Joker 2: Íme, 5 érdekesség, amit már most tudhatsz a filmről

Joker 2: Íme, 5 érdekesség, amit már most tudhatsz a filmről

Kijött a Joker 2 előzetese, és azonnal felrobbantotta az internetet. Lady Gaga és Joaquin Phoenix kettőse brutális románcot ígér, ami ismét lángokba borítja Gotham városát. Összegyűjtöttük, amit már most lehet tudni az érkező filmről.

sa | 2024. április 10. |

Itt a Joker 2 előzetese, a Kétszemélyes téboly (az eredeti Joker: Folie À Deux) alcímet viselő film pedig ez alapján ismét emlékezetes moziélményre lesz.

Honnan indult az új Joker?

A Joker 2019 egyik izgalmas bemutatója volt, Todd Phillips író-rendező ugyanis eltávolodott a szűken értelmezett Batman-hagyománytól, és egészen új előzménytörténetet mesélt a képregények leghíresebb gonosztevőjéről.

A főhőst itt Arthur Flecknek hívják, a társadalom peremén él magányosan és szűkös anyagi körülmények között, mentális problémáival pedig magára hagyja a szociális ellátórendszer. A film didaktikus, de már csak Phoenix alakítása miatt is erős tanmese arról, hogy mi történik, ha a társadalom elfordul az elesettektől. Phoenix egyébként megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart a Jokerért, a filmet pedig most meg tudod nézni a Netflixen.

Joker egy instabil elme összeomlásának története,végén azt látjuk, hogy Fleck elégedetten figyeli az anarchiába süllyedő gothami utcákat, hiszen a zűrzavart közvetve ő szabadította el a városban. Miközben a tömeg üvöltve ünnepli őt, Fleck a saját vérével rajzol mosolyt az arcára: megszületett Joker.

De miről fog szólni a Joker 2.?

A Kétszemélyes téboly fő attrakciója természetesen Joker párja, Harley Quinn érkezése, akit Lady Gaga alakít. 

Flecket a korábbi akciói miatt az Arkham elmegyógyintézetbe zárják és kezelik (mármint megpróbálják). Harley Quinn pedig a képregényekben az intézmény egyik fiatal pszichiátere, aki beleszeret páciensébe. Az előzetes viszont egyértelművé teszi, hogy Harley is páciens, aki éppen egy zenés terápián vesz részt, amikor Fleckkel meglátják egymást. A kölcsönös vonzódás egyértelmű, Harley pedig egy későbbi jelenetben odasúgja Flecknek, hogy lépjenek meg együtt. 

Az világos, hogy ez a film is elég erőszakos lesz, kérdés, hogy bele tudnak-e sűríteni annyi drámát, mint amivel az első rész ábrázolta Fleck fokozatos összeomlását. Persze egyáltalán nem biztos, hogy a Joker 2-ben ez lesz a cél. Már most látható ugyanis egy másik erős jellegzetessége is.

A zene fontos lesz

A zene már a Jokerben elég meghatározó volt (a másik Oscart ezért kapta), a folytatásban pedig több dolog utal arra, hogy ezt még jobban felcsavarják:

  • Lady Gaga szerződtetése – ráadásul miatt fogadni mernénk rá, hogy énekelni is fog.
  • Amikor először meglátják egymást, valaki éppen arról beszél a zeneterápiás csoportban, hogy a zenét arra használjuk, hogy egésszé tegyen minket és így egyensúlyozzuk ki a belső töréseinket.
  • Az előzetesben többször látjuk Jokert és Harleyt táncolni, miközben Jackie DeShannon 1965-ös What The World Needs Is Love feldolgozása szól.

A Kétszemélyes téboly operatőre, Lawrence Sher egy kijelentése nyomán röppent fel pár hete a pletyka, hogy a film esetleg musical lesz. A rendező ezt részben cáfolta, mondván, hogy sohasem kezelték teljesen musicalként a filmet, viszont a zene nagyon fontos lesz benne. 

A Joker 2-ben amúgy 15 feldolgozás szerepel majd különböző musicalekből, és lehet, hogy egy-két eredeti betétdalt is hozzájuk csaptak. Emellett Hildur Guðnadóttir új szerzeményeit is hallhatjuk, ő kapta az Oscart az első rész zenéjéért.

Kik szerepelnek még a filmben?

Már az előzetesben láthatjuk felvillanni Brendan Gleesont, aki legutóbb A sziget szellemeiben akított hatalmasat, de rengetegszer láthattad már az Erőszakiktól a Harry Potter-filmeken át A rettenthetetlenig. Gleeson a saját bevallása szerint konkrétan Phoenix alakítása miatt csatlakozott a projekthez – a két színész korábban M. Night Shyamalan A falu című filmjében játszott együtt, Gleesont viszonyt annyira lenyűgözte kollégája a Jokerben, hogy nem kellett kétszer kérni. Úgy fogalmazott: 

„Az volt az egyik legelképesztőbb teljesítmény, amivel valaha találkoztam”.

Szintén játszik a filmben Zazie Beetz (A kör bezárul, Atlanta), aki az első filmből tér vissza Fleck egyik szomszédjaként.

Mikor kerül mozikba a Joker: Kétszemélyes téboly?

Október 3-án.

(IGN, IGN, Collider)

Nyitókép: DC Studios/Warner Bros.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Batgirl retteg, Joker nagyon gonosz - a rajongók kiakadtak, a DC Comics visszavonta a borítót

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Nagy

Így született Batman ellenlábasa ‒ 5 szemet gyönyörködtető képregény

Újragondolt orwelli disztópia és a magyar képregényrajzolás klasszikusa. Egy legendás antihős születése az emberiség történetének legsúlyosabb nukleáris tragédiája. Íme, öt frissen megjelent, művészien megrajzolt képregény.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!