10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról
ro

10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

karácsony karácsony_2020 gyerekirodalom gyerekkönyvek

Ég a gyertya, ég

Ég a gyertya, ég
Ill.: Rippl Renáta, Kolibri, 2020, 10 oldal
-

A legkisebbeknek szól ez a karácsonyi lapozó, ami olyan, mindenki által ismert karácsonyi énekeket gyűjtött egybe, mint a Süssünk, süssünk valamit vagy a Kiskarácsony, nagykarácsony. A keménylapos sorozat könyvei kimondottan a bölcsődés korosztálynak készültek, bátran gyűrhetik a gyerekek, a lekerekített sarkok megóvják őket a sérülésektől. Első karácsonyra ideális ajándék lehet. A kötet énekeit és mondókáit Rippl Renáta illusztrálta.

Friederun Reichenstetter: Mesék karácsonyig

Friederun Reichenstetter
Mesék karácsonyig
Ford.: Benkő Gitta, Manó Könyvek, 2020, 104 oldal
-

A karácsonyra való készülés maga a várakozás, amit csak még vidámabbá tesz, ha minden napra jut egy mese. A német Friederun Reichenstetter könyve lényegében olyan, mint egy adventi naptár: persze elmesélhetjük egyszerre az összes mesét, de a legjobb, ha beosztjuk, és a karácsonyig hátralévő napok mindegyikén elolvasunk belőle egyet-egyet. A kötet érdekessége, hogy a meséket rejtő lapokat a gyerekek (vagy a szüleik) vághatják fel.

Cally Stronk: Tarkabarka karácsony

Cally Stronk és Christian Friedrich
Tarkabarka karácsony
Ford.: Dávid Ádám, Móra, 2020, 128 oldal
-

A legkisebbeknek szólnak a német Cally Stronk 1-2-3 perces meséi, amelyek hősei mégis nagy utat járnak be: a gyerekek a történeteket hallgatva elutazhatnak az óceán mélyére, összefuthatnak a náthás rénszarvassal, átélhetnek egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézhetik, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak. A kötetbe ITT bele is tudtok olvasni!

3-5-8 perces téli mesék

3-5-8 perces téli mesék
Ill.: Szimonidesz Hajnalka, Pagony, 2020, 118 oldal
-

Új résszel bővült a Pagony 3-5-8 perces mesék sorozata, méghozzá egy igazi téli kötettel: ebben 16 kortárs magyar szerző meséjét olvashatjuk, a meséket pedig Szimonidesz Hajnalka varázslatos illusztrációi teszik teljessé. A kötetben vannak kimondottan ünnepváró és karácsonyi történetek, és persze olyanok is, amelyeket, ha ügyesen elosztjuk, az ünneptől függetlenül egész télen olvasgathatunk. A kötet szerzői: Adamik Zsolt, Bendl Vera, Berg Judit, Csepregi János, Dániel András, Gimesi Dóra, Igaz Dóra, Kertész Edina, Kiss Judit Ágnes, Majoros Nóra, Marék Veronika, Molnár T. Eszter, Mészöly Ágnes, Szabó Borbála, Szabó T. Anna, Stiglincz Milán, Vadadi Adrienn, Wéber Anikó, Zágoni Balázs.

Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Corinne Giampaglia
Ella és a téli varázs
Ford.: Todero Anna, Manó Könyvek, 2020, 40 oldal
-

Olaszul tavaly jelent meg Corinne Giampaglia mesekönyve, amelyet kézbe fogva mégis olyan érzése lehet az embernek, mintha egy igazi klasszikussal lenne dolga. Varázslatos illusztrációk és egy nagyon hangulatos történet vár azokra, akik ezt a mesekönyvet választják. A főhőse egy Ella nevű kislány, aki északon él a családjával, és hiába tudja, hogy éppen az év legszebb időszakát éli, egyszerűen borús a hangulata. Egy este a kertben bóklászva megpihen egy dombon, amelyről hamarosan kiderül, hogy nem egy sima domborulat - hanem egy medve.

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Lackfi János
Igaz mese a karácsonyról
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2020, 28 oldal
-

Jézus születésének történetét meséli újra könyvében Lackfi János, aki hozza a megszokott könnyedséget, ugyanakkor ügyesen vegyíti a meghitt és a vicces részeket. A gyerekek a mese révén ellátogathatnak Betlehembe, megismerkedhetnek Máriával és Józseffel, elkísérhetik a három királyokat, és beléphetnek a jászolba is. A mesét Horváth Ildi illusztrálta, ITT bele is tudtok olvasni.

Takács Viktória: Betlehemi mese

Takács Viktória
Betlehemi mese
Scolar, 2020, 21 oldal
-

A betlehemezés történetét, hagyományait mutatja be Takács Viktória új kötete, amely most decemberben a Szívünk rajta program kiemelt könyve lett. Az értékelő, Bánfi Csilla azt írta róla, hogy a kötet a gyerekek számára is érthetően, meseszerűen, mai történetbe helyezve mutatja be a betlehemezést: "Az együtt készülődés családdal, barátokkal, közelivé hozza a karácsonyi hagyományt. Akár a könyvet olvassuk, vagy esetleg Bethlehemet készítünk, családi hagyománnyá válhat."

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Mauri Kunnas
Mikulás és a varázsdob
Ford.: Kovács Ottília, Kolibri, 2020, 56 oldal
-

Mauri Kunnas könyvének hőse lehetne akár Joulupukki, de nekünk csak szimplán Mikulás, aki ezúttal karácsonyi nyomozónak áll, miután egy csomó érthetetlen és rejtélyes dolog történik a környezetében, például bors kerül a mézeskalácsba, eltűnik az északi fény, és még a számítógépe is meghibásodik. Mindennek tetejébe a Mikulás manói egy különös levelet is találnak a zsák alján. Elhatározzák, hogy a dolog végére járnak, és megpróbálják felgöngyölíteni a rejtélyes ügyeket.

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Harcos Bálint
A medve, aki a karácsonyfában lakott
Ill.: Agócs Írisz, Pagony, 2020, 40 oldal
-

Néhány hete bejárta a világsajtót a New York-i Rockefeller Center karácsonyfájában meglapuló kisbagoly története (és még ennél is frissebb a karácsonyi égősorba gabalyodott koala sztorija), Harcos Bálint meséjében pedig valami nagyon hasonló történik - azzal a különbséggel, hogy itt a tűlevelű ágak között valami sokkal nehezebb és nagyobb bújik meg. A mese tele van meglepetéssel és titokkal, egyszerre izgalmas és meghitt. A hamisítatlan karácsonyi hangulatról ezúttal Agócs Írisz illusztrációi gondoskodnak.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Wéber Anikó
Hanga régi karácsonyai
Ill.: Keszeg Ágnes, Pagony, 2020, 79 oldal
-

Wéber Anikónak az év első felében jelent meg Az ellenállók vezére című ifjúsági regénye, amelynek hősei a kiegyezés korába utaztak vissza. Karácsonyi mesekönyvének történetei is nagyjából ebbe a századba repítenek: a képzeletbeli időgépen a 19. század második fele a cél, így megismerkedhetünk Sissivel és a kislányával, ellátogathatunk Szendrey Júlia otthonába, de betoppanhatunk Andrássy Gyula intézőjének kisfiához éppúgy, mint egy régi magyar faluba. A békebeli mesés történeteket Keszeg Ágnes illusztrálta.

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája - Behavazva

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája - Behavazva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2020, 240 oldal
-

A Mágikus állatok iskolája a mai napig nagyon népszerű a kisiskolások körében, a sorozat magyarul már a tizedik kötetnél jár, de vannak különálló kötetek is - utóbbiak közé tartozik ez a téli történet is, amelyben a gyerekek természetesen már a karácsonyra készülődnek. A hőseink és mágikus állataik a téli szünet előtti utolsó napon karácsonyi sütit sütnek a tanárnőjükkel, amikor egyszer csak arra figyelnek fel, hogy az iskolájuk a hó fogságába esett - ezzel pedig kalandok egész sora veszi kezdetét. ITT beleolvashattok a könyvbe!