Ishiguro eltemetett óriásáról Guillermo Del Toro forgat animációs filmet

Ishiguro eltemetett óriásáról Guillermo Del Toro forgat animációs filmet

sa | 2023. március 01. |
Kazuo Ishiguro
Az eltemetett óriás
Ford. Falcsik Mari, Európa, 2018, 542 oldal
-

A nagy kritikai sikert aratott Pinocchio után Guillermo Del Toro visszatér az animációhoz, és a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro 2015-ös regényét, Az eltemetett óriást dolgozza fel. A Deadline nyomán a Tor azt írja, hogy a Del Toro a Netflixnek készít stop-motion animációt a ShadowMachine animációs és produkciós céggel. A rendező a film producere és Dennis Kelly mellett társírója is lesz.

Stop-motion animáció

Ez egy olyan animációs eljárás, amikor a látottakat képkockánként rögzítik, és utána a kockákat mozgóképpé dolgozzák össze. A hagyományos filmfelvétellel szemben nem az események valós idejében történik a rögzítés (tehát nem például mozgó bábokat filmeznek le), hanem állóképek fotóit fűzik egymás után. A számítógépes technológia mostani fejlettsége előtt így készült a legtöbb animációs film, de ma is láthatunk különleges darabokat. Így készült például A halott menyasszony, a Coraline és a titkos ajtó, Frankenweenie - Ebcsont beforr vagy a Kubo és a varázshúrok is.

Del Toro a Deadline-nak azt nyilatkozta, hogy azért választották a stop-motion technikát, mert azzal összetett történeteket mondhatnak el és határok nélküli világokat építhetnek.

Az eltemetett óriásban egy idős házaspár, Axl és Beatrice történetét ismerjük meg, akik az Arthur király utáni Angliában bolyonganak. Ezen a földön mindenki elveszítette a hosszú távú memóriáját, így a házaspár is úgy indul meglátogatni a fiukat egy közeli településen, hogy nem tudják könnyen felidézni az arcvonásait. Az út során aztán sokféle emberrel találkoznak és többféle kihívással kell szembenézniük. A regény a hét könyve volt nálunk, cikkünket itt olvashatod róla.

Sárkányok, ogrék és koboldok lakják az amnéziás Britanniát
Tovább olvasok

A bemutató dátumáról még nincs hír, de mivel a stop-motion technika sok munkával jár, várhatóan még évek telnek el, mire láthatjuk a filmet.
Közben várható egy másik Ishiguro-feldolgozás is: a Ne engedj el… című regényéből ezúttal sorozatot készítenek. A könyv egy bentlakásos, sajátos szabályokkal működő iskolában játszódik, amelynek diákjai tudják, hogy különlegesek – ám, hogy miben, azt csak évekkel később értik meg. A regény 2005-ös megjelenését követően rövid időn belül több jelentős irodalmi díjat is elnyert, és a Time magazin beválogatta a száz legjobb angol nyelvű regény közé.

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

A Nobel-díjas írónak nemrég jelent meg angolul új regénye, a Klara and the Sun, amelynek narrátora egy robot. 

Tovább olvasok

Kazuo Ishiguro legutóbbi regénye, a Klara és a Nap 2021-ben 10. volt az év könyve listánkon. A regényről, amit Barack Obama is felvett a nyári olvasmánylistájára, Steven Spielberg pedig megvásárolta a megfilmesítési jogait, akkor azt írtuk: "Falcsik Mari fordításában olvasható regény olyan, mintha disztópia lenne, de valójában nem az, mert a technológia, a mesterséges intelligencia vagy a robotizáció a hétköznapi életünk része, ahogy azt sem kell részletezni, hogy változtatta meg a személyközi kommunikációt a technológia folyamatos változása. Ishiguro Klaraja rajongja a Napot, minden apró részletet megfigyel, nyitottan fordul a világhoz, hiszen majdnem a nulláról tanulja azt, csupán egy alap adatmennyiséget programoztak be neki korábban. A technika világában fontos kérdés, hogy mi tesz valamit vagy valakit emberivé, hogyan viszonyulunk az emlékekhez, ha azok egyébként egy tabletről letölthetőek."

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Sorozat készül Kazuo Ishiguro regényéből

Jó tíz évvel a Ne engedj el… filmes feldolgozása után most sorozat készül a Nobel-díjas író regényéből.

...
Hírek

Barack Obama Franzent és Ishigurót is olvasott 2021-ben

Már hagyománynak számít, hogy az év utolsó napjaiban Barack Obama megosztja, mik voltak számára a legmeghatározóbb könyvek. 

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

A Nobel-díjas írónak nemrég jelent meg angolul új regénye, a Klara and the Sun, amelynek narrátora egy robot. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
...
Gyerekirodalom

A legjobb gyerekkönyvek 2024 tavaszán – piciknek, nagyobbaknak és kamaszoknak

A tavasz kezdetével egy időben a gyerekkönyvkiadók is megélénkültek, és egyre több izgalmas gyerekkönyv lát napvilágot ‒ ezekből válogattunk egy csokorra valót.