Roald Dahl műveinek megváltoztatása ellen emelte fel a szavát Wes Anderson

Roald Dahl műveinek megváltoztatása ellen emelte fel a szavát Wes Anderson

A pénteken, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott, The Wonderful Story of Henry Sugar eddig kizárólag elismerő kritikákat kapott. A rendezője pedig pár napja egy sajtótájékoztatón azt fogalmazta meg, hogy szerinte nem lenne szabad utólag módosítani a sértőnek ítélt kifejezéseket Dahl műveiben.

vn | 2023. szeptember 05. |

„Íme, egy újabb fontos darab a rendező pályáját végigkísérő, az értelmetlen világban saját magát megérteni vágyó figurákról szóló filmek között” – lelkesedett az IndieWire kritikusa röviddel a The Wonderful Story of Henry Sugar szeptember 1-jei premier után. A Little White Lies a Roald Dahl-adaptáció főhősének vezetéknevével, illetve a film 39 perces játékidejével játszott el, amikor azt írták: „ízletes kis falat készült, amelynek minden morzsáján érződik a szeretet”. A Daily Telegraph pedig minden idők legfontosabb Dahl-értelmezőjének nevezte Wes Andersont, szóval egyértelműen levette a lábukról a kritikusokat a szeptember 27-étől a Netflix műsorán is látható Roald Dahl-adaptáció.

Wes Anderson újabb Roald Dahl-adaptációja szeptemberben érkezik a Netflixre
Wes Anderson újabb Roald Dahl-adaptációja szeptemberben érkezik a Netflixre

A Benedict Cumberbatch főszereplésével készült, The Wonderful Story of Henry Sugarban feltűnik Ralph Fiennes, Sir Ben Kingsley és Richard Ayoade is, a világpremiert pedig jövő pénteken, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

Tovább olvasok

A premier napján tartott sajtótájékoztatón a walesi születésű szerző A fantasztikus Róka úr című művét 2009-ben feldolgozó rendező elmondta, hogy a mostani darabot egy négyrészes, Roal Dahl írásait feldolgozó antológia első epizódjának szánja.

Amikor arról kérdezték Wes Andersont, mi a véleménye Dahl angliai kiadójának néhány hónappal ezelőtt tett lépéséről, hogy mostanra már sértőnek ítélt kifejezéseket cseréltek le az író műveiben, Anderson így válaszolt: „Ha arról kérdeznének, megengedjük-e Renoirnak, hogy átdolgozza valamelyik festményét, azt mondanám, hogy nem. Hiszen már befejezte azt.” Nyomatékosította, hogy szerinte a kész műalkotásokat nem szabad módosítani, majd így zárta gondolatait:

„Hiszen természetesen a szerzőn kívül senki másnak nincs hozzá joga, hogy átírja mások könyveit.”

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk a Könyvesen, világszerte nagy felhördülést keltett, amikor év elején híre ment, hogy a brit Puffin Books a politikai korrektség és az érzékenység jegyében átírt bizonyos kifejezéseket Roald Dahl klasszikusaiban. A vita súlyát jól mutatja, hogy olyan írók is megszólaltak az ügyben, mint Salman Rushdie, aki abszurd cenzúrának nevezte a lépést, és még a brit miniszterelnök szóvivője is kifejtette véleményét a témában.

A bírálatokra reagálva a Puffin bejelentette, hogy kiadják a Roald Dahl Classic Collectiont, azaz az író klasszikusainak gyűjteményét, amelyben változatlan szöveggel jelennek majd meg Dahl szövegei. A két típusú könyv ‒ azaz a régebbi variáció és a módosított ‒ így jelenleg egyszerre van forgalomban.

Forrás: Guardian, Good Housekeeping

Nyitókép: Netflix

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amerikában nem tervezik a Roald Dahl-szövegek megváltoztatását

Világszerte elég nagy felhördülést keltett, amikor pár napja híre ment, hogy a brit Puffin Books átír bizonyos kifejezéseket Roald Dahl klasszikusaiban. Most megszólaltak az amerikai, a francia és a holland kiadók is.

...
Hírek

Salman Rushdie abszurdnak nevezte Roald Dahl gyerekkönyveinek „cenzúráját”

Roald Dahl gyermekkönyveinek brit kiadója több regényben is átírt kifejezéseket az érzékenyebb olvasók kedvéért. Sokan ezt az írói szabadságot sértő cenzúraként értelmezik.

...
Hírek

Roald Dahl netflixes pénzéből rasszizmusellenes alapítványokat támogatnak

Dahl még életében elismerte, hogy antiszemita, a család 2020-ban bocsánatot kért.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.