özönvíz

Az Özönvíz szereplői az önként vállalt nihilben is csak botladoznak

Négy fiatal éli az egyetemisták tulajdonképpen átlagos, drogozással és szexszel teli mindennapjait, miközben hetek óta esik az eső ‒ ez az Özönvíz, Roderik Six disztópikus regényének kiindulópontja. Bár mindent megtesznek, hogy a saját buborékjukban maradjanak, eljön az a pont, amikor a katasztrófa olyan közel kúszik hozzájuk, hogy kénytelenek végzetesen komoly kérdésekkel is szembenézni. A kötet a Helikon és a Margó Könyvek közös sorozatában jelent meg, az utószót Szöllősi Mátyás írta

Kiss Imola | 2023. október 25. |
RODERIK SIX
Özönvíz
Ford.: Bérczes Tibor, Helikon - Margó Könyvek, 2023, 292 oldal
-

Roderik Six regénye (olvass bele itt) eredetileg 2014-ben jelent meg, amikor még nem ismerte a világ Greta Thunberg nevét, és a klímakatasztrófa kifejezés sem volt még a szókincsünk része. Klímakutatók viszont már évtizedek óta mondják, hogy az óceánok emelkedő vízszintje miatt idővel olyan nagyvárosok kerülhetnek majd víz alá, mint Amszterdam vagy New York. A Gentben élő flamand írót valószínűleg részben ezek a jóslatok ihlették, hogy első kötetének egy extrém csapadék okozta ökológiai katasztrófa legyen az alaphelyzete. 

Six özönvize azonban a maga módján sokkal kegyetlenebb, mint az, amelyet a Genezisből ismerünk.

A meg nem nevezett vidék meg nem nevezett városában a soha el nem álló eső ugyanis sokkal lassabban, alattomosabban pusztít, szinte fel sem tűnik. Megszokható, elviselhető, elég megnézni az angolokat. De pont a lassúsága miatt az is erősen megkérdőjeleződik, hogy az ár végül tényleg elmossa-e az emberek bűneit.

Az Özönvíznek nincsenek hagyományos értelemben vett hősei, senki sem szimpatikus igazán, esetleg egy-egy villanásra. Sőt, időnként kifejezetten ellenszenvesek, nehéz együttérezni velük. A főszereplő és egyben narrátor egy névtelen újonc a város szélén álló diákszállón, aki először a furcsa Ninával ismerkedik össze, majd általa Michaellel és annak barátnőjével, Jokéval. Ahelyett azonban, hogy a főszereplő fiú számára az egyetemmel kinyílna a világ, csapdába kerül, amint Nina megismerteti az Ultra nevű szintetikus droggal, amit a diákszállón mindenki szív, és ami alkohollal együtt „hasadást” okoz.

Persze felfoghatjuk úgy is, hogy a fiatalságuk miatt ennyire tökéletlenek ezek az alakok. Hogy visszakanyarodjunk a Genezishez, Noé maga is nagyon esendő volt – csakhogy míg ő törekedett javulni Isten előtt, addig Six karaktereiben nehéz felfedezni az önzetlenségnek akár csak a csíráját is.

Mindegyiküket elsősorban a saját nyomoruk, kielégülésük, érdekeik mozgatják, és az kovácsolja őket valamiféle egységgé, hogy megvetik a konformista társaikat,

akik el akarták távolítani a diákszállóról a felforgató Ninát. „Ők voltak az árulók, a tisztátalanok, a fertőzöttek. Mi voltunk a saját nagyszerű kasztunk.”

Valójában viszont a felsőbbrendűségi érzésük mögül átsejlik, hogy négyük elfoglaltságai, az unaloműzésre tett kísérleteik is hasonlóan gépies rendszerben működnek, mint a kívülállók normalitása. Olyannyira a saját buborékjukban élnek és elszigetelik magukat a külvilág híreitől, hogy nem is tudjuk meg, hova és mikor tűnik el a diákszálló többi lakója.

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó
Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

18 kötetből álló könyvsorozat jelenik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó gondozásában, Margó Könyvek néven. A sorozat első hat kötete már elérhető a könyvesboltokban, öt szerzővel pedig találkozhatnak is az olvasók a következő hetek nagy könyves eseményein, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A könyvsorozat megjelenését középiskolásokat célzó olvasásnépszerűsítő program kíséri a következő három évben. A projekt médiapartnere a Könyves Magazin, a könyveket és a szerzőket részletesen és rendszeresen bemutatjuk majd az oldalon.

Tovább olvasok

De tulajdonképpen ez lényegtelen, mert az alapvető ösztöneik kizárólag az evésre, a drogra és a szexre (vagy a narrátor szavaival élve, a kefélésre és a kiverésre) korlátozódnak, mintha az élet és halál, mint olyan, semmit sem jelentene számukra. És közben rettenetesen unatkoznak, mert a folyamatosan rájuk törő, őket kísértő szexuális ingerek kielégítése is ritkán jár élvezettel. Az órák, napok, hetek hasonló masszává állnak össze, mint a völgybeli városközpontot centiről centire ellepő víztömeg.

„Az idő fogalma kiüresedett, hiányzó valami lett, ami soha nem is létezett.”

A monotóniából a kimondatlanul is legbölcsebbnek tartott Michael súlyos sérülése billenti ki őket aki egy hevesebb esőzés alatt a főszereplővel együtt próbálja megállítani az épületbe beömlő vizet , és a felhőkön áttörő fény, majd a szivárvány. Mintha ekkor eszmélnének fel, hogy ennek a kitartó esőnek mégis van tétje, ami sokkal borzalmasabb annál, mint hogy kifogyhat az Ultra-készletük. És rádöbbennek arra is, hogy csak ők vannak egymásnak, és bár cinkosok, talán mégsem bízhatnak a másikban. Ekkor kezdi átütni a kábultság felhőjét a félelem, a kétkedés, a kétségbeesés, és az a gondolat, hogy mégsem kellene megvárni, míg meghalnak: „Fura állat a bűntudat.” Itt nincs fehér galamb, csak dögökre vadászó varjak, és talán az egymás tiszteletén alapuló barátság sem létezett soha, csak az egy irányba mutató érdek.

Six néha szándékosan összezavarja az olvasót azt illetően, hogy időben hol járunk éppen a történetben. Ugyanígy a tripekre is meginvitál, és előszeretettel játszik a helyzettel: sokszor nem tudhatjuk, hogy amit olvasunk, az a regény valóságában történik-e a szereplővel, vagy csak egy hasadásélmény aprólékos leírása.

Az esetek nagy részében egyébként a főszereplő gondolatmeneteit, burjánzó képzelgéseit halljuk, ami éles ellentétben áll a társaival folytatott szűkszavú és/vagy lényegretörő beszélgetésekkel, melyek még inkább megritkulnak, ahogy súlyosbodik a helyzet.

És nemcsak beszéd nem hallatszik már, hanem bármilyen, az emberi élet jeleit mutató hang sem. Érdekes módon ez az, amire a főszereplő mindennél jobban vágyik: 

„Hiányoznak az autók, a kerékpárcsengők, a buszok csikorgó fékje, a hajtóművek kattogása, a magas fordulatszámon működő fúrók, az ujjongás, a kiabálás, a dudálás, az utcai zenészek, a reklámszövegek, a szirénák – a hang!

Ordítani szeretnél, de a csend a szádba nyomja az öklét.”

Az író sorban ajánl a karaktereinek különféle utakat, bár elsőre talán nem mindegyik tűnik megváltásnak. A végére maradóknak viszont, mint az esőfelhők közt átvergődő fény, átvitt értelemben is reménysugarat mutat, erre utal a narrátor beszédes neve is, amit csak ekkor tudunk meg. De reménysugár ide vagy oda, egy disztópiában sosem lehetünk teljesen biztosak a happy endben.

(Fotó: Matt & Chris Pua / Unsplash )

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

Olvasd el Roderik Six Özönvíz című regényének utószavát, melyet Szöllősi Mátyás írt!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Podcast

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

...
Gyerekirodalom

Barcs Kriszta könyve nyelvet ad a gyerekek érzéseinek

...
Gyerekirodalom

Kütyüzés helyett barátokat szerez és saját fantáziájában merül el egy képregény hőse

...
Gyerekirodalom

Hatvanéves a svédek kedvenc csínytevője, Juharfalvi Emil

...
Gyerekirodalom

Magyarországon lehet ketchupot tenni a pizzára! - Külföldön élő magyar gyerekek történetei

...
Gyerekirodalom

Egy éjjelente megelevenedő játékmackó titkos világba kalauzolja kis gazdáját