5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Mi kerül egy vérbeli filmrajongó karácsonyfája alá? Naná, hogy jó pár kötetnyi filmadaptáció! Mi a szeretted kedvenc filmje vagy sorozata? Papíralapon minden jobb! Az alábbi listánkkal megpróbálunk iránytűként szolgálni a könyvesbolt karácsonyi káoszában, hogy célirányosan letudd a beszerzést. 5+1 filmadaptáció a mozgóképes mainstreamből.

Bányász Attila | 2020. december 07. |

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

FREDRIK BACKMAN
Mi vagyunk a medvék
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 384 oldal

Fredrik Backman ifjúsági történetében egy szétszakadó közösséget ábrázol, amelynek gyújtópontjában a nemi és a családon belüli erőszak áll. A sportnak élő kisváros empátiahiányos lakói képesek a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Szemükben a junior hokicsapat döntő mérkőzése többet nyom a latban, mint egy erőszakos esemény. Backman a MI vagyunk a medvékben a tetteink következményeivel szembesít, könyvéből az HBO készített ötrészes sorozatot. A regény folytatása, az Egymás ellen már olvasható, a második évadra még várni kell.

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék - Könyves magazin

Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című ifjúsági történetében a sportnak élő, északi kisváros állóvizébe ugrik bele páros lábbal az író. Gejzírként törnek föl a település felszíne alatt lappangó indulatok, amelyek önmagával való szembenézésre késztetik a közösséget. A nemi és a családon belüli erőszak, a kollektív apátia és a problémák szőnyeg alá söprése ellen szólal föl Backman. Elkészült az ötrészes televíziós adaptáció.

Giancarlo de Cataldo, Carlo Bonini: Suburra

GIANCARLO DE CATALDO, CARLO BONINI
Suburra
Ford.: Laszkács Ágnes, Agave, 2020, 480 oldal
-

Nemrég fejeződött be a Netflix három évados kult-sorozata, a Suburra: Véres Róma, amely Giancarlo de Cataldo és Carlo Bonini letehetetlen regénye alapján készült. A történet középpontjában egy Róma-parti ingatlanpanama áll, amelyből mindenki ki szeretné venni a részét: egyházi döntéshozók, világi politikusok és bűnszövetkezetek tartják mocskos markukat, hogy valami csurranjon-cseppenjen. Amit kapnak, az a legfőbb fizetőeszköz, a vér. Egy helyi gátlástalan bűnbanda kirobbantja a környék legnagyobb bandaháborúját. A kötet lapjairól egy velejéig romlott és korrupt Róma köszön vissza ránk, amelyet gúzsba kötnek a szervezett bűnözés mindent behálózó szálai. A könyvből, még a sorozat előtt, Stefano Sollima hangulatos maffiafilmet rendezett.

Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt

LILY BROOKS-DALTON
Az éjféli égbolt
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2020, 233 oldal
-

December egyik nagy filmes csemegéjének ígérkezik George Clooney sci-fi drámája, Az éjféli égbolt, amelynek főszerepe mellett a színész a rendezői és produceri feladatokat is ellátta. A netflixes produkció alapjául szolgáló regény nemrég jelent meg magyarul az Agave Könyvek gondozásában. A történet középpontjában egy sarkvidéki kutatóállomáson rekedt asztronómus és a Jupiterről épp hazafelé tartó űrhajósnő áll, akik hirtelen egyedül találják magukat a világegyetemben, amikor a Föld váratlanul elhallgat. Brooks-Dalton a megbocsátásról és az elengedésről írt elgondolkodtató posztapokaliptikus regényt, legfőbb eszközei a félelem és a magány. Könyve nem a katasztrófáról, hanem az emberben visszhangzó következményeiről szól.

Beleolvasó: Miért választ el egy univerzum minket egymástól? - Könyves magazin

A napokban mutattuk be Lily Brooks-Dalton regényéből, Az éjféli égboltból készült film előzetesét, amelyet George Clooney rendezőként és főszereplőként is jegyez. Az adaptáció hamarosan érkezik a Netflixre, de ami ennél is örömtelibb, hogy most egy hosszú fejezetet mutatunk a regényből.

Nancy Springer: Enola Holmes – Az eltűnt márki esete

NANCY SPRINGER
Enola Holmes - Az eltűnt márki esete
Ford.: Nagy Mónika, L&L, 2020, 239 oldal
-

Nem kell ahhoz tökösnek lenni, hogy kinyomozzunk egy bűnügyet! Nancy Springer ifjúsági regénysorozatának első kötetéből a Netflix faragott nagyjátékfilmet, nem is akármilyen sztárokkal. A történet főhősnője Sherlock Holmes tizennégy éves húga, akinek a rejtélyek iránti fogékonysága a vérében van. Édesanyja eltűnése után inkább ered az ő nyomába, mint hogy bevonuljon egy leányneveldébe. Útközben belekeveredik Basilwether márkijának elrablásába, és még a női választójog körül is rendet kell tennie. A fejekben. A girlpowertől majd kicsattanó Enolát nem kell félteni: bármelyik fickót, még akár mesterdetektív bátyját is kenterbe veri a feminizmus jegyében.

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére - Könyves magazin

Alig pár hete mutatták be a Netflixen az Enola Holmes című filmet, amelynek címszereplője (Millie Bobby Brown) a sztori szerint nem más, mint a híres detektív húga, aki az eltűnt anyja (Helena Bonham Carter) után nyomoz. A filmet szeptember végén mutatták be, és a Netflix arra számít, hogy az első hónapban 76 millió háztartásban fogják látni. Az Enola Holmes nem mellesleg egy adaptáció, és Nancy Springer könyvsorozatán alapul.

Walter Tevis: A vezércsel

Walter Tevis
A vezércsel
Ford.: Szabó Luca, Gabo, 2020, 384 oldal
Walter Tevis: A vezércsel

A Netflix minisorozatában Anya Taylor-Joy ad mattot nekünk, de A vezércselben szerencsére jóval több van, mint az elbájoló és fineszes színésznő. Beth Harmon története papíron is akkorát üt, mint a címbéli sakknyitás. Beth édesanyja halála után árvaházba kerül. Az épület gondnoka tanítja meg sakkozni, ami az önmagába forduló kislány életének értelmévé válik. Hamarosan a játék annyira betölti a lelkében támadt ürességet, hogy drogokhoz nyúl, ha nincs előtte tábla. Eljön a pillanat, amikor a világ legjobb sakkjátékosával kell játszania a Szovjetunióban. A vezércselhez nem kell tudnod sakkozni, ellenben sokat tanulhatsz belőle a játékról és az életről egyaránt.

5 könyv a sakkról, ha tetszett a The Queen’s Gambit - Könyves magazin

Pillanatok alatt az év egyik legnépszerűbb sorozata lett a The Queen’s Gambit, amely egy nehézsorsú, árva kislány, Beth Harmon elképesztő tehetségéről és sakk-karrierjéről szól. A Netflix adaptációja óriási hatást váltott ki a nézőiből: egy friss felmérés szerint a tengerentúlon több mint 600%-kal nőtt sakk-könyvek iránti érdeklődés, de sakktáblából is 87%-kal többet adtak el, mióta fut a sorozat (28 nap alatt 62 millió háztartásban nézték meg). Mutatunk öt könyvet, amit érdemes elolvasni, ha nektek is tetszett a The Queen’s Gambit.

Émile Ajar: Előttem az élet

Émile Ajar
Előttem az élet
Ford.: Bognár Róbert, Park, 2020, 260 oldal

Émile Ajar Előttem az élet című regényének legfrissebb Netflix-feldolgozásában Sophia Lorent láthatjuk, aki hosszú kihagyás után a filmet rendező fia, Edoardo Ponti kedvéért tért csak vissza a filmvilágba. A klasszikus, egyébként számos feldolgozást megélt történet egy kiöregedett zsidó örömlány és a tízéves, arab félárva kisfiú, Momo sajátos anya-fia kapcsolatát mutatja be. Rosa mama kezdetben ideiglenesen vigyáz a kölyökre, aki aztán nála ragad. Momo velünk együtt ismerkedik meg a párizsi külváros bérházának sajátos és megkapó világával, és lát bele a mélyszegénység és a nyomor feneketlen kútjába. Ajar regényének érdekessége, hogy „egy gyerek szemszögéből mesél az életről, a veszteségekről, a szeretetről, a kötődésről és a családról”, írtuk korábbi cikkünkben. Mindenki számára ajánlott irodalom: azoknak, akik előtt áll az élet, és azoknak is, akik már javában élik.

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre - Könyves magazin

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című ifjúsági regényéből ötrészes adaptáció készült. Az egyén és a közösség viszonyáról, bántalmazásról és következményekről mesél a sorozat.

...
Nagy

5 könyv a sakkról, ha tetszett a The Queen’s Gambit

Pillanatok alatt az év egyik legnépszerűbb sorozata lett a The Queen’s Gambit, amely egy nehézsorsú, árva kislány elképesztő tehetségéről és sakk-karrierjéről szól. Mutatunk öt könyvet, amit érdemes elolvasni, ha nektek is tetszett. Beth Harmon története. 

...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.

...
Beleolvasó

Miért választ el egy univerzum minket egymástól?

A napokban mutattuk be Lily Brooks-Dalton regényéből, Az éjféli égboltból készült film előzetesét, amelyet George Clooney rendezőként és főszereplőként is jegyez. Az adaptáció hamarosan érkezik a Netflixre, de ami ennél is örömtelibb, hogy most egy hosszú fejezetet mutatunk a regényből.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség