Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk olyan gyerekkönyveket, amelyekkel a karácsonyra hangolódhatunk, új összeállításunkban pedig a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk. Van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv. A kisebbektől haladunk a nagyobbaknak szóló kötetek felé!

(Tematikus karácsonyi sorozatunkban ajánlottunk már spekulatív irodalmi újdonságokat, pszichológiai könyveket, világirodalmi és tényirodalmi köteteket.)

Könyves Magazin |

Ugorj, cica az egérre! - Állatos nép mondókák

Ugorj, cica az egérre!
Ill.: Nagy Diána, Naphegy, 2021, 64 oldal
-

A Naphegy Kiadó tematikus sorozatának új kötetében az állatokról szóló mondókákat gyűjtötték össze, amelyek nemcsak az önfeledt játékra nyújtanak lehetőséget, de a korai fejlesztésben is fontos szerepet játszhatnak. A Kárpát-medence különböző tájairól származó rigmusok ismert és még sose hallott-olvasott sorai tűnnek fel a kötetben, melyet Nagy Diána letisztult és vidám illusztrációi tesznek a legkisebbek számára is azonnal érthetővé.

Davide Cali és Marco Soma: A boldogságárus

Davide Cali és Marco Soma
A boldogságárus
Ford.: Todero Anna, Scolar Kiadó, 2021, 32 oldal
-

Galamb úr, a boldogságárus ősrégi, pöfögő furgonnal érkezik. Már sokan várnak rá: ő árulja ugyanis a boldogságot. Sokan vásárolnak tőle: így tesz Fürj asszony, Ökörszem asszony, Csilpcsalpfüzike úr. Olyan is akad, akinek nem kell a boldogság, és olyan is, aki elvből nem vesz ilyesmit. Aztán Galamb úr újra beül a furgonjába, de miközben elhajt, kiesik a kocsijából egy doboz.

Tengerecki - kalandok Magyarországon

Tengerecki - kalandok Magyarországon
Lovász Andrea (szerk.), ill.: Takács Mari, Cerkabella, 2021, 175 oldal
-

A Tengerecki a népmondákat továbbgondolva egy kortárs, modern legendárium, hiszen alternatív, varázslatos földrajzot kínál, egészen pontosan negyven varázslatos mesét kortárs magyar íróktól. A kötet térképmellékletet is tartalmaz, ehhez pedig elég kihajtani a védőborítót. Ráadásul a védőborító belső felén egy bakancslistát is találhatunk, így azon bárki bejelölheti, merre járt már. Olvass bele a kötetbe!

Rébecca Dautremer: Jussváry Jakominusz gazdag órái

Rébecca Dautremer
Jussváry Jakominusz gazdag órái
Ford.: Pacskovszky Zsolt, Scolar, 2021, 56 oldal
-

A mesekönyv Jussváry Jakominusz életének tizenkét állomását mutatja be: apró örömöket, a boldogság és a bánat nagy pillanatait, kétségeket és megpróbáltatásokat. Jakominusz nem a legnagyobb hős, sőt egy gyerekkori balesetnek köszönhetően gyengébb, mint a többiek. Életében nincsenek drámai fordulatok: felnő, apa lesz, majd nagyapa, végül örökre elalszik. Története az egyszerű élet iránt érzett hálával van tele: szeretni és szeretve lenni, megtenni, ami tőlünk telik, szemlélődni nem kevés. Sőt. Talán a legtöbb, amire bárki is vágyhat.

Boldizsár Ildikó: Amália álmai

Boldizsár Ildikó
Amália álmai
Ill.: Szegedi Katalin, Magvető, 2021, 96 oldal
-

Hold-mezőben, Kancsali utca 3. szám alatt lakik Amália, a világ legszomorúbb boszorkánya, aki azt meséli el nekünk, hogyan telt élete első száz esztendeje: hogyan rendezgette pöttyösbögre-gyűjteményét, hogyan játszott az esővel a Páfrányos Tisztáson vagy épp a Mélyvizű Tó partján, s miről álmodott fűtakarója alatt. Ki volt Emília és a Világ-Síró- Asszony, mire vágyott a Csillagnéző Fiú, miért rikkantott kilencet a Fekete Vízimadár, és mi történt a Nap és a Hold első találkozásakor? Boldizsár Ildikó gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló meséjéból ez is kiderül.

Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen

Marék Veronika
Kéményseprő Kelemen
Ill.: Szegedi Katalin, Pagony, 2021, 32 oldal
-

Ég és föld találkozóhelyén, a háztetőkön dolgozik a kéményseprő. Kelemen megmenti a város lakóit - de a sapkáját senki nem veszi fel a sárból. Marék Veronika még a hatvanas években vetette papírra Kelemen meséjét, utóbb azt is mondta, benne van annak a korszaknak a csodavárása, hogy semmi sem lehetetlen, és a remény, hogy a hozzánk méltó pár pillanatok alatt ránk találhat. „Ezt a mesét az ihlette, hogy akkoriban sok felnőtteknek szóló mesét olvastam. Még nem tudtam biztosan, hogy gyerekkönyv-szerző leszek-e, vagy valami más” - mesélte a Kéményseprő Kelemenről Marék Veronika. A mese most került először nyomtatásba. Olvass bele!

Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje

Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva
Labi, az erdő pékje
HVG Könyvek, 2021, 131 oldal
-

Szabadfi Szabolcs (Szabi, a pék) ezzel a könyvvel szeretné átadni a sütés örömét, és megmutatni a pék szakma szépségét. A kötet címszereplője Labi, az erdő pékje, aki könnyedén megtanítja sütni az olvasót is, akárcsak Nudlit, a feneketlen bendőjű kisrókát. És hogy melyik péksüti Nudli kedvence? A spenótos békazsömle vagy a vicces nevű bomboloni? A történetekből kiderül, ahogy az is, hogyan etessünk kovászt vagy készítsünk vámpírfogat a grissiniből.

Al Ghaoui Hesna: Soha ne add fel

Al Ghaoui Hesna
Soha ne add fel
Ill.: Bertóthy Ágnes, Open Books, 2021, 124 oldal
-

Holli ezúttal egy nem mindennapi erdei kiránduláson kalauzolja végig a gyerekeket. Al Ghaoui Hesna hőse szorongva indul ugyanis a táborba, ahol a beilleszkedését nemcsak egy beképzelt osztálytárs ármánykodása, hanem a saját félelmei is jócskán megnehezítik. Ekkor szegődik mellé ismét Mumus, az apró házi rém, aki segít neki felismerni, hogy hibázni szabad, sőt jó is lehet.

Macskák mesés könyve

Macskák mesés könyve
Ill.: Szabó Imola Julianna, Cerkabella Kiadó, 2021, 223 oldal
-

Minden macskarajongó álma ez a könyv, amelynek főszereplői világcsavargó kalandorok, álmatag házikedvencek, minden titkok négylábú tudói. Most bárki beleshet titokzatos világukba, hiszen a Macskák mesés könyve a macskairodalom színe-javát, negyven macskás mesét és verset kínál az olvasóknak. Olvass bele!

M. Nyírő Mária: A varázsmag szövetsége

M. Nyírő Mária
A varázsmag szövetsége
Ill.: Rippl Renáta, Manó Könyvek, 2021, 118 oldal
-

Füzes Dóri egy átlagos negyedikes kislány. Legalábbis ezt hiszi magáról. Akarata ellenére egyik pillanatról a másikra egy varázslatos világban találja magát, ahol új barátokra lel. Velük együtt megannyi próba elé állítja a közös feladat, Varázsfölde megmentése. Dóri a különleges utazása végén pedig nemcsak emlékeket visz haza magával. M. Nyirő Mária első kalandregénye nemcsak a gyerekeket kápráztatja el, hanem segítséget nyújt a szülőknek és a pedagógusoknak is, hogy a közös olvasást milyen beszélgetésekkel tudják még színesebbé, izgalmasabbá tenni.

Milbacher Róbert: A nagy kanizsár összeesküvés

Milbacher Róbert
A nagy kanizsár összeesküvés
Ill.: Herbszt László, Csimota, 2021, 81 oldal
-

Pótincza Vendel, egyik reggel hiába keresi a kedvenc zoknijának a párját, mert az szőrén-szálán eltűnt. Elhatározza, hogy utánajár a dolognak. Felkerekedik, de csak a Három Gesztenyékig ér, ahol elnyomja az álom. Amikor felébred, már az álom birodalmában jár, ahol megismerkedik Bambalínóval és Kukkabakkával. Együtt folytatják az útjukat Kenterföldéig, ahol rettenetes igazságtalanságok történnek, amióta a kanizsár Karakórum, megszegte az évszázados hagyományokat.

Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma

Tarr Ferenc
Harmónia, a zenék birodalma
Ill.: Baranyai (b) András, Pagony, 2021, 128 oldal
-

Melódia királykisasszony szeretné megtalálni a saját hangját. Elindul hát Harmóniában, a zenék birodalmában, hogy végigjárja mind a négy tartományt - Folkiát, Imprót, Poppiát és Klasszikát. Kalandos útja során megismer sok-sok hangszert, stílust, formát, zenészt, zeneszerzőt, énekest - és hall nagyon sokféle zenét. Vajon melyik lesz az övé? A zenei ismeretterjesztő könyvektől eltérő módon Tarr Ferenc könyve a zene egészére koncentrál: teljesen egyenlő arányban szól a népzenéről, a jazzről, a popról és a klasszikusról is - sok-sok érdekességgel, tudnivalóval, hallgatnivalóval. Olvass bele!

