Joviális vénkisasszony vagy 19. századi Carrie Bradshaw – Milyen is volt valójában Jane Austen?

Joviális vénkisasszony vagy 19. századi Carrie Bradshaw – Milyen is volt valójában Jane Austen?

Az Austen-projekt keretében hat hónapon át tobzódtunk Jane Austen életművében. Rengeteget megtudtunk hősnőiről, lehetőségeikről és korlátaikról, vágyaikról és gondolataikról, ezúttal pedig olyan könyveket ajánlunk, amelyekben Jane Austené a főszerep.

Szeder Kata | 2022. február 06. |

Dacára annak, hogy Jane Austen csupán hat befejezett regényt hagyott ránk, életműve kiapadhatatlan forrást jelent nemcsak a filmeseknek, de a romantikus regényekben utazó íróknak is. Szinte nincs év, hogy ne jelenne meg egy-egy adaptáció, újragondolás, vagy valamelyik (mellék)szereplő sorsát továbbszövő történet. Míg Austen hősnőinek viszontagságait, gondolatait és érzéseit elég alaposan megismerhetjük a könyvekből – igazából ez volt Austen egyik irodalmi újítása a 1800-as évek legelején, hogy bevonta olvasóját főszereplője lelki világába, és az ő szűrőjén át láttatta az eseményeket, hozott felismeréseket és vont le tanulságokat –, addig magáról az íróról már jóval kevesebbet tudunk.

Még csak hiteles ábrázolás sem maradt fenn róla.

Ennek oka leginkább az, hogy halálát követően az örököseként megjelölt nővére, Cassandra, gondos szelekciót végzett Jane vele, illetve a családtagokkal, barátokkal intenzív kapcsolatot fenntartó levelezésében, másrészt az első róla szóló életrajzokat jegyző rokonság igyekezett olyan képet festeni róla, ami megfelel az 19. század közepére viktoriánusba forduló konzervatív eszményképnek. Eszerint Jane Austen egy lelkész népes családjának hetedik gyermekeként született 1775 decemberében az angliai Hampshire megyében, sosem ment férjhez és fiatalon, negyvenegy évesen halt meg egy rejtélyes betegség következtében. Eseménytelen életet élő szerény, otthonülő, kedves és kedélyes vidéki vénkisasszony volt, aki egyáltalán nem vágyott írói babérokra,

csakis családja szórakoztatására irkálta történeteit.

Csakhogy a könyvek realista látásmódja, témafelvetése és az író stílusára olyannyira jellemző szarkasztikus humor és csipkelődés ismeretében meglehetősen falsnak tűnik ez a visszafogott, vértelen portré. Arról nem is beszélve, hogy ő volt az a szerző, aki a Büszkeség és balítélet Elizabeth Bennetjével megteremtette a modern hősnő prototípusát, aki intelligens, energikus, humoros, saját elképzelése van a világról és még olvas is. Bár némi arányeltolódással, ezek a tulajdonságok valamennyi hősnőjében megtalálhatóak. A korabeli társadalmi elvárásokhoz és az akkori irodalmi művekben ábrázolt női alakokhoz képest kifejezetten unortodox választásnak tűnhettek, akik ráadásul – élve a rendszer adta lehetőségekkel – feszegetik a saját határaikat.

Olyan karakterek, akik korántsem tökéletesek, hibáznak, de képesek az önreflexióra, és a korábbi elveiket meghazudtoló felismerésekre.

Éppen ezért nehezen hihető, hogy maga Austen viszont annyira csendes és visszafogott lett volna, közömbös a szerelem és a siker iránt, a társadalmi problémákról már nem is beszélve.

Összegyűjtöttünk pár olyan művet, amelyek nemcsak árnyalják Austen személyiségét, de könyvei értelmezéséhez is új nézőpontokat nyitnak. 

Claire Tomalin: Jane Austen élete

Claire Tomalin
Jane Austen élete
Ford.: Sipos Katalin, Európa Kiadó 2010, 598 oldal
-

A neves angol irodalmi életrajzíró, Claire Tomalin 1997-ben megjelent könyve máig az Austen-kutatók legfontosabb kiindulási és hivatkozási pontja. Egy olyan átfogó kötet, amiben Tomalin a már meglévő kutatásokból is építkezve összegyűjtötte és kiszemezgette az Austen család, valamint a rokonok, barátok, szomszédok, híres kortársak levelezéseit, naplóbejegyzéseit, mindezt kiegészítve a korabeli hivatalos nyilvántartásokban található bejegyzésekkel, újságcikkekkel. Az eredmény pedig egy több száz oldalas, részletgazdag és eseménydús élet- és korrajz, ami a sok-sok adat dacára nagyonis olvasmányos, és amiből hamar nyilvánvalóvá válik, hogy például egy értelem vagy érzelem viszonylatban Jane Austen inkább Marianne, mintsem Elinor temperamentumát hozta volna.

Lucy Worsley: Jane Austen at Home

Lucy Worsley
Jane Austen at Home
Hodder & Stoughton 2018, 496 oldal
-

Az otthon témája fontos és rendre visszatérő motívum Austen életművében - vagy azért, mert veszélyben forog (Értelem és érzelem, Büszkeség és balítélet), vagy mert igazán nincs is (A mansfieldi kastély, Meggyőző érvek), vagy azért, mert bár van és lesz is, de behatárol és korlátoz (Emma). Lucy Worsley történész, a BBC történelmi témájú sorozatainak műsorvezetője könyvében sorra járja az író életének hosszabb-rövidebb ideig otthonként is funkcionáló helyszíneit. Bepillantást ad a mozgalmas báltermek, népszerű fürdőhelyek, vidéki kúriák és főúri kastélyok világába, bemutatja, hogy annak idején miként működtek, és mi mindent jelképeztek ezek a terek, mennyire hatottak Austen világlátására és kapcsolataira, és egyáltalán, miért és hogyan élt Austen ott és úgy, ahol. A könyvhöz kapcsolódóan egy dokumentumfilm is készült, amit itt lehet megnézni. 

Gill Hornby: Austen kisasszony

Gill Hornby
Austen kisasszony
Ford.: Szabó Luca, GABO 2021, 368 oldal
-

A brit szerző - Nick Hornby húga - több ízben is feldolgozta már regényes formában Jane Austen életét. A 2020-ban itthon is megjelent Austen kisasszony Jane nővére, legjobb barátja és bizalmasa, Cassandra szemszögéből meséli el Austen történetét. Bár a könyv szereplői mind valós személyek - és a bonyolult kapcsolati háló kiismeréséhez például nagy segítség lehet Claire Tomalin könyve vagy minimum egy részletesebb családfa -, a történet fikció. A regény igazából egy nyomozás, ami igyekszik megfejteni, vajon mi lehetett azokban a levelekben, amiket Cassandra a hagyaték rendezgetése során kirostált, és miért döntött úgy, hogy elégeti őket. 

Az Austen-projekt beszélgetéseit itt tudod meghallgatni:

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája [Az Austen-projekt]

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

Jane Austen zseniálisan végigtrollkodja A klastrom titkát [Az Austen-projekt]

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

A Meggyőző érvek egy romantikus bosszú krónikája [Az Austen-projekt]

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

Kosztümös love storyk, romantikus lányregények, netán kortárs társadalomkritikák vagy finom humorral megfestett korrajzok – Jane Austen regényeire valamennyi állítás igaz, attól függően, miként és miért olvassuk történeteit. Az életművet feldolgozó Az Austen-projekt utolsó adásában összegeztük, mi mire jutottunk vele kapcsolatban. 

...
Nagy

Jane Austen neve nélkül jelent meg az eredeti Értelem és érzelem

Hogyan alakult volna a Büszkeség és balítélet története, ha bekövetkezik Mrs. Bennet rémálma? Nagyjából ezt meséli el az Értelem és érzelem, ami a Jane Austen életművét feldolgozó sorozatunk, Az Austen-projekt második beszélgetésének témája lesz augusztusban.

...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

Hírek
...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

...
Hírek

Radnóti Miklós dedikált kötete lett a csúcstartó

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.