5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Mi kerül egy vérbeli filmrajongó karácsonyfája alá? Naná, hogy jó pár kötetnyi filmadaptáció! Mi a szeretted kedvenc filmje vagy sorozata? Papíralapon minden jobb! Az alábbi listánkkal megpróbálunk iránytűként szolgálni a könyvesbolt karácsonyi káoszában, hogy célirányosan letudd a beszerzést. 5+1 filmadaptáció a mozgóképes mainstreamből.

Bányász Attila | 2020. december 07. |

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

FREDRIK BACKMAN
Mi vagyunk a medvék
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 384 oldal

Fredrik Backman ifjúsági történetében egy szétszakadó közösséget ábrázol, amelynek gyújtópontjában a nemi és a családon belüli erőszak áll. A sportnak élő kisváros empátiahiányos lakói képesek a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Szemükben a junior hokicsapat döntő mérkőzése többet nyom a latban, mint egy erőszakos esemény. Backman a MI vagyunk a medvékben a tetteink következményeivel szembesít, könyvéből az HBO készített ötrészes sorozatot. A regény folytatása, az Egymás ellen már olvasható, a második évadra még várni kell.

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék - Könyves magazin

Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című ifjúsági történetében a sportnak élő, északi kisváros állóvizébe ugrik bele páros lábbal az író. Gejzírként törnek föl a település felszíne alatt lappangó indulatok, amelyek önmagával való szembenézésre késztetik a közösséget. A nemi és a családon belüli erőszak, a kollektív apátia és a problémák szőnyeg alá söprése ellen szólal föl Backman. Elkészült az ötrészes televíziós adaptáció.

Giancarlo de Cataldo, Carlo Bonini: Suburra

GIANCARLO DE CATALDO, CARLO BONINI
Suburra
Ford.: Laszkács Ágnes, Agave, 2020, 480 oldal
-

Nemrég fejeződött be a Netflix három évados kult-sorozata, a Suburra: Véres Róma, amely Giancarlo de Cataldo és Carlo Bonini letehetetlen regénye alapján készült. A történet középpontjában egy Róma-parti ingatlanpanama áll, amelyből mindenki ki szeretné venni a részét: egyházi döntéshozók, világi politikusok és bűnszövetkezetek tartják mocskos markukat, hogy valami csurranjon-cseppenjen. Amit kapnak, az a legfőbb fizetőeszköz, a vér. Egy helyi gátlástalan bűnbanda kirobbantja a környék legnagyobb bandaháborúját. A kötet lapjairól egy velejéig romlott és korrupt Róma köszön vissza ránk, amelyet gúzsba kötnek a szervezett bűnözés mindent behálózó szálai. A könyvből, még a sorozat előtt, Stefano Sollima hangulatos maffiafilmet rendezett.

Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt

LILY BROOKS-DALTON
Az éjféli égbolt
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2020, 233 oldal
-

December egyik nagy filmes csemegéjének ígérkezik George Clooney sci-fi drámája, Az éjféli égbolt, amelynek főszerepe mellett a színész a rendezői és produceri feladatokat is ellátta. A netflixes produkció alapjául szolgáló regény nemrég jelent meg magyarul az Agave Könyvek gondozásában. A történet középpontjában egy sarkvidéki kutatóállomáson rekedt asztronómus és a Jupiterről épp hazafelé tartó űrhajósnő áll, akik hirtelen egyedül találják magukat a világegyetemben, amikor a Föld váratlanul elhallgat. Brooks-Dalton a megbocsátásról és az elengedésről írt elgondolkodtató posztapokaliptikus regényt, legfőbb eszközei a félelem és a magány. Könyve nem a katasztrófáról, hanem az emberben visszhangzó következményeiről szól.

Beleolvasó: Miért választ el egy univerzum minket egymástól? - Könyves magazin

A napokban mutattuk be Lily Brooks-Dalton regényéből, Az éjféli égboltból készült film előzetesét, amelyet George Clooney rendezőként és főszereplőként is jegyez. Az adaptáció hamarosan érkezik a Netflixre, de ami ennél is örömtelibb, hogy most egy hosszú fejezetet mutatunk a regényből.

Nancy Springer: Enola Holmes – Az eltűnt márki esete

NANCY SPRINGER
Enola Holmes - Az eltűnt márki esete
Ford.: Nagy Mónika, L&L, 2020, 239 oldal
-

Nem kell ahhoz tökösnek lenni, hogy kinyomozzunk egy bűnügyet! Nancy Springer ifjúsági regénysorozatának első kötetéből a Netflix faragott nagyjátékfilmet, nem is akármilyen sztárokkal. A történet főhősnője Sherlock Holmes tizennégy éves húga, akinek a rejtélyek iránti fogékonysága a vérében van. Édesanyja eltűnése után inkább ered az ő nyomába, mint hogy bevonuljon egy leányneveldébe. Útközben belekeveredik Basilwether márkijának elrablásába, és még a női választójog körül is rendet kell tennie. A fejekben. A girlpowertől majd kicsattanó Enolát nem kell félteni: bármelyik fickót, még akár mesterdetektív bátyját is kenterbe veri a feminizmus jegyében.

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére - Könyves magazin

Alig pár hete mutatták be a Netflixen az Enola Holmes című filmet, amelynek címszereplője (Millie Bobby Brown) a sztori szerint nem más, mint a híres detektív húga, aki az eltűnt anyja (Helena Bonham Carter) után nyomoz. A filmet szeptember végén mutatták be, és a Netflix arra számít, hogy az első hónapban 76 millió háztartásban fogják látni. Az Enola Holmes nem mellesleg egy adaptáció, és Nancy Springer könyvsorozatán alapul.

Walter Tevis: A vezércsel

Walter Tevis
A vezércsel
Ford.: Szabó Luca, Gabo, 2020, 384 oldal
Walter Tevis: A vezércsel

A Netflix minisorozatában Anya Taylor-Joy ad mattot nekünk, de A vezércselben szerencsére jóval több van, mint az elbájoló és fineszes színésznő. Beth Harmon története papíron is akkorát üt, mint a címbéli sakknyitás. Beth édesanyja halála után árvaházba kerül. Az épület gondnoka tanítja meg sakkozni, ami az önmagába forduló kislány életének értelmévé válik. Hamarosan a játék annyira betölti a lelkében támadt ürességet, hogy drogokhoz nyúl, ha nincs előtte tábla. Eljön a pillanat, amikor a világ legjobb sakkjátékosával kell játszania a Szovjetunióban. A vezércselhez nem kell tudnod sakkozni, ellenben sokat tanulhatsz belőle a játékról és az életről egyaránt.

5 könyv a sakkról, ha tetszett a The Queen’s Gambit - Könyves magazin

Pillanatok alatt az év egyik legnépszerűbb sorozata lett a The Queen’s Gambit, amely egy nehézsorsú, árva kislány, Beth Harmon elképesztő tehetségéről és sakk-karrierjéről szól. A Netflix adaptációja óriási hatást váltott ki a nézőiből: egy friss felmérés szerint a tengerentúlon több mint 600%-kal nőtt sakk-könyvek iránti érdeklődés, de sakktáblából is 87%-kal többet adtak el, mióta fut a sorozat (28 nap alatt 62 millió háztartásban nézték meg). Mutatunk öt könyvet, amit érdemes elolvasni, ha nektek is tetszett a The Queen’s Gambit.

Émile Ajar: Előttem az élet

Émile Ajar
Előttem az élet
Ford.: Bognár Róbert, Park, 2020, 260 oldal

Émile Ajar Előttem az élet című regényének legfrissebb Netflix-feldolgozásában Sophia Lorent láthatjuk, aki hosszú kihagyás után a filmet rendező fia, Edoardo Ponti kedvéért tért csak vissza a filmvilágba. A klasszikus, egyébként számos feldolgozást megélt történet egy kiöregedett zsidó örömlány és a tízéves, arab félárva kisfiú, Momo sajátos anya-fia kapcsolatát mutatja be. Rosa mama kezdetben ideiglenesen vigyáz a kölyökre, aki aztán nála ragad. Momo velünk együtt ismerkedik meg a párizsi külváros bérházának sajátos és megkapó világával, és lát bele a mélyszegénység és a nyomor feneketlen kútjába. Ajar regényének érdekessége, hogy „egy gyerek szemszögéből mesél az életről, a veszteségekről, a szeretetről, a kötődésről és a családról”, írtuk korábbi cikkünkben. Mindenki számára ajánlott irodalom: azoknak, akik előtt áll az élet, és azoknak is, akik már javában élik.

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre - Könyves magazin

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című ifjúsági regényéből ötrészes adaptáció készült. Az egyén és a közösség viszonyáról, bántalmazásról és következményekről mesél a sorozat.

...
Nagy

5 könyv a sakkról, ha tetszett a The Queen’s Gambit

Pillanatok alatt az év egyik legnépszerűbb sorozata lett a The Queen’s Gambit, amely egy nehézsorsú, árva kislány elképesztő tehetségéről és sakk-karrierjéről szól. Mutatunk öt könyvet, amit érdemes elolvasni, ha nektek is tetszett. Beth Harmon története. 

...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.

...
Beleolvasó

Miért választ el egy univerzum minket egymástól?

A napokban mutattuk be Lily Brooks-Dalton regényéből, Az éjféli égboltból készült film előzetesét, amelyet George Clooney rendezőként és főszereplőként is jegyez. Az adaptáció hamarosan érkezik a Netflixre, de ami ennél is örömtelibb, hogy most egy hosszú fejezetet mutatunk a regényből.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Hírek
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

...
Nagy

A vágyak és a félelmek műfajában érzem magam otthon

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

...
Hírek

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

...
Hírek

Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

...
Hírek

Különös nyomozás hét költő és hét illusztrátor munkái között

...
Hírek

Családi krízisek, identitásproblémák az idei Booker-díj rövidlistás köteteiben

...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen