Gurubi Ágnes: Nem hiszek neked

Heléna egymás után háromszor hívja Esztert, aki nem tudja felvenni, de szinte azonnal visszacsörög, közben értetlenkedik, hogyan lehet Heléna kikapcsolva, amikor az imént, még őt kereste. Miután végre sikerül beszélniük Heléna kicsattanó jókedvvel kérdezi, átjössz este, veszek egy üveg pezsgőt. Nem tudtalak elérni, szólal meg Eszter, ja, ügyeket intéztem, na, átjössz, rendet rakok, mert hatalmas a kupi, veszek két üveg pezsgőt, gyere. Eszter vonakodik. Hatig dolgozom, lehet, utána felszaladok, bár úgy érzem magam, mint egy mosogatórongy, az pont jó lesz, szeretem a mosogatórongyokat, és mire koccintunk, semmire, viva la vida. Leteszik. Eszter erőtlenül végigül egy mítinget, ezidő alatt Heléna még kétszer bejelentkezik, mit főzzek, kérdezi smsben, mindegy, valami egyszerűt, csók.

Három év telt el azóta, hogy Heléna beteg lett.

Eleinte apró, észrevétlen jelek utaltak arra, hogy valami nem stimmel. Az első évben Eszter csak annyit látott, hogy Heléna mániákus módon fordult rá a jógára meg a meditálásra. Az aggodalmaskodás helyett azonban azzal nyugtatta magát, hogy Tamás, a mester szemmel tartja Helénát, olyan vezetőnek gondolta, aki nem hagyja magára a tanítványait. Meg ott van a férje, András, és a kislányuk, Margitka, ők sem engedik, hogy Heléna elszálljon. A földön tartják. Az elmúlt években Eszter élete is gyökeresen megváltozott. Istvánnal összeköltöztek, és amit néhány évvel ezelőtt biztosan nem gondolt volna, negyvenévesen újra anya lett. Talán a lelkiismeretét, a néha-néha felszínre törő bűntudatát nyugtatta azzal, hogy a saját dolgaival volt elfoglalva, ezért nem maradt ideje a barátnőjére. Arra emlékszik, hogy egyszer-egyszer kereste telefonon Helénát, de hetek teltek el anélkül, hogy ő visszahívta volna, amikor pedig összehozták a beszélgetést Heléna ugyanazt a kérdést hajtogatta, hogy vagy, magáról semmit nem mesélt, csak annyit mondott Eszternek, ne egyél húst. Heléna szép lassan tűnt el a valóságból. 

A komoly bajok ott kezdődtek, amikor Heléna három hétre elutazott egy jógaközpontba Balira. Miután hazaérkezett hihetetlen gyorsasággal zuhant meg, és úgy tűnt, nincs visszaút. András még két évig bírta mellette. Eleinte küzdött, hogy a felesége együttműködjön, és ne utasítsa el a segítséget, ami akkor már a pszichiátriát jelentette, végül András belefáradt az egészbe. Rekord gyorsasággal zajlott minden, András beadta a válópert, eladta a házat, Heléna pedig visszaköltözött a lakásba, ahol felnőtt. 

Eszter és Heléna élete mint két széttartó vektor, ellentétes irányba tart.

Eszter nemrég elhatározta, hogy havonta egyszer ránéz Helénára, és ha teheti, válaszol a hívásaira. A ma esti látogatásával a havi penzumot akarja letudni. Leszáll a villamosról a Nyugatinál, elsétál a Zichy Jenő utcáig, mindig elfelejti a kapukódot, megnyomja a kapucsengőt, berregés, nyílik a bejárati ajtó, felmegy lifttel a másodikra, körülnéz a gangon, de egyik ajtóban sem látja Helénát, tanácstalanul ácsorog, már épp nyúlna a telefonjáért, amikor meghallja a nevét, Eszter, hol vagy, a másodikon, hangzik a válasz, de én az elsőn lakom. Eszter a lépcsőfordulóban megérinti a máló vakolatot, szereti szétmorzsolni az ujjai között a régi ház falának egy darabját. Nem tudja eldönteni, hogy a sietség okozta, hogy a barátnője úgy sminkelte ki magát, mint egy bohóc, vagy most kelt ki az ágyból, és ma még nem nézett tükörbe. Követi Helénát a lakásba, akinek mint egy rongybabának lógnak a karjai, nyoma sincs a harsány jókedvnek, sőt, semmilyen érzelemnek. Gyere, drága szívecském, nyunnyog Heléna. Amióta beteg lett gyakran használja ezt a fejhangon való cukiskodást, gügyögve beszél, hogy vagy, miújság, ismételgeti. Eszternek általában nehezére esik megszólalnia, nézi a barátnőjét, mintha egy balul elsült varázslat áldozata lenne. Nem Helénát látja maga előtt, hanem egy hatalmas vízilómamát. Heléna meghízott, ráadásul aránytalanul, olyan, mint a mesebeli Kisgömböc, aki lenyelt egy fél falut és most ott domborodik a hasában. Hajlott hátát nézi, ahogy előtte csoszog, ugye, milyen szép lett a lakás, mit szólsz, apu felújította, és nézd csak, itt van Margitka szobája. Eszter meglepődik a gyerekszobán, nem érti Andrást, mit képzel, egyáltalán, hogyan hagyhat egy nyolcéves kislányt egy ilyen beteg anyára még ha csak egy hétvégéről is van szó. Az étkező, nappali és konyha egy tágas tér a lakás közepén. Leülnek az konyhaasztalhoz.

Hogy vagy, drágaság, mesélj, olyan jó, hogy itt vagy, úgy örülök neked, főztem indiai vöröslencsét, megmelegítem. 

Heléna felteszi a villanytűzhelyre a lábost, leül Eszterrel szemben. A lakásban nincs rendetlenség, csak kosz. 

Ragad az asztallap, ahogy Eszter rákönyököl.

Kinyitod a pezsgőt, nyomja Eszter kezébe az üveget Heléna, én ügyetlen vagyok. Halk pukkanás, mielőtt Eszter töltene lekaparja a rászáradt ételmaradékot a pohárról, Helénának félig tölt, magának egy ujjnyit. 

Te hogy vagy, Lénus? Szeretsz itt lakni? 

Heléna az üveg után nyúl, csordultig tölt magának a pezsgőből.

Nagyon, sokkal jobb, mint a régi házunk volt Andrással, ott a konyha olyan sötét volt, nem szerettem. 

Odakapott az alja, lehúzom a platniról, jó, áll fel Eszter az asztaltól. Hm, finom, mi ez benne, mangó? 

Nem, narancs, elmondom a receptet, egy egész narancsot héjastól a megdinsztelt hagymára vágsz, kockákra, aztán van egy fűszerkeverék, amit ehhez használok, fekete mustármag, római kömény, koriander, chili. Eszter hirtelen köhögni kezd, levegő után kapkod, ráharapott egy chilire. 

Kérlek, adj egy szelet kenyeret. Köszönöm, tolja arrébb az ételt, nagyon finom volt. Nem bír többet enni belőle, marja a száját. 

Képzeld, halkítja le a hangját Heléna, eltűnnek az ékszereim. Valaki ellopja. Azt is tudom, kicsoda.

Kicsoda?

Nem akarok róla beszélni. A kedvenc fülbevalóm, amit még anyutól kaptam, a kékköves, tudod, az ujjaival dobol az asztalon. Egy karkötőm meg egy gyűrűm is hiányzik. 

Közelebb hajol Eszterhez, majd hátrapillant a beüvegezett könyvespolcra. A telefonját nyomkodja, bekapcsolok zenét, mondja. It Must Have Been Love.

Szóval, a mostohaanyám, Olívia lopja el az ékszereimet, suttogja. 

Értem, bólogat Eszter. 

Emlékszel a Kafka-novellára, amiben a férj az őrületbe akarja hajszolni a feleségét?

És mindenből levág egy kicsit, a nő a végén azt hiszi, hogy megbolondult, mert egyre rövidebb minden a lakásban. Na, ezt csinálja velem Olívia. Módszeresen akar kinyírni. Tudod, hogy gyűlöl. Mindig is gyűlölt. Ellopja a számomra legkedvesebb ékszereimet, majd egyszer csak megtalálom náluk a nappaliban, a dohányzóasztalon. 

Eszter elképedve hallgatja Helénát. 

Nézd meg, milyen emaileket küldözget.

Most legalább kiderül, hogy hazudik, gondolja Eszter.

Heléna a telefonja után nyúl, nem, inkább mégsem mutatom meg, nem akarok bajt.

Persze, gondolja, Eszter, nincs is ilyen email, az egész a te fejedben játszódik le. 

Múltkor, amikor apámék elutaztak, én etettem a macskát, és egyik este náluk aludtam. Éjszaka megjött, összevéreztem a lepedőt, amit reggel kiraktam a mosógép tetejére és délután hagyott egy üzenetet Olívia, hogy ha menstruálok leszek szíves a parkettán aludni. Jól van, megmutatom az emailt.

És tényleg ott van. Magázza benne Helénát. A 70 éves édesapjának nem feladata az ön lakását berendezni, főleg, hogy így is mindenben segít, és ez a „dupla házasság” rém megterhelő az én házasságomra nézve.

Ez szörnyű! És ha megmutatnád apádnak?

Ő is a játszma része. Ilyen a kettős tudat. Az történik apámmal meg Olíviával, hogy egy nagy trauma hatására különvált a tudatuk, jó és rossz nagyon erősen elkülönül. 

Miközben beszél a fejét ingatja, néha grimaszol egyet. 

Velem meg azt játsszák, hogy segítenek, de közben volt, hogy Olívia Margitka előtt az előszobában azt üvöltötte, gyűlöllek, felőlem akár hajléktalan szállóra is kerülhetnél. 

De nem haragszom rájuk, nem tehetnek róla.

Hogyan tudnék segíteni? Mi lenne, ha eladnád a balatoni nyaralót? Jó pénzt kapnál érte, valahogy függetlenedned kéne apádéktól. A te neveden van a ház, nem vagy gyámság alatt, ugye? 

Nem engedik, hogy eladjam a nyaralót, apám ahhoz se járul hozzá, hogy kiadjam. És ha ellene szegülök, akkor megvonja a pénzt tőlem, nincs tábor Margitkának, se lovaglás, se külön angol. 

Heléna arca eltorzul. Úgy grimaszol, mint egy kislány, aki az állatkertben a majmok ketrece előtt bolondozik. Kikerekednek a szemei, szájával csücsörít, Eszter megrettenve figyeli, amikor elkapják egymás pillantását egymásra mosolyognak.

És Tamásról tudsz valamit? Tartod vele a kapcsolatot? Úgy hallottam, hogy már több tanítványa is bepanaszolta.

Ez nem igaz. Ne mondj ilyet.

Miért?

Ő mindig is más utakon járt.

Felelős az emberekért. Érted is. Nem haragszol rá? Volt idő, amikor dühös voltál.

Nem igaz, ez nem így van. Én őt nagyon szeretem. A világon a legjobban szeretem.

Tudod, mit mondott rólad? Hogy ne tartsuk veled a kapcsolatot, ne beszéljünk, ne találkozzunk veled. Azt mondta, kerüljünk téged.

Nem hiszek neked. Miért mindenki a mestert bántja? Ne bántsátok! Én nem rá haragszom, hanem rád, kiált rá Eszterre. Haragszom rád, mondja duzzogva.

A lejátszási listán most a She’s got the Look megy. 

Szereted a Roxette-t?

Igen. Emlékszel, Széplakon a diszkóban sokat játszották.

Csend telepszik közéjük. 

Indulnom kell, Lénus, majd jövök, jó? 

Eszter a körúton nem száll villamosra, nem bír emberek között lenni.

Megáll a Nyugati téri zebránál. A túloldalon egy férfi várakozik, három csokor rózsa van nála, mindegyik más színű, sárga, piros, fehér. Talán randira megy, gondolja Eszter, de ahogy a piros lámpánál lefékeznek az autók a férfi meglendül és kínálgatni kezdi a virágot a sofőröknek. Ahogy átvág a téren egy krisnás szólítja le, van egy kis időd beszélgetni, ételosztásra gyűjtünk, ne haragudj, nem érek rá, hajtja el Eszter a fiatal fiút. A krisnás barátságosan mosolyog, hagyja, hogy Eszter tovább menjen, de ő meggondolja magát, hirtelen visszafordul, elkapja a fiú vászoningjét és azt mondja, egyébként meg elmentek ti a picsába az egész spirituális megvilágosodással meg a kibaszott karmával, nem értem, miről beszélsz, habogja a fiú, mi az, hogy magára hagytok egy mentálisan beteg embert, ez ám az emberbaráti szeretet, és ez a tanácsotok, hogy ne találkozzak vele, hogy hagyjam megdögleni, igaz? A borotvált fejű fiatalember tágra meredt szemmel néz Eszterre, egy szót se tud kinyögni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Ahogy te fütyülsz

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a negyedik része.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Lehetnénk csak szeretők?

Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel egy évig tárcasorozatot ír a Könyves Magazinon. Itt a második rész.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Hírek
...
Nagy

Pócsik Andrea: Az én cigány irodalmam nem tankönyvízű [ROMA IRODALOM]

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

...
Hírek

Marjane Satrapi nem akart több képregényt írni, de aztán Iránban meggyilkoltak egy nőt

...
Zöld

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

...
Hírek

Bereményi Vadnai Bébijének látszólag egy nő a főszereplője, valójában a város [Budapesti nők]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Eszeveszett szerelem változtatta meg az életét

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

...
Szórakozás

Így énekel Timothée Chalamet az új Dylan-életrajzi filmben (videó)

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

Természetesen olvasok
...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Zöld

Karikó Katalin eldöntötte, mihez kezd a Nobel-díj mellé kapott pénzzel

...
Zöld

Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?

...
Zöld

Diétázol? Ebben a 3 ételben rejtőzhet cukor, pedig nem is számítasz rá

...
Zöld

Hogyan segíthet a nőknek egy endometriózisról szóló képregény?

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Bíró Ada a köztévé új bemondója, csak épp nem ember

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!