“Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne” - 105 éve született Szabó Magda 
szabó magda
Az ajtó
Jaffa, 2016, 281 oldal
-

1. A legismertebb magyar író

Szabó Magda könyveit több mint negyven nyelvre fordították le, amivel a Nobel-díjas Kertész Imrét és Márai Sándort is megelőzi.

2. Sophie Marceau is rajong érte

A francia színésznő a Le Figaróban mesélt róla, hogy amióta rábukkant Szabó Magda műveire, az összes könyvét elolvasta, és ő lett a kedvenc szerzője. Marceau azt is megjegyezte, ha egyszer megfilmesítenék Az ajtót, szívesen játszaná Emerenc szerepét.

3. Oscar-díjas színésznő játssza Az ajtóban Szeredás Emerencet

Szabó Magda egyik legsikeresebb műve Az ajtó, ami angolul először Stefan Draughon fordításában jelent meg, majd 2005-ben Len Rix újrafordította, 2015-ben pedig felkerült a New York Times 10-es listájára. A regényből 2012-ben Szabó István filmet rendezett, Emerencet az Oscar-díjas Helen Mirren alakítja, Magdát pedig Martina Gedeck játssza, így Marceau nagy bánatára lemaradt a szerepről.

Szabó Magda regénye nyomán építettek játszóteret Debrecenben

Sziget-kék néven nyitották meg Debrecen játszóterét, amelyet több mint egymilliárd forintos EU-s támogatásból újítottak fel – számolt be róla az rtl.hu.

Tovább olvasok

4. Majdnem egy bécsi kémikus felesége lett

Szabó Magda és Szobotka Tibor szerelme legendás, bár az író korábban majdnem feleségül ment egy bécsi kémikushoz. Szabó Magda és Gerhard 1935-ban ismerkedtek meg a bécsi Zsófia Otthonban, ahol egymásba szerettek és eljegyezték egymást, de Szabó Magda édesapja meg volt győződve róla, hogy a kapcsolat nem lesz hosszútávú, mert a lányát csak az irodalom érdekli, Gerhardot pedig a kémia. A fiatalokat a háború egy időre elszakította egymástól, és mire Gerhard kiszabadult a hadifogságból, Szabó Magda szerelme alábbhagyott, ezért felbontotta a jegyességet.

5. A Régimódi történetben édesanyjának állított emléket 

A Régimódi történetből Bereményi Géza hatrészes tévéfilmet forgatott, a fiatal Rickl Máriát Gubás Gabi, az időset Egri Kati, Jablonczay Kálmánt pedig Nagy Ervin és Cserhalmi György alakítja. Bereményi a film megjelenésekor azt mondta a Magyar Nemzetben, hogy „Bármennyire is régimódi a történet, magunkra ismerhetünk benne. Nyomon követhetjük például, hogyan veszik át a férfiaktól a nők az uralmat, és valljuk be, ez ma is így van”.

6. Öt díjat nyert a Pilátus a Milánói Filmdíjon (MIFF Awards )

A Pilátusból 2020-ban filmes adaptáció készült, amivel öt díjat zsebeltek be az alkotók. Hámori Ildikó elnyerte a legjobb női főszereplő díját, Dombrovszky Linda a legjobb rendezésért kapott elismerést, (a rendezővel készült interjúnkat itt olvashatod el), Hartung Dávid kapta a legjobb operatőrnek járó díjat, Mezei Áron pedig a legjobb vágó díjat, sőt 2020-ban a Pilátust választották a fesztivál legjobb filmjének.

Szabó Magda találta ki Omikront

„Omikron teljesen felületesen szokott előadni a halál kérdéséről, mert hiszen rájuk úgyse vonatkozik az elmúlás, s minek búsítani ilyesmivel a tündéreket?” – írja Szabó Magda a Tündér Lalában, amelynek egyik szereplője, a tündérek nevelője szintén a görög ábécé 15. betűje után kapta a nevét, akárcsak a koronavírus legújabb variánsa.

Tovább olvasok

7. Hermann Hesse rajongott Szabó Magda könyveiért

A Nobel-díjas német író szerint Szabó Magda összes kötetét le kellene fordítani németre, Az őz német fordításához ő írta az ajánlót.

8. Külföldön díjazták a bátor elbeszélői stílusát

A Freskó német kiadása egészen különleges történet, a kiadóban dolgozott egy házaspár, a magyar származású feleség pedig felfigyelt Szabó Magda elbeszélői hangjára, ami sokkal szabatosabb volt, mint a legtöbb mű a szocializmus idején, Hesse pedig a Freskóért is rajongott. 

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem
Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Nem szól másról Magyarország történelme sem, már ezer éve meghatározza a mindennapjainkat a dilemma, hogy hova is tartozunk, kikkel szeretnénk közösséget vállalni, Európával vagy Ázsiával. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

Tovább olvasok

9. Nagy találkozás a tengerentúlon

Amikor Szabó Magda találkozott leendő férjével, Szobotka Tibor már ismert szerző volt, sőt az angol BBC-nél is esélyes volt egy állásra. Az angol Írószövetség találkozóján látták meg egymást, a házaspár életét Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor feldolgozta a Magda, a Szabó című kétszemélyes darabban.

10. Tavaly sétányt neveztek el róla Budapesten

Múlt ősszel az író születésnapja alkalmából róla nevezték el a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park közötti sétányt.

 

+1: Hamarosan indul a Könyvesen A Szabó Magda-titok című podcast-sorozatunk, amiben Ruff Orsolya és Szeder Kata az író négy regényét tárgyalja ki:

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába
Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

Százöt éve született Szabó Magda, az évforduló pedig jó alkalmat kínál arra, hogy újra elővegyük a könyveit. A Könyves Magazinon hamarosan új podcast-sorozatot indítunk, amelyben négy népszerű regényét tárgyaljuk ki. Az első az Abigél lesz - kedvcsinálónak olvassatok bele!

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó Magda életművéről tartanak konferenciát az ELTE-n

Március végén egy kétnapos tudományos konferencián kortárs irodalomtudósok veszik górcső alá a magyar írónő irodalmi munkásságát az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

...
Hírek

Szabó Magda otthon érzi magát a mozdonyszereldében

Az 1960-as könyvhétről szóló filmhíradóban felbukkan Tamási Áron, Pablo Neruda és a fiatal Törőcsik Mari is.

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Természetesen olvasok
...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Bridgertoni fordulatokkal kell megküzdeniük a Davenport család lány tagjainak

...

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...

A gyógyítás szókimondó története gyerekeknek

...

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

...