5 nőtörténeti könyv karácsonyra

5 nőtörténeti könyv karácsonyra

Karácsonyi könyvajánló sorozatunkban ajánlottunk már spekulatív irodalmi újdonságokat, pszichológiai könyveket, világirodalmi köteteket, karácsonyi témájú gyerekkönyveket (és olyanokat, amelyeknek nem a karácsony a témájuk), ajándéknak valókat, tényirodalmat, magyar irodalmi újdonságokat, illetve friss szakács- és gasztrokönyveket. Ezúttal olyan könyveket válogattunk, ahol női szemmel tekinthetünk vissza és élhetjük át akár a közel-, akár a régmúlt fontosabb eseményeit, vagy épp hétköznapjait.

Szeder Kata |

Shiri Zsuzsa: Gitta könyve

Shiri Zsuzsa
Gitta könyve
21. Század Kiadó, 2021, 290 oldal
-

Kik voltak, és hová lettek a vidéki zsidók? Legalább félmillió ember hiányzik Magyarországról, akiknek túlnyomó többsége a megélhetésért keservesen küzdő szegény ember volt. Ők kerültek leginkább gázkamrákba, és ha túlélték, ők döntöttek leginkább úgy, hogy a világ más részén kezdik újra az életüket. A Gitta könyve az ő küzdelmes életüket meséli el. A Csengeren született Mann-Schőner Gitta története viszont jóval több egy holokausztmemoárnál, gyakorlatilag a 20. századi vidéki magyarság és zsidóság kistükre, melyből a magyar társadalom szociális viszonyai, kultúr- és nőtörténeti háttere is kiderül. Egy szegény, ortodox zsidó család életén keresztül mutatja be azt az elképesztő csapást, mely a vidéki zsidóságot érte, és a hihetetlen erőt és elszántságot, mely a talpraállásukat jellemezte. Gittával készült interjúnkat ITT tudod elolvasni.

Pataki Ági: Nyitottan a világra

Pataki Ági
Nyitottan a világra
Libri Könyvkiadó, 2021, 312 oldal
-

Pataki Ági a hetvenes évek elején egy véletlennek köszönhetően került be Rotschild Klára híres szalonjába manökennek, majd a Fabulon cég reklámarcaként szerzett országos ismertséget. Az ország első sztármodelljeként generációk bálványává vált, számtalan, azóta ikonikus fotón és reklámban köszön vissza az arca. Az átlagosnál jóval hosszabb modellkarrierje vége felé, a ‘80-as években nyitotta meg divatüzletét a Váci utcában, majd egy újabb váltás után filmproducerként kezdett dolgozni, és olyan filmek kötődnek nevéhez mint az Üvegtigris, a Fehér tenyér, a Bibliothèque Pascal vagy az Egy nap. A hetvenedik születésnapjára megjelent életrajzi könyve, a Nyitottan a világra, amellett, hogy egy rendkívül izgalmas és inspiráló életút története, egyben izgalmas időutazás is a rendszerváltás előtti éra kiváltságosainak világába. Olvass bele a könyvbe ITT!

Deborah Feldman: Exodus

Deborah Feldman
Exodus
Ford.: Getto Katalin, Libri Könyvkiadó, 2021, 426 oldal
-

Az Unortodox - Egy másik út címú Netflix-sorozatnak köszönhetően világhírűvé vált Deborah Feldman 2009-ben, huszonhárom évesen hagyta hátra szigorú szabályok szerint élő haszid zsidó családját, hogy kisfiával együtt kezdjen egy új, szabadabb életet. A döntéshez vezető útról, valamint identitáskereséséről Unortodox című könyvében mesélt, amiről mi is több ízben írtunk (ITT és ITT), illetve interjúztunk is a szerzővel. Az idén decemberben megjelent Exodusszal folytatja történetét, amiben immár egyedülálló, független nőként kell helytállnia a zárt zsidó közösségen kívüli világban: gondoskodni a  fiáról, biztosítania megélhetésüket, miközben írói karrierjét építi, és meg szeretné találni az igaz szerelmet is. Olvass bele ITT!

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Pam Jenoff
Elvesztek Párizsban
Fordította: Török Krisztina, Agave Könyvek, 2021, 384 oldal
-

A történész végzettségű Pam Jenoff kémregénye, az Elvesztek Párizsban a második világháború sokáig eltitkolt hőseinek állít emléket: annak a 39 nőnek, illetve vezetőjüknek, Vera Atkinsnek, akik az 1940-ben felállított brit titkos szervezet, a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének (Special Operations Executive - SOE) megbízásából ügynökként segítették az ellenállási mozgalom tevékenységét a nácik által megszállt francia területeken. A fiktív szereplőket felvonultató, de valós eseményeken alapuló történet ezeknek a háború végkimenetelében fontos szerepet játszó merész és hősies nőknek állít emléket, miközben bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is mesél.

Budai Lotti: Rizsporos ​hétköznapok 3.

Budai Lotti
Rizsporos hétköznapok - A női szexualitás története
Álomgyár Kiadó, 2021. 197 oldal
-

A Rizsporos hétköznapok-sorozat legújabb kötetében a női szexualitás átfogó történetével ismerkedhetünk meg, a nők szexualitását keretek közé szorító, és ezzel együtt a nőt a társadalomban elfoglalt helyére szögező történelmi hagyományok, szokások, orvosi és más elméletek mentén. Budai Lotti mindezt olyan témákon keresztül közelíti meg, mint például a 17. századi pornográf regények világa, az első éjszaka joga, Freud pénisz irigységről szóló elmélete, a viktoriánus hisztéria, és a vibrátorral gyógyító 19. századi doktorok, vagy épp az erényöv mítosza. Minthogy a fent említett szokások és elméletek nemcsak korlátozták, de tabusították is a női szexualitást, ezért a könyv számos tabutémát is körbejár, mint például a menstruáció, a szüzesség, a fogamzásgátlás vagy épp a prostitúció története.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Pataki Ági az utcán szembesült a híres Fabulon-plakáttal

A modellkarrier kezdete, a Rotschild-szalon és a róla jelentő kolléga is szóba került Pataki Ági Nyitottan a világra című könyvének margós bemutatóján, ami most teljes egészében visszahallgatható.

...
Nagy

Schőner Gitta: Egy remek dolog egyenlőnek érezni magunkat mindenkivel

Schőner Gitta 1929-ben, egy zsidó cipész hatodik gyermekeként született az akkor nagyjából 4 ezer fős határmenti Csengerben. Élete maga a 20. század, rengeteg megaláztatással, nélkülözéssel, veszteségekkel. Az emlékeiből összeállított Gitta könyve mégis csupa energia és életöröm, tele őszinteséggel, bölcsességgel. Interjú.

...
Nagy

„Annál több szabályt hoz egy társadalom, minél gyengébbnek érzi magát” – interjú Deborah Feldmannal, az Unortodox írójával

Hatalmas sikerrel debütált tavasszal a Netflix Unorthodox – A másik út című sorozata, ami Deborah Feldman azonos című könyve alapján készült. A jelenleg Berlinben élő szerzővel közösségről és tradíciókról, identitásról, az olvasásról és magyarországi élményeiről is beszélgettünk.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről