Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobelt!

A francia Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint azért a bátorságért és éleslátásért, amivel feltárja a személyes memória gyökereit, elidegenedését és határait. Ernaux hisz az írás felszabadító erejében - munkássága megalkuvást nem tűrő, közérthető, letisztult.

Annie Ernaux jelenleg a kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írója. Az irodalmi karrierje a 70-es évek közepén indult egy önéletrajzi regénnyel és aztán még több mint húsz, rangos díjakkal elismert könyvet írt. Az utóbbi években világszerte egyre ismertebbek a könyvei, a velencei filmfesztiválon például tavaly nagy sikere volt Audrey Diwan Happening című filmjének, amely Ernaux L’Evénement című regényét dolgozta fel.

ANNIE ERNAUX
Évek
Ford. Lőrinszky Ildikó, Magvető, 2021, 259 oldal
-

Az Évek bizonyos szempontból az életművének a megkoronázása, egy nagy összefoglaló életrajzi könyv, ami úgy mutatja meg egy élet szakaszainak változásait és a társadalom nagy korszakváltó pillanatait, akár egy régi fényképalbum. Ernaux interjúkban sokszor elmondja, hogy ő nem fikciót ír, hanem az önéletírás, a szociológia és a történelem találkozási pontjai érdeklik. Ennek az írói elképzelésnek a csúcsra járatása az Évek, amely egy nagyszabású leltármunka: a 40-es évektől a 2000-es évekig gyűjti össze az élete során felhalmozott meghatározó emlékeket, benyomásokat, gondolatokat. És miközben a saját életét felidézi, úgy, hogy önarcképről önarcképre haladva mesél, az egész generációjának a történetét elmondja, valamint azt is, hogyan alakult a közhangulat és a közvélemény ezekben az évtizedekben. Az Évek nagyon erős irodalmi kísérlet, pontos, szerethető atmoszférája van és gyönyörű mondatokba csomagolva olvashatjuk egy élet összes tanulságát benne.

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása egy nemzedék történetét beszéli el, annak minden vágyával, félelmével és hiedelmével együtt, bemutatva, hogyan alakult a francia társadalom a 40-es évek óta. Az Évek a hét könyve, amely tárgyak, emlékek, érzetek és benyomások elgondolkodtató gyűjteményével mesél a hétköznapokból összeálló életidőről és a női sorsról.

Tovább olvasok

„Ernaux egy olyan világot vázol fel, amelynek tempója egyre gyorsul, ahol a fogyasztásnak és a technológiai fejlődésnek egyre nagyobb és nagyobb szerepe van, miközben az emlékezés egyre kevesebbet nyom a latban. A könyv mindeközben egy női sors története is, amely révén végigkövethetjük, hogyan változtak a szerepelvárások, hogyan szabadult fel a test, hogyan változtak a szavak, amelyeket használni lehetett, és mindez hogyan hatott vissza a női életutakra” – írtuk kritikánkban. Az Évekbe ITT lehet beleolvasni. A Könyves Magazin 2021-es év könyve listáján a harmadik helyen végzett az Évek című könyv, amiről azt írtuk: “Mind egyéni, mind társadalmi szinten rengeteg fontos pillanatot tömörít össze, a végén mégis az a benyomásunk, hogy egy pillanat alatt repült el ez az élet, szinte felfoghatatlan gyorsasággal jutunk el az első fényképen szereplő kisbabától az utolsón lévő nagymamáig, a háborút követő szegénységtől a fogyasztói társadalom csúcsáig, a sugárzó jövő ígéretétől a fenyegető klímakatasztrófáig, a fekete-fehér fotóktól a közösségi médiában felhalmozott képáradatig.”

Annie Ernaux a kakukkfűillatú, bohém estékre emlékezik az Években
Annie Ernaux a kakukkfűillatú, bohém estékre emlékezik az Években

Annie Ernaux legsikeresebb és legjelentősebb könyve a múlt évszázad második felének Franciaországát eleveníti fel, a második világháború végétől, a szerző kisgyerekkorától 2006-ig, Nicolas Sarkozy felemelkedéséig, amikor Ernaux már elvált nő és két felnőtt fiú anyja. Olvass bele!

Tovább olvasok

Annie Ernaux
Lánytörténet
Ford.: Lőrinszky Ildikó, Magvető, 2020, 148 oldal
-

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. A történetben olyan témák jelennek meg, mint az áldozathibáztatás vagy az étkezési zavarok. Olvass bele!

Mivel a Nobel az a díj, amelynél - például a Bookerrel ellentétben - nincs sem hosszú-, sem pedig szűkített lista, és még a jelöltek nevét is ötven évre titkosítják, előzetesen mindenki csak találgatni tud a nyertes személyét illetően. Jobb híján minden évben marad a találgatás, és a fogadóirodák oddszai alapján próbál tájékozódni (amiben nincs semmi racionalitás, de jó móka). Krasznahorkai László és Nádas Péter neve is évről évre felmerül, nem volt ez másként idén sem. 2021-ben amúgy épp Annie Ernaux-t tartották a legesélyesebbnek. Tavaly végül Abdulrazak Gurnah kapta a Nobel-díjat.

Annie Ernaux (születési neve Annie Duchesne; született 1940. szeptember 1-jén) francia író, irodalomprofesszor, aki többnyire önéletrajzi ihletésű irodalmi munkásságában szoros kapcsolatot ápol a szociológiával. Ernaux a normandiai Yvetot-ban nőtt fel, munkásosztálybeli háttérrel, szüleinek volt egy kávézója. A roueni, majd a bordeaux-i egyetemen tanult, ahol tanítói képesítést szerzett, majd felsőfokú diplomát modern irodalomból 1971-ben. Egy ideig egy Marivaux-ról szóló, befejezetlen diplomamunkán dolgozott.
Az 1970-es évek elején a Bonneville-i Lyceumban, az Annecy-le-Vieux-i Évire Főiskolán, majd Pontoise-ban tanított, mielőtt csatlakozott a Nemzeti Távoktatási Központhoz (Centre national d'enseignement à distance - CNED). Ernaux irodalmi pályafutása 1974-ben kezdődött, Les Armoires vides (Kitakarítva) című önéletrajzi regényével. 1984-ben elnyerte a Renaudot-díjat egy másik önéletrajzi művéért, a La Place (Egy férfi helye) című önéletrajzi elbeszélésélért, amely az apjával való kapcsolatát és a franciaországi kisvárosban való felnövekedését, valamint a felnőtté válás és a szülei szülőhelyétől való eltávolodás későbbi folyamatát állítja középpontba.
Nagyon korán elfordult a szépirodalomtól, hogy az önéletrajzra összpontosítson. Műveiben történelmi és egyéni élményeket ötvöz. Regényei szülei társadalmi felemelkedését, kamaszkorát, házasságát, szenvedélyes viszonyát egy kelet-európai férfival, abortuszát, Alzheimer-kórját, édesanyja halálát és mellrákját mutatja be. Ernaux Frédéric-Yves Jeannet-val közösen írta a L'écriture comme un couteau (Az írás éles, mint a kés) című művét is. A francia kritikusok által igen kedvezően fogadott 2008-as az Évek című történelmi memoárját sokan főművének tartják, ez a kötet magyarul is megjelent 2021-ben.
Magyarul az Évek, Az árulás / Egy asszony és a Lánytörténet című könyvei jelentek meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A fogadóirodáknál Krasznahorkai László is a Nobel-esélyesek közt van

Csütörtökön jelentik be Stockholmban, hogy 2022-ben ki kapja az irodalmi Nobelt, így ahogy az lenni szokott, már nagyban mennek a találgatások, hogy idén vajon kinek ítélik oda az elismerést. 

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Hírek
...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány