Moskát Anita és Závada Péter a Panodyssey első magyar nagykövetei
Könyves Magazin

Moskát Anita és Závada Péter a Panodyssey első magyar nagykövetei

panodyssey panodyssey projekt závada péter moskát anita

A Panodyssey projekt fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy közvetlenül megosszák az írásaikat, és ezzel még pénzt is keressenek

A Panodyssey egyaránt várja a fikciós és a nem-fikciós szövegek íróit, és bárkinek teret ad saját szövegei publikálására, legyen szó hivatásos újságíróról vagy amatőr novellaíróról. Az írók nemcsak új olvasókat szerezhetnek, hanem lehetőségük van arra is, hogy másokkal együttműködhessenek és  közös műveket hozzanak így létre. A felhasználók ezáltal - az érdeklődési köreik mentén - saját közösségeket alakíthatnak ki.

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

A Panodyssey projekt fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása, melyen a felhasználóknak lehetősége van saját írásaik közvetlen megosztására és akár monetizálására.

Tovább olvasok

A projekt Franciaországból indult, és a Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodyssey-t Európa más részein is megismerjék. Az együttműködésben 5 országból 9 szervezet vesz részt l. A projekt a Kreatív Európa program, azon belül a Creative Innovation Lab keretében valósul meg.

A kezdeményezés részeként 2022 őszétől Magyarországon is elindul egy, a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt, amelyet a ProProgressione és a Kultúrkombinát egymással szoros együttműködésben valósít meg.

2023 decemberéig összesen hat népszerű magyar szerző, a Panodyssey nagykövetei mutatják meg az érdeklődőknek, legyenek azok szakmabeliek vagy amatőr szerzők, milyen lehetőségeket rejt magában a platform. Egyúttal ők választják ki a projekt keretében kiírt pályázatok nyerteseit is, akik a díjazáson felül lehetőséget kapnak rá, hogy írásaikkal a Könyves Magazin felületén és a nemzetközi színtéren is bemutatkozzanak. 

A Panodyssey első magyar nagykövetei Moskát Anita és Závada Péter, akik 2022 októberétől 2023 februárjáig képviselik a projektet.

Moskát Anita biológusként végzett, első regénye Bábel fiai címmel 2014-ben jelent meg. Az áttörést a 2015-ös Horgonyhely című regénye hozta meg, az Irha és bőr (2019) című regényéért Zsoldos Péter-díjat nyert. Legutóbbi kötete 2022-ben jelent meg a A hazugság tézisei címmel. 

Závada Péter költő, drámaíró. 2009 óta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban. Verseit többek között az Élet és Irodalom, az Alföld, a Holmi, a Jelenkor és a Litera közölte. Három verseskötete jelent meg (Mész, Ahol megszakad, Roncs szélárnyékban), és egy drámakötete, Je suis Amphitryon címmel.