Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől

Kínai cenzúra foszthatta meg a Bábelt és a Sandmant a Hugo-jelöléstől

A Hugo a legfontosabb spekulatív irodalmi elismerések közé tartozik, ám a tavalyi díjazással kapcsolatban erős gyanú merült fel, hogy Kína politikai okokból befolyásolta a jelölési folyamatot. A január 20-án nyilvánosságra hozott teljes jelölési statisztikában olyan szerzők és művek neve mellett látható a „nem támogathatóságot” jelentő csillag, mint például a Neil Gaiman Sandmanjéből készült sorozat egy epizódja (itt podcasteltünk róla), illetve a kínai születésű, de Amerikában élő Rebecca F. Kuang Nebula- és Locus-díjas Bábelje (cikkünket itt találod, itt pedig beleolvashatsz). A Hugo történetében nem ez lenne az első alkalom, hogy politikai szándékkal megpróbálják befolyásolni a végeredményt. 

Sándor Anna | 2024. február 01. |
R.F. KUANG
Bábel, avagy az erőszak szükségszerűsége
Ford. Horváth Vivien, Agave, 2023, 640 oldal
-

„Amíg nem kapok magyarázatot arra, hogy a Bábel miért volt megfelelő a Nebula- és a Locus-díjaknak, és a Hugónak miért nem, azt feltételezem, inkább nemkívánatosságról van itt szó és nem támogathatóságról”

írta az Instagramon megjelent közelményében Rebecca F. Kuang, miután nyilvánosságra hozták a 2023-as Hugo-díj teljes jelölési statisztikáit, és kiderült, hogy más szerzőkkel egyetemben, a leadott szavazatok ellenére mégsem került fel a végleges shortlistre, neve mellett pedig egy csillag szerepelt, azaz, hogy „nem támogatható”.

Mielőtt elmerülnénk az események sűrűjében, érdemes tudni, hogy a Nebulával ellentétben, amit az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Egyesületének (Science Fiction and Fantasy Writers of America, SFWA) tagjai, tehát írók ítélnek oda, a Locus és Hugo lényegében közönségdíj.

A Locus-díjat a tekintélyes spekulatív irodalmi magazin, a Locus olvasói szavazzák meg, míg a Hugo shortlistje 1955 óta a World Science Fiction Society tagjainak szavazataiból áll össze (Hugo-díjnak hivatalosan 1993 óta nevezik). Utóbbi szervezetnek bárki tagja lehet, aki jegyet, pontosabban tagságot vesz az aktuálisan következő sci-fi világtalálkozóra, amin aztán a nyerteseket is kihirdetik. A Hugo szavazási folyamata bonyolult, sok kategóriával, viszont az átláthatóság jegyében utólag mindig nyilvánosságra hozzák a teljes listát, hogy melyik műre, szerzőre, műsorra stb. pontosan hány jelölés érkezett. 

R.F. Kuang reagált arra, hogy bestsellerét kihagyták a Hugo-díjból
R.F. Kuang reagált arra, hogy bestsellerét kihagyták a Hugo-díjból

A rajongók és maga a szerző sem nem érti, hogy a Nebula-díjas bestseller regény miért lett kizárva a jelölésből. 

Tovább olvasok

A világtalálkozót 2023 októberében rendezték meg először az Egyesült Államokon kívül, a kínai Csengtuban (Szecsuán tartomány fővárosában), a január 20-án nyilvánosságra hozott statisztikák nyomán pedig felmerült a cenzúra és a külső befolyásolás gyanúja, írja a Guardian. A „nem támogatható” kifejezésen túl magyarázatot a jelöltségből kizárt szerzők nem kaptak, annak ellenére, hogy szám szerint meglett volna az elégséges szavazatuk a shortlistre kerüléshez. A tavalyi Hugo körüli gyanakvást pedig táplálja az a tény is, hogy a kormányzó Kínai Kommunista Párt szigorú kontrollt gyakorol a határaikon belül megrendezett kulturális események fölött is.

Mit mondanak a Hugo szervezői?

Dave McCarty, a 2023-as Hugo-díj nyugati szervezőinek arca a Facebookon azt írta, senki sem utasította semmire, és semmilyen hivatalos módon nem kommunikált a Hugo adminisztrációs csapata és a kínai kormány. A Guardian megkeresésére McCarty nem reagált, viszont szintén a Facebookon megosztotta az adminisztrációs csapat válaszát: „Az alapszabály (a World Science Fiction Societyé – S.A.) és a betartandó szabályok áttekintését követően az adminisztrációs csapat megállapította, hogy ezek a művek/személyek nem támogathatók”. 

Azt elutasították, hogy kifejtsék, hogy mik voltak a „betartandó szabályok”.

Miközben a csengtui WorldCon szervezői szintén nem reagáltak a Guardian megkeresésére, a rajongók/olvasók és több szerző is aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Az Úgy tudjuk cikkében a Könyvfesztivál díszvendégeként Magyarországra látogató John Scalzit (interjúnk itt) idézi, aki blogján azt írta, ezért kell vigyázni azzal, hogy a 2028-as WorldCon megrendezésére jelentkezett Uganda is – emlékeztetőül, tavaly nyáron Ugandában lépett életbe a melegek kivégzését lehetővé tevő törvény.

