Bognár Péter kapta a Zelk Zoltán-díjat

Bognár Péter kapta a Zelk Zoltán-díjat

A névadó születésének száztizenhatodik évfordulója előtt két nappal  ismét átadták az egyik legtekintélyesebb magyar költészeti elismerést, a Zelk Zoltán-díjat, amelyet idén Bognár Péter költő, regényíró vehetett át a Zelk Zoltán Alapítvány kuratóriumából álló zsűritől Budapesten, a krisztinavárosi Márai Sándor Művelődési Házban. 

sa | 2023. december 16. |

A 2000-ben alapított díjat idén huszonkettedik alkalommal adták át. A kuratórium elnöke Forgó Zsuzsanna, tagjai: Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész, Kőrizs Imre költő, kritikus és Krupp József kritikus, irodalomtörténész

„Sem Esterházy, sem Garacziék nemzedéke nem szoktatta hozzá az olvasókat ahhoz, hogy a posztmodern tragikus, illetve személytelen is lehet. 

Bognár Péter köteteiben közös a hagyományos lírai alanyiság gesztusai iránti gyanakvás:

nyilvánvaló, hogy a költő nem tekinti a vers nélkülözhetetlen hozzávalójának a nagy, véres férfiszívet vagy az elmagányosodott nagyvárosi értelmiségi érzelmi és intellektuális útkeresését, iránytalan vergődését. Bognár Péter nemzedéke egyik legjelentősebb költője, azt pedig igazán nem róhatjuk fel neki, hogy második regénye olvastán az is kiderült, hogy ugyanez prózaíróként is elmondható róla” – hangzott el Kőrizs Imre laudációjában. 

Az idei év díjazottjáról bővebben

Bognár Péter (Budapest, 1982. március 3.) Petri György- és Artisjus Irodalmi Díj-as költő, regényíró. Az ELTE Bölcsészkarán magyar nyelv és irodalom, valamint összehasonlító irodalomtudomány szakán szerzett diplomát. Az Irodalomtudományi Doktori Iskola Európai és Magyar Reneszánsz Doktori Programján 2013-ban védte meg PhD-disszertációját a régi magyar vers formatörténetének témájában. 2003 óta publikál verseket, első kötete 2005-ben jelent meg Sajna-sebaj címmel a Kláris Kiadónál. Kötetit ezután a Magvető Kiadó gondozta, itt jelent meg a Bulvár (2012), A rodológia rövid története (2015) és A fényes rend című (2017) verseskötete, 2022-ben Hajózni kell, élni nem kell (ez 2021-ben a Margó-díj élmezőnyébe került, és az év végi listánkon 37. lett), 2023-ban pedig Minél kevesebb karácsonyt címmel pedig regényt adott ki (amely tárcasorozatként indult a Könyves Magazinon).

Bognár Péter: Nyílt sisakkal
Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell című regényével (olvass bele) 2022-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. A szerző Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyves Magazinon. Ez a tizedik, záró rész.

(A sorozat többi részét it találod: 1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész)

Tovább olvasok
 

A Zelk Zoltán-díj korábbi kitüntetettjei 

2000 – Borbély Szilárd
2001 – Kemény István
2002 – Poós Zoltán
2003 – Csengery Kristóf
2004 – Szabó T. Anna
2005 – Jász Attila 
2006 – Acsai Roland
2007 – G. István László
2008 – Jónás Tamás
2009 – Villányi László
2010 – Győrffy Ákos 
2011 – Varga Mátyás 
2012 – Kiss Judit Ágnes 
2013 – László Noémi
2014 – Fehér Renátó
2015 – Dékány Dávid
2016 – Kőrizs Imre
2017 – Krusovszky Dénes
2018 – Sajó László
2019 – Markó Béla
2022 – Csehy Zoltán

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bognár Péter: Sötétben tapogatózva, előzetes megfontolások nélkül dolgoztam ezen a regényen

A Margó-díjra jelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal Bognár Péter mesélt az írás közben szerzett legfontosabb tapasztalatról és a kötet alapötletéről, közben szóba került Zalatnay Sarolta, és kiderül az is, miért büszke az olvasókra.

...
Általános cikkek

U35: Bognár Péter

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én