George R.R. Martin szomorú kiskutyák ellen harcol

.konyvesblog. | 2015. július 23. |

sad_puppies_3_patch.jpg
A Trónok harca szerzője minden igaz rajongót arra biztat, hogy vegyen részt a legjobb sci-finek járó Hugo-díj sorsát eldöntő szavazáson július végéig. Az író szerint csak így lehet biztosítani a díj jövőjét, melyet egyes jobboldali szerzők szerinte alaposan lejárattak.

A Hugo-díj a science-fiction világ 1953 óta létező rangos elismerése, melyet eddig többek között olyan szerzőknek ítéltek oda, mint Frank Herbert, Philip K. Dick vagy éppen Kurt Vonnegut. Az idei díjátadó azonban úgy tűnik, botrányba fullad, méghozzá néhány erősen jobboldali érdekeltségű szerző miatt, akik Sad Puppies (Szomorú Kiskutyák) néven csoportba tömörültek, és arra kérték a támogatóikat, hogy egy blokként szavazzanak rájuk. Módszerük be is vált, hiszen több fő kategóriában sikerült bejutniuk a legjobb öt közé. A választási taktikázás elleni tiltakozásul néhány író visszalépett a versenytől, többen pedig kijelentették azt is, hogy távol fognak maradni a díjátadótól.

George R.R. Martin azonban biztosan ott lesz az ünnepségen, hiszen úgy véli, hogy meg kell menteni a Hugo-díj presztízsét, és nem szabad hagyni, hogy a Sad Puppies kisajátítsa magának az elismerést. A hírre, hogy már több mint 2300 jelölőcédula beérkezett, Martin így reagált: „Vajon kik lehetnek ezek a támogató tagok? Igazi rajongók, akik meg akarják menteni műfajunk egyik legrégebbi és legnívósabb intézményét? Vagy azok a neonácik, akikre a szélsőjobbos banda támaszkodik? Az az igazság, hogy senki nem tudja. Egy biztos: minden szavazat számít. Eljött a rajongók ideje. Szavazzatok!”

Forrás: Guardian

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.