Kieséses rangadókkal folytatódik a Könyves Eb, mi lesz Európa legjobb regénye?

Kieséses rangadókkal folytatódik a Könyves Eb, mi lesz Európa legjobb regénye?

Bár már a magyar válogatott nélkül, de folytatódik a foci Eb, szombattól indul az egyenes kieséses szakasz a nyolcaddöntőkkel. Mi is folytatjuk a bajnokság elején elkezdett játékunkat, és a kontinens legjobb válogatottjának kiválasztásával egy időben Európa legnagyszerűbb regényét keressük.

ko | 2024. június 28. |

Könyves bajnokságunk ezen a ponton részben elszakad a foci Eb eseményeitől, hiszen nem a labdarúgótorna nyertes nemzeteivel, hanem a házi bajnokságunk csoportköreinek győztes könyveivel megyünk tovább. (Ezért lehetséges az, hogy bár a Szoboszlai Dominik vezette válogatott kiesett, Dragomán György regénye mégis ott van a nyolcaddöntősök között.) Mivel gólkülönbség a könyvek esetében nincs, döntetlen esetén sorsolással választottuk ki a nyolccaddöntőbe továbbjutó könyvet.

A struktúra továbbra is követi az Eb szerkezetét, az egyes csoportgyőztesek párosításánál a németországi labdarugótorna szisztémáját vesszük alapul, és a szavazásokat is a meccsek időpontjában indítjuk közösségi médiás felületeinken. A párharcok eredményei alapján pedig július 14-én, a döntő napján kihirdetjük a kontinens legjobb regényét.

Veretlenek és Nobel-díjasok

A nyolcaddöntőbe jutott könyvek szerzői között több irodalmi Nobel-díjas is van (Pamuk, Ernaux, Jelinek és Saramago), hatan pedig veretlenül jutottak tovább a csoportkörökből (Dragomán, Ferrante, Ernaux, Zsadan, Hrabal és Zadie Smith).

Ami egészen biztos, hogy hiszünk ezekben a regényekben, és úgy gondoljuk, mindegyik különleges és maradandó olvasmányélményt jelent a végső helyezéstől függetlenül. Persze azért kíváncsian várjuk az eredményt. 

A Könyves hétvégi nyolcaddöntői

Szombaton nagy meccs várható, a német Daniel Kehlmann A világ fölmérése című regénye ütközik meg a spanyol Iréne Solà Énekelek s táncot jár a hegy című kötetével, és ugyanezen a napon csatázik a dán Tove Ditlevsen Függése Dragomán György A fehér király című regényével.

A vasárnap sem lesz kevésbé izgalmas, ugyanis az angol Zadie Smith (NW) és a román Cărtărescu (Szolenoid) művei csapnak össze, az est során később két felejthetetlen regény, a török Orhan Pamuk Isztambulja és az eddig veretlen olasz, Elena Ferrante Briliáns barátnőm című könyve mérkőzik meg egymással.

Hétfőn és kedden is nagy meccsek várhatók

Hétfőn az osztrák Elfriede Jelinek (A zongoratanárnő) és a belga Roderick Six (Özönvíz), valamint a cseh klasszikus, Hrabal (Sörgyári capriccio) és a szlovén Goran Vojnovic (Fügefa) összecsapása zajlik majd. Kedden pedig az ukrán Szerhij Zsadan (A diákotthon) és a lengyel Olga Tokarczuk (Nyughatatlanok), valamint a francia Annie Ernaux (Évek) és a portugál José Saramago (Megvilágosodás) mérik össze erejüket.

Innentől kezdve pedig minden összecsapás győztese a foci Eb táblázata szerint kerül párba, hogy eljussunk a végső győztes kihirdetéséig július közepén. Szavazz te is a kedvencedre a Könyves Magazin Facebook-oldalán, ahol mindig a meccsek kezdetekor indul a játék!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

Egy országot egy regény képvisel a németországi futball Európa-bajnoksággal párhuzamosan elindított játékunkon. Sok-sok izgalmas könyv, szavazások meccsidőpontokban: olvasással éld túl az Eb-t!

...
Nagy

Indul a foci Eb! – 7 könyv sikeredzők életéről és vezérelveiről

Már mindenki a pénteken startoló foci Eb meccseire vár. De vajon mit tanulhatunk a labda nyelvén beszélő férfiak, a taktikát művészi szinten űző profik, az egyedi játékfilozófiát megvalósító gondolkodók életrajzi köteteiből? Nem is keveset!  

...
Hírek

Foci Eb: Lackfi János versbe öntötte a magyar csapat első győzelmét

A focirajongó költőt is magával ragadta a gólöröm.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?