Mit tudunk a jelölésből kizárt szerzőkről és művekről?

A magyarázat nélkül kizárt szerzők közül ketten, Rebecca F. Kuang és Xiran Jay Zhao kínai születésűek, és jelenleg Nyugaton élnek.

Az elmúlt években világsikereket elérő Kuang erősen társadalom-, gazdaság- és kultúrakritikus regényeiben a kínai identitást és történelmet ütközteti a nyugati berendezkedéssel. A szerző kínai történelmet tanult a Georgetown Egyetemen (azóta megjárta Oxfordot, Cambridge-et, jelenleg a Yale-en végzi doktori kutatásait), ahol elsősorban a hadi stratégia, a kollektív és családi traumák, valamint a háborús emlékezet érdekelte, két egyetemi év közti szünetben pedig megírta a Mákháborút, amivel 23 évesen a legfiatalabb író lett, aki megkapta a Crawford-díjat.

A trilógiává bővülő Mákháború (cikkünket a regényről itt olvashatod) alternatív történelemmel dolgozó grimdark fantasy, ami az ópiumháborúk időszakába vezet, a főhős sorsán keresztül pedig sok utalást fedezhetünk fel Mao Ce-tung életére. Interjúnkban a kötet apropóján elmondta: „Gyakran kérdezik, hogyan fordítom le a kínai fogalmakat a nyugati közönségnek. De az a helyzet, hogy nem kell lefordítanom,

mert én már egy nyugati író vagyok.

Én is ennek a nyugati olvasótábornak a tagja vagyok, az Egyesült Államokban nőttem fel. A nyelvfelfogásomra, szövegtrópusaimra, narratív hangomra ugyanúgy hatott A Gyűrűk Ura és a Harry Potter, mint a kínai mítoszok és történetek. A Mákháború kínai hatással, de alapvetően nyugati hangon íródott. Ez az áldásos része annak, hogy egyik lábbal az egyik, másik lábbal a másik kultúrában nőttem fel.”

R. F. Kuang: Olyan nők történetét mesélem el, akik hatalmat tudtak szerezni
R. F. Kuang: Olyan nők történetét mesélem el, akik hatalmat tudtak szerezni
Tovább olvasok

Kuang következő nagy dobása a Bábel, avagy az erőszak szükségszerűsége (itt beleolvashatsz), amiben a kínai tolmács főszereplő sorsán keresztül az imperializmus és kizsákmányolás ellen lép fel. A sokszorosan díjazott és a New York Times bestseller listáját is meghódító regényről azt írtuk, „velejéig bölcsészfantasy, amiben a mágia és a fordulatos cselekmény helyett fontosabb a nyelvek és szavak között elvesztített jelentés, egy-egy epizód vagy részlet valós súlyát pedig a szorgalmasan adagolt lábjegyzetekből értjük meg”.

A szerző legutóbbi regénye, a Sárga a kortárs könyvkiadás világának visszásságait tárja fel egy olyan fehér író történetén keresztül, aki ellopja egy kínai barátja kéziratát, és magát kínainak beállítva aratja le a babérokat (cikkünket itt találod róla, a könyvbe bele is olvashatsz).

Xiran Jay Zhao
Vasözvegy
Ford. Kiss Viktória, Cartaphilus, 2023, 443 oldal
-

Xiran Jay Zhao magyarul is olvasható, New York Times bestseller és a Brit Science Fiction Szervezet (British Science Fiction Association) díjával is kitüntetett Vasözvegy című young adult regényében a kínai történelmet és az animét ötvözi A Szolgálólány meséje disztópiájával. Zhao a Guardiannek úgy fogalmazott, nem tudja biztosan, de azt tippeli, azért zárták ki a jelöltek közül, 

mert a múltban kritikus megjegyzéseket tett a kínai kormányra, mely duplán érzékeny arra, ha egy ilyen visszajelzés a kínai diaszpórából érkezik.

Mellettük kizárták a „legjobb rajongói író” kategóriájából Paul Weimert is, aki az elmúlt években sorra kapta a Hugo-jelöléseket, és most fedezte fel, hogy 2023-ban is meglett volna a shortlisthez szükséges mennyiségű szavazata.

Neil Gaiman
Sandman - Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.
Ford. Totth Benedek, Fumax, 2019, 560 oldal
-

A Neil Gaiman legendás képregényéből a Netflixnél készült Sandman-sorozat (itt podcastoltunk róla) pedig egészen furcsa hurokba került. A hatodik, Szárnyainak suhogása című epizód került a célkeresztbe, amit mi is nagyon szerettünk, és ami Álom és Halál, majd Álom és a halhatatlanná váló Hob Gadling évszázadokon átívelő találkozásairól és barátságáról mesél. Bár az epizód elég szavazatot kapott, sőt, az első három közt végzett volna a shortlisten, mégis magyarázat nélkül kizárták a sorozatok „legjobb dráma - rövid” kategóriájából. Magát az első évadot a saját kategóriájában viszont a Hugo 3.8.3-as szabályára hivatkozva zárták ki, azaz, hogy egyetlen epizódja több szavazatot kapott, mint a teljes sorozat, részletezi a Comics Beat.

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot
Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot
Tovább olvasok

Gaiman korábban nyilvánosan kritizálta a kínai hatóságokat, amiért írókat börtönöznek be, hangsúlyozza a Guardian. A Sandman szerzője pedig most azt nyilatkozta, hogy a Hugóval kapcsolatban eddig üdítő volt az átláthatósága és a tisztasága, ami nélkül, bármi is ment most félre, 

az ügy nem rendezhető vagy nem lehet rendezni úgy, hogy ne sérüljön a díj hetven év alatt felépült renoméja.

Amikor a szélsőjobb megpróbálta elfoglalni a Hugót

Ahogy Gaiman is hangsúlyozta, a Hugo jelölési rendszere nagyon demokratikus, viszont ez tette lehetővé azt is, hogy a 2010-es évek közepén bizonyos alt-right csoportok megpróbálták befolyásolni a jelölési folyamatokat.

Az alt-right (az alternative right-ból rövidítve) szélesebb körben Donald Trump 2016-os megválasztásával került a köztudatba. Az alt-right mint fogalom elég laza, részletes tárgyalása túlfeszíti ennek a cikknek a kereteit. Röviden olyan szélsőjobboldaliak tartoznak ide, akik többnyire a fehér felsőbbrendűséget és nacionalizmust támogatják. Jellemzően rasszista, homofób és kifejezetten nőgyűlölő nézeteket vallanak, elutasítják a demokratikus berendezkedéseket és az emberek közötti egyenlőséget. Inkább az online térben aktívak és szerveződnek, gyakran köthetők hozzájuk online zaklatások és az agresszív trollkodás. Ezek mellett – és itt kapcsolunk vissza a Hugóhoz – sokan közöttük gamerek és a spekulatív irodalom rajongói.

George R.R. Martin szomorú kiskutyák ellen harcol
Tovább olvasok

A Hugo-díj megtrollkodását két alt-right csoport is célul tűzte ki maga elé az elmúlt évtized közepén: a Sad Puppies (Szomorú Kutyusok) és a Rabid Puppies (Veszett Kutyusok) több évben és több hullámban próbálta elérni, hogy támogatóik egy blokként annyi szavazatot adjanak le, amivel tulajdonképpen lenyomják a WorldCon alaptagságát.

A Sad Puppies mozgalmát az a Larry Correia alapította 2013-ban, aki újságíróként többször támogatta a fehér felsőbbrendűséget, valamint nőgyűlölő, homofób és rasszista kommenteket, posztokat fogalmazott meg.

A mozgalommal a célja az volt, hogy bejuttassa a könyvét a Hugo jelöltjei közé,

saját bevallása szerint azért, hogy végre olyan műveket lásson a díj nyertesei között, amik pusztán szórakoztatnak, és nem a mögöttes tartalom vagy a mondanivaló teszi őket sikeressé.

A Rabid Puppiest Vox Day szervezte, az az amerikai aktivista és író, akit a Wall Street Journal „a science fiction legmegvetettebb emberének” nevezett. Ő olyan szerzőket szerepeltetett a saját, a mozgalmában propagált listáján, mint John C. Wright, aki ugyan szélesebb körben elismert (Orphans of Chaos című fantasyje a Nebula döntőse is volt), ezzel együtt nyíltan homofób.

A kultúrharc tehát belépett a Hugo-díj történetébe, 2015-ben például G.R.R. Martin is kampányolt azért, hogy a spekulatív irodalom valódi rajongói vegyenek részt a Hugo-szavazásban, és ne engedjék, hogy a szélsőjobboldali csoportok megtépázzák az egyik legrégebbi fantasztikus irodalmi díj presztízsét. A kutyusok két mozgalma végül nem járt sikerrel – próbálkozásaikról és a GamerGate-tel való összefonódásukról magyarul a Mandiner cikkében olvashatsz hosszabban.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

R.F. Kuang reagált arra, hogy bestsellerét kihagyták a Hugo-díjból

R. F. Kuang Bábel című regényének rajongói nem értik, hogy a Nebula-díjas, bestseller regény miért lett kizárva a Hugo-díj jelöltjei közül.

...
Nagy

R. F. Kuang: Olyan nők történetét mesélem el, akik hatalmat tudtak szerezni

...
Szórakozás

Neil Gaiman adaptálja a cyberpunk ősszövegét

Forgatókönyvíróként már szerzett tapasztalatot a Sandmannel és az Elveszett próféciákkal, most Samuel Delany Nova című regényéből készít sorozatot a Prime-nak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

Természetesen olvasok
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy