A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes
Both Gabi

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

maria_montessori hvg_könyvek gyerekkönyv bookline_kids

Kicsikből NAGYOK sorozatának eddig tizenöt kötete jelent meg. A nagyóvodások és a kisiskolások olyan jelentős tudósok, művészek és aktivisták életútját ismerhetik meg a sorozatból, akik eltökélten küzdöttek vagy küzdenek a világ jobbá tételének érdekében. Munkájuk eredményeit szerencsére a mai napig is élvezhetjük. Többek között Jane Goodall, Stephen Hawking, Pablo Picasso és Teréz anya életét is feldolgozták az alkotók. A sorozat egyik legfrissebb kiadványa pedig az olasz Maria Montessori kivételes pályáját állítja a középpontba, aki a gyerekek boldogulásának szentelte az egész életét.

María Isabel Sanchez Vegara: Maria Montessori - Kicsikből NAGYOK
Ill. Raquel Martin, HVG Könyvek, 2023, 28 oldal
María Isabel Sanchez Vegara: Kicsikből NAGYOK - Maria Montessori könyv

Már kicsiként is nagyot álmodott

A kis Maria végtelen tudásszomját korántsem elégítette ki az unalmas iskolai oktatás, ezért kreatív ötleteivel már akkoriban is érdekesebbé tette a feladatokat saját maga és társai számára. Az általános iskola elvégzése után – szokatlan módon – egy műszaki iskolába jelentkezett, ahol ő volt az egyetlen nő. A sikeres érettségit követően az 1900-as években orvosi diplomát szerzett. Ott is ő volt az egyetlen és a legelső nő, akinek sikerült végigküzdenie magát azon az oktatási rendszeren, amelyet addig a férfiak sajátítottak ki maguknak. Sok megaláztatásban volt része az orvosi egyetemen amiatt, mert nőként ő is szerette volna megszerezni azt a tudást, amellyel jobbá teheti a betegek életét.

-

A diploma után egy fogyatékos gyerekeket ápoló intézménybe került, ahol a fizikai ellátáson kívül semmit nem kaptak a bentlakók. („Nem volt más játékuk, csak a reggeli után az asztalon maradt morzsák.”) Ezért olyan fejlesztőfeladatokat dolgozott ki számukra, amelyeket ők is meg tudtak oldani, és óriási eredményeket értek el együtt.

A humánum volt a legfőbb elve, a másik ember tisztelete vezette minden cselekedetét, 

különösen a gyerekekre koncentrált, és ehhez szövetségesévé tette a felnőtteket is.

Ma már alapvetésnek számít minden olyasmi, amit ő vezetett be az intézményes nevelésbe. Például a gyerekek méreteihez igazodó bútorok, a szabad játék és a gyerekek természetes kíváncsiságát megcélzó módszerek, amelyekkel gyakorlatilag önmagukat képezték, szoros együttműködésben az őket támogató felnőttekkel. Az akkori tekintélyelvű oktatással szemben ez a szabadság, amit a gyerekeknek és a nevelőknek nyújtott módszerével, példátlannak számított. Montessori igazi forradalmár volt, akinek nem szegte kedvét az az óriási ellenállás, amivel fogadták újításait, sőt, inkább erőt adtak neki a küzdelemhez.

A küldetéstudat vezette

Orvosi tudását később kiegészítette antropológiai és pszichológiai tanulmányaival is, és 1907-ben megalapította a Gyermekek Háza elnevezésű saját óvodáját, amit egészséges gyerekek vettek birtokba. Az ott dolgozó pedagógusok azt a módszert alkalmazták, amit tőle tanultak, a Montessori-módszerrel oktató intézmények pedig világszerte megnyitották kapuikat a gyerekek előtt.

Maria Montessori nem sajnálta az idejét és az energiáját, a világ számos pontjára elvitte tudását, Magyarországon kétszer is járt a harmincas évek elején. Ma itthon több mint húsz olyan intézmény működik, ami az ő módszereire alapozva építette föl a munkáját. A kooperatív tanulás pedig mindig meghozza a gyümölcsét, ezt az elmúlt több mint száz év is bőven igazolta: Maria Montessori gyerekközpontú gondolkodásának alapelvei rengeteg gyereket vezettek el a tudás birtoklásának szeretetéhez.

Kicsiknek, de nagyoknak is

Az egész sorozatra jellemző, hogy akár

a kezdő olvasók is bátran belevághatnak első önálló olvasmányként a mesének ható igaz történetbe,

hiszen a betűk mérete és az igen szépen gondozott szöveg mennyisége is lehetővé teszi ezt.

Az önmagukban is mesélő illusztrációk letisztultságukkal különösen hívogatóvá teszik a gyerekek számára a sorozat minden darabját. A gyönyörű kiállítású vászongerincű könyvtárgy kifejezetten strapabíró, kézbe illő, akár utazáshoz, várakozáshoz is jó választás lehet, amúgy pedig az egyestés mesekönyvek sorába tartozik. Egész biztosan végig kell olvasnunk, ha egyszer belekezdtünk. Viszont sokadszori olvasás, nézegetés után is felfedezhetünk benne újabb érdekes részleteket.

Az egész könyvsorozat óriási értéket képvisel, hiszen olyanfajta tudást adhatunk általa a gyerekeink kezébe, ami elengedhetetlen a későbbi boldogulásukhoz. Maria Montessori elhivatottsága és a küzdelmei pedig példaként állhatnak mindannyiunk előtt.

-