Indul a foci Eb! – 7 könyv sikeredzők életéről és vezérelveiről

Indul a foci Eb! – 7 könyv sikeredzők életéről és vezérelveiről

Már mindenki a pénteken startoló foci Eb meccseire vár. De vajon mit tanulhatunk a labda nyelvén beszélő férfiak, a taktikát művészi szinten űző profik, az egyedi játékfilozófiát megvalósító gondolkodók életrajzi köteteiből? Nem is keveset!  

vn | 2024. június 12. |

Június 14-én kezdődik és egy hónapon át tart majd az UEFA által szervezett 17. labdarúgó Európa-bajnokság. A foci Eb-t Németországban rendezik, az olasz válogatott várja címvédőként a tornát, de a házigazdákkal, Skóciával és Svájccal egy csoportba sorsolt

magyar csapat is nagy reményekkel vág neki.

Mielőtt megkezdődnének a mérkőzések és non-stop elemzések helyszínévé alakulnának a munkahelyek, a kocsmák és az online fórumok, a labdarúgás legnagyobb stratégiáiról szóló könyveket ajánlunk nektek. Az alábbi kötetekből nemcsak az életüket a labdarúgásnak szentelő szenvedélyes profikat ismerhettek meg, de releváns szempontokat kaphattok ahhoz is, hogy érdemes nézni a meccseket.

Ch. Gáll András: Marco Rossi ‒ Folytassa, Mister!

Ch. Gáll András
Marco Rossi ‒ Folytassa, Mister!
inda Press, 2024, 347 oldal
-

Talán csak egyetlen külhoni szakember volt akkora hatással a magyar sportra, mint Marco Rossi, és az az egy, Italo Santelli, a magyar vívósport atyja is olasz volt, akárcsak labdarúgó-válogatottunk szövetségi kapitánya. Ilyen véletlenek nincsenek, az egybeesésben kénytelenek vagyunk sorsszerűséget felfedezni, léteznie kell egy olyan láthatatlan mágnesnek, amely egymáshoz vonzza a két nemzet legderekabb fiait.

Nem lehet véletlen, hogy Kossuth Lajos a bukott szabadságharc után Turinban (Torino néven Marco Rossi szülővárosában) talált menedéket, mint ahogy az is szinte törvényszerű volt, hogy Türr István, Tüköry Lajos

és a többi magyar szabadsághős beálljon Giuseppe Garibaldi zászlaja alá.

Az olaszok leginkább a sportban viszonozták a magyarok történelmi segítségét, most még nehéz eldönteni, hogy a 2012-ben hazánkba érkezett, és a Budapesti Honvéd vezetőedzői posztját, majd a felvidéki „magyar” csapatot, a dunaszerdahelyi DAC 1904-et, s végül a magyar nemzeti válogatottat irányító Marco Rossi érdemei nagyobbak, vagy a huszadik század első felében a magyar vívósportot a világ élvonalába repítő Santelli mester tett-e többet hazánkért. Hiszen a magyar futball ez idő szerint (még) nem tért vissza a világ élvonalába, bár legelvakultabb fanatikusaink szerint jó úton halad efelé.

Ch. Gáll András könyve azonban nem ennek eldöntésére vállalkozik, hanem arra, hogy bemutassa Marco Rossi tanulságos életpályáját és buktatóktól sem mentes magyarországi diadalmenetét.

Egy olyan (sport)ember életének első hatvan esztendejét, akinél az őszinteség, a szókimondás és a becsületesség egyenértékű erény a szakmai hozzáértéssel.

Massimiliano Allegri: Ilyen egyszerű

massimiliano allegri
Ilyen egyszerű
Ford. Matolcsi Balázs, Partvonal, 2022, 267 oldal
-

Massimiliano Allegri szerint a foci hasonló az élethez: egyensúly kérdése minden. Ilyen egyszerű című kötetében a világ egyik legjobb trénerének tartott olasz mester a fociról és az életről fogalmazza meg a vezérelveit.

Azt írja: „Mindig a focilabdát követtem. Aztán közel negyven év sportpályafutás után ‒ előbb játékosként, majd edzőként ‒ úgy döntöttem, előveszem a jegyzeteimet, amelyek végigkísértek az úton. Ezek a feljegyzések adnak most bátorságot és erőt, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat. Ez a könyv egyrészt vallomás mindarról, amit a foci világában megtanultam, másfelől pedig annak bemutatása, hogy miként alkalmaztam a tanultakat,

és hogyan alakítottam ki általuk a saját hitvallásomat a sportról és a labdarúgásról.

Elfogadtam, hogy a frontvonalon élek, a legmagasabb szinten vagyok jelen, és mindig, mindenhez az arcomat adom. Csakis így tehettem szert ennyi tapasztalatra... és ez a személyes adatbázis rendkívül fontos számomra.

Úgy döntöttem, a taglalt témákat 32 szabályra osztom, hogy megkönnyítsem ennek a könyvnek az olvasását. Az Ilyen egyszerű nemcsak tanítási célból született, ez leginkább az én történetem. Egy edzőé, aki mindenekelőtt ember is. Ez a 32 szabály nem más, mint megannyi vezérelv, melyek különböző gondolati sémák továbbfejlesztésére szolgálnak. 32 szabály arról, ahogy a focit és a sportot megélem. Az enyémek.”

Lee Scott: Klopp király

lee scott
Klopp Király – A Liverpool-dinasztia újjáépítése
Ford. Kész András, Európa, 2021, 240 oldal
-

A könyv Jürgen Klopp liverpooli sikereinek titkait, hátterét mutatja be ‒ sok-sok futballszakmai ábrával, magyarázó grafikonokkal. Alapos taktikai elemzések adnak betekintést oda, ahova csak a beavatottak juthatnak el. Így megismerheted például,

hogy melyik játékos mit és miért csinál teljesen tudatosan a közös nagy sikerek érdekében.

A kötet olvasói megismerhetik Klopp játékrendszerének titkait, valamint azokat a világklasszis játékosokat, akik végrehajtják a mesteri terveket.

Jean Philippe, Patrick Fort: Zidane ‒ Egy ember két élete

Jean Philippe, Patrick Fort
Zidane ‒ Egy ember két élete
Ford. Várhalmi Zsuzsa, Alexandra, 2019, 319 oldal
-

Zinedine Zidane játékosként utoljára a 2006-os világbajnokság döntőjében lépett pályára, ahol tizenegyesét követően Franciaország egy újabb bajnoki címről kezdett álmodozni. Ám a történet keserű szájízzel ért véget.

Zidane ennek ellenére legendás labdarúgó maradt. Tíz évvel később pedig a Real Madrid Bajnokok Ligájában aratott győzelme tette fel a koronát edzői pályafutása első, ragyogó, 2016-os évére.

Zidane keveset nyilatkozik, úgy emlegetik, mint a „férfi, aki csak a labda nyelvén beszél”. Ebben az érdekfeszítő életrajzban beleshetünk különleges karrierje kulisszái mögé,

és felfedezhetjük a legenda mögötti hús-vér embert.

Pethő András: Jupp Heynckes

pethő andrás
Jupp Heynckes
Ani-and, 2020, 219 oldal
-

Pethő András hatodik könyvében a futballtörténelem egy különleges legendájával foglalkozik. Jupp Heynckes játékosként kora legjobb csatáraival tartotta a lépést, klasszisként érve el hatalmas sikereket. Edzőként pedig a következő generációk fenoménjait irányítva jutott el többszörösen a futball csúcsára.

A több mint 75 évet felölelő élettörténet bemutatása során felidéződik a modern futball fejlődése a II. világháború lezárását követő időszaktól kezdődően egészen jelenkorunk legnagyobb kihívásaiig bezáróan.

Jupp Heynckes nemcsak sportemberként, de magánemberként is kiváló példával szolgál az olvasó számára.

Arséne Wenger: Életem piros-fehérben

Arséne Wenger
Életem piros-fehérben
Ford: Szabó Christophe, Partvonal, 2020, 237 oldal
-

Arséne Wenger, az Arsenal korábbi edzője és menedzsere önéletrajzi könyvében először meséli el személyes történetét. A titokzatos, komoly tiszteletnek örvendő szakembert egyedi játékfilozófiája, sajátos értékei és a futballban alkalmazott újításai a nemzetközi sportvilág legkülönlegesebb személyiségei közé emelték. Önéletrajzából megtudhatjuk, hogyan lett a Duttlenheimből származó, elzászi kisfiú a világ egyik legsikeresebb vezetőedzője, hogyan építette fel az Arsenal legendás Invincibles csapatát, azaz a Legyőzhetetleneket, amely a 2003‒2004-as szezonban veretlenül nyerte meg az angol bajnokságot, a Premier League-et; illetve hogyan formálta át a régimódi alapokon nyugvó, hetven fős labdarúgóklubot a világ élvonalához tartozó,

több mint hétszáz embert foglalkoztató intézménnyé.

Wenger részletesen beszámol minden olyan mérkőzésről, amely fordulópontot jelentett a karrierjében, és mesél azokról a klubokról, amelyeknél edzősködött ‒ az AS Cannes-tól az Arsenalig feleleveníti a Nancynál, a Monacónál és a japán Nagoyánál eltöltött időket. Könyvében egyedi rálátást kapunk játékos- és edzői karrierjének legfontosabb pillanataira, emlékezetes győzelmeire, fájdalmas vereségeire, és számos olyan játékosról olvashatunk, akiket ő fedezett fel és kísért végig útjuk során: George Weah, Lilian Thuram, Emmanuel Petit, Thierry Henry, Nicolas Anelka vagy Robert Pires csak néhány név a sorból.

Arsene Wenger élete tele van szenvedéllyel és tanulságos leckékkel, amelyeket nemcsak az Arsenal-szurkolók vagy Wenger-kedvelők érezhetnek magukénak, de minden érdeklődő olvasó is, aki e kötetből megismerheti azokat az értékeket, amelyek huszonkét éven át vezérelték az Arsenal menedzserét egy gyökeres átalakuláson átesett labdarúgóvilágban.

Robert Beasley: José Mourinho ‒ Közelkép

Robert Beasley
José Mourinho ‒ Közelkép
Ford. Lukács Dániel, Európa, 2017, 336 oldal
-

José Mourinho kétségkívül a mai futballvilág egyik legkarizmatikusabb és legellentmondásosabb alakja. Gyakran kerül címlapokra, de nemcsak a sikerei, hanem az alakját mindig övező drámai helyzetek révén is.

Mindig nagy kluboknál dolgozott ‒ a Portónál, a Chelsea-nél, a milánói Internél és a Real Madridnál ‒, és mindenhol megtalálta a győzelmekhez és trófeákhoz vezető utat. Ő maga mindenesetre meg van győződve róla, hogy a legnagyobb menedzser a mai futballban: a „Special One”, vagyis A Különleges. De vajon az az ember, akit a pálya szélén és a kamerák előtt látunk, az igazi José Mourinho-e,

vagy inkább profin eljátszik egy szerepet a szurkolók, a játékosok, az újságírók számára?

Robert Beasley közelről követte Mourinho karrierjét attól kezdve, hogy 2004-ben Angliába érkezett. Ráadásul nem csak külső megfigyelőként: az egyik legjobb angol sportújságíró bebocsátást nyert „A Különleges” belső körébe is. És egy olyan embert talált ott, akit kevesen ismernek igazán.

Ez a könyv José Mourinho történetét mutatja be ‒ közelről, személyesen. Betekinthetünk a híres-hírhedt menedzser agyába, a csillogó kulisszák mögötti titkokba és szenvedélybe, az átigazolási manőverezésekbe a futball legnagyobb klubjainál ‒ José Mourinho nézőpontjából láthatjuk a világot.

Azt is, hogy mit gondol az ellene irányuló támadásokról, és azt is, hogyan alakult a kapcsolata Roman Abramoviccsal, a Chelsea orosz tulajdonosával, vagy miért fajul már-már tettlegességig az ellenségeskedés közte és néhány edzőkollégája (Wenger és Benítez) között. Beasleynek, a barátjának Mourinho gyakran kendőzetlenül mondta el a véleményét, s ugyanakkor erről a szókimondó, konok és gyakran egoistának látszó emberről azt is megtudjuk, hogy a családja és a barátai ‒ sőt akár a világ éhező gyermekeinek segítése ‒ még a futballnál is fontosabbak számára.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Rákosi a dísztribünről nézte végig, hogy a lelátó leszakad

Csillag Péter és Dénes Tamás Budapest futballkönyve című kötetében egymásnak adják a lasztit az örkényi abszurdba forduló és a politikai krimivel felérő olvasmányos és információgazdag történetek.

...
Nagy

Az élet giccs, a foci identitás – bemutatták Pető Péter friss kötetét

A hűség és az igazságfogalom, a síp, a tér meg az idő voltak a kulcsfogalmak  A futball nem érhet véget bemutatóján. A Turbinában megtartott házi rangadón minden kérdés lábra jött, így kedvet csinált a focis kiadványhoz a gálameccs-hangulatú sztorizgatás.

...
Kritika

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

Miközben filmszerűen kíséri végig az embermentő Fradi-csatár, doktor Borbás Gáspár életét, az Első gól a honi polgárság aranykorának és napszálltájának is nyomába ered. Borbás Barna olvasmányos, kultúrtörténeti adalékokban bővelkedő könyvében előbb a békebeli labdarúgás Wes Anderson filmjeibe illő miliője elevenedik meg, aztán ahogy a 20. század közepe felé közeledünk, egyre sötétebb árnyalatokkal szembesít bennünket a kötet, amely ezúttal nálunk a hét könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?