
Bognár Péter: Harasztiék

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel a következő hetekben tárcasorozatot ír a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Tovább olvasok

A második, A követek című részben hősünk, miközben a polgárőreit a kutya keresésére küldi, azon vívódik, hogy visszahívja-e volt feleségét, és ha igen, mit mondjon neki. Titokban reméli, hogy helyre lehet hozni a válást. Közben viszont sejteni kezdjük, hogy a kutya eltűnése mögött valami komolyabb ügy rejlik, ami feszültség forrása is a településen.

Bognár Péter: A követek
Bognár Péter: A követek

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel a következő hetekben tárcasorozatot ír a Könyves Magazinon. Ez a második rész.

Tovább olvasok

A tetem című harmadik részben a polgárőrök megtalálják a kutya maradványait, valaki kegyetlen módon végzett az állattal. A narrátor rábukkan valamire a helyszínen, de részben önös érdekből, és mert számára a polgárőrség a legszentebb szolgálat, még csak gondolni sem akar arra, hogy annak, akihez az apró tárgy tartozik, köze lehet ehhez a kegyetlenkedéshez.

Bognár Péter: A tetem
Bognár Péter: A tetem

"...és avart meg növényi hulladékot szórtunk rá, mert hiszen a pánik csak fejetlenséget és káoszt szül, és ha valahol kaotikus állapotok alakulnak ki, akkor ott bármi megtörténhet, ha pedig a jövő kiszámíthatatlan, akkor az emberi lelket rettegés uralja el." Folytatódik Bognár Péter tárcasorozata - ez a harmadik rész.

Tovább olvasok

A negyedik, A baleset című részben hősünk egy kimerítő karácsonyi bevásárlás után tart haza, amikor elüt egy furcsa állatot. Az ütközés előtti pillanat végtelen hosszúra nyúlik, utána pedig minden még furcsábbá válik, és az elütött vadnak nyoma sincs.

Bognár Péter: A baleset
Bognár Péter: A baleset

„A varjak jártak az eszembe, hogy tehát igazam volt, és valóban hírnökei és diplomatái ők a sorsnak, csakhogy félreértettem a dolgot, mert hiszen nem máshoz jöttek, és nem más számára hoztak üzenetet, hanem hozzám igyekeztek és nekem akarták megsúgni, hogy mi vár rám, és hogy milyen ítélet született az ügyemben, hogy kezdjek vele, amit akarok vagy amit tudok. ” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a negyedik rész.

Tovább olvasok

A kapucnis férfi című ötödik részben a narrátor és a frissen odaköltözött, forenzikus szakértőnek tanuló fiatal nő, akit segítségül hívott, félreérthetetlen nyomokat találnak a kukoricásban, ami az elkövetőé lehet. A férfi szeretné magával vinni a nyomokat, a nő azonban meggyőzi, hogy az bűnpártolás lenne. A kocsijukhoz tartva egy furcsa alakba botlanak, aki nem engedelmeskedik a felszólításnak. 

Bognár Péter: A kapucnis férfi
Bognár Péter: A kapucnis férfi

„Két vagy talán három nap is eltelt azóta, hogy a rendőr kislány nekiindult a maga rajzolta térképpel a patak partjának, mert biztos volt benne, hogy az elkövető a kukoricán át csalja ki a faluból az áldozatokat.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez az ötödik rész.

Tovább olvasok

A hatodik, Bognár úr nőkről alkotott elképzelései című részben kiderül, hogy a furcsa alak nem más, mint a településen élő állítólagos író, Bognár úr, akit az elbeszélő léhának tűnő életmódja miatt nem tart valami sokra. Mikor kérdőre vonják, hogy mit csinál itt, az író hosszas gendertani fejtegetésbe kezd arról, hogy mi lehet a nők évezredes elnyomásának oka.

Bognár Péter: Bognár úr nőkről alkotott elképzelései
Bognár Péter: Bognár úr nőkről alkotott elképzelései

"A férfi, egy bizonyos Bognár úr, különös és minden szempontból szokatlan életvitelt folytat. Dolgozni nemigen jár el, de nyáron is sötétben kel, és aztán csak lógatja úgymond a lábát, és a világ dolgain elmélkedik, mivel írónak és drámaköltőnek és versfaragónak hiszi magát." Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a hatodik rész.

Tovább olvasok

A Szenteste az idegosztályon című részben az elbeszélő a karácsonyt a kórházban tölti, ahol kénytelen végighallgatni a szobatársai kórházi ágyai mellett zajló családi drámáit. Többek közt a féltékeny szabadulóművész férjről, aki egy csellel vette rá a feleségét, hogy minden titkát elmondja neki.

Bognár Péter: Szenteste az idegosztályon
Bognár Péter: Szenteste az idegosztályon

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a hetedik rész.

Tovább olvasok

A nyolcadik rész címe Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről. Ebben a narrátor helyettese, egy fiú kerül a rendőri figyelem középpontjába, miután az eltűnt kutya gazdája, a 14 éves lány megvádolja, hogy undorító dolgokat mutatott neki a telefonján és halálra rémítette. A fiú tagad, de a telefonja, ami egyikük vagy másikuk verzióját igazolni tudná, szőrén-szálán eltűnt.

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről
Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

Tovább olvasok

Az unokatestvérek bosszúja a kilencedik rész címe, ebben polgárőr főhősünk elhagyja a kórházat. A hazaúton egyik kollégája beszámol neki arról, hogy a forenzikus szakértőnek tanuló lány botránnyal fenyegetőzik, így az elbeszélő rájön, hogy muszáj lesz kiadnia a megvádolt fiú útját. De képtelennek érzi magát rá, mert hinni akar az ártatlanságában.

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja
Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

Tovább olvasok

A Nyílt sisakkal című befejező részben az elbeszélő tanúja lesz egy jelenetnek, amikor az addig ismeretlen és ha nem is rettegett, de fenntartásokkal kezelt kvadosok csoportja egy robotkutyával szórakozik. Amint azonban a gép meghibásodik, a kvadosokról is kiderül, hogy ugyanolyan jelentéktelen emberek, mint a település lakói.

Bognár Péter: Nyílt sisakkal
Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bognár Péter kapta a Zelk Zoltán-díjat

A névadó születésének száztizenhatodik évfordulója előtt két nappal  ismét átadták az egyik legtekintélyesebb magyar költészeti elismerést, a Zelk Zoltán-díjat. 

...
Nagy

Bognár Péter: Sötétben tapogatózva, előzetes megfontolások nélkül dolgoztam ezen a regényen

A Margó-díjra jelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal Bognár Péter mesélt az írás közben szerzett legfontosabb tapasztalatról és a kötet alapötletéről, közben szóba került Zalatnay Sarolta, és kiderül az is, miért büszke az olvasókra.

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

A Las chicas Bergman címen megjelenő regényt szeptember elején a szerző jelenlétében mutatják be az argentin fővárosban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Akna és kampó

„Egyetlen perc. Fent sár és csizma, lent betoncsend, torokkattanás” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

...
Nagy

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

Milyen volt elsőnek lenni? Ki és hogyan képviseli a romákat? Mi történik a romani nyelvvel? Életút-kötete kapcsán többek között ezekről is beszélgettünk Daróczi Ágnessel, a roma mozgalmak egyik úttörő alakjával.

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz. 

...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.