7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tetszik vagy sem, az Oscar-díjnak még mindig van egy varázsa – elég csak megnézni a streamingszolgáltatók kategóriáit, vagy ezt a listát, amin olyan kevésbé ismert könyvek szerepelnek, amikből Oscar-díjas film készült. Ez alkalommal azt válogattuk össze, hogy milyen Oscar-nyertes adaptációkat nézhetsz most a Netflixen. Első blikkre az a benyomásunk, hogy a Netflixnél valaki nagyon szeretheti Benedict Cumberbatch-et vagy a színész az adaptációkat, mert ő lesz a leggyakrabban felbukkanó színész a listán. 

Kódjátszma

Mit nyert: a legjobb adaptált forgatókönyv

Ebben a történelmi drámában láthatjuk Benedict Cumberbatch egyik legjobb alakítását. A film Andrew Hodges Kódjátszma - Alan Turing élete című könyve alapján készült, és a világhírű brit matematikus életébe enged bepillantást. A II. világháborúban Turing segített a brit kormánynak megfejteni a német hírszerzés kódolt üzeneteit – pontosabban az Enigma nevű gép működését. Turingot ma a számítógép-tudomány egyik atyjaként tiszteljük, ám ez nem védte meg őt a saját hazájától. A tudósról 1952-ben derült ki, hogy meleg, akkor viszont választania kellett, hogy börtönbe megy vagy hormonkezelésnek veti alá magát. Két évvel később találtak rá holtan, halála körülményei máig tisztázatlanok.

Bár a film kapott kritikákat egyes történelmi pontatlanságaiért, még többen dicsérték azért, ahogyan a mentális egészség kérdéseit kezeli, illetve ahogy bemutatja, hogy mit jelentett melegnek lenni a 20. század közepén. Cumberbatch mellett a főbb szerepekben Charles Dance, Keira Knightley és Mark Strong látható.

Henry Sugar csodálatos története

Mit nyert: a legjobb élőszereplős rövidfilm

Wes Anderson 2023-ban egy rövidfilmsorozattal jelentkezett: Roald Dahl-történeteket dolgozott fel a Netflixnek. A négy közül a leghosszabb és a legtartalmasabb a Henry Sugar volt, ami végül a rég megérdemelt Oscart is behúzta a rendezőnek. A történet hőse, egy szerencsejátékos (ismét Benedict Cumberbatch), egy legendás jógi (Ben Kingsley) segítségével tesz szert olyan mentális képességekre, amikkel megállíthatatlanná válik a nyerő szériája. A 39 perces darab gyönyörűen zongorázza végig a helyzetből fakadó következményeket. Ha pedig szereted Anderson esztétikáját, a többi filmecskét is mindenképp ajánljuk.

Jurassic Park

Mit nyert: a legjobb hang, a legjobb hangkeverés, a legjobb vizuális effektek

Téved, aki azt hiszi, hogy a dinoszauruszok évmilliókkal ezelőtt uralták a Földet – a hatalomátvétel ugyanis 1993-ban következett be, amikor Steven Spielbergnek köszönhetően letarolták a mozikat, és az összes akkori kisgyerek agyát. A Michael Crichton sikerkönyve alapján készült filmben egy csapat tudós jó ötletnek tartja, hogy klónozzák az ősgyíkokat, majd kvázi állatkertben mutogassák őket. A projekt persze tragikusan sül el, aminek az elszabadult Velociraptorok és persze a T-Rex mellett olyan generációs szállóigéket is köszönhetünk, mint például, hogy „A természet utat tör” – vagy nagyjából bármi, amit a Jeff Goldblum alakította matematikus mondott. A 30 éves filmről egy egész cikkben megemlékeztünk.

Guillermo del Toro Pinocchiója

Mit nyert: a legjobb egész estés animációs film

Amikor kiderült, hogy a fantasztikus horrorvízióiról ismert Guillermo del Toro is elkészíti a maga Pinocchióját, biztosak voltunk benne, hogy ez valami egészen más lesz, mint a 100 éves Disney rajzfilmje. Nem mintha baj lenne az 1940-es klasszikussal, de azért van az alaptörténetben épp elég olyan félelmetes részlet (gondolj a szamarakra!), ami del Toro kezében egészen máshogy mutatott.

Az öreg Gepetto fából faragott fiának történetét eredetileg Carlo Collodi írta meg gyerekregényként a 19. századi nevelés szellemében – del Toro viszont a fasiszta Olaszországba emelte át a cselekményt (te jó ég, mennyire félrevezető ez a fenti előzetes!). A stop-motion technikával készült filmben pedig a szereplőknek olyan világsztárok adták a hangjukat, mint Ewan McGregor, Tilda Swinton, Cate Blanchett és Christoph Waltz.

Szigorúan bizalmas

Mit nyert: a legjobb női mellékszereplő, a legjobb adaptált forgatókönyv

Curtis Hanson 1997-es filmje a bemutatása évének nagy dobása volt, kapott is kilenc Oscar-jelölést. James Ellroy eredeti, hard boiled krimije az 1950-es évek Los Angelesébe vezet, és gyakorlatilag a jó és a rossz zsaruk harcát látjuk benne. A film pedig tökéletes lenne páros vetítésen a Kínai negyeddel együtt, hiszen ugyanazt a nyomasztó, de mégis lebilincselő neonoir stílust hozzák. A főbb szerepeket az akkor csúcson lévő Guy Pearce, Russell Crowe és Kevin Spacey alakította, a rendező pedig nagyon ráérzett a műfaj és Ellroy sötét hangulatára. Kim Basinger viszont gyakorlatilag ellopta a show-t, meg is kapta az alakításáért az Oscart. Az már csak egy érdekes kis fricsa, hogy maga Ellroy egyébként utálja ezt a filmet.

Joker

Mit nyert: a legjobb férfi főszereplő, a legjobb eredeti filmzene

Todd Phillips 2019-es filmje némiképp kakukktojás, hiszen konkrét sztori alapanyaga nincs, viszont a képregény történetének leghírhedtebb gonosztevőjének, Jokernek meséli el az alternatív eredettörténetét. (Batman ősellenségének nagybetűs eredettörténetét Alan Moore-nak és az 1988-as A gyilkos tréfának köszönhetjük.)

A Joker nagy dobása az volt, hogy egy rögrealista kortárs drámába helyezte főszereplőjét, és azt láttuk, hogyan hagyja magára az szociális ellátási rendszer és a társadalom a mentális és anyagi problémákkal küzdő Arthurt. Az őrületbe zuhanó férfit alakító Joaquin Phoenixet pedig még úgy is lenyűgöző volt nézni, hogy a film azért némiképp didaktikusra sikerült. A Joker 2-ről itt írtuk meg, mit lehet már most tudni.

A kutya karmai közt

Mit nyert: a legjobb rendező

Benedict Cumberbatch nyitotta a sort, vele is zárunk. A film Thomas Savage 1967-es regényéből készült, és a húszas évek vidéki Amerikájában ütköztet kétféle szemléletet. A vadnyugatnak leáldozott, a montanai cowboyélet viszont még mindig kemény, főleg, ha valakinek a saját fogalmai szerint férfiatlan takargatnivalója van. Phil Burbank (Cumberbatch) így durva ellenségességgel fogadja, amikor a nála jóval kedvesebb és a haladás mellett elkötelezett fivére egy művelt asszonyt és annak érzékeny fiát hozza a házukba. Elindul az akaratok háborúja, amire végül egy részben meglepő csavar tesz pontot. A korábban a Zongoraleckével (1993) világhírt szerzett Jane Campion volt az első nő Hollywood történetében, akit kétszer jelöltek rendezésért Oscarra – és mindkétszer el is hozta. A filmről ebben a podcastban beszélgettünk és itt írtunk róla.

(Mashable)

Nyitókép: Warner Bros./InterCom

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 kevésbé ismert könyv, amiből Oscar-díjas film készült

Közeleg az Oscar-gála: olyan köteteket ajánlunk, melyek nyertes filmek alapjául szolgáltak.

...
Hírek

Az Oppenheimer tarolt, mi pedig új magyar Oscarnak örülhetünk

Christopher Nolan filmje hét szobrot nyert a 96. Oscar-gálán, ahol a legjobb production design kategóriában díjazták Mihalek Zsuzsát, a Szegény párák berendezőjét is.

...
Podcast

Oscar 2024: Barbie, Oppenheimer vagy egy nevető harmadik győz a csatában?

Megnéztük és megvitattuk a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díjára jelölt filmeket a Barbie-tól a Szegény párákig, szóba került Frankenstein, Prométheusz és azok a kontrollálhatatlan nők is, akik kitörnek a felállított keretekből. Podcast.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.