Tolnai Ottó a végtelen padról és a fröccsöntés koráról mesélt

Tolnai Ottó a végtelen padról és a fröccsöntés koráról mesélt

Végtelen padokról, fröccsöntött papucsokról és az életben maradást jelentő mesélésről is szó esett tegnap este a Margón, Tolnai Ottó Szeméremékszerek című prózafolyama legfrissebb kötetének bemutatóján. A fröccsöntés koráról Reményi József Tamás kérdezte az írót.

Fotó: Valuska Gábor

fk | 2022. június 11. |
TOLNAI OTTÓ
A fröccsöntés kora
Jelenkor, 2022, 370 olda
- 

Az est elején Reményi József Tamás röviden idézett a Szeméremékszerek harmadik kötetéből, hozzátéve, hogy már készülőben van a negyedik is. A könyv elejéről olvasott fel egy részletet, amelyben az elbeszélő egy végtelen padon üldögél. Ez a végtelen pad szerinte a végtelen mesélés helyszíne, a kert, aminek a közepén a pad van, pedig a világ maga. Mint mondta, innen, a kerti padtól indul ez a történet, és Tolnai Ottó ezúttal talán még a szokásosnál is szertelenebbül mesélt. A mesélést pedig úgy is érthetjük itt, hogy az maga az életben maradás. Tolnai Ottó ezután – a bevezetőhöz híven – mesélésbe kezdett, beszélt a végtelen padról, a palicsfürdői utcaseprő végtelen létrájáról és egy végtelen partvisról is, amelyről kiderült, hogy a templom takarításához használják. Végül kifejtette, hogy ebben a könyvben megírta a nagy bonyodalmat, a végtelen padnak a restaurálását. Merthogy az 1912-ből való pad tönkrement, elpudvásodott, és akárhogyan próbálta, nem tudta megjavítani, így kénytelen volt asztalos segítségét kérni. Mesélt arról is, hogy ki mindenki fér rá erre a végtelen padra, például a palicsi feltaláló fia, akinek a vízen járást kellett volna bemutatnia az oda érkező politikusoknak, de legnagyobb sajnálatára elsüllyedt.

-

Reményi József Tamás az este során többször is azt pedzegette, hogy mi is pontosan ez a próza, hogyan lehet nevezni a Szeméremékszereket. Ő több névvel is illette, például mondta rá, hogy „románkák egybegyűjtött csokra”, hogy egy, az írótól függetlenül alakuló organizmus, és azt is, hogy szövegkócolás, prózafolyam. Tolnai Ottó szerint végül is lehet regénynek nevezni, de azt még nem tudja, mit hoz majd a negyedik kötet. Magukról a szeméremékszerekről is szó esett, Reményi József Tamás szerint ugyanis a harmadik kötetből derül ki igazán, hogy ez mi mindent jelent. Tolnai Ottó erről azonban nem nagyon akart beszélni, inkább a második kötet egyik számára fontos jelenetét idézte fel helyette, amikor egyszer május 1-jén annak volt tanúja a feleségével, hogy egy apuka megvette a vattacukrot, de a gyerekeinek nem igen adott belőle, legfeljebb egy-egy falatot csípett le belőle nekik, a többit meg megette.

-

A beszélgetés végén szóba került a kötet egyik alapmotívuma, a migránskérdés is. Reményi József Tamás elmondta, hogy a korábbi könyvekben inkább a belső migráció jelent meg, itt azonban előkerül a külső migráció témája is, amelyről van néhány gyönyörű szakasz a kötetben. Azt is kiemelte, hogy meghatározó a könyvben a fauna, ő legalábbis ennyi állatról még nem olvasott Tolnai-könyvben korábban. A felvetések hatására Tolnai Ottó felolvasott egy részt a szövegből, amely arról szólt, amikor kutyasétáltatás közben egyszer egy menekült családdal találkozott. Végül a harmadik kötet címe, A fröccsöntés kora is szóba került. Mint kiderült, ez a szókapcsolat egy tragédiára utal, albán menekültek érkeztek Palicsra, akik aztán csónakkal próbáltak meg átkelni a Tiszán, de elsüllyedtek és mindannyian megfulladtak. Csak a fröccsöntött papucsaikat találták meg a víz tetején, amiket aztán a határőrök gyűjtöttek össze.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ladányi István: Balaton [Tolnai 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Ladányi Istvánt arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól (Parti Nagy LajosSelyem Zsuzsa és Radics Viktória ajánlásai a linkeken olvashatók).

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Selyem Zsuzsa: A Tolnai állapot [Tolnai 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Selyem Zsuzsát arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól (Parti Nagy Lajos, Radics Viktória és Ladányi István ajánlásai a linkeken olvashatók).

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Parti Nagy Lajos: itt most jönne egy felsorolás Tolnai örök motívumaiból [Tolnai Ottó 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Parti Nagy Lajost arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól. (Selyem Zsuzsa, Ladányi István és Radics Viktória ajánlásai a linkeken olvashatók.)

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Természetesen olvasok
...
Zöld

Gyere velünk a Zöldbe! - Új rovatot indítunk a természetért 

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

...
Zöld

Simon Márton: Hat séta egy fikcióban, ami szinte biztosan rosszul végződik majd, de hátha mégis nem

...
Zöld

Erdős Virág: Kamaraerdő a Városmajorban, avagy a sokadik és egyben utolsó séta a fikció erdejében

...
Zöld

Németh Gábor: Vedd példának, avagy a nem kívánt törlendőről 

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...

Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?

...

Jane Goodall új könyve létfontosságú üzenet a reményről

...

Kemenesi Gábor: Jöhetett volna egy olyan vírus, amiről tényleg semmit sem tudunk

...