Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. Donizetti első, Párizsban és francia librettóra írt előadása, mondhatni egy vallomás Franciaországnak, ami annyira jól sikerült, hogy éveken át a július 14-i ünnepség állandó műsorszáma volt. Donizetti hazafias szerelmi története 1908-ban szerepelt utoljára az Opera repertoárjában, 114 év után a színész-rendező Polgár Csaba rendezésében, valamint Kovács András Péter prózai jeleneteivel tér vissza a színpadra. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendezővel, illetve a díszlet- és jelmeztervező Izsák Lilivel.

Fotó: Ligeti Edina és Rákossy Péter
A cikkben látható képek Az ezred lánya próbáján készültek.

Szeder Kata |

A napóleoni háborúk idején játszódó történet főszereplője a fiús Marie, a 21. francia tüzérezred csatatéren talált és aztán kollektíven felnevelt lánya, valamint szerelme, Tonio, a tiroli parasztfiú. Kapcsolatukat ellenzi az ezred, mondván Marie csakis közülük választhat majd férjet, ezért Tonio úgy dönt, ha csupán ez az akadálya házasságuknak, belép a seregbe ő is. Csakogy időközben fény derül Marie nemesi származására, ami miatt kénytelenek lesznek elválni egymástól.

A lány egy számára teljesen új világba csöppen és az arisztokrácia fullasztó pompájában küszködik azzal, hogy hozza a grófkisasszonyoktól elvártakat: mindig csinos, finom, illedelmes, és lehetőleg mielőbb valami gazdag örökös felesége legyen.

Bár az opera által megidézett kor és világrend a maga 200 évével avíttnak tűnhet, a benne élők konfliktusai és dilemmái kortalanok.

„Egy lány felnövéstörténetét látjuk, ami ugyan a francia hadsereg berkeiben játszódik, de ez csak a külcsín. Sokkal fontosabb az a személyiségfejlődés, ami számos buktató után azt eredményezi, hogy végre a szeretett férfival lehet” foglalja össze röviden a darab történetét Polgár Csaba. A Junior Prima-díjas művész több mint tíz éve az Örkény Színház társulatának tagja, de mind színészként, mind pedig rendezőként számos független produkció is kötődik nevéhez. Bár darabjaiban gyakoriak a zenei betétek, ez az első opera rendezése. 

-

Donizetti operáinak többségétől eltérően Az ezred lánya nem egy irodalmi mű adaptációja, hanem Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges és Jean-François Bayard librettójából készült. Az először 1840. február 11-én, a párizsi Opéra-Comique produkciójában színpadra állított mű premierje katasztrofálisra sikeredett, leginkább azért, mert a férfi főszerepet játszó énekes állandóan kicsúszott a megfelelő hangokból. Hazafias témájának (a darabban többször is felcsendül, hogy „Jó Franciaország, szép napok, remények, szerelem!”) és a vígoperák jellemzően kedélyes és játékos zenei világának köszönhetően azonban kapott még egy esélyt és hamarosan igazi közönségkedvenc lett. Nemcsak Franciaországban, hanem Angliában, az Egyesült Államokban és Itáliában is nagy sikert aratott, csak az olasz változatban a prózai dialógusok helyére recitativókat komponált Donizetti, Tonio pedig tiroliból svájci lett. Hazai bemutatója 1844-ben volt a pesti Nemzeti Színházban. 

-

Az opera könnyedsége megtévesztő: a női és a férfi főszerep eljátszása is bravúros énektudást igényel. Tonio Ah! Mes Amis” kezdetű dalát a benne lévő nyolc magas C-vel az operairodalom egyik legnehezebb áriájaként tartja számon a szakma, sokszor a tenorok „Mount Everestjeéként” is emlegetik. Luciano Pavarottinak egy este alatt világhírt hozott ez a szerep, amikor 1972-ben a Metropolitan azóta legendássá vált előadásán a nyolc C-t könnyedén megtoldotta még egy kilencedikkel is.

Tizenhétszer tapsolták vissza.

Azóta illik őt utánozni, de ezenkívül is tartogat még kihívásokat a darab. „A francia változatot játsszuk, amiben prózai jelenetek vannak és amolyan operett előképnek számít a zeneirodalomban. Az énekeseknek ez egy ismeretlen terep, hozzá kellett edződniük ahhoz, hogy itt prózában is meg kell szólalni. Egészen más a technika, más izomtónusokat igényel, és ki kell tapasztalni azt, hogy hogyan lehet énekből beszédbe, beszédből énekbe váltani. Nagyon könnyednek ható mű, de valójában pokoli nehéz darab” mesélte a rendező a próbafolyamat nehézségei kapcsán.

-

Az előadásban van egy színtisztán prózai szerep is, a vőlegénynek kiszemelt örökös anyját játszó Crakentorp hercegnéé, amit gyakran egy már visszavonult énekesre osztanak (látható volt már benne Kiri Te Kanawa és Montserrat Caballé is), vagy egy, az opera világán kívülről érkező hírességre, mint például Ruth Bader Ginsburg, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának nemrég elhunyt bírája, aki közismert operarajongóként a Washington National Opera 2016-os előadásában játszotta a hercegnőt. 

Marie felnövéstörténete és Franciaország dicsőítése mellett a darab a választásról is szól, illetve a választás lehetőségének hiányáról. Az előadás színpadképe is erre reflektál. Izsák Lili jelmezei és a minimalista díszlete kerülve az olykor múzeum-hangulatú korhűséget  Marie helyzetét, a benne lejátszódó érzelmeket igyekszik visszaadni.

„Egy elrajzolt, meseszerű világot alkottunk”

– meséli a díszlettervező. Elmondása szerint a tervezésnél az egyik fő szempont az volt, hogy a lány szemén keresztül lássuk ezt a történetet, hogy ő hogy érzi magát benne. Míg az első felvonás színpadképe maga a puritánság, a második részben egy babaházba csöppenünk. Vizuális tobzódás, de a cukorkaszínek dacára mégis minden ugyanúgy uniformizált, csak a militaryruhás katonák helyett itt egy személytelen, tupírozott babasereg jelenti a társaságot. Látszólag teljesen különbözik egymástól a két környezet, Marie helyzete mégis ugyanaz, igazából csöbörből vödörbe esik.

-

Polgár Csaba szerint kicsit olyan ez, mint az elvált szülők gyerekeinél. „Az A héten apunál vagyok, és akkor az ő szabályait kell követni, B héten anyunál, ott pedig neki megfelelni. Közben pedig elveszítjük magunkat, az, hogy mi hogyan is szeretnénk lenni, elporlad.” Izsák Lili dobozdíszletei erre az érzetre erősítenek rá. „Két egymásra reflektáló, vagy legalábbis nagyon hasonló jellegű helyszínt terveztünk. A doboz mindig izgalmas tér, mert kihatárol egy bizonyos helyet a világból, viszont nehéz meghatározni, hogy melyik oldalán is vagy: kívül vagy belül.” 

Vígoperáról lévén szó, a darab végére természetesen mindenki jobb belátásra tér, győz a szerelem, és Marie megtalálja a saját helyét a világban. A mából nézve viszont mégsem annyira felhőtlen ez a happy end, hiszen a boldogsághoz férjhez kell mennie, hogy aztán átköltözhessen egy újabb dobozba, egy harmadik babaházba, csak más elvárásokkal és szabályokkal. Ez azonban már egy másik történet, mi pedig reménykedhetünk, hogy Marie és Tonio az esküvőt követően boldogan éltek, míg meg nem haltak. 

Az ezred lánya előadás a 14-i bemutatót követően január 16-án, 21-én, 23-án és 29-én lesz látható az Erkel Színházban.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

...
Sándor Anna

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A hét könyve
Kritika
Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez
...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

Levelezés
...
Alkotótárs

André Ferenc: Armageddon 202x [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

...
Szórakozás

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. A Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, valódi időutazás, megható találkozásokkal és izgalmas kulissszatitkokkal. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.