Tolnai Ottó a végtelen padról és a fröccsöntés koráról mesélt

Tolnai Ottó a végtelen padról és a fröccsöntés koráról mesélt

Végtelen padokról, fröccsöntött papucsokról és az életben maradást jelentő mesélésről is szó esett tegnap este a Margón, Tolnai Ottó Szeméremékszerek című prózafolyama legfrissebb kötetének bemutatóján. A fröccsöntés koráról Reményi József Tamás kérdezte az írót.

Fotó: Valuska Gábor

fk | 2022. június 11. |
TOLNAI OTTÓ
A fröccsöntés kora
Jelenkor, 2022, 370 olda
- 

Az est elején Reményi József Tamás röviden idézett a Szeméremékszerek harmadik kötetéből, hozzátéve, hogy már készülőben van a negyedik is. A könyv elejéről olvasott fel egy részletet, amelyben az elbeszélő egy végtelen padon üldögél. Ez a végtelen pad szerinte a végtelen mesélés helyszíne, a kert, aminek a közepén a pad van, pedig a világ maga. Mint mondta, innen, a kerti padtól indul ez a történet, és Tolnai Ottó ezúttal talán még a szokásosnál is szertelenebbül mesélt. A mesélést pedig úgy is érthetjük itt, hogy az maga az életben maradás. Tolnai Ottó ezután – a bevezetőhöz híven – mesélésbe kezdett, beszélt a végtelen padról, a palicsfürdői utcaseprő végtelen létrájáról és egy végtelen partvisról is, amelyről kiderült, hogy a templom takarításához használják. Végül kifejtette, hogy ebben a könyvben megírta a nagy bonyodalmat, a végtelen padnak a restaurálását. Merthogy az 1912-ből való pad tönkrement, elpudvásodott, és akárhogyan próbálta, nem tudta megjavítani, így kénytelen volt asztalos segítségét kérni. Mesélt arról is, hogy ki mindenki fér rá erre a végtelen padra, például a palicsi feltaláló fia, akinek a vízen járást kellett volna bemutatnia az oda érkező politikusoknak, de legnagyobb sajnálatára elsüllyedt.

-

Reményi József Tamás az este során többször is azt pedzegette, hogy mi is pontosan ez a próza, hogyan lehet nevezni a Szeméremékszereket. Ő több névvel is illette, például mondta rá, hogy „románkák egybegyűjtött csokra”, hogy egy, az írótól függetlenül alakuló organizmus, és azt is, hogy szövegkócolás, prózafolyam. Tolnai Ottó szerint végül is lehet regénynek nevezni, de azt még nem tudja, mit hoz majd a negyedik kötet. Magukról a szeméremékszerekről is szó esett, Reményi József Tamás szerint ugyanis a harmadik kötetből derül ki igazán, hogy ez mi mindent jelent. Tolnai Ottó erről azonban nem nagyon akart beszélni, inkább a második kötet egyik számára fontos jelenetét idézte fel helyette, amikor egyszer május 1-jén annak volt tanúja a feleségével, hogy egy apuka megvette a vattacukrot, de a gyerekeinek nem igen adott belőle, legfeljebb egy-egy falatot csípett le belőle nekik, a többit meg megette.

-

A beszélgetés végén szóba került a kötet egyik alapmotívuma, a migránskérdés is. Reményi József Tamás elmondta, hogy a korábbi könyvekben inkább a belső migráció jelent meg, itt azonban előkerül a külső migráció témája is, amelyről van néhány gyönyörű szakasz a kötetben. Azt is kiemelte, hogy meghatározó a könyvben a fauna, ő legalábbis ennyi állatról még nem olvasott Tolnai-könyvben korábban. A felvetések hatására Tolnai Ottó felolvasott egy részt a szövegből, amely arról szólt, amikor kutyasétáltatás közben egyszer egy menekült családdal találkozott. Végül a harmadik kötet címe, A fröccsöntés kora is szóba került. Mint kiderült, ez a szókapcsolat egy tragédiára utal, albán menekültek érkeztek Palicsra, akik aztán csónakkal próbáltak meg átkelni a Tiszán, de elsüllyedtek és mindannyian megfulladtak. Csak a fröccsöntött papucsaikat találták meg a víz tetején, amiket aztán a határőrök gyűjtöttek össze.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ladányi István: Balaton [Tolnai 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Ladányi Istvánt arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól (Parti Nagy LajosSelyem Zsuzsa és Radics Viktória ajánlásai a linkeken olvashatók).

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Selyem Zsuzsa: A Tolnai állapot [Tolnai 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Selyem Zsuzsát arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól (Parti Nagy Lajos, Radics Viktória és Ladányi István ajánlásai a linkeken olvashatók).

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Parti Nagy Lajos: itt most jönne egy felsorolás Tolnai örök motívumaiból [Tolnai Ottó 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Parti Nagy Lajost arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól. (Selyem Zsuzsa, Ladányi István és Radics Viktória ajánlásai a linkeken olvashatók.)

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Természetesen olvasok
...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Zöld

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Japán kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy jókor nevessen

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

...
Zöld

Amikor egy fiatal vadász megkóstolta a mézzel keveredett, erjedt hólevet, világraszóló felfedezést tett a sörről

...
Zöld

Veres Attila: Konda

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet

...

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...

Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?

...

Kemenesi Gábor: Jöhetett volna egy olyan vírus, amiről tényleg semmit sem tudunk

...