James Ellroy utálja a könyvéből készült filmet

ro | 2023. április 27. |

James Ellroy nem finomkodott, amikor a Los Angeles-i Könyvfesztiválon a Szigorúan bizalmas című regénye adaptációjáról kérdezték. A 75 éves szerző beszélgetőtársa Michael Connelly krimiíró volt, akinek kérdésére Ellroy elismerte, hogy az emberek általában szeretik a Szigorúan bizalmas filmváltozatát, viszont ő maga bukásnak tartja (mégpedig „a legmagasabb szinten”), a benne szereplő Russell Crowe-t és Kim Basingert pedig gyengének nevezte. Ellroy hozzátette: már úgy érzi, ócsárolhatja a filmet, mivel annak rendezője, Curtis Hanson halott.

A Szigorúan bizalmas 1990-ben jelent meg, ez volt Ellroy L.A. Kvartettjének (Fekete Dália, A nagy sehol, Szigorúan bizalmas, Fehér jazz) harmadik része, amelyben az eddigiekhez hasonlóan szintén kisstílű és nagypályás bűnözők, alvilági gyilkosok, rettenthetetlen és megvesztegethetetlen, vagy épp korrupt zsaruk, és a végzet asszonyai tűnnek fel. A könyvből készült filmet 1997-ben mutatták be, ami hatalmas siker lett, kilenc Oscarra jelölték, és az alkotók meg is nyerték a legjobb adaptált forgatókönyvnek meg a legjobb női mellékszereplőnek (ő volt Kim Basinger) járó aranyszobrot. Ellroy már a rendező 2016-ban bekövetkezett halála után pedzegetni kezdte, hogy nagyon vegyes a véleménye a filmről, de akkor nagyjából megelégedett annyival, hogy problematikusnak nevezte azt.

A mostani beszélgetésen amúgy Ellroy magát az amerikai Dosztojevszkijként definiálta, és elismerte, hogy alig olvasott olyan könyvet, amit nem amerikai szerző írt. Ízlése fókuszában egyértelműen Los Angeles áll, és könyvei a város és a város rendőrsége iránti szeretetéről szólnak.

Forrás: Variety

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A háborús hisztéria, a kollektív bűnbakkeresés és a sorozatos árulás regénye a Perfídia

...
Hírek

James Ellroy, a tévé és egy kutya

...
Nagy

Öt könyv, melyeket valódi bűnesetek ihlettek

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: Hogyan jutottam el a tajgába? (Megjegyzések személyességről és a társadalmi realitásról)

Kiss Tibor Noé esszésorozatának első részében saját könyvein végigtekintve mutatja meg az olvasónak, milyen változatos módokon fogalmazthatók meg a személyes tapasztalatok.

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]