Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Ha megállítanánk valakit az utcán és arra kérnénk mondjon egy magyar költőt, nagy valószínűséggel Petőfi jutna az eszébe. Mindenki ismeri az Anyám tyúkját és a Nemzeti dalt, de az is biztos, hogy bármerre járunk az országban, előbb-utóbb egy Petőfi utcába tévedünk. Nem véletlen, hogy a magyar költészet szinte eggyé vált a nevével: akár tudatosan, akár nem, Petőfi gondoskodott róla, hogy emlékezzünk rá. A Petőfi Irodalmi Múzeum új, állandó kiállítása a közismert klisék helyett a jelen kérdései felől közelíti meg Petőfi kultuszát. A kurátorok célja, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Fotók: Birtalan Zsolt/PIM

Simon Eszter | 2023. január 26. |

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok, dr. Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, Prágai Adrienn művészettörténész és dr. Vaderna Gábor irodalomtörténész, azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a tárlat a napjainkat meghatározó kérdésekre válaszoljon. Az új kiállítás annyiban eltér a korábbiaktól, hogy

ezúttal nem az életrajz és a kultusz ápolása áll a középpontban.

A kurátorok arra tettek kísérletet, hogy egy-egy csomópontot körüljárva Petőfi más-más arcát mutassák be.

-

A kiállítás a Károlyi-palota egykori szalonjából indulva hét tematikus termen vezet végig. Az első térben még nem tudunk meg túl sok újdonságot, az óriási felületeken Petőfi életének főbb állomásairól olvashatunk. A terem igazi érdekessége az eddig ismeretlen kéziratok sokasága, amihez egy különleges szekrényt is építettek. Az eredeti szövegeket háromhavonta cserélik, mert a ritka dokumentumokat időnként pihentetni kell. A költő népszerűségét remekül bizonyítja, hogy Petőfi eltűnése után hamar megnyitották a Petőfi-házat, ahol olyan tárgyakat állítottak ki, mint például a költő kedvenc kocsonyás tálkája.

A relikviákról azonban csak feltételezhetjük, hogy Petőfihez tartoztak, míg a kéziratok egészen közel engednek a költő gondolatvilágához.

A kurátorok a hagyományos kultusztól eltávolodva Petőfi szövegvilágára helyezték a hangsúlyt, mindezt a korabeli magyar festészettel párbeszédbe állítva. Munkácsy Mihály, Barabás Miklós vagy Madarász Viktor festményei akár Petőfi-versek illusztrációi is lehetnének. Ez jól példázza, hogy a reformkor íróit és festművészeit hasonló kérdések foglalkoztatták.

A következő terembe lépve láthatjuk Petőfi kecskebőr tárcáját, amire Szendrey Júlia egy meztelen puttót és egy nemzeti zászlót hímzett.

A költő személyes tárgyai mellett Vörösmarty sakk-készlete, Arany János hálósapkája és Szendrey Júlia esküvői csokra is megidézi a magyar romantika korszakát. A kurátorok elmondása szerint a kiállítás önállóságra buzdítja a nézőt. Arra készteti, hogy vesszen el, szabadon barangoljon a termek között, mindenki fedezze fel Petőfi életéből azt, ami a leginkább megragadja a figyelmét. Akármilyen egyszerűen hangzik, első alkalomra adhattak volna kicsivel több kapaszkodót, ugyanakkor azt is elmondták, hogy

a Költő lenni vagy nem lenni kiállítás célja, hogy a néző többször is visszatérjen. Az mindenesetre tény, hogy a látogató elsőre óriási információhalommal találkozik, amiben elég könnyű elveszni.

-

Az is kétségtelen, hogy Petőfi már életében is felkavarta az irodalom állóvizét. A költő erőteljes kiállásával és markáns jellemvonásaival megragadta kortársai figyelmét. Kérdés azonban, hogy mindez mennyire volt tudatos. A kiállításon dr. Varenda Gáborral beszélgettünk, aki szerint elképzelhető, hogy Petőfi tudatosan használta a korabeli médiát, de az is, hogy egyszerűen csak remekül ráérzett a működésére. „Sokan szerették, és talán még többen utálták, de senki sem hagyta szó nélkül.

Egészen példátlan a magyar irodalomban, hogy egy író ekkora feltűnést keltsen a legkülönbözőbb társadalmi rétegekben” – mondta a kurátor.

A korabeli lapok között jó néhány akadt, amely erős bírálatot fogalmazott meg arra hivatkozva, hogy a költő viselkedése polgárpukkasztó és szembemegy az általánosan elfogadott normákkal. Petőfi például azt gondolta, hogy az új nemzeti hadsereg önkéntes alapon, lelkesedésből szerveződik és olyan nemzetőrökből áll majd, akik hazafiasságból lépnek a hadsereg szolgálatába. Ez a hazafias lendület pedig győzelemre vezeti a hadsereget. Úgy tűnik, Petőfi arról viszont megfeledkezett, hogy a hadsereg akkor működik hatékonyan, ha korszerű és fegyelmezett. Nem hordott egyenruhát és nem jelentette be a szabadság iránti kérelmét sem, ezért Klapka György le akarta csukatni, a költő szerencséje csupán az volt, hogy Kossuth rajta tartotta a szemét. Neki köszönhetően Bem tábornok seregébe került, ahol a hadvezér tolmácsa lett, de itt még nem ér véget a sor. A költő számtalan kommunikációs szabályt is megszegett, és amikor figyelmeztetést kapott a magyar hadsereg főparancsnokától, válaszként gúnyos epigrammát írt feletteséről Nyakravaló címmel, de még ezt sem érezte elégnek. Mindenkivel tudatni akarta a véleményét, ezért publikálta a verset, amivel újabb botrányt robbantott ki.

-

Dr. Varenda Gáborral arra tettünk gondolatkísérletet, hogy Petőfi vajon ma is képes lenne-e a kultuszteremtésre. A költő pályája egybeesett azzal az időszakkal, amikor a nemzeti kultusz formái és rítusai éppen alakulóban voltak, és azzal is, amikor kialakult a médiakörnyezet - vagyis a nyomtatott sajtó -, ami  lehetővé tette a kultuszépítést.

„Nem véletlen, hogy reformkori figurákról készült szobrokkal van tele az ország, és a legtöbb utcát is róluk nevezték el.

Ez egyrészt az ő nagyságukat dicséri, ugyanakkor azt is magyarázza, hogy ezek a formák az ő életükben jöttek létre.” 

Arról is csak találgathatunk, hogy milyen élet várt volna Petőfire, ha túléli a szabadságharcot - ahogy például az a költő szintén forradalmár barátjának, Jókai Mórnak sikerült. Az író 1849 után meggazdagodott és betagozódott a polgári társadalomba, és méghozzá olyannyira, hogy villát vásárolt a Svábhegyen és Balatonfüreden, majd kormánypárti képviselő lett, aki a trónörökössel szerkesztett könyvsorozatot. 

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Költő és szabadságharcos - de ki volt Petőfi valójában?

Berényi Anna a valóság színeivel festi ki a jól ismert dagerrotípiát Petőfiről, de nemcsak kifesti - megeleveníti hősét. Olvass bele!

...
Hírek

Nyolckötetes Petőfi-sorozat jelenik meg a bicentenáriumra

Az Osirisnál most megjelent könyvek koncepciójában hangsúlyos volt, hogy a témájukat ne csak Petőfi Sándor és munkássága adja, hanem egy tágabb korszakot öleljen fel és annak legnagyobb alkotóival is foglalkozzon, Petőfi mellett többek között Vörösmarty Mihály, Arany János és Madách Imre is megjelenjen.

...
Szórakozás

A csönddé vált Pilinszkyről és a szemtelenül vagány Petőfiről is hallhatsz a Müpa podcastjeiben

A hagyományt megkerülve mutat be életműveket a Müpa Vers-est sorozata.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Szórakozás

Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón

...
Szórakozás

Nézd meg, milyen sztárok alakítják Richard Osman nyugdíjas nyomozóit!

...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Nagy

Apának lenni: Munkagépekké alakítottuk a férfiakat, de mi adhat nekik esélyt?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

Tom Hanks nagyszabású regénye főhajtás a filmkészítés igazi főszereplői és a filmművészet előtt, egyszerre szívmelengető mese és bepillantás a forgatások rejtelmeibe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

...

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek