Joviális vénkisasszony vagy 19. századi Carrie Bradshaw – Milyen is volt valójában Jane Austen?

Joviális vénkisasszony vagy 19. századi Carrie Bradshaw – Milyen is volt valójában Jane Austen?

Az Austen-projekt keretében hat hónapon át tobzódtunk Jane Austen életművében. Rengeteget megtudtunk hősnőiről, lehetőségeikről és korlátaikról, vágyaikról és gondolataikról, ezúttal pedig olyan könyveket ajánlunk, amelyekben Jane Austené a főszerep.

Szeder Kata | 2022. február 06. |

Dacára annak, hogy Jane Austen csupán hat befejezett regényt hagyott ránk, életműve kiapadhatatlan forrást jelent nemcsak a filmeseknek, de a romantikus regényekben utazó íróknak is. Szinte nincs év, hogy ne jelenne meg egy-egy adaptáció, újragondolás, vagy valamelyik (mellék)szereplő sorsát továbbszövő történet. Míg Austen hősnőinek viszontagságait, gondolatait és érzéseit elég alaposan megismerhetjük a könyvekből – igazából ez volt Austen egyik irodalmi újítása a 1800-as évek legelején, hogy bevonta olvasóját főszereplője lelki világába, és az ő szűrőjén át láttatta az eseményeket, hozott felismeréseket és vont le tanulságokat –, addig magáról az íróról már jóval kevesebbet tudunk.

Még csak hiteles ábrázolás sem maradt fenn róla.

Ennek oka leginkább az, hogy halálát követően az örököseként megjelölt nővére, Cassandra, gondos szelekciót végzett Jane vele, illetve a családtagokkal, barátokkal intenzív kapcsolatot fenntartó levelezésében, másrészt az első róla szóló életrajzokat jegyző rokonság igyekezett olyan képet festeni róla, ami megfelel az 19. század közepére viktoriánusba forduló konzervatív eszményképnek. Eszerint Jane Austen egy lelkész népes családjának hetedik gyermekeként született 1775 decemberében az angliai Hampshire megyében, sosem ment férjhez és fiatalon, negyvenegy évesen halt meg egy rejtélyes betegség következtében. Eseménytelen életet élő szerény, otthonülő, kedves és kedélyes vidéki vénkisasszony volt, aki egyáltalán nem vágyott írói babérokra,

csakis családja szórakoztatására irkálta történeteit.

Csakhogy a könyvek realista látásmódja, témafelvetése és az író stílusára olyannyira jellemző szarkasztikus humor és csipkelődés ismeretében meglehetősen falsnak tűnik ez a visszafogott, vértelen portré. Arról nem is beszélve, hogy ő volt az a szerző, aki a Büszkeség és balítélet Elizabeth Bennetjével megteremtette a modern hősnő prototípusát, aki intelligens, energikus, humoros, saját elképzelése van a világról és még olvas is. Bár némi arányeltolódással, ezek a tulajdonságok valamennyi hősnőjében megtalálhatóak. A korabeli társadalmi elvárásokhoz és az akkori irodalmi művekben ábrázolt női alakokhoz képest kifejezetten unortodox választásnak tűnhettek, akik ráadásul – élve a rendszer adta lehetőségekkel – feszegetik a saját határaikat.

Olyan karakterek, akik korántsem tökéletesek, hibáznak, de képesek az önreflexióra, és a korábbi elveiket meghazudtoló felismerésekre.

Éppen ezért nehezen hihető, hogy maga Austen viszont annyira csendes és visszafogott lett volna, közömbös a szerelem és a siker iránt, a társadalmi problémákról már nem is beszélve.

Összegyűjtöttünk pár olyan művet, amelyek nemcsak árnyalják Austen személyiségét, de könyvei értelmezéséhez is új nézőpontokat nyitnak. 

Claire Tomalin: Jane Austen élete

Claire Tomalin
Jane Austen élete
Ford.: Sipos Katalin, Európa Kiadó 2010, 598 oldal
-

A neves angol irodalmi életrajzíró, Claire Tomalin 1997-ben megjelent könyve máig az Austen-kutatók legfontosabb kiindulási és hivatkozási pontja. Egy olyan átfogó kötet, amiben Tomalin a már meglévő kutatásokból is építkezve összegyűjtötte és kiszemezgette az Austen család, valamint a rokonok, barátok, szomszédok, híres kortársak levelezéseit, naplóbejegyzéseit, mindezt kiegészítve a korabeli hivatalos nyilvántartásokban található bejegyzésekkel, újságcikkekkel. Az eredmény pedig egy több száz oldalas, részletgazdag és eseménydús élet- és korrajz, ami a sok-sok adat dacára nagyonis olvasmányos, és amiből hamar nyilvánvalóvá válik, hogy például egy értelem vagy érzelem viszonylatban Jane Austen inkább Marianne, mintsem Elinor temperamentumát hozta volna.

Lucy Worsley: Jane Austen at Home

Lucy Worsley
Jane Austen at Home
Hodder & Stoughton 2018, 496 oldal
-

Az otthon témája fontos és rendre visszatérő motívum Austen életművében - vagy azért, mert veszélyben forog (Értelem és érzelem, Büszkeség és balítélet), vagy mert igazán nincs is (A mansfieldi kastély, Meggyőző érvek), vagy azért, mert bár van és lesz is, de behatárol és korlátoz (Emma). Lucy Worsley történész, a BBC történelmi témájú sorozatainak műsorvezetője könyvében sorra járja az író életének hosszabb-rövidebb ideig otthonként is funkcionáló helyszíneit. Bepillantást ad a mozgalmas báltermek, népszerű fürdőhelyek, vidéki kúriák és főúri kastélyok világába, bemutatja, hogy annak idején miként működtek, és mi mindent jelképeztek ezek a terek, mennyire hatottak Austen világlátására és kapcsolataira, és egyáltalán, miért és hogyan élt Austen ott és úgy, ahol. A könyvhöz kapcsolódóan egy dokumentumfilm is készült, amit itt lehet megnézni. 

Gill Hornby: Austen kisasszony

Gill Hornby
Austen kisasszony
Ford.: Szabó Luca, GABO 2021, 368 oldal
-

A brit szerző - Nick Hornby húga - több ízben is feldolgozta már regényes formában Jane Austen életét. A 2020-ban itthon is megjelent Austen kisasszony Jane nővére, legjobb barátja és bizalmasa, Cassandra szemszögéből meséli el Austen történetét. Bár a könyv szereplői mind valós személyek - és a bonyolult kapcsolati háló kiismeréséhez például nagy segítség lehet Claire Tomalin könyve vagy minimum egy részletesebb családfa -, a történet fikció. A regény igazából egy nyomozás, ami igyekszik megfejteni, vajon mi lehetett azokban a levelekben, amiket Cassandra a hagyaték rendezgetése során kirostált, és miért döntött úgy, hogy elégeti őket. 

Az Austen-projekt beszélgetéseit itt tudod meghallgatni:

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája [Az Austen-projekt]

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

Jane Austen zseniálisan végigtrollkodja A klastrom titkát [Az Austen-projekt]

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

A Meggyőző érvek egy romantikus bosszú krónikája [Az Austen-projekt]

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

Kosztümös love storyk, romantikus lányregények, netán kortárs társadalomkritikák vagy finom humorral megfestett korrajzok – Jane Austen regényeire valamennyi állítás igaz, attól függően, miként és miért olvassuk történeteit. Az életművet feldolgozó Az Austen-projekt utolsó adásában összegeztük, mi mire jutottunk vele kapcsolatban. 

...
Nagy

Jane Austen neve nélkül jelent meg az eredeti Értelem és érzelem

Hogyan alakult volna a Büszkeség és balítélet története, ha bekövetkezik Mrs. Bennet rémálma? Nagyjából ezt meséli el az Értelem és érzelem, ami a Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk, Az Austen-projekt második beszélgetésének témája lesz augusztusban.

...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!