10 magyar irodalmi újdonság, ami jó karácsonyi ajándék lehet

Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

PAPP-ZAKOR ILKA
Majd ha fagy
Kalligram, 2021, 288 oldal
Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

Négy nézőpont találkozik és fűződik egy történetté Papp-Zakor Ilka első regényében, amelyből sugárzik az antropológiai derű. A Majd ha fagy főhőse Anita, őt és a körülötte lévő embereket ismerjük meg, azokkal a döntési helyzetekkel együtt, amelyekben élnek. „Paleolit szarkazmus, egyedfejlődési krimi. Fiatal felnőttek a kihalás szélén.”

Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

KALAPOS ÉVA VERONIKA
Ezek voltak az apák
Athenaeum, 2021, 264 oldal 
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Kalapos Éva Veronika könyvének hőse Bitter Bálint, aki a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Tíz évvel később, 2019-ben lánya, a kortárs táncos Alexa fontos előadásra készül, amikor megkapja apjától ezeket a hangfelvételeket. Apa és lánya kapcsolata látszólag távoli és közömbös, de Alexa művészete felszínre hozza a mélyben rejlő bonyodalmakat. 

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk?

Kovács Bálint
Lehetne, hogy csak aludjunk?
Kalligram, 2021, 272 oldal
Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk?

Kovács Bálint első kötete, a Lehetne, hogy csak aludjunk? a magányról, az egyedülléttől való félelemről, a mindennapi szorongásainkról és az elalvás előtt kísértő gondolatainkról mesél. A kötet novellái precíz megfigyelések révén rajzolják ki, hogyan élünk, mire vágyunk, hogyan találunk egymásra. A filmszerű történetek szerelemről, halálról, szorongásokról és elengedésekről szólnak, közben azt is megmutatják, hogyan kapaszkodik bele az ember bármibe, ha egy kis reményre van szüksége.

Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten

Csabai László 
Sherlock Holmes Budapesten
Corvina, 2021, 208 oldal 
Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten

Mit keres a magyar fővárosban a világ leghíresebb detektívje, Sherlock Holmes? Csabai László nem hagyományos regényt, hanem a szabadulószobás könyvekhez hasonlót rejtvénykönyvet írt: két befejezése van, ám a másodikat csak bizonyos feladványok megfejtése után lehet elolvasni. A történet valós eseményeken alapul, az első világháború utáni évek hihetetlenül izgalmas Budapestje mint egy színes-szagos, állandóan mozgó kavalkád jelenik meg előttünk.

Gyimesi Emese: Szendrey Júlia elbeszélései és meséi

Gyimesi Emese
Szendrey Júlia elbeszélései és meséi
Szendrey Júlia-kutatás, 2021, 189 oldal
Szendrey Júlia, Gyimesi Emese: Szendrey Júlia elbeszélései és meséi

Noha egyre inkább rögzül a köztudatban, hogy Szendrey Júlia nem csupán Petőfi Sándor felesége, hanem önálló alkotó is volt, irodalmi munkásságának egy jelentős része mindezidáig nem jelent meg nyomtatásban. Ez a kötet a jelenleg fellelhető összes elbeszélését és meséjét tartalmazza. Az írások egy része megjelent a 19. századi sajtóban, ez alapján Szendrey Júliát kortársai "szokatlanul élénk fantáziával és mély érzésvilággal" rendelkező, "szellemdús" írónak tartották. A művek egy másik része azonban máig publikálatlan volt, így az olvasóközönség most először találkozhat igazán Szendrey Júlia írói világával.

Szendrey Júlia nem csak Petőfi felesége volt
Szendrey Júlia nem csak Petőfi felesége volt
Tovább olvasok

Pilinszky János: Önéletrajzaim

PILINSZKY JÁNOS
Önéletrajzaim
Magvető, 2021, 140 oldal
Pilinszky János: Önéletrajzaim

Száz évvel ezelőtt, 1921. november 27-én született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. A most kiadott könyv, amelyben a még életében publikált részletek és még számos töredék, szövegváltozat és jegyzet olvasható, rendkívül izgalmas adalék a Pilinszky-életműhöz.

A kötetről ITT írtunk.

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]
„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. 

Tovább olvasok

Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

TAKÁCS ZSUZSA
Spirálfüzet
Magvető, 2021, 80 oldal
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

„Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. A régebbi verseket számos új darabbal egészítette ki a költő, legfrissebb terméséből válogatva.  A könyvet a 2020-ban az év illusztrátora díjjal kitüntetett Turi Lilla rajzai teszik teljessé. 

Olvass bele ITT. 

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Rubin Eszter
Minek szenved, aki nem bírja
Kalligram, 2021, 276 oldal
Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Rubin Eszter kötetének középpontjában a családon belül, generációról generációra öröklődő szorongás áll. Az apátlanság, a magányos gyerekkor, és a családtörténetbe ivódott holokauszt-trauma feldolgozhatatlansága. A Minek szenved, aki nem bírja főszereplője Pető Hanga, akinek viszontagságos élete végre révbe érni látszik; a kamaszkor nehézségei, családi életének és párkapcsolatainak kudarcai után végre anyagi és érzelmi biztonságban élhetné mindennapjait, ám egy utazás során váratlanul újból visszatér rettegett betegsége és vele együtt az élet minden területére kiterjedő, fojtogató szorongás.

Vonnák Diána: Látlak

Vonnák Diána
Látlak
Jelenkor, 2021, 200 oldal
Vonnák Diána: Látlak

"Kívül közöny, belül tériszony" - mondja Vonnák Diána egyik írásának hőse. A Látlak novellái nagy tereket járnak be Indiától a Közel-Keletig, Ukrajnától az Atlanti-óceánig. Olykor nem tudni, a hősök hol vannak éppen. Merre lehet az Orot-domb? És messze van-e a tajga, ahova egy kislány egyedül indul az altatóktól bódult anyja mellől? Az emberek ezekben a novellákban inkább érzékelik, mint értik egymást, miközben keresik a helyüket a világban.

Konrád József: A behajtó

Konrád József
A behajtó
Magvető, 2021, 216 oldal
Konrád József: A behajtó

Konrád József első regénye, A behajtó főhőse Dávid, aki apja, a híres író, Konrád Áron halála után, menekül a világ elől. Kaotikus bulikba keveredik, könnyű drogok és nehéz éjszakák között bolyong. Egy másik szálon a pénzbehajtó monoton mindennapjait ismerjük meg, aki a főhős nyomába ered. Miután megismeri Dávidot és családját, elképesztő ötlettel áll elő. Törleszteni sokféleképpen lehet.

Olvass bele ITT. 

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

Közeleg a karácsony, a hétvégén már advent második vasárnapja lesz. Hogy segítsük az ünnepi készülődést, most tíz olyan világirodalmi újdonságot gyűjtöttünk össze, ami jó ajándék lehet. 

...
Könyves Advent

7 tényirodalmi újdonság, amit karácsonyra ajánlunk

Tematikus könyvajánló sorozatunkban ajánlottunk már spekulatív irodalmi újdonságokatpszichológiai könyveketvilágirodalmi köteteket, és gyerekkönyveket is. Most olyan frissen megjelent non-fiction könyveket gyűjtöttünk össze, amikkel nem foghatsz mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek