Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese
Both Gabi

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

marék_veronika karácsony2023 móra_kiadó gyerekkönyv könyvajánló

Marék Veronika a napokban töltötte be a 86. életévét, és legfrissebb, A karácsonyi felhő című könyvével is bebizonyította, hogy nemcsak a mesélőkedvét őrizte meg sokunk örömére, hanem az eredetiségét és az összetéveszthetetlen marékveronikaságát is.

Marék Veronika: A karácsonyi felhő
Ill. Szabó-Nyulász Melinda, Móra, 2023, 40 oldal
Marék Veronika: A karácsonyi felhő könyv

Már az első bekezdésből kiderül, hogy igazi mesterművet olvashatunk:„Hol volt, hol nem volt, leginkább sehol se volt, volt egyszer egy égbolt, amin karácsony estéjén felhők úszkáltak.”

A páratlan életművet felmutató (Boribonon keresztül Kippkoppon át a Kockásfülű nyúlig), egyszerre klasszikus és – nagy szerencsénkre köztünk élő – nagyon is kortárs szerző

eddig megjelent több mint ötven mesekönyvének minden tudását és tapasztalatát belesűrítette a 458-as számú felhő történetébe.

Úgy hiszem, hogy nemcsak az óvodás és kisiskolás gyerekek azonosulnak majd a mese szereplőivel, hanem akár a felnőtteknek is remek fogódzókat adhat. A karácsony környékén (is) agyonhajszolt anyáknak kifejezetten üdítő olvasmány lehet az egyestés mese: bár négy rövid fejezetből áll, de aligha lehet letenni, mert tényleg nagyon izgalmas, köszönhetően Marék Veronika jól elhelyezett cliffhangereinek.

Ugyanakkor már a kezdő olvasók is elboldogulhatnak vele egyedül, mert a betűk mérete kifejezetten támogatja őket ebben. És sok más kezdőknek szánt olvasmánnyal ellentétben, ez a mese kifejezetten olyan témákat sorakoztat, amelyek valóban érdekesek lehetnek a gyerekek számára. Az összefogás erejét, a világ eredendő jóságába vetett hit fontosságát mutatja meg, méghozzá a tanítószándék legkisebb jele nélkül.

A mese kezdetén a Franciska nevű, kissé gondterhelt ügyeletes angyalt ismerhetjük meg, aki bejáratos a felhőkbe.

A tágas és kényelmes 458-as számú felhő azonban sok gondot okoz neki, ugyanis az Angyalközpont egy hatalmas monitoron, majd egy tableten keresztül közli Franciskával, hogy a 458-as idén vehet részt utoljára az ajándékszórásban, mert folyamatosan rosszul teljesít. Jövőre átminősítik közönséges esőfelhővé, és ezzel talán Franciska angyal-pályafutása is véget ér.

Ha ez nem lenne elég ok az elkeseredésre, ráadásul Franciska segítőcsapata csupa kezdő, óvodás angyalkából áll, akinek „nyakukban kis mobil lógott, mint egy nyakék”. Az óvodás angyalok inkább játékként fogják föl az ajándékszórást, sőt, még masnit sem tudnak kötni a csomagokra, csak csomót. Az egyik csomag például folyton elszalad, amiből egy kalandvágyó, leendő ajándék, egy tengerimalac szabadul ki többször is.

Ugyanakkor, amikor Franciska a kezdő angyalokkal küzd, a Krampuszközpont is fontos feladatot ad a nagyokos Károlynak, a butácska Krumplinak és a legbutább Kefének – szintén egy tableten keresztül. Épp a 458-as felhőt kellene megakadályozniuk abban, hogy a vágyott ajándékok a helyükre kerüljenek, és a gyerekek karácsonyeste az öröm helyett inkább szomorúak és csalódottak legyenek.

A krampuszok először a digitális tudásukat vetik be, és bejutva az angyalok információs rendszerébe, a tableteken keverik összevissza a címeket, de hiába, mert a csomagokon ott van a pontos cím,

a lelkes kisangyalok pedig mindig az adott címre szállítják az ajándékokat.

A krampuszok nagyon dühösek emiatt, és ha ez nem volna elég, még le is buknak Franciska előtt, amikor kiderül, hogy legeslegfontosabb ajándékról leszaggatják a csomagolást. A gyerekotthon lakói valószínűleg hiába rendelték meg a gyönyörű játékkastélyt, az angyalok így nem tudják nekik elszállítani. Ám Franciska ahelyett, hogy kétségbeesne, igazi angyali sugallatra, a krampuszok ostobaságára számítva úgy tesz, mintha a legeslegfontosabb ajándék kiszállítása nem is volna olyan lényeges…

-

Itt be is fejezem a sztori mesélését, inkább arra buzdítalak benneteket, hogy olvassátok el magatoknak és a gyerekeiteknek Marék Veronika legújabb meséjét. Garantáltan jó estétek lesz, és nem csupán egyszer olvassátok majd el a könyvet. Szabó-Nyulász Melinda cuki angyalkái és még cukibb krampuszai is mosolyt csalnak majd az arcotokra!

Marék Veronika meséi már a lassan nagyszülővé váló generációnak is sok örömet adtak, és a mostani gyerekeket is megszólítják. Igazi ritkaság és óriási kincs a generációkat összekötő életműve, melynek legfrisebb darabja, még egyszer mondom,

valódi mestermese.