“Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne” - 105 éve született Szabó Magda 
szabó magda
Az ajtó
Jaffa, 2016, 281 oldal
-

1. A legismertebb magyar író

Szabó Magda könyveit több mint negyven nyelvre fordították le, amivel a Nobel-díjas Kertész Imrét és Márai Sándort is megelőzi.

2. Sophie Marceau is rajong érte

A francia színésznő a Le Figaróban mesélt róla, hogy amióta rábukkant Szabó Magda műveire, az összes könyvét elolvasta, és ő lett a kedvenc szerzője. Marceau azt is megjegyezte, ha egyszer megfilmesítenék Az ajtót, szívesen játszaná Emerenc szerepét.

3. Oscar-díjas színésznő játssza Az ajtóban Szeredás Emerencet

Szabó Magda egyik legsikeresebb műve Az ajtó, ami angolul először Stefan Draughon fordításában jelent meg, majd 2005-ben Len Rix újrafordította, 2015-ben pedig felkerült a New York Times 10-es listájára. A regényből 2012-ben Szabó István filmet rendezett, Emerencet az Oscar-díjas Helen Mirren alakítja, Magdát pedig Martina Gedeck játssza, így Marceau nagy bánatára lemaradt a szerepről.

Szabó Magda regénye nyomán építettek játszóteret Debrecenben

Sziget-kék néven nyitották meg Debrecen játszóterét, amelyet több mint egymilliárd forintos EU-s támogatásból újítottak fel – számolt be róla az rtl.hu.

Tovább olvasok

4. Majdnem egy bécsi kémikus felesége lett

Szabó Magda és Szobotka Tibor szerelme legendás, bár az író korábban majdnem feleségül ment egy bécsi kémikushoz. Szabó Magda és Gerhard 1935-ban ismerkedtek meg a bécsi Zsófia Otthonban, ahol egymásba szerettek és eljegyezték egymást, de Szabó Magda édesapja meg volt győződve róla, hogy a kapcsolat nem lesz hosszútávú, mert a lányát csak az irodalom érdekli, Gerhardot pedig a kémia. A fiatalokat a háború egy időre elszakította egymástól, és mire Gerhard kiszabadult a hadifogságból, Szabó Magda szerelme alábbhagyott, ezért felbontotta a jegyességet.

5. A Régimódi történetben édesanyjának állított emléket 

A Régimódi történetből Bereményi Géza hatrészes tévéfilmet forgatott, a fiatal Rickl Máriát Gubás Gabi, az időset Egri Kati, Jablonczay Kálmánt pedig Nagy Ervin és Cserhalmi György alakítja. Bereményi a film megjelenésekor azt mondta a Magyar Nemzetben, hogy „Bármennyire is régimódi a történet, magunkra ismerhetünk benne. Nyomon követhetjük például, hogyan veszik át a férfiaktól a nők az uralmat, és valljuk be, ez ma is így van”.

6. Öt díjat nyert a Pilátus a Milánói Filmdíjon (MIFF Awards )

A Pilátusból 2020-ban filmes adaptáció készült, amivel öt díjat zsebeltek be az alkotók. Hámori Ildikó elnyerte a legjobb női főszereplő díját, Dombrovszky Linda a legjobb rendezésért kapott elismerést, (a rendezővel készült interjúnkat itt olvashatod el), Hartung Dávid kapta a legjobb operatőrnek járó díjat, Mezei Áron pedig a legjobb vágó díjat, sőt 2020-ban a Pilátust választották a fesztivál legjobb filmjének.

Szabó Magda találta ki Omikront

„Omikron teljesen felületesen szokott előadni a halál kérdéséről, mert hiszen rájuk úgyse vonatkozik az elmúlás, s minek búsítani ilyesmivel a tündéreket?” – írja Szabó Magda a Tündér Lalában, amelynek egyik szereplője, a tündérek nevelője szintén a görög ábécé 15. betűje után kapta a nevét, akárcsak a koronavírus legújabb variánsa.

Tovább olvasok

7. Hermann Hesse rajongott Szabó Magda könyveiért

A Nobel-díjas német író szerint Szabó Magda összes kötetét le kellene fordítani németre, Az őz német fordításához ő írta az ajánlót.

8. Külföldön díjazták a bátor elbeszélői stílusát

A Freskó német kiadása egészen különleges történet, a kiadóban dolgozott egy házaspár, a magyar származású feleség pedig felfigyelt Szabó Magda elbeszélői hangjára, ami sokkal szabatosabb volt, mint a legtöbb mű a szocializmus idején, Hesse pedig a Freskóért is rajongott. 

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem
Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Nem szól másról Magyarország történelme sem, már ezer éve meghatározza a mindennapjainkat a dilemma, hogy hova is tartozunk, kikkel szeretnénk közösséget vállalni, Európával vagy Ázsiával. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

Tovább olvasok

9. Nagy találkozás a tengerentúlon

Amikor Szabó Magda találkozott leendő férjével, Szobotka Tibor már ismert szerző volt, sőt az angol BBC-nél is esélyes volt egy állásra. Az angol Írószövetség találkozóján látták meg egymást, a házaspár életét Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor feldolgozta a Magda, a Szabó című kétszemélyes darabban.

10. Tavaly sétányt neveztek el róla Budapesten

Múlt ősszel az író születésnapja alkalmából róla nevezték el a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park közötti sétányt.

 

+1: Hamarosan indul a Könyvesen A Szabó Magda-titok című podcast-sorozatunk, amiben Ruff Orsolya és Szeder Kata az író négy regényét tárgyalja ki:

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába
Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

Százöt éve született Szabó Magda, az évforduló pedig jó alkalmat kínál arra, hogy újra elővegyük a könyveit. A Könyves Magazinon hamarosan új podcast-sorozatot indítunk, amelyben négy népszerű regényét tárgyaljuk ki. Az első az Abigél lesz - kedvcsinálónak olvassatok bele!

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó Magda életművéről tartanak konferenciát az ELTE-n

Március végén egy kétnapos tudományos konferencián kortárs irodalomtudósok veszik górcső alá a magyar írónő irodalmi munkásságát az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

...
Hírek

Szabó Magda otthon érzi magát a mozdonyszereldében

Az 1960-as könyvhétről szóló filmhíradóban felbukkan Tamási Áron, Pablo Neruda és a fiatal Törőcsik Mari is.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Természetesen olvasok
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...
Zöld

Veres Attila: Ettől kicsit könnyebb lesz

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]

...

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

...

Tényleg meg tudják jósolni, hogy valaki meg fog halni, vagy csak egy aprólékosan kitervelt átverés az egész?

...

Kalas Györgyi: Amit én sütök, abban tudom, hogy mi van

...