5 nőtörténeti könyv karácsonyra

5 nőtörténeti könyv karácsonyra

Karácsonyi könyvajánló sorozatunkban ajánlottunk már spekulatív irodalmi újdonságokat, pszichológiai könyveket, világirodalmi köteteket, karácsonyi témájú gyerekkönyveket (és olyanokat, amelyeknek nem a karácsony a témájuk), ajándéknak valókat, tényirodalmat, magyar irodalmi újdonságokat, illetve friss szakács- és gasztrokönyveket. Ezúttal olyan könyveket válogattunk, ahol női szemmel tekinthetünk vissza és élhetjük át akár a közel-, akár a régmúlt fontosabb eseményeit, vagy épp hétköznapjait.

Szeder Kata |

Shiri Zsuzsa: Gitta könyve

Shiri Zsuzsa
Gitta könyve
21. Század Kiadó, 2021, 290 oldal
-

Kik voltak, és hová lettek a vidéki zsidók? Legalább félmillió ember hiányzik Magyarországról, akiknek túlnyomó többsége a megélhetésért keservesen küzdő szegény ember volt. Ők kerültek leginkább gázkamrákba, és ha túlélték, ők döntöttek leginkább úgy, hogy a világ más részén kezdik újra az életüket. A Gitta könyve az ő küzdelmes életüket meséli el. A Csengeren született Mann-Schőner Gitta története viszont jóval több egy holokausztmemoárnál, gyakorlatilag a 20. századi vidéki magyarság és zsidóság kistükre, melyből a magyar társadalom szociális viszonyai, kultúr- és nőtörténeti háttere is kiderül. Egy szegény, ortodox zsidó család életén keresztül mutatja be azt az elképesztő csapást, mely a vidéki zsidóságot érte, és a hihetetlen erőt és elszántságot, mely a talpraállásukat jellemezte. Gittával készült interjúnkat ITT tudod elolvasni.

Pataki Ági: Nyitottan a világra

Pataki Ági
Nyitottan a világra
Libri Könyvkiadó, 2021, 312 oldal
-

Pataki Ági a hetvenes évek elején egy véletlennek köszönhetően került be Rotschild Klára híres szalonjába manökennek, majd a Fabulon cég reklámarcaként szerzett országos ismertséget. Az ország első sztármodelljeként generációk bálványává vált, számtalan, azóta ikonikus fotón és reklámban köszön vissza az arca. Az átlagosnál jóval hosszabb modellkarrierje vége felé, a ‘80-as években nyitotta meg divatüzletét a Váci utcában, majd egy újabb váltás után filmproducerként kezdett dolgozni, és olyan filmek kötődnek nevéhez mint az Üvegtigris, a Fehér tenyér, a Bibliothèque Pascal vagy az Egy nap. A hetvenedik születésnapjára megjelent életrajzi könyve, a Nyitottan a világra, amellett, hogy egy rendkívül izgalmas és inspiráló életút története, egyben izgalmas időutazás is a rendszerváltás előtti éra kiváltságosainak világába. Olvass bele a könyvbe ITT!

Deborah Feldman: Exodus

Deborah Feldman
Exodus
Ford.: Getto Katalin, Libri Könyvkiadó, 2021, 426 oldal
-

Az Unortodox - Egy másik út címú Netflix-sorozatnak köszönhetően világhírűvé vált Deborah Feldman 2009-ben, huszonhárom évesen hagyta hátra szigorú szabályok szerint élő haszid zsidó családját, hogy kisfiával együtt kezdjen egy új, szabadabb életet. A döntéshez vezető útról, valamint identitáskereséséről Unortodox című könyvében mesélt, amiről mi is több ízben írtunk (ITT és ITT), illetve interjúztunk is a szerzővel. Az idén decemberben megjelent Exodusszal folytatja történetét, amiben immár egyedülálló, független nőként kell helytállnia a zárt zsidó közösségen kívüli világban: gondoskodni a  fiáról, biztosítania megélhetésüket, miközben írói karrierjét építi, és meg szeretné találni az igaz szerelmet is. Olvass bele ITT!

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Pam Jenoff
Elvesztek Párizsban
Fordította: Török Krisztina, Agave Könyvek, 2021, 384 oldal
-

A történész végzettségű Pam Jenoff kémregénye, az Elvesztek Párizsban a második világháború sokáig eltitkolt hőseinek állít emléket: annak a 39 nőnek, illetve vezetőjüknek, Vera Atkinsnek, akik az 1940-ben felállított brit titkos szervezet, a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének (Special Operations Executive - SOE) megbízásából ügynökként segítették az ellenállási mozgalom tevékenységét a nácik által megszállt francia területeken. A fiktív szereplőket felvonultató, de valós eseményeken alapuló történet ezeknek a háború végkimenetelében fontos szerepet játszó merész és hősies nőknek állít emléket, miközben bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is mesél.

Budai Lotti: Rizsporos ​hétköznapok 3.

Budai Lotti
Rizsporos hétköznapok - A női szexualitás története
Álomgyár Kiadó, 2021. 197 oldal
-

A Rizsporos hétköznapok-sorozat legújabb kötetében a női szexualitás átfogó történetével ismerkedhetünk meg, a nők szexualitását keretek közé szorító, és ezzel együtt a nőt a társadalomban elfoglalt helyére szögező történelmi hagyományok, szokások, orvosi és más elméletek mentén. Budai Lotti mindezt olyan témákon keresztül közelíti meg, mint például a 17. századi pornográf regények világa, az első éjszaka joga, Freud pénisz irigységről szóló elmélete, a viktoriánus hisztéria, és a vibrátorral gyógyító 19. századi doktorok, vagy épp az erényöv mítosza. Minthogy a fent említett szokások és elméletek nemcsak korlátozták, de tabusították is a női szexualitást, ezért a könyv számos tabutémát is körbejár, mint például a menstruáció, a szüzesség, a fogamzásgátlás vagy épp a prostitúció története.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Pataki Ági az utcán szembesült a híres Fabulon-plakáttal

A modellkarrier kezdete, a Rotschild-szalon és a róla jelentő kolléga is szóba került Pataki Ági Nyitottan a világra című könyvének margós bemutatóján, ami most teljes egészében visszahallgatható.

...
Nagy

Schőner Gitta: Egy remek dolog egyenlőnek érezni magunkat mindenkivel

Schőner Gitta 1929-ben, egy zsidó cipész hatodik gyermekeként született az akkor nagyjából 4 ezer fős határmenti Csengerben. Élete maga a 20. század, tele megaláztatással, nélkülözéssel, veszteségekkel. Az emlékeiből összeállított Gitta könyve mégis csupa energia és életöröm, tele őszinteséggel, bölcsességgel. Interjú.

...
Nagy

„Annál több szabályt hoz egy társadalom, minél gyengébbnek érzi magát” – interjú Deborah Feldmannal, az Unortodox írójával

Hatalmas sikerrel debütált tavasszal a Netflix Unorthodox – A másik út című sorozata, ami Deborah Feldman azonos című könyve alapján készült. A jelenleg Berlinben élő szerzővel közösségről és tradíciókról, identitásról, az olvasásról és magyarországi élményeiről is beszélgettünk.

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Podcast

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

Varró Attilával, a Volt egyszer egy Hollywood szaklektorával beszélgettünk Tarantinóról, az íróról, a könyv és a film kapcsolatáról, az 50-60-as évek Hollywoodjáról, és arról is, milyen kihívásokkal szembesül a szaklektor, ha a kaszkadőrők főnökéről van szó?

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: A népmesék nem biztonságot adtak, hanem erőt, hogy megváltoztassam az életem

...
Ruff Orsolya

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

...

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Gyerekirodalom
...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

A Disney+ sorozatot forgat a a Percy Jackson és az olimposziak című regényszériából. A hírt az író, Rick Riordan jelentette be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa látlelet egy olyan társadalomról, amelyben a nő gyakran nem több használati tárgynál. Birtokba vehető. Kihasználható. Eldobható. Clement regényéből Imádság az elraboltakért címmel készült adaptáció, ami a Netflixen látható.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!