Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Sőt, annál jóval több: forradalmár, mecénás, stílusikon és életmód-tanácsadó. Már életében számtalan pletyka és történet keringett róla, a halála óta eltelt kerek ötven évben pedig csak színesebb és izgalmasabb lett a Chanel-saga. Ellentmondásos karakterének köszönhetően egyrészt kiváló antihős, akit ezer és egy ok miatt lehet kárhoztatni. Másrészt remek példakép, akinek sommásan megfogalmazott jótanácsai generációk óta nagy népszerűségnek örvendenek – még ha a gyakorlatban már jóval kevesebben is alkalmazzák őket. Az igazi tanulságokat mégsem ezek a gyakran citált mondatok tartogatják, hanem Chanel maga, karrierje, élete. Bő száz évvel párizsi színre lépését követően, még ma, a 21. század elején is hatalmas inspirációs forrás lehet, függetlenül attól, hogy pro vagy kontra olvassuk életrajzát.

Szeder Kata | 2021. április 28. |

„Ahhoz, hogy pótolhatatlan legyél, másnak kell lenned” szól Chanel egyik híres idézete, de a rossz nyelvek szerint az ilyen és ehhez hasonló, már-már szállóigévé vált bölcsességek, igazából nem is őt, hanem barátja és régi szeretője, a költő Pierre Reverdy szellemességét dicsérik. Állítólag a ‘30-as években közösen összeírtak pár frappáns megjegyzést, amikkel aztán Coco az őt kérdezgető újságírók előtt brillírozhatott. Kezdve azzal, hogy „minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned”, egészen odáig, hogy „a divat változik, a stílus örök”. Hogy mindez igaz-e vagy sem, valószínűleg nem fog kiderülni, mint ahogy Gabrielle „Coco” Chanel lénye is csupa rejtély.

-

Horst P. Horst: Coco Chanel, 1937

Már életében sokat tett azért, hogy misztifikálja történetét, de a halála óta eltelt fél évszázad csak tovább gazdagította a róla keringő, vélt vagy valós információkból építkező legendáriumot. Csupán címszavakban nézve is izgalmas a paletta: a világ talán legismertebb divattervezője, aki kiszabadította a női testet a fűző szorításából, a kis fekete” feltalálója és az első igazi, mesterségesen előállított parfüm megalkotója, náci kém, Winston Churchill jó barátja, social climber” és társasági díva, mecénás, üzletasszony, szerető, a fekete-fehér elegancia nagyasszonya, az örök mademoiselle. Attól függően, hogy épp a stílusos self-made woman, a boldogtalan szerelmes vagy a számító kollaboráns történetére vágyunk, kedvünkre válogathatunk a nemzetközi könyvpiacon szinte évente megjelenő életrajzi ihletésű könyvek közül. Itthon legutóbb a 21. Század Kiadónál jelent meg róla egy regény Párizs királynője címmel, aminek cselekménye főként az 1940-es évek megszállt Franciaországban játszódik, de a visszaemlékezésekből kibontakozik Chanel gyermekkora, fiatalsága, személyes döntéseinek és viselkedésének főbb mozgatórugói. (ITT bele is olvashatsz a könyvbe.)

Palemla Binnings Ewen
Párizs királynője
Ford.: Perlényi-Chapman Eszter, 21. Század Kiadó, 2021, 416 oldal
-

A sok életrajzi könyv dacára az valószínűleg örökre talány marad, hogy milyen is volt valójában. Annyira szégyellte származását, keserves gyermekkorát, az árvaházi éveket, a kitartott fiatal nő szerepét, hogy szabályosan sportot űzött múltjának elmismásolásából. Hangzatosabbnál hangzatosabb eredetmítoszokat” kreált, amiket tovább cifráztak a róla keringő pletykák. Így aztán tényleg csak az utókor jóhiszeműségén múlik, hogy a kirakós egymásnak sokszor ellentmondó darabkáiból mit illeszt be a Chanel-mítosz szövetébe. Éppen ezért Chanel annyiféle, amennyien mi magunk is: mindenkinek más tanulságokkal és mondanivalóval szolgál. Az biztos, hogy egy karakán teremtés volt, intelligens, szókimondó, éles nyelvű, de nem mindig a legjobb fej, és sokszor nem is kimondottan lojális. De ennek dacára, vagy éppen ezért, gyarlóságában nagyon is emberi számos vitatható és pozitív érdemmel.

„Imádok kritizálni. Ha egy nap nem kritizálok többé, számomra vége az életnek”

ismerte be egyik életrajzírójának, Paul Morand-nak. Bár rengeteg, anno forradalminak számító és ma is népszerű kreálmányt hagyott ránk, hozzá pedig használati utasítás gyanánt stílus- és életmód tanácsokat, igazából sokkal fontosabb az az örökség, alapelv-háromság, ami egész lényét és munkásságát is meghatározta, és ami még annál is inspirálóbb, mint gyakran idézett bonmot-jai.

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]
Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.

Tovább olvasok

1. „Nem tetszett az életem, hát alkottam egy újat” 

Élete vége felé Chanel több ízben is megpróbálkozott, hogy társszerzők segítségével megírja a  memoárját, viszont valamennyi kísérlet csúfos kudarcba fulladt. Annyira átszabta élete történetét, hogy igazából pont a lényeg maradt ki ezekből a mesékből: az, hogy ő tényleg fityiszt mutatott a neki szánt sorsnak és hatalmas elszántsággal és munkával felépítette saját magát. Gabrielle Bonheur Chanel 1883-ban egy nyugat-franciaországi vándorkereskedő és egy vidéki varrólány vadházasságából született, gyerekkora állandó költözködés és úton levés volt, majd 12 éves korában, anyja halálát követően, nővérével és húgával egyetemben az apja őt is árvaházba adta, mert nem akart tovább vacakolni a családfenntartással. 

Az apácáknál eltöltött évektől kezdődően Gabrielle dacos elszántsággal dolgozott saját életén.

Legfőbb vágya saját anyagi függetlenségének megteremtése volt, és hogy többé ne nézhesse le senki se származása, se képzettsége, se pedig a kor szépségideáljától eltérő megjelenése miatt. A zárdát követően varrónőként dolgozott Moulins-ban, de mivel többre vágyott ennél, kisebb fellépésekkel, énekléssel egészítette ki jövedelmét. 3-4 sanzonos repertoárjának állandó darabja volt a Ko Ko Ri Ko, a Scala nagy sikere, illetve a Qui qu'a vu Coco (Ki látta Cocót) című dal ekkor ragadt rá a Coco becenév is, amit inkább csak elviselt, mintsem szeretett. A fellépések során, 1906-ban találkozott Étienne Balsan lovastiszttel, aki meghívta őt vidéki kastélyába. 

-

Coco Chanel 1909-ben

Gabrielle hamar belátta, hogy a szeretői státusz csak ideig-óráig biztosít kényelmes életet, és sértette az is, hogy bár a bohém vendégeskedések körülrajongott háziasszonya volt, a birtokon kívül minden fontosabb társasági eseményen háttérbe kellett vonulnia, mintha ott se lenne, nem is létezne. Bár tisztában volt kivételes helyzetével, dühítette a kettős mérce, aggasztotta anyagi kiszolgáltatottsága, és kereste a lehetőségét annak, hogyan állhatna a saját lábára. Ezekben az években ismerkedett meg élete nagy szerelmével, az angol úri körökből érkező, bár kétes származású Arthur Capellel, akit mindenki csak Boy-nak szólított. A férfi nemcsak bátorította, de támogatta is abban, hogy új és önálló életet kezdjen, de tény, hogy ehhez szüksége volt mind Capel, mind pedig Balsan segítségére.

„Életem legnagyobb szerencséje volt, hogy találkoztam vele: olyan lényre akadtam benne, aki nem szegte kedvemet és bátorságomat (...) értett hozzá, hogy kibontakoztassa bennem azt, ami egyedi, a többi rovására”

 vallotta be Morand-nak évtizedekkel később.

Chanel a két férfi támogatásával nyitotta meg 1910-ben az akkor még csak kalapokat kínáló szalonját a párizsi Cambon utca 21. szám alatt. Persze egyből rá lehetne sütni a billogot, hogy így aztán bárki tud boldogulni, de 110 évvel ezelőtt, nőként, ráadásul ilyen származással esélye sem lett volna férfi segítség nélkül saját vállalkozást indítani, vagy akár csak hivatalos ügyeket intézni. Ugyan hálás volt a segítségért, hajtotta a dacos önérzet, hogy mielőbb visszafizesse a banki biztosítékul kapott kezdeti tőkét. 6 év elteltével már a saját bevételéből gazdálkodott és építkezett, és lett mindaz, amit a Chanel név az 1920-as évektől kezdődően ma is jelent, egyértelműen az ő érdeme. Vagány egyszerűségével teljesen felforgatta a divatvilágot, tökéletesen ráérzett a korszellemre és élete végéig azt tartotta szem előtt, hogy mire is van szüksége úgy igazából a nőknek. „Ez a fiatal fiú (sic) még megtáncoltat minket” jegyezte meg róla a századforduló egyik legkelendőbb divattervezője, Paul Poiret, és Coco egy látványos diadalúttal be is teljesítette a jóslatot. 

-

Chanel 1925-ben

2. A kevesebb, több

Igazából ebben áll a Chanel-stílus lényege, amivel igazi lavinát indított el nemcsak a divatot, de a női szerepeket és lehetőségeket illetően is. Az egész onnan indult, hogy fiatal lányként neki nem tetszett és szerinte nem is állt jól a századforduló befűzött, fidres-fodros divatja, ezért aztán kitalált magának egy olyat, ami sokkal jobban passzolt filigrán, a kor ideáljához képest túlságosan is fiús alkatához.

Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam.”

(Megint csak: nem tetszett, ami volt, kreált valami újat.) Arról nem is beszélve hogy az akkor divatos sziluett eléréséhez konkrétan kalodába kellett zárni a női testet, amiben lélegezni is alig lehetett, nemhogy mozogni, önállóan létezni. Elég végignézni az elmúlt pár száz év portréit, divatillusztrációit, hogy vázlatos képet kapjunk arról, egy-egy kor milyen szerepet szánt a nőknek. Izgalmas a ritmus, a periodika: például a szinte mozgásképtelenségig díszített rokokó sziluettek után jön egy könnyed empire (a kettő közötti rövid átmeneti időben volt egy francia forradalom, illetve a szabadság, egyenlőség, testvériség eszmeiségének alkotmányos rögzítése), hogy aztán egyre szorosabb fűzőkbe szorítsák vissza megint a női testet, ami számtalan szervi deformációhoz, légzési nehézséghez, és sokszor halálos kimenetelű tüdőbetegséghez vezetett. Éppen ezért elsőként a 19. század második felének orvosai szólaltak fel a fűző viselése ellen, viszont egészen az első világháborúig kellett várni, hogy elkezdődjön az érdemi változás, és vele megszülessen a 20. századi nő.

Chanel Deauville-ben, 1913-ban

A fűzőtől való megszabadulás, hogy végre szabadon lehet lélegezni (szó szerint), segítség nélkül öltözködni, jönni-menni, illetve a saját test birtoklásának öröme és felelőssége persze csak egy lépés volt ebben a folyamatban, de olyan lavinát indított el, ami aztán az élet számos más területén is változásokat generált. Bár Chanelnek vitathatatlan érdemei voltak ebben az átalakulásban, igazából nem ő, hanem Paul Poiret volt az, aki elsőként levetette” a nőkkel a fűzőt, viszont a kényelmes és funkcionális ruhák divatját már Coco teremtette meg. Csakis olyan darabokat tervezett kezdetben magának, majd 1913-tól már vásárlóinak is , amik tökéletesen alkalmazkodtak a nők egyre dolgosabb hétköznapjaihoz, illetve azoknak a feladatoknak az elvégzéséhez, melyek a férfiak hadba vonulásával szintén rájuk hárultak.

A sors eszköze voltam a szükséges nagytakarításhoz.”

Élete végéig elsőként mindig magán tesztelte ruháit. Ha bármi is akadályozta a szabad mozgásban, kényelmetlen vagy szűk volt, visszaküldte a próbababára. Új, korábban csak a férfiak ruhatárában használt anyagokat emelt át a női gardróbba, mint például a kényelmes és olcsó pamutdzsörzét, vagy később a tweedet. Szabályosan kivágta a nőket a felesleges cicomákból, inkább tépett, mint varrt, legfőbb munkaeszköze, az ollója, egy elegáns szalagra akasztva mindig ott lógott nyakában, ha dolgozott.

-

Roger Schall: Coco Chanel, 1937

A második világháború kitörésekor bezárta szalonját, mondván nincs most helye a divatozásnak, és egy hatalmas szürke fejezetet nyitott életében. Máig vita tárgya, hogy a francia megszállás alatt német kémként és/vagy a brit titkosszolgálat bizalmi embereként működött. Az viszont kvázi tény, hogy a Párizs felszabadulását követő zűrzavaros hetekben, amikor naponta tucatjával hurcolták el a kollaborációval vádolt franciákat, és egy reggel Chanelért is megjelent két felfegyverzett fiatalember, régi jó barátja, Winston Churchill telefonja és személyes közbenjárása mentette meg Cocót a további meghurcoltatásoktól. Bár ő maga megmenekült, a renoméja megsínylette az előző pár évet.

-

Christian Dior New Look" modelljei 

Visszavonult Párizstól és a divattól is, de azért folyamatosan figyelte a szakma alakulását és egyáltalán nem volt róla kedvező véleménnyel. Amikor például Christian Dior előállt azzal, hogy ő akkor most kényeztetni és kompenzálni szeretné a nőket a háborús nélkülözésekért, és ennek eredménye a gáláns anyaghasználatú, múlt századi sziluettek idéző New Look lett, Chanel teljesen kiakadt az öncélú gavallérságon: „Dior? Ő nem öltözteti, hanem kárpitozza a nőket!” Mint ahogy az sem tetszett neki, hogy a férfiak kezdték el uralni a háborút megelőzően főként női tervezők által diktált divatot, a hogyanról már nem is beszélve:

A divattervezők elfelejtették, hogy a ruhákban nők vannak!”

71 évesen végül úgy döntött, ideje újra a tettek mezejére lépni, és 1954 februárjában ismét megnyitotta szalonját. Új kollekciójának fogadtatása nem volt elsöprő, de míg Franciaországban fanyalogtak ódivatúnak titulált visszafogottságán, az USA-ban hatalmas lelkesedéssel, kapva kaptak a modellek után. A kedvezőtlen hazai kritikák dacára Coco kitartott elképzelése mellett, és nem sokkal később megszülettek mára már igazi klasszikusnak számító darabjai: az újfent férfi ruhatár inspirálta, steppelt 2.55 táska, a lezseren elegáns Chanel-kosztüm és az emblematikus fekete orrú cipő. Vezérelve mindvégig az ízléses egyszerűség és a praktikum volt, és ezt nagyon szemléletesen meg is tudta indokolni: „Vannak cafrangok egy repülőgép vonalvezetésében? Nos, nincsenek! Én a repülőgépekre gondolva alkottam meg kollekcióimat.”

-

Alex Stewart Sasha: Coco Chanel, 1929 

3. Ha valamit csinálsz, csináld jól!

Chanel egész életében elszántan törekedett arra, hogy ha valamibe belefog, azt a lehető legnagyobb szakértelemmel, a tőle telhető legjobbat hozva tegye. Rettegett attól, hogy bárki kontárnak, műveletlennek, hozzá nem értőnek titulálja, így aztán bármibe is kezdett, rengeteget tanult, gyakorolt, vagy épp kutatott és kérdezett. Mindig a maximumra törekedett és ezt várta el munkatársaitól, környezetétől is.

-

Chanel és munkatársai 1932-ben, a londoni szalonjában

Amikor fiatal lányként kitalálta, hogy megpróbálkozik a színpaddal, akkor a keresetét arra fordította, hogy énektudását tökéletesítse. Étienne Balsan birtokán, látva azt, hogy a férfi élete a lóversenyek és lótenyésztés körül forog, ráadásul a kastélyban vendégeskedő társaság is a lovas eseményekhez igazodva szervezi idejét, a társalgásról már nem is beszélve, Chanel úgy döntött, inkább beletanul ő is, mintsem kimaradjon belőle és a hozzá nem értők butuska hallgatásával teljenek napjai. Étienne felügyelete mellett kezdte el a lovaglóleckéket, és bármennyire is illetlennek számított akkoriban, ragaszkodott ahhoz, hogy ő is férfi módjára, lábát átvetve és nadrágban ülje meg a lovat. Hónapokon át minden hajnalban, ha esett, ha fújt, kiment a terepre és órákon át figyelt, gyakorolt. Igazi őstehetségnek tartották, rövid idő alatt kiváló lovas lett belőle, már-már igazi tagja a csapatnak, csak az a fránya származása továbbra sem engedte, hogy legálisan is része legyen az úri társaságnak, részt vegyen az előkelő eseményeken, páholyból nézhesse a versenyeket.

-

Chanel és kutyája, Gigot 1930-ban

Évtizedekkel később, elismert tervezőként és sikeres üzletasszonyként ez már nem jelenthetett akadályt, így amikor 1924-ben megismerkedett Hugh Richard Arthur Grosvenorral, Westminster hercegével, nemcsak a lazacfogásban és a vadászatban lett járatos, de az angol arisztokrácia legfelsőbb köreiben is társa lehetett. „A híres Coco megérkezett, és én rögtön belehabarodtam. Nagyon rátermett és kellemes asszony, messze a legerősebb egyéniség, akivel Bennynek (Westmisternek) valaha is dolga volt. Kitartóan vadászott egész nap, vacsora után kocsival visszament Párizsba, ma pedig a manökenek végtelen során ellenőrzi és igazgatja a ruhákat” írta róla Churchill egy közösen eltöltött vadászat után, a feleségének címzett levelében. 

-

1928-ban egy vadászaton Winston Churchill és fia, Randolph társaságában

Chanelt ugyanez a maximalizmus hajtotta munkájában is, akár egy-egy kollekció megtervezéséről és a vele járó rengeteg kutatásról, vagy épp az üzletvezetésről volt szó: tudni akarta, mi, miért és miként működik. Az inspirációul szolgáló történelmi/népi motívumoktól kezdve a könyvelésig, érteni szerette volna mindazt, amit csinál. Soha nem akarta átélni újra a gyerekként és fiatal lányként olyan sokszor elszenvedett lenézést és kiközösítést, úgyhogy módszeresen trenírozta magát. Mivel tökéletesen tisztában volt oktatásának és műveltségének hiányosságaival, szisztematikus önképzésbe és olvasásba kezdett. Komoly könyvtárat épített fel művész barátai segítségével, akik a ‘20-as évektől kezdődően egyre gyakrabban gyűltek össze nála. 

-

Chanel és Serge Lifar 1937-ben, Velencében

Pierre Reverdy költő, Jean Cocteau költő, festő és rendező, Picasso, az orosz zeneszerző Sztravinszkij, a Sert házaspár, Szergej Pavlovics Gyagilev és Serge Lifar balettművészek is előszeretettel élvezték Coco nagyvonalú vendégszeretetét. Ezekből az összejövetelekből idővel a műkedvelő nagyközönség is rengeteget profitált, ugyanis számos izgalmas közös munka (előadás, díszlet, jelmez) ötlete született meg és indult útjára Chanel szalonjából.

„Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek... Kelj föl korán, dolgozz keményen. Nem fog megártani: a fejed dolgozik, a tested tevékeny.”

állítólag ezt is Coco mondta, de még ha nem is, ő maga volt az élő bizonyítéka annak, hogy a recept működik. A semmiből indulva építette fel és tartotta folyamatos mozgásban birodalmát, ami abból indult, hogy nem tetszett neki az az életpálya, amire a kor és annak társadalmi berendezkedése predesztinálta. Céltudatos volt és a végsőkig elszánt, de a sikeres forradalmárok és ő aztán tényleg az volt valószínűleg mind azok. Élete, személyisége remek alapanyag mind a csodálatra, mind az ítélkezésre. A róla szóló könyveket olvasva a negyedik fontos tanulság pedig az, amit Kosztolányi is megfogalmazott az Édes Annában: „…egy tettet nem lehet megmagyarázni se egy okkal, se többel, hanem minden tett mögött ott az egész ember, a teljes életével…”

-

André Kertész: Gabrielle Chanel az 1930-as években

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Minden könyvtár jó könyvtár, feltéve, hogy egyetlen Jane Austen kötet sincs benne” [zsebró]

Az elmúlt hetekben rengeteg szó esett a klasszikusokról, a női szerzők és irodalmi nőalakok helyzetéről. Megnéztük, mit tud ma mondani az egyik leghíresebb női író, Jane Austen.

...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

...
Nagy

„A legnagyobb katasztrófák gyakran apró léptekkel lopakodnak felénk." [zsebró]

A szemfényvesztés, terelés, blöffölés évszázadok óta fontos és szerves része hétköznapjainknak. Éric Vuillard Napirend  című fekete komédiája a politikai ámítás egyik iskolapéldáját meséli el:  hogyan sodorta az 1930-as években egy maroknyi nagyhatalmú férfiú a háború küszöbére a világot. 

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Hírek
...
Nagy

Pócsik Andrea: Az én cigány irodalmam nem tankönyvízű [ROMA IRODALOM]

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

...
Hírek

Marjane Satrapi nem akart több képregényt írni, de aztán Iránban meggyilkoltak egy nőt

...
Zöld

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

...
Hírek

Bereményi Vadnai Bébijének látszólag egy nő a főszereplője, valójában a város [Budapesti nők]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Eszeveszett szerelem változtatta meg az életét

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

...
Szórakozás

Így énekel Timothée Chalamet az új Dylan-életrajzi filmben (videó)

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

Olvass!
...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...