2022 legjobb könyvei 20-11.

2022 legjobb könyvei 20-11.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük listázni a kedvenc olvasmányainkat. Az idei év már-már olyan volt, mint a koronavírust megelőző időszak, beindultak az irodalmi fesztiválok, élőben találkozhattunk a szerzőkkel, és rengeteg könyv jelent meg. 2022-ben sokkal többet foglalkoztunk tényirodalmi könyvekkel, ezért úgy döntöttünk, az előző évektől eltérően a számunkra legmeghatározóbb non-fiction köteteket külön listába szedjük. Szépirodalmi listánkra idén is sajnos csak ötven könyv került fel, a helyek száma véges, mindig akadnak nagy hiányzók, és mint minden lista, igazságtalan. A lista szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket - egyszóval, amelyeket az idei év legemlékezetesebb és legizgalmasabb olvasmányainak találtunk. Így olvastunk mi 2022-ben.

(A LISTA TOVÁBBI RÉSZEI: 50-41., 40-31., 30-21.)

Könyves Magazin | 2022. december 08. |

20. Garaczi László: Weszteg 

Garaczi László
Weszteg
Magvető, 2022, 122 oldal
-

Rövid, sűrű, szórakoztató, nyomasztó, fullasztó, pörgős kisregényt írt Garaczi László: a Weszteg című könyve (olvass bele ITT) három nap alatt játszódik a covidjárvány alatt, de a szöveg sokkal tágabb kontextusban ábrázolja ezt a világeseményt, ami nemcsak akkor határozta meg életünket, de át is alakította azt. A rendszergazda Brunó és a tanár Hajni egy normális világban igazi szerelmespárrá alakulhatnának, de itt nem ez történik velük, míg a harmadik egy német ökofeminista, Sybille hangja, aki elméleti fronton támad. Ez a metázós szál egyébként úgy a regénynek, mint az elmúlt éveinknek néha parodisztikus keretezését adja. A Weszteg az a könyv, ami érdemben tudja ábrázolni a karanténidőszakunkat, de mindezt úgy teszi, hogy miközben elhelyez ismerős elemeket, mégsem akarja újratermelni azt. Garaczi a covid alatt felkérésre kezdte írni a Veszteg című darabot az Első Magyar Karanténszínház és a Litera pályázatára és a Katona József színháznak Végre egy kis élet címen, és ez eléggé meghatározó a monológforma miatt: a három szereplő nyelvezete szinte szétrobbantja a beszűkült tudatállapotunkat. Miközben kibontakozik a regény borzasztó ismerős és nyomasztó világa, Garaczi viccesen-ironikusan pörgeti az eseményeket, és érdekes kritikai vagy filozófiai kérdéseket hoz játékba. Beszámolónk a könyvbemutatóról ITT olvasható.

19. Fernanda Melchor: Hurrikánok évada

FERNANDA MELCHOR
Hurrikánok évada
Ford.: Vajdics Anikó, Európa, 2022, 273 oldal
-

Egy csapat kölyök megtalálja a csatornában a Banya oszladozó holttestét - brutálisan meggyilkolták. A kötet további fejezeteiben a falu lakóinak szemszögéből ismerjük meg az áldozat történetét. Mindenki máshonnan tudja meg, mi történt, mást tud hozzátenni, máshogy látja, más az ítélete is, ám olvasóként nemcsak a gyilkosság körvonalazódik egyre élesebben, hanem a nyomor határán tengődő falu lakóinak egyéni és közös sorsa is. Groteszk, sűrű tabló ez, amiben a pornográfia, az erőszak, sohasem öncélú borzongáskeltés, hanem a szenvedés rétegeit bemutató eszköz.

“Kígyózó, kíméletlen és erős mondatai miatt szinte képtelenség letenni ezt a könyvet, bármilyen letaglózó is a témája. A regény tökéletesen illusztrálja azt is, hogy az irodalom egyik „csodája” éppen abban áll, hogy a leküzdhetetlen borzalom bemutatása mellett, azzal egyidőben fel tudja mutatni a szépséget, olyan nyelvet képes teremteni, mely nem enyhíti ugyan a téma brutalitását, de mégis befogadhatóvá teszi” - írtuk kritikánkban a mexikói Fernanda Melchor könyvéről, ami véres, bűzös, kurvákkal és erőszakkal teli, áradó bekezdésekből épül fel, és ami a hurrikánhoz hasonló erővel csapja földhöz olvasóját minden fejezetben. A könyvbe ITT beleolvashatsz.

18. Marilynne Robinson: Jack

Marilynne Robinson
Jack
Ford.: Mesterházi Mónika, Magvető, 2022, 396 oldal
-

Az Itthon című Robinson-regénynek is fontos figurája volt Jack Boughton, aki most első számú főhőssé lép elő. A magának való, különc férfi igazi belső metamorfózison megy keresztül, amikor érzelmileg elköteleződik egy nő  mellett. De milyen kifutása lehet egy fehér csavargó és egy színes bőrű irodalomtanár szerelmének - az ötvenes évek szegregált Amerikájában? "Robinson kiváló dinamikával építi fel a szöveget, a tempó visszafogott, majd váratlanul egy-egy gyors jelenetbe fut. A magányos, elszigetelt hősök egyre közelebb kerülnek egymáshoz, s noha tudják, hogy társadalmi szempontból esélytelenek, gyakorlatilag egész szerelmük távolságtartásra kárhoztatott, mégis egyre közelebb sodródnak egymáshoz. A város, a szülők, a testvérek, az egyház egyetértő ellenkezése ellenére ragaszkodnak egymáshoz, olyan erős hűséggel és szerelemmel, mely minden hátrány és nehézségek ellenére akár kegyelemnek is nevezhető" - írtuk kritikánkban. A kötetbe ITT tudtok beleolvasni.

17. Závada Pál: Apfelbaum

Závada Pál
Apfelbaum
Magvető, 2022, 260 oldal
-

Apfelbaum Ádám nemcsak Berlin és Nagyvárad, hanem korok és ikonok között is sodródik, miközben nyomokban megvillan a rettentő huszadik század. Závada Pál eredetileg felkérésre írta verses regényét, a madáchi alapképlet (amely bevallottan felszabadítólag hatott rá) pedig biztos sorvezetőként, mintaként szolgált. A sodró lendületű verses (pontosabban versesregény-) univerzumban felbukkan persze Ádám mellett Éva és az elmaradhatatlan Lucifer ("Szörnyen ismerős / figura sejlik föl ebben a Luzzi / Ferdinándban") meg persze az angyalok. Závada Pál a bemutatón elárulta, hogy a történetnek van egy nagyon személyes vonulata is, amelyben megidéződik mások mellett Esterházy Péter és Réz Pál alakja is. Ahogy fogalmazott, van egy fikciós története Ádámmal a főszerepben, de azt „keresztbeszövik valójában megtörtént történetek”. Olvass bele a kötetbe ITT.

16. Andrés Barba: Fényes Köztársaság 

ANDRÉS BARBA
Fényes köztársaság
Ford. Kutasy Mercédesz, Jelenkor, 2022, 218 oldal
-

Rejtélyes kiskamaszok bukkannak fel a dzsungelből a spanyol Andrés Barba regényében, és egyre jobban zavarják a dél-amerikai város lakóit: kéregetnek, lopnak, majd megtörténik a tragédia, és annak a következménye katasztrofális. „Amikor arról a harminckét gyerekről kérdeznek, aki San Cristóbalban vesztette életét, a válaszom mindig beszélgetőtársam korától függ” - kezdi történetét a narrátor, egy névtelen városi szociális munkás és tisztviselő. És ugyan így az első pillanattól fogva ismerjük az események végkimenetelét, a feszültség és a kíváncsiságunk egy pillanatra sem csökken, sőt, miközben Barba hűvös távolságtartással és egyszerre érzékenyen mesél.

“Az esőerdő úgy fogja körül a fülledt várost, mint ahogyan a gyerekek is szépen lassan uralmuk alá vonják azt. A gyerekek mintha a hatalmas víztömegű folyóból „sarjadnának”, és mintha a madarak nyelvét beszélnék. Az ember és a természet sokszor egybeolvad, felcserélhetővé válik, egyes leírásokban csodás, nem evilági, nem is emberi, hanem már-már fiktív lényekként látjuk a gyerekeket, máskor azonban egészen hétköznapi kölykök, akik maszatosan játszanak a város utcáin” - írtuk kritikánkban. A Fényes Köztársaságot rendre A Legyek Urához hasonlítják, hiszen ahogy az, ez a regény is egészen új szemszögből tekint a gyermeki ártatlanság mítoszára. Itt a rejtélyes gyerekek legalább annyira idézik meg a jövő, az új generáció fenyegetését, mint a szorongás megtestesülését, hogy valami számunkra felfoghatatlan megkérdőjelezi a kultúránkat, a civilizációnkat, a társadalmi berendezkedéseinket vagy éppen a felnőttek felelősségvállalási képességét. “…nem az a legnagyobb büntetés, hogy bizonyítanunk kell, kik vagyunk, hanem hogy újra meg újra be kell bizonyítanunk” - mondja a narrátor, és egyetértünk vele.

15. Bergsveinn Birgisson: Válasz Helga levelére 

Az idén indult Ø Kiadó kifejezetten az északi irodalmi kincsekre szakosodott, ezek egyik szépséges példája Birgisson lírai regénye (fordította a kiadóalapító Veress Dávid), amiben egy idős izlandi gazda, ragad tollat, hogy válaszoljon egykori szerelmének, Helgának. 

Bjarni elég öreg már ahhoz, hogy az ő nézőpontjából az egész életet és az izlandi tájat is belássa, a kettő pedig folyamatosan alakítja egymást.

A “Drága Helga” megszólítással kezdődő levélfolyam a haláltól indul és nem tud mással végződni. Bjarni vívódik, emlékezik, elvágyódik, de mindvégig szeretne rendbe tenni valamit, amit egyszer nagyon elrontott. “Vannak életek, amikhez nincs bátorságunk” - írtuk cikkünkben a könyvről, ami ugyan csupán csak 82 oldal, mégis egy nagyregény sűrűsödik benne. A történet éppúgy szól a szerelemről, mint az ember és természet viszonyáról, a városiasodásról vagy arról, hogy mennyire máshogy éljük meg az időt. A Válasz Helga levelére szép és tragikus történet egy férfiról, akinek eddig a pillanatig nem volt bátorsága szembenézni a saját felelősségével az élete alakításáért és azzal, hogy milyen szerepe volt a számára fontos nők életében. “Brigisson legalább egy idős férfit képes volt rávenni arra, hogy egyszer belássa hibáit.”

A kötet a kiadónál és az Írók boltjában megvásárolható.

14. Fehér Renátó: Torkolatcsönd 

Fehér Renátó
Torkolatcsönd
Magvető, 2022, 80 oldal
-

A Torkolatcsönd című verseskötet az év nagy dobása volt abban az évben, amikor a körülöttünk lévő politikai vagy médiazaj minden eddiginél súlyosabb. Hogy mi van körülöttünk, azt jól látni “megváltozott médiafogyasztások” világában vagy a közösségi oldalakon, amelyek algoritmusait kedvükre csavargatják a hozzáértők. A verseskötet a megszólalás nehézségeiről szól, aminek vannak fizikai, biológiai, társadalmi és politikai akadályai is. Fehér Renátó koncepciója szerint (amiről podcastoltunk is vele) abból szeretne kötetet építeni, amiből nem lehet: a többség számára láthatatlan és hallhatatlan emberek tömegéből. És ehhez kapcsolódva megmutatja a figyelemgazdaság működését is, ami nemcsak meghatározza a digitális világban az életünket, hanem építi és pörgeti azt. A technikai fejlődés következtében az egyén átlagos figyelme meglepően kevés másodpercre csökkent, de ezekért a másodpercekért versenyzik mindenki a politikai pártoktól az influenszereken át a különböző termékekig. Fehér kötete a nagy kérdésekhez a személyesen keresztül keresi az utat, foglalkozik dadogással, megmutatja a bal kézről jobbra átnevelt írását, de foglalkozik a csenddel is. Olvasás közben rögtön nem is érezni, mennyire mélyen politikus a kötet, de a végeredmény bizonyítja - ez egy komoly koncepció izgalmas megvalósítása.

13. Ai Weiwei: 1000 év öröm és bánat

Ai Weiwei
1000 év öröm és bánat
Fordította: Lázár Júlia, Jelenkor, 2022, 365 oldal
-

Életről, halálról, családról, alkotásról, szabadságról szól Ai Weiwei memoárja, de a címszavak nem tudják visszaadni azt a mélységet, ahová íróként lemegy. A világ egyik legizgalmasabb konceptuális művésze ugyanis nem elégedett meg pusztán azzal, hogy felskiccelje fordulatokban gazdag élete legfontosabb állomásait, hanem úgy döntött, hogy lényegében kettős életrajzot tesz az olvasó elé, hiszen az 1000 év öröm és bánat (olvass bele ITT) legalább annyira szól költő édesapjáról, Aj Csingről, mint a kínai kommunista államvezetésnek folyamatos fejfájást okozó Ai Weiweiről. Így aztán velük tartunk, amikor az egykor elismert költő Aj Csinget a fiával együtt Kis-Szibériába száműzik, ahol versírás helyett a fairtás és a latrinapucolás tölti ki napjait, de akkor is, amikor a fiatal Ai Weiwei Amerikába távozik, majd Kínába visszatérve megveti lábát, és művészként folyamatosan reflektál az őt körülvevő világra. Utóbbi folyománya a világhír mellett egy 81 napos elzárás lesz - ami aztán később szintén műalkotássá lényegül. "Az 1000 év öröm és bánat olvasása közben már egyáltalán nem tűnt meglepőnek, hogy Ai Weiwei a readymade-ben vagy a neodadaizmusban találta meg a nyelvét, ahogy organikus fejlődésként mutatkozik meg egyre erősebb politikai aktivizmusa is. A művészet felforgatás, provokáció és akció keveréke, amely minden esetben társadalmi kérdésekre reflektál. Ezért az élete is a művészet: fotót készít róla, amikor egy rendőr fejbe veri, majd kirakja legóból, a börtöncelláját installálja, vagy amikor a kínai kormány megfigyeli, akkor bekamerázza a lakását, hogy az interneten keresztül mindenki mindent lásson" - írtuk a memoárról, amely Magyarországon az apa, Aj Csing verseskötetével együtt jelent meg.

Ai Weiwei bécsi kiállításáról - sok-sok fotóval illusztrálva - ITT írtunk.

12. Jón Kalman Stefánsson: Csillagok sercegése 

Jón Kalman Stefánsson
Csillagok sercegése
Typotex, 2022, 189 oldal
-

Párhuzamosan fut két kiadónál az izlandi író, Jón Kalman Stefánsson életműve: a Jelenkor Kiadónál a Menny és Pokol-trilógiája, illetve az azóta megjelent könyvei, a Typotexnél pedig a korábbiak. A Csillagok sercegése egy korábbi, 2003-as regény, amelyben Stefánsson prózája már sejteti a későbbi nagyon lírai stílusát. A 189 oldalas könyv százötven évet sűrít össze, vagyis több generáció történetét meséli el, vele párhuzamosan lekövethetjük Reykjavík nagyvárossá alakulását is. A családregény az emlékezés könyve is, amelyben megismerhetjük az egyes generációk problémáit, tragédiáit vagy boldogságát is. Megrázó az édesanyját elveszítő kisfiú, a későbbi elbeszélő, különleges a fókauszony megkóstolása, izgalmas a történelmi távlatból problémáikon keresztül élővé váló dédszülők és az ólomkatonák is ebben a nagy ívű történetben, amely egyszerre tud elemelten lírai és humoros lenni, személyes és közös. Nem szabad elfelejteni, hogy egy írói pálya különböző pontjai között ugrál az olvasó: párhuzamosan, és nem lineárisan olvassuk a friss és a közel húsz éve megjelent műveket, de az minden Stefánsson-olvasó számára megnyugtató, hogy bárhol be lehet kapcsolódni az életműbe, mert akármelyik regényében személyes kedvenceket és irodalmi különlegességet lehet találni.

11. Terézia Mora: Kötélen

TERÉZIA MORA
Kötélen
Ford.: Fodor Zsuzsa, Jelenkor, 2022, 340 oldal
- 

Idén újra megjelent Terézia Mora nagyszabású trilógiája, immár kiegészülve a harmadik kötettel, amely újabb rétegeket adott a főhős útkeresésének. Kevés könyv érződött aktuálisabbnak ebben az évben, mint a Kötélen, amelyben Darius Kopp úgy dönt, hogy maga mögött hagyja a ránehezedő digitális világot, a munkaterheket, a magányt és a veszteségeket, és inkább világgá megy. A gyász és a kiégés elől egészen Szicíliáig menekül, hogy aztán néhány év múlva hazatérve megpróbáljon visszaintegrálódni oda, ahonnan elindult. „Darius Kopp, aki továbbra is a szürke kisember figuráját képviseli, de immár kilépett a csinovnyik szerepből, teljesen új kihívásokkal szembesül, és el kell döntenie, hogy mi tenné boldogabbá: ha visszatérne a gyökereihez, a városához és a munkájához, amely biztos megélhetést, de semmilyen valós kapcsolódást nem adott számára (és amelynek a gondolata is undorral tölti el), vagy ha társadalmon kívüli emberként folytatja az életét úgy, hogy nem kell bankokkal, hivatalokkal, HR-esekkel, ügyvédekkel és adósságokkal foglalkoznia, hanem egyszerűen csak vegetál magányosan egyik napról a másikra” – foglaltuk össze a regény központi kérdését kritikánkban.

Interjúnkat Terézia Morával itt találjátok, podcastünket a könyvről pedig itt. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

...
Panodyssey

Moskát Anita és Závada Péter a Panodyssey első magyar nagykövetei

A Panodyssey projekt fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy közvetlenül megosszák az írásaikat, és ezzel még pénzt is keressenek

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes