Wes Anderson újabb Roald Dahl-adaptációja szeptemberben érkezik a Netflixre

Wes Anderson újabb Roald Dahl-adaptációja szeptemberben érkezik a Netflixre

A Benedict Cumberbatch főszereplésével készült, The Wonderful Story of Henry Sugarban feltűnik Ralph Fiennes, Sir Ben Kingsley és Richard Ayoade is, a világpremiert pedig jövő pénteken, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

vn | 2023. augusztus 25. |

A napokban még vetítik a hazai mozik Wes Anderson júniusban bemutatott, Asteroid City című filmjét, jövő pénteken pedig máris bemutatják Velencében az amerikai rendező-forgatókönyvíró legújabb alkotását, a Roald Dahl 1977-ben megjelent novellája alapján készült, 39 perc játékidejű The Wonderful Story of Henry Sugart.

Roald Dahl a gyerekirodalom állócsillaga, pedig antiszemitizmussal és nőgyűlölettel is vádolták
Roald Dahl a gyerekirodalom állócsillaga, pedig antiszemitizmussal és nőgyűlölettel is vádolták

Páratlan siker és szalonképtelenség - mindez a kettősség egyszerre jellemzi Roald Dahl örökségét és megítélését, ennek az egyik leglátványosabb jele pedig az volt, amikor családja a múlt év végén bocsánatot kért az író antiszemita megjegyzéseiért.

Tovább olvasok

Wes Anderson nem először készít filmet a brit szerző írásai alapján, a 2009-ben bemutatott stop-motion animációja, A fantasztikus Róka Úr ugyancsak Roald Dahl-adaptáció. A júniusban, az IndieWire-nak adott interjúban a rendező úgy fogalmazott, már régóta szerette volna feldolgozni Henry Sugar történetét, de nemigen találta a megfelelő formátumot,

2021-re azonban megbizonyosodott róla, hogy a novella mozgóképre alkalmazásához tökéletes a fél-játékfilmnyi idő.

A The Wonderful Story of Henry Sugar először Dahl 1977-ben megjelent, a többi írásához képest valamennyivel idősebb olvasóknak szánt, The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More című kötetében volt olvasható. A novella egy jómódú szerencsejátékos történetét meséli el, aki tudomást szerez arról a cirkuszi attrakcióként turnézó különös alakról, aki bekötött szemmel is képes látni. Mivel ez Henrynek sem jönne rosszul, egy indiai guru segítségével nekiveselkedik, hogy elsajátítsa ezt a különleges képességet ‒ elsősorban amiatt, hogy olvasni tudja a pókerasztalnál a kártyapartnerei lapjait.

-

A filmben Benedict Cumberbatch játssza a címszereplőt, Ralph Fiennes pedig Roald Dahlt alakítja majd. Anderson a 2007-es Hotel Chevalier című rövidfilmjéhez hasonlította a The Wonderful Story of Henry Sugart, amelyet szintén a Velencei Filmfesztiválon mutattak be. A Netflix bejelentése szerint a Dahl-adaptáció szeptember 27-étől lesz elérhető a streaming-platformon.

Forrás: Pitchfork

Nyitókép: Netflix

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Netflix megszerezte Roald Dahl életművét

Története egyik legnagyobb üzletét ütötte nyélbe a Netflix, miután megvette Roald Dahl életművét, így a streaming-szolgáltató olyan népszerű történetek saját verzióit készítheti el a jövőben, mint A fantasztikus Róka úr vagy A barátságos óriás.

...
Hírek

Könyv készült Wes Anderson varázsvilágáról – itt a trailer!

...
Kritika

Felnyitottuk Wes Anderson agyát

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját