Tolnai Ottó a végtelen padról és a fröccsöntés koráról mesélt

Tolnai Ottó a végtelen padról és a fröccsöntés koráról mesélt

Végtelen padokról, fröccsöntött papucsokról és az életben maradást jelentő mesélésről is szó esett tegnap este a Margón, Tolnai Ottó Szeméremékszerek című prózafolyama legfrissebb kötetének bemutatóján. A fröccsöntés koráról Reményi József Tamás kérdezte az írót.

Fotó: Valuska Gábor

fk | 2022. június 11. |
TOLNAI OTTÓ
A fröccsöntés kora
Jelenkor, 2022, 370 olda
- 

Az est elején Reményi József Tamás röviden idézett a Szeméremékszerek harmadik kötetéből, hozzátéve, hogy már készülőben van a negyedik is. A könyv elejéről olvasott fel egy részletet, amelyben az elbeszélő egy végtelen padon üldögél. Ez a végtelen pad szerinte a végtelen mesélés helyszíne, a kert, aminek a közepén a pad van, pedig a világ maga. Mint mondta, innen, a kerti padtól indul ez a történet, és Tolnai Ottó ezúttal talán még a szokásosnál is szertelenebbül mesélt. A mesélést pedig úgy is érthetjük itt, hogy az maga az életben maradás. Tolnai Ottó ezután – a bevezetőhöz híven – mesélésbe kezdett, beszélt a végtelen padról, a palicsfürdői utcaseprő végtelen létrájáról és egy végtelen partvisról is, amelyről kiderült, hogy a templom takarításához használják. Végül kifejtette, hogy ebben a könyvben megírta a nagy bonyodalmat, a végtelen padnak a restaurálását. Merthogy az 1912-ből való pad tönkrement, elpudvásodott, és akárhogyan próbálta, nem tudta megjavítani, így kénytelen volt asztalos segítségét kérni. Mesélt arról is, hogy ki mindenki fér rá erre a végtelen padra, például a palicsi feltaláló fia, akinek a vízen járást kellett volna bemutatnia az oda érkező politikusoknak, de legnagyobb sajnálatára elsüllyedt.

-

Reményi József Tamás az este során többször is azt pedzegette, hogy mi is pontosan ez a próza, hogyan lehet nevezni a Szeméremékszereket. Ő több névvel is illette, például mondta rá, hogy „románkák egybegyűjtött csokra”, hogy egy, az írótól függetlenül alakuló organizmus, és azt is, hogy szövegkócolás, prózafolyam. Tolnai Ottó szerint végül is lehet regénynek nevezni, de azt még nem tudja, mit hoz majd a negyedik kötet. Magukról a szeméremékszerekről is szó esett, Reményi József Tamás szerint ugyanis a harmadik kötetből derül ki igazán, hogy ez mi mindent jelent. Tolnai Ottó erről azonban nem nagyon akart beszélni, inkább a második kötet egyik számára fontos jelenetét idézte fel helyette, amikor egyszer május 1-jén annak volt tanúja a feleségével, hogy egy apuka megvette a vattacukrot, de a gyerekeinek nem igen adott belőle, legfeljebb egy-egy falatot csípett le belőle nekik, a többit meg megette.

-

A beszélgetés végén szóba került a kötet egyik alapmotívuma, a migránskérdés is. Reményi József Tamás elmondta, hogy a korábbi könyvekben inkább a belső migráció jelent meg, itt azonban előkerül a külső migráció témája is, amelyről van néhány gyönyörű szakasz a kötetben. Azt is kiemelte, hogy meghatározó a könyvben a fauna, ő legalábbis ennyi állatról még nem olvasott Tolnai-könyvben korábban. A felvetések hatására Tolnai Ottó felolvasott egy részt a szövegből, amely arról szólt, amikor kutyasétáltatás közben egyszer egy menekült családdal találkozott. Végül a harmadik kötet címe, A fröccsöntés kora is szóba került. Mint kiderült, ez a szókapcsolat egy tragédiára utal, albán menekültek érkeztek Palicsra, akik aztán csónakkal próbáltak meg átkelni a Tiszán, de elsüllyedtek és mindannyian megfulladtak. Csak a fröccsöntött papucsaikat találták meg a víz tetején, amiket aztán a határőrök gyűjtöttek össze.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ladányi István: Balaton [Tolnai 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Ladányi Istvánt arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól (Parti Nagy LajosSelyem Zsuzsa és Radics Viktória ajánlásai a linkeken olvashatók).

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Selyem Zsuzsa: A Tolnai állapot [Tolnai 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Selyem Zsuzsát arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól (Parti Nagy Lajos, Radics Viktória és Ladányi István ajánlásai a linkeken olvashatók).

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Parti Nagy Lajos: itt most jönne egy felsorolás Tolnai örök motívumaiból [Tolnai Ottó 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Parti Nagy Lajost arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól. (Selyem Zsuzsa, Ladányi István és Radics Viktória ajánlásai a linkeken olvashatók.)

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

Természetesen olvasok
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

...

A Rémület látomásos űrutazás a környezetvédő kis herceggel

...

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

...

Kultúránk egy része az út porából született – miért jó gyalogolni?

...