Jean-Claude Mourlevat: Putifár tanár úr visszavág

Jean-Claude Mourlevat
Putifár tanár úr visszavág
Ford.: László Kinga, ill.: Rofusz Kinga, Vivandra, 2021, 200 oldal
-

Putifár tanár úr alig várja, hogy nyugdíjba vonuljon, de ahelyett, hogy pihenéssel töltené idős napjait, bosszúterveket forral: úgy gondolja, eljött végre az idő, hogy egykori tanítványai megfizessenek az alattomos húzások, a ricsaj és megaláztatás éveiért. Csakhogy nem biztos, hogy minden az eredeti elképzelései szerint alakul. Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat gyerekregénye Magyarországon Rofusz Kinga rajzaival jelent meg. Az illusztrátor és László Kinga fordító ITT meséltek a kötetről.

Margit Auer: Vad erdőben

Margit Auer
Vad erdőben - Mágikus állatok iskolája 11.
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2021, 240 oldal
-

A Mágikus állatok iskolája rendkívüli hely. Miss Cornfield osztályában a diákok egymás után kapnak egy-egy mágikus állatot, akivel beszélni tudnak, és aki hűséges társuk lesz. Ráadásul ebben a suliban mindig történik valami izgalmas, és a mágikus állatok természetesen minden kalandban benne vannak. Miss Cornfield ezúttal erdei iskolába viszi az osztályt. A gyerekek vidáman készítik az állatetetőt és sütik a kenyeret, ám jókedvükre árny vetül. Elisa szerint valami átsuhant az erdőn, és valaki leskelődik utánuk. Leander tanácskozni hívja a mágikus állatokat. Olvass bele a kötetbe!

Yuval Noah Harari és David Vandermeulen: Sapiens - A civilizáció pillérei

Yuval Noah Harari és David Vandermeulen
Sapiens - Rajzolt történelem II.
Ford.: Torma Péter, Animus, 2021, 256 oldal
-

Yuval Noah Harari és David Vandermeulen már a második képregényben mesélnek az emberiségről: hőseik széltében-hosszában beutazzák az emberiség történelmét, és ezúttal azt vizsgálják, hogyan változtatta meg mindörökre a társadalmat a mezőgazdasági forradalom. Az ördöngös Mefisztó megmutatja nekik, hogyan ejti csapdába az embert egy növény, Hammurapi király lefekteti a jog alapjait, Konfuciusz pedig elmagyarázza, milyen a harmonikus társadalom. A képregény újszerűen és szellemesen meséli el az emberiség történetét Harari Sapiens - Az emberiség rövid története című könyve alapján, amely világszerte 65 nyelven több mint 21 millió példányban kelt el.

Ruff Orsolya: Volt egy ház

Ruff Orsolya
Volt egy ház
Manó Könyvek, 2021, 248 oldal
-

Van egy ház valahol a városban, egy romosnak tűnő régi ház, amely rengeteg titkot rejt. A tizenkét éves Emma erről mit sem sejt, amikor egy szép napon beköltözik a családjával. Ő először csak a sárkányformájú kandallót látja, a kalandos zegzugokat meg az elvadult kertet. Hamarosan azonban különös dolgok történnek: Emma egy titokzatos tárgyra bukkan, valaki különös jelet kapar egy diófába, a házban leomlik egy fal, a környéken pedig felbukkan egy idegen, egy minden hájjal megkent Kalóz, akinek megjelenése semmi jót nem ígér. Nem mindennapi események sora veszi kezdetét, melyek során feltárul a ház és egykori lakói története. De mit titkol Emma nagymamája, miben mesterkedik a Kalóz, és vajon ki az a Regulus? Kódok és rejtvények, elsárgult levelek és régi naplóbejegyzések során feltárul az elfeledett ház története. (Disclaimer: a szerző a Könyves Magazin munkatársa)

Andreas Schlüter: Piráják közt

Andreas Schlüter
Piráják közt - Survival 4. 
Ford.: Bartók Imre, Babilon, 2021, 240 oldal
-

A négy gyerek túlélte a repülőbalesetet, most viszont a dzsungel mélyén küzdenek a túlélésért. Az akciódús, izgalmakban gazdag történetben Mike, Elly, Matti és Gabriel veszélyes harcba keverednek. De vajon az indiánok oldalára álljanak, akik megmentették az életüket vagy az illegális aranyásók mellé, akik szennyezik a vizet és tönkre teszik az erdőt, viszont tudják az utat a civilizáció felé? A túlélőknek komoly dilemmával kell szembenézniük. Olvass bele!

Haszán Míra: Spicc/pipa

Haszán Míra
Spicc/pipa
Móra Könyvkiadó, 2021, 152 oldal
-

A 17 éves Réti Iza a balett megszállottja, hetedik éve a budapesti Balettintézet növendéke. Nagyanyja, a Kossuth-díjas prímabalerina a maga erőszakos módján űzi-hajtja unokáját, hogy sikeres táncossá váljon. Az álmodozó, maximalista Iza nagy vágya, hogy az új tanévben ő táncolhassa el Mária hercegnő szerepét A diótörőben a leghelyesebb fiúnövendék, Tomi partnereként. A lánynak azonban komoly kihívója akad új, szigorú, orosz mesternőjük lánya személyében. A mániákus bizonyításvágy lassan megroppantja Izát, és az önmagáról alkotott kép egyre jobban összekuszálódik benne. Olvass bele!

Radek Malý: Kihalt állatok atlasza

Radek Malý
Kihalt állatok atlasza
Ford.: Mirtse Áron, ill.: Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský, Móra, 2021, 88 oldal
-

"És még ma is élnek, ha meg nem haltak" - a tündérmesék jól ismert befejezését a könyvben szereplő 41 élőlény közül egyikről sem lehet elmondani pozitív kicsengéssel. A mamut, a dodó, a neandervölgyi ember: mind kihaltak. Tovább élnek azonban Radek Malý leírásaiban, Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský egész oldalas, színes illusztrációin. A fajokról, alfajokról készült pompás, részletes ábrázolások és leírások arra hívják fel a figyelmünket, hogy az életnek milyen sok formája eltűnt már a Földről. Megelevenednek előttünk a kék bolygó örökre elveszett élőlényei, és talán tudatosodik bennünk az is, hogy a még meglevők sorsa a mi kezünkben van, a környezet változása mellett az állatfajok kihalása sem hagyhat bennünket hidegen. Olvass bele!

Katy Birchall: Szexoktatás - Az utazás

Katy Birchall
Szexoktatás - Az utazás
Ford.: Sárpátki Ádám, Kolibri, 2021, 276 oldal
-

Maeve bátyját, Seant letartóztatták, és csak a testvéréhez fordulhat segítségért. Így hát Maeve útnak indul, de nem kell egyedül megbirkóznia a feladattal - még ha szeretne is -, hiszen az esetlen szexguru, Otis, a mindig pozitív Eric és hűséges barátnője, Aimee vele tartanak. Seant egy buliőrült társaság lopással vádolja, és minden bizonyíték ellene szól. Vajon sikerül Maeve-nek és a barátainak felfejteni az elnyomott félelemek, eltitkolt szerelmek és homályos motivációk összekuszálódott szálait? A világhírű Netflix-sorozathoz kapcsolódó regényből kiderül.

Szevasz - 25 kortárs novella

Szevasz - 25 kortárs novella
Péczely Dóra (szerk.), Tilos az Á, 2021, 344 oldal
-

"Egy novellaírónak bátornak kell lennie" - állítja Roberto Bolano, a kalandos életű dél-amerikai író. De nemcsak egy novella megírásához, az olvasásához is bátorságra van szükség. Mert a jó novella olyan, mint egy megrázó fénykép, amely magába sűrít sorsot, vagy még inkább egymással összefonódó sorsokat, kinagyítva belőlük az élet határhelyzeteit, kitüntetett pillanatait, tragédiáit. A fiataloknak készült Szívlapát és Lehetnék bárki versantológiák megjelenése után a Szevasz című kötet kortárs novellákat gyűjt egybe ugyanennek az olvasóközönségnek: huszonöt köztünk élő író egy-egy elbeszélését. Az öt novellaciklus a szerelem, a család, a hit, a művészet és a történelem témája köré csoportosul.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

Olyan könyveket gyűjtünk csokorba, amik társaid lehetnek az önismereti úton, illetve tágíthatják a pszichológiai tudásodat, esetleg konkrét tanácsokkal szolgálnak.

...
Könyves Advent

7 tényirodalmi újdonság, amit karácsonyra ajánlunk

Tematikus könyvajánló sorozatunkban ajánlottunk már spekulatív irodalmi újdonságokatpszichológiai könyveketvilágirodalmi köteteket, és gyerekkönyveket is. Most olyan frissen megjelent non-fiction könyveket gyűjtöttünk össze, amikkel nem foghatsz mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.