Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Több fontos bicentenáriumot is ünneplünk idén, hiszen 1823 jelentős év volt a magyar irodalomban, Petőfi Sándor is ebben az évben jött a világra. Az Alföld szerelmesének élettörténetével és szövegeivel nagyon sokan találkoznak, hiszen kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin, nemzeti kultúránk egyik legalapvetőbb pillére. Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla.

Fotó: Molnár Mihály

Több fontos bicentenáriumot is ünneplünk idén, hiszen 1823 jelentős év volt a magyar irodalomban. Megszületett Madách Imre, Kölcsey megírta a Himnuszt, és az egyik legismertebb költőnk, Petőfi Sándor is ebben az évben jött a világra. Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin. Ha másért nem, legalább ezért közismert. Ráadásul talán nincs is olyan magyar település, ahol ne lenne Petőfi utca, de rengeteg általános iskola és művelődési ház viseli a nevét, és sok-sok emléktábla és emlékház őrzi az emlékét a nagy költőnek, a romantika egyik legnagyobb alakjának. Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla.

Fotó: Valuska Gábor

ko | 2023. február 07. | 

Esterházy Péter Petőfi, a légtornász című szövegében például így emlékezik meg róla: „… ez a Petőfi nevű légtornász minden pillanatban, minden mozdulatával és minden mozdulatlanságával, álmában és ébren és félálomban, egyedül vagy barátai karjaiban, azt hirdetné… nem, nem hirdetné, csak állítaná, létezésének módjával állítaná, csöndesen és megfellebbezhetetlenül, amit már-már elfelejtettünk, hogy a légtornász főként nem elismert vagy el nem ismert, nemcsak a szakmájához ért, meg a nőkhöz meg a férfiakhoz, nemcsak állampolgár, magánszemély és alkalmazott, (…) hanem ő a LEVEGŐ URA.” De mit jelent a levegő urának lenni? És mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?

Hogyan építette Petőfi saját imázsát?
Hogyan építette Petőfi saját imázsát?

A 26 évesen elhunyt költőről rekordszámú kép készült: Petőfi Sándor céltudatosan használta a róla készített képeket. Másfajta képet festetett közéleti célokból, és másokat baráti rendezvényeken. Negyvenhét, köztük több, eddig ismeretlen portrét mutat be Petőfi Sándorról az a kötet, amely március elején jelent meg a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában. Az Arcpoetica című kiadványt végigpörgetve mintha pillanatfelvételek egész sorozatán bukkanna fel előttünk az 1848-as forradalom emblematikus költőjének alakja. Mennyiben tekinthetők azonban hitelesnek ezek az ábrázolások? Milyennek látták a kortársak Petőfit, és miért utálta a költő, ha fényképezik? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ Adrovitz Anna művészettörténésszel és Kalla Zsuzsa irodalomtörténésszel.

Tovább olvasok

Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

 

Az első alkalommal Kemény Zsófi válaszait közöljük.

 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak/strófáinak, és miért éppen ezeket?

Kommersz módon azokat, amikben megjósolja a saját halálát. Nem tudom leválasztani a sorsát a költészetéről. Azt a vágyát, hogy feltétlenül hősi halott akar lenni, minél hamarabb.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

János vitéz rajzfilm, amit rongyosra néztünk a nővéremmel (VHS-en, úgyhogy a rongyos nem csak frázis). Ma is kívülről tudom.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Ez a költészet lényege: hogy túlvan az „aktuális” fogalmán. Petőfi pont ugyanúgy aktuális, mint Szapphó, Rilke vagy Kali Ágnes.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

A vándorszínészt. Magam is az volnék.

Mit kérdezntőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Hogy nem szeretne-e mégis inkább nagyszakállú, öreg bácsiként elmélkedni és írogatni, ennyire muszáj meghalni a hazáért és a píárért?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
...
NAGY

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
KÖNYVES ADVENT

Költő és szabadságharcos - de ki volt Petőfi valójában?

Berényi Anna a valóság színeivel festi ki a jól ismert dagerrotípiát Petőfiről, de nemcsak kifesti - megeleveníti hősét. Olvass bele!

...
HÍREK

Nyolckötetes Petőfi-sorozat jelenik meg a bicentenáriumra

Az Osirisnál most megjelent könyvek koncepciójában hangsúlyos volt, hogy a témájukat ne csak Petőfi Sándor és munkássága adja, hanem egy tágabb korszakot öleljen fel és annak legnagyobb alkotóival is foglalkozzon, Petőfi mellett többek között Vörösmarty Mihály, Arany János és Madách Imre is megjelenjen.

HÍREK
...
PODCAST

Darvasi László nyulat nyúzni is megtanul, ha arról ír egy novellában

...
GYEREKIRODALOM

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

...
ZÖLD

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...
HÍREK

Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

...
HÍREK

Kétszáz oldallal érkezik a Harry Potter-univerzumba az új Varázsalmanach

...
BELEOLVASÓ

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

...
NAGY

A tomboló düh elfojtása egy egyszerű beavatkozással is történhet

...
HÍREK

"Az ember pontosan olyan jó író lesz, amilyen jó olvasó"

...
PROMÓCIÓ

Használt könyvek eladása – az életben tartott irodalom

SZÓRAKOZÁS
...
SZÓRAKOZÁS

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
SZÓRAKOZÁS

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
SZÓRAKOZÁS

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

Polc

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

...

Az izlandi Jón Kalman Stefánsson költői regényében az emberek távol vannak egymástól, mint a csillagok

...
ko | 2023. március 07. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei? Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi Mátyás, Háy János és Erdős Virág után most Lackfi János válaszait adjuk közre:

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Legizgalmasabb? Az a baj, annyira bennem élnek, nem egy van, hanem száz, itt tolongnak, egymás hegyén-hátán, egymás szavába vágnak, egymás torkát elharapnák. És legszívesebben hoznék valami izgiset a leveleiből, azokat annyira nem ismerjük, például mikor így ír Arany Jánosnak:

Máj dír Dzsenkó, áj em itthagying Debrecent.

Igen, ez Petőfi!! De máris idetülekszik pár nagy klasszikus: "akkor is, ott is, örökre szeret", "bár állni látszék az idő, / de a szekér haladt", "borozgatánk apámmal, / ivott a jó öreg", "nagy a legény, de nagyobb a / boldogtalansága", "mi kék / az ég, / mi zöld / a föld", "Isten tudja, hogy mi okból szeretem, de szeretem", "zúgva-bőgve törte át a gátat, / el akarta nyelni a világot", "teli van a Duna, tán még ki is szalad, / szívemben is alig fér meg az indulat". És nem áll le bennem a Petőfi-gép, Isten látja lelkünk, mennyire az ő szavait használjuk, koptatjuk fényesre, büfögjük vissza mindhalálig.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Minden. Sőt, minden is. A levegővel szívtuk be Petőfit. Ha mondj egy költőt, akkor Petőfi Sándor! Ha bankjegy, akkor a régi zöld tízforintos, arról nézett a Sándor, ábrándos kerek szemekkel, de elsöpörte az infláció – pénzügyileg bukta. Ha tiszteletlen mondóka, amiért beírást kaptam az ellenőrzőbe, akkor „Petőfi Sándor / gatyába’ táncol, / felesége bugyiba’, / úgy mennek a moziba”. Vagy „a kis szobába toppanék, / repült felém anyám, / és negyvenhetes bakancsával / szétrúgta a pofám”. Ha az ország összes Petőfi-szobrát összeterelnénk, egész csinos kis hadsereg lenne belőle… Bár a szabadságharcot aligha tudnák megnyerni az orosz cár hadai ellen. Ha megpróbálnánk végigsétálni hazánk összes Petőfi utcáján, arra talán egy élet is kevés lenne. Körülvett Petőfi, s emlékszem, a „Reszket a bokor, mert madárka szállott rá…” kezdetű helyzetdalát magamtól megtanultam egy minikönyvből, annyira belém mart, lefekvés előtt azóta is sokszor szavalom legkisebb gyermekemnek.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Nagy klasszikusaink közül az ő nyelve avult a legkevésbé, az övé van legközelebb a mai magyarhoz.

Döbbenet: huszonhat éves korára hogyan tudott összehozni egy ilyen brutálisan erős és szélsőséges életművet!

Más ilyenkor még a szárnyait is alig bontogatja! Ő meg kimaxolja a forradalmi hevületet. Na meg a humoros helyzetdalokat. Na meg a népi nótákat. Na meg a romantikus töredékeket. Na meg a rémregényt A hóhér kötelével. Na meg a forradalmi hőskölteményt az Apostollal. Na meg a fergeteges vígeposzt A helység kalapácsával. Na meg a verses tündérmesét a János vitézzel. Na meg a tájköltészetet. Na meg a hitvesi lírát. A szél című versben végig is zoomol ezeken a szélsőségeken… Azt írja, ma virágokat csókolgató szellő vagyok. Holnap rettentő orkán, amely minden növényt leberetvál. Ma méhecskét segítő, szelíd fuvallat vagyok. Holnap bősz vihar, mely elsüllyeszt minden hajót. Élvezte ezt az őrült csapongást. Levelei tele dinamittal, mintha egy kékre festett hajú pánk írta volna őket. Ilyen vad aranyosságok szöknek a tolla alól: „a dicséretekkel hagyj föl, mert mikor olvasom, olyanokat pirulok, mint valami meggyúlt város... Aztán meg azon pirulok, hogy pirultam.” Csináltunk is a Cerkabella kiadóval egy szuper-mai, fiatalos versválogatást, az a címe Így él Petőfi. Minden vershez írtam kommentet, vannak benne Petőfi-variációim is.

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét
Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

Tovább olvasok


Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Pazarok a helyzetdalai, bírom az egész viharos képzeletét, azt, ahogy izgatta a kocsma meg a falu-város népe, továbbá mindennemű diákok, vándorok, színészek, maradi nemesek, bugyuta szerelmesek, divatmajom ifjak, parasztlegények. Az összes ilyen figuráról volt egy pár vitriolos vagy beleérző sora.

Szerelmes volt az életbe, és mohón harapta, kölykös kedvvel ábrázolta.

Még a depit is kimaxolta ezerrel, nála senki ne írjon érfelvágósabb, törmelékesebb, töményebben romi búsongásokat, tilos! Fergeteges A helység kalapácsa is, brutális élményanyaggal tömve. Számos Petőfi-parafrázist írtam, nálam ez bőven a Petőfi200 előtt kezdődött, talán a legdurvábban az Anyám tyúkjával bántam. Nemrég jelent korlátozott példányszámban, kézműves-papíron az Anyám tyúkjai című, huszonkét stílusgyakorlatból álló albumom a csodás szentendrei Vinczemill kézműves papírműhely jóvoltából, a csipasz-csirkék remek mestere, a Kossuth-díjas Földi Péter illusztrációival. Húzós az ára, de gyönyörű könyvtárgy…

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Nagy távgyalogló volt, mint Jézus a maga idejében, kora neves emberei közül talán senki se járta be úgy keresztbe-kasul Magyarországot, mint ő. Ráadásul egy Széchenyi vagy Kossuth inkább fogaton közlekedett, pár fokozattal egyszerűbben, gyorsabban. Csatlakoznék hozzá, mondjuk leugranánk Szegedre, a kanyargó Tiszához. Napi tíz óra kemény caplatással három-négy-öt nap út, azalatt elég jól át tudnánk beszélni mindent. Az akkori szemhatár elvben szűkösebb volt, nem értesültek rögtön a vörös-tengeri cápatámadásról, a száz leggazdagabb ember körömápolási szokásairól, a tökéletes fogyókúra titkáról meg arról, hogy mikor nyitott meg Reykjavík legújabb termálfürdője. Viszont erősebben élték át a dolgokat, többet agyaltak, intenzívebben érezték a közvetlen környezetüket. Ezt szívesen visszatanulnám Sándortól, és jól ellennénk háborgásaival, düheivel, rögeszméivel is, azt hiszem. Abban azért nem vagyok biztos, hogy ha ma élne, túl sokszor összejárnánk, de a műveit akkor is nagyon szeretném.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Petőfi kultusza elfedi, mennyire szabad és kísérletező költő volt

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítását is újragondolták. A januárban megnyílt, Költő lenni vagy nem lenni állandó kiállítás megnyitójáról már írtunk, most pedig a tárlat irodalomtörténész-kurátorával, Vaderna Gáborral beszélgettünk Petőfi szövegeiről, a költő humoráról, és arról, mit érdemes még olvasni tőle a mindenki által ismert kötelezőkön túl.

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Átadták a megújult Libri irodalmi díjakat

